Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 408, 2 Σεπτεμβρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή" και των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τάφος που αποκαλύφτηκε στη Θεσσαλονίκη εικάζεται ότι ήταν της Αγίας Θεοδώρας

Εκδηλώσεις πολιτισμού ανοίγουν τη Σχολή της Χάλκης

Άρχισαν οι εγγραφές στο εκκλησιαστικό Ι.Ε.Κ. Κορίνθου

Εκκλησιαστικό Μουσείο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ΦθιώτιδοςΟ ζωγράφος Ράλλης Κοψίδης


Δείτε στο eikastikon έργα και φωτογραφίες από το καθολικό στην Ι. Μ. Πεντέλης του πρόσφατα χαμένου έλληνα δημιουργού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή" και των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή" και των δύο Υπουργείων.

Σκοπός του Μνημονίου είναι η στενότερη συνεργασία μεταξύ των εν λόγω Υπουργείων και της νεοσύστατης ΜΚΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας στους κοινούς τομείς δράσης των τριών πλευρών, όπου οι ανάγκες των συνανθρώπων μας διαρκώς αυξάνονται.

Κορυφή σελίδας


Τάφος που αποκαλύφτηκε στη Θεσσαλονίκη εικάζεται ότι ήταν της Αγίας Θεοδώρας

Έναν καμαροσκεπή τάφο με μαρμάρινο δάπεδο και τοίχους χωρίς επιχρίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε οικόπεδο της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μελίνα Παϊσίδου, ο τάφος, που ενδέχεται να είναι της Αγίας Θεοδώρας, άρχισε να φαίνεται στις αρχές Αυγούστου και πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφτηκε ακέραιος.

Ο τάφος βρέθηκε στο πρωτοβυζαντινά στρώματα και ήταν κενός, λόγω του ότι είχε γίνει παλαιότερα ανακομιδή των οστών. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ για την ενίσχυση των υπονοιών - για το αν ο τάφος ανήκε στην Αγία Θοδώρα - θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε ιστορικές πηγές, σε συνάρτηση με όλα τα ανασκαφικά ευρήματα. Πάντως, όπως ανέφερε η κα Παϊσίδου, έπειτα την ολοκλήρωση των ανασκαφών θα κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού το πώς θα αξιολογηθεί ο τάφος και το αν θα οικοδομηθεί το οικόπεδο.

Κορυφή σελίδας


Εκδηλώσεις πολιτισμού ανοίγουν τη Σχολή της Χάλκης

Τη λύπη του γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας στις 28 Αυγούστου εικαστική έκθεση στο χώρο της ιστορικής σχολής.

«Η περίπτυστος αυτή Θεολογική Σχολή εξακολουθεί να παραμένει κλειστή», είπε απευθυνόμενος σε εκατοντάδες επισκέπτες που ήλθαν από την Αθήνα για τα εγκαίνια τη έκθεσης. «Και τούτο παρά πάσαν προσδοκίαν». «Κατανοούν οι αρμόδιοι το άδικον αναστολής της λειτουργίας, υπόσχονται λύσιν, αλλ΄ ουδέν πλέον τούτου -τουλάχιστον προς το παρόν κάνουν».

Ο Πατριάρχης επανέλαβε -με σημασία- ότι ο λόφος στον οποίον βρίσκεται η Θεολογική Σχολή λέγεται «λόφος της ελπίδος» και «η ελπίς ου καταισχύνει» (Ρωμ. Ε’, 5).». «Κηρύττομε, λοιπόν, την έναρξιν της σπουδαίας ταύτης εκθέσεως εικαστικών τεχνών εν ταις αιθούσαις της Σχολής, ευλογούντες πάντας τους καλλιτέχνας και τους κοπιάσαντας διά την ευπρόσωπο ταύτη παρουσίασιν», κατέληξε απευθυνόμενος στους εξ Αθηνών επισκέπτες, και τον υπουργό Πολιτισμού κ . Παύλο Γερουλάνο που βρέθηκε στην Χάλκη των Πριγκιποννήσων προερχόμενος από τη Σαγκάη της Κίνας για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη». Νωρίτερα οι παρευρισκόμενοι στη Θεολογική Σχολή και ο υπουργός Πολιτισμού παρακολούθησαν τον Μέγα Εσπερινό.

Στον ίδιο χώρο ακολουθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, με τη συμμετοχή δύο τούρκων ερμηνευτών, του Σιχάν Οκάν και της Ντιλέκ Κοτς. Η πρόσβαση στο νησί της Χάλκης γίνεται με καραβάκια από την Κωνσταντινούπολη και η μετακίνηση στη σχολή πραγματοποιείται με τις άμαξες που βρίσκονται στο Πριγκηπονήσι. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κορυφή σελίδας


Άρχισαν οι εγγραφές στο εκκλησιαστικό Ι.Ε.Κ. Κορίνθου

Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 στο Ι.Ε.Κ. Κορίνθου – Λουτρακίου θα λειτουργήσει και εφέτος η ειδικότητα «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ».

Η φοίτηση στην παραπάνω ειδικότητα είναι μονοετής (2 εξαμήνων) και δικαίωμα υποβολής αιτήσεων επιλογής υποψηφίων έχουν οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου, ΕΠΑΛ, Τ.Ε.Ε. Β’ κύκλου, Τ.Ε.Λ. και Γ.Ε.Λ., κυρίως όμως οι υποψήφιοι Κληρικοί απόφοιτοι Λυκείου.

Αιτήσεις προεγγραφής (επιλογής) θα γίνονται δεκτές από την Γραμματεία του Ι.Ε.Κ. (οδός Επιδαύρου – Κυρά Βρύση τηλ. 27410 - 85901 – 85992 – 85990, FAX 27410 - 85990, Ηλεκτρ. Δ/νσις: grammateia@iek-Korinth.kor.sch.gr) από τις 1/9 έως και 9/9/2010 (ώρες γραφείου).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να απευθύνονται στα πιο πάνω τηλέφωνα. Η λειτουργία της ειδικότητος αυτής στο ΙΕΚ Κορίνθου - Λουτρακίου παρέχει την δυνατότητα στους υποψηφίους κληρικούς της καλύτερης κατάρτησής τους, ώστε με όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια να προσέλθουν στις τάξεις του Ιερού Κλήρου προς διακονία του πιστού Λαού του Θεού.

Κορυφή σελίδας


Εκκλησιαστικό Μουσείο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Φθιώτιδος

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και είναι πλέον νόμος του κράτους ο υπ’ αριθμ. 209/2010 Κανονισμός «περί συστάσεως και λειτουργίας Εκκλησιαστικού Ιδρύματος υπό την επωνυμίαν «Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος», ο οποίος προηγουμένως ενεκρίθη υπό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σκοπός της ιδρύσεως του Εκκλησιαστικού Μουσείου (Κειμηλιαρχείου) είναι η συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση, διαφύλαξη και προβολή των Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, τα οποία είναι διασκορπισμένα σε όλη την έκταση της Ιεράς Μητροπόλεως και τα οποία δυστυχώς καταστρέφονται από αμέλεια και άγνοια των υπευθύνων, κλέπτονται από τους ιερόσυλους και φθείρονται από τον χρόνο και τις ακατάλληλες συνθήκες.

Τα κειμήλια, τα οποία αποτελούν διαχρονικές μαρτυρίες ορθοδόξου πνευματικής ζωής και πολύτιμα στοιχεία εκκλησιαστικής και εθνικής κληρονομιάς, θα στεγασθούν στο ισόγειο του Μητροπολιτικού Μεγάρου, όπου ήταν τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Απώτερος σκοπός του Σεβασμιωτάτου είναι να εξευρεθεί εντός της πόλεως Λαμίας οικόπεδο, προκειμένου η Ιερά Μητρόπολις να κατασκευάσει ειδικό κτίριο, Κειμηλιαρχείον, το οποίον θα περιλάβει όλα τα κειμήλια της Ιεράς Μητροπόλεως και το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και τους προσκυνητές.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ