Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 405, 15 Ιουλίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κοινωνική διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος - τα αποτελέσματα της ημερίδας: "Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός"

Απαγόρευση της μπούργκας στη Γαλλία

Ανακάλυψη βυζαντινού νεκροταφείου στις Σέρρες

Κατασκευή δρόμου για την ανάδειξη θρησκευτικού μνημείου στη Λάρισα

Νέα στέγη γερόντων στο Λεωνίδιο

Λαμπρές Βυζαντινές συλλογές εκτίθενται στη ΜόσχαΜάθετε για το κοινωνικό έργο
της Εκκλησίας της Ελλάδος


Φιλανθρωπικά ιδρύματα, στέγες γερόντων, κέντρα πρόνοιας, κατασκηνώσειςΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η κοινωνική διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος - τα αποτελέσματα της ημερίδας: "Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός"

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010, στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ημερίδα υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, με φορέα την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων και τη συνεργασία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΑΠΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Γραφείων των Αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων-Στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Ιερών Μητροπόλεων του Λεκανοπεδίου Αττικής, της Πελοποννήσου, των Νήσων Ιονίου και των Νήσων Αιγαίου Πελάγους της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί θεσμικών θεμάτων της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σήμερα και υπό τον γενικό τίτλο: «Φτώχεια» και «Κοινωνικός Αποκλεισμός», με την ευκαιρία της ανακηρύξεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση του έτους 2010 ως έτους των ως άνω κοινωνικών φαινομένων.

Στην διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας μηνύματα προς τους Συνέδρους απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο κ. Ευστράτιος Μεϊντανόπουλος, Εκπρόσωπος του Διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. κ. Ιερόθεου Παπαδόπουλου, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ιωάννης Κοκάλλας.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Ημερίδας:

1.Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων περί του σκοπού της Ημερίδας, ο οποίος αναφέρθηκε α) στην περιγραφή των προβλημάτων που συνθέτουν τα φαινόμενα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού β) στην αγιογραφική θεμελίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Εκκλησίας και γ) στην αρμοδιότητα των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, Ιερών Μητροπόλεων, Ενοριών και Μονών να ασκούν φιλανθρωπική διακονία.

2.Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Τιμοθέου Άνθη, Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, με θέμα την παρουσίαση της επιτελούμενης φιλανθρωπικής και κοινωνικής διακονίας από τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην εισήγησή του ο Πανοσιολογιώτατος αναθέρθηκε α) στην φιλανθρωπική διακονία των χρόνων της πρώτης περιόδου του Χριστιανισμού και στην συνέχεια αναλυτικά και με την παρουσίαση στοιχείων β) στο φιλανθρωπικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος σήμερα.«Σήμερα λοιπόν η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων εκτός των Γενικών και Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων τα οποία ανέρχονται σε 2.325 λειτουργεί :

10 Βρεφονηπιακούς και

10 Παιδικούς Σταθμούς δια να μπορούν να εργασθούν οι μητέρες των Παιδιών.

19 Στέγες Γερόντων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και

66 Γηροκομεία στις Ιερές Μητροπόλεις.

13 Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων

8 Ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες

10 Νοσοκομεία - Ιατρεία

7 Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας.

6 Ξενώνες για αστέγους.

36 Οικοτροφεία - Ορφανοτροφεία, Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας.

195 Κέντρα Αγάπης (Συσσίτια) Ιερών Ναών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας.

Βασική προσφορά είναι και η λειτουργία τραπεζών αίματος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σε κάθε Ιερό Ναό της, δηλαδή 145 Τράπεζες αίματος και 35 στην περιφέρεια (Ιερές Μητροπόλεις).

Λειτουργούν επίσης :

2 Φοιτητικά Οικοτροφεία (Ι. Συνόδου, Αλλοδαπών Φοιτητών και Απ. Διακονίας, Θεολογικό Οικοτροφείο) και 11 σε επαρχιακές Μητροπόλεις. Επίσης λειτουργούν Κέντρα Κοινωνικής Συμπαραστάσεως, ευρέσεως εργασίας καθώς και λειτουργία Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», επιπλέον Σχολές Γεωργικές, Οικοκυρικών, Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, φροντιστήρια σχολικών μαθημάτων κ.λ.π.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει το Πρόγραμμα διανομής φαγητού σε αστέγους «Κιβωτός αγάπης», χώρο για προσφορά δωρεάν ρουχισμού «Ταβιθά» καθώς και το Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής αγωγής και στήριξης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ». Σε διάφορες Ι. Μητροπόλεις λειτουργούν παρόμοια κέντρα διανομής τροφίμων και ρουχισμού.

Πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου υποδοχής μεταναστών και προσφύγων με 2 γραφεία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).

Επιπλέον λειτουργούν 30 διάφορα Ιδρύματα σε Ιερές Μητροπόλεις: Ιεραποστολικά, Φιλανθρωπικά, Συμπαραστάσεως κρατουμένων, πνευματικής και κοινωνικής συμπαραστάσεως, αποκαταστάσεως απόρων και αγάμων Μητέρων.

Εξαιρετικές στις εγκαταστάσεις και υποδειγματικές στην λειτουργία είναι και οι 54 Κατασκηνώσεις που λειτουργούν στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις και οι οποίες κατά τους θερινούς μήνες δέχονται μεγάλο αριθμό παιδιών για ομαδική ζωή, μάθηση, παιχνίδι, μπάνιο και πνευματική ζωή. Αξιοσημείωτη είναι και η φιλοξενία παιδιών ομογενών οικογενειών του Εξωτερικού, κατόπιν του σχετικού ενδιαφέροντος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών μας, για την γνωριμία της Πατρίδας και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Μεγάλη είναι η δραστηριότητα της Εκκλησίας μας και προς το Εξωτερικό. Οι Εκκλησίες των Βαλκανίων : Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία εφοδιάζονται συνεχώς με είδη τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, κλινοσκεπασμάτων κ.λπ. Η Παλαιστίνη, το Ιράκ, η Ιορδανία, η Συρία δέχονται εξ αιτίας του πολέμου την πραγματική συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος με ανακούφιση. Χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης αποστέλλονται με το επιτελείο των ανθρώπων Ιεράς Συνόδου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Προ καιρού εστάλησαν 4 ασθενοφόρα, δύο στην Σερβία και 2 στην Γεωργία, για την αντιμετώπιση αναγκών.

Η Αποστολική Διακονία ενισχύει την Εξωτερική Ιεραποστολή με την ανέγερση ναών, νοσοκομείων, ιατρείων, σχολείων, χορήγηση φαρμάκων, λειτουργικών σκευών, αμφίων στις χώρες κυρίως της Αφρικής και της Ασίας.

Κατά τους σεισμούς η Εκκλησία δεν ήταν απούσα. Χρήματα, 300 λυόμενοι οικισμοί, ρούχα, κλινοσκεπάσματα, θερμάστρες, τρόφιμα, νερό δόθηκαν στους πληγέντες για την ανακούφισή τους. Μετά από λίγο διάστημα στο σεισμικό κτύπημα στην γειτονική Τουρκία η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν παρούσα με την προσφορά 300 σκηνών. Δεν πρέπει εδώ να λησμονήσουμε και την κρατική προσφορά δια του υπευθύνου Υπουργείου.

Όλα αυτά τα αναρίθμητα ιδρύματα ανοικτού και κλειστού τύπου, όπως ονομάζονται, που λειτουργούν στις Ιερές Μητροπόλεις δίνουν την δυνατότητα στους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, και πατρίδος να απολαμβάνουν την στοργή της Εκκλησίας και να ανακουφίζονται στην οποιαδήποτε ανάγκη τους. Η χρηματοδότηση για την λειτουργία όλων αυτών των ιδρυμάτων στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και στην μικρή χρηματοδότηση του Κράτους η της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου Βαθμού.

Τέλος για το έτος 2009 δαπανήθηκαν περισσότερα από ενενήντα έξι εκατομμύρια ευρώ, (96.023.217,51 €), για την συντήρηση και την λειτουργία των Ιδρυμάτων και για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς».

3. Του κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα, Διευθυντή της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΑΠΗ», με θέμα την παρουσίαση της αναπτυσσόμενης δράσης της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΑΠΗ». Κατά την εισήγησή του ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στο έργο της Οργάνωσης καθώς και στους στόχους της με απώτερο σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελλάδος.

4. Του κ. Ευστράτιου Μεϊντανόπουλου εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα με θέμα την παρουσίαση των δομών και των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της «Φτώχειας» και του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».

5. Του Αναπληρωτή Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Ιωάννη Κοκάλλα με θέμα την παρουσίαση των διαφόρων οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και την συμβολή του μέσω των μελετών και των αποφάσεων για την αντιμετώπιση της «Φτώχειας» και του «Κοινωνικού Αποκλεισμού».

Τέλος ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, μετά τα θέματα τα οποία ετέθησαν από τους εισηγητές και επιπλέον διατυπώθηκαν προτάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της κοινωνικής διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


Απαγόρευση της μπούργκας στη Γαλλία

Την απαγόρευση της μπούργκας (πλήρους καλύμματος της κεφαλής, με δίχτυ στη θέση των ματιών) και του νικάμπ (που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια) ψήφισε η γαλλική Eθνοσυνέλευση.

Τον Σεπτέμβριο θα τεθεί προς ψήφιση στη γαλλική Γερουσία και ο νόμος για την απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου σε δημόσιους χώρους. Ο νόμος ψηφίστηκε στην Εθνοσυνέλευση από την Kεντροδεξιά, με αποχή και όχι αρνητική ψήφο των σοσιαλιστών και των κομμουνιστών. Ο νόμος υιοθετεί διασταλτική ερμηνεία του δημόσιου χώρου, ορίζοντας ως τέτοιον όχι μόνο τα δημόσια κτίρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και όλους τους δρόμους, εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και χώρους ψυχαγωγίας. Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Δικαιοσύνης Μισέλ Αλιό Μαρί είχε δηλώσει ότι η υιοθέτηση του νόμου ενισχύει τις γαλλικές αξίες και βοηθάει στην ενσωμάτωση των μουσουλμανικών κοινοτήτων στον γαλλικό τρόπο ζωής. «Το να υποχρεούται μια γυναίκα να φοράει νικάμπ ή μπούργκα είναι σαν να αποκόπτεται από την κοινωνία και να απορρίπτει το πνεύμα της γαλλικής δημοκρατίας, που βασίζεται στην επιθυμία συνύπαρξης», είχε δηλώσει.

Ο νόμος επιβάλλει πρόστιμο 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παρανομούν, ενώ οι άνδρες που υποχρεώνουν τις συζύγους ή τις κόρες τους να καλυφθούν για θρησκευτικούς λόγους αντιμετωπίζουν πρόστιμο 30.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους.

Κορυφή σελίδας


Ανακάλυψη βυζαντινού νεκροταφείου στις Σέρρες

Ένα παλαιό νεκροταφείο έφεραν στο φως τα σκαφτικά μηχανήματα της αναδόχου εταιρίας για τα έργα του ΧΥΤΥ, στην περιοχή Νεράιδα του Παλαιοκάστρου. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, πιθανολογείται ότι πρόκειται για μεταβυζαντινό νεκροταφείο.

Τα έργα για τον ΧΥΤΥ στην περιοχή θα συνεχιστούν, υπό την καθημερινή παρουσία και εποπτεία αρχαιολόγου, ενώ έχει αποκλειστεί το σημείο όπου εντοπίστηκε το νεκροταφείο, προκειμένου να διεξαχθούν οι απαραίτητες μελέτες κι ανασκαφές για την ακριβή χρονολόγησή του.

Κορυφή σελίδας


Κατασκευή δρόμου για την ανάδειξη θρησκευτικού μνημείου στη Λάρισα

Πιο εύκολη πρόσβαση σε ένα ακόμη θρησκευτικό μνημείο του Νομού Λάρισας, την Ιερά Μονή «Βαλέτσικο» στην Τσαριτσάνη θα έχουν οι επισκέπτες της περιοχής, καθώς η Νομαρχία Λάρισας θα κατασκευάσει το δρόμο που οδηγεί στο ιστορικό Μοναστήρι.

Η Νομαρχιακή επιτροπή έργων υποδομής ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου που αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η κατασκευή του. Θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια της για τη στήριξη του Θρησκευτικού τουρισμού, η νομαρχία ανέλαβε μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της την εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή του δρόμου που θα οδηγεί με ασφάλεια στην ιστορική Μονή του Αγ. Δημητρίου.

Το έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 500.000 ευρώ, αφορά στη βελτίωση του δρόμου από τη διασταύρωση της Ε.Ο Λάρισας –Ελασσόνας μέχρι την Ιερά Μονή Βαλέτσικο, ενώ το συνολικό μήκος του δρόμου θα είναι 7,4 μέτρα και το πλάτος του είναι κυμαινόμενο από 4 έως 6,5 μέτρα.

Κορυφή σελίδας


Νέα στέγη γερόντων στο Λεωνίδιο

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα θέσει το θεμέλιο λίθο του φιλανθρωπικού ιδρύματος που θα οικοδομήσει η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας στο Λεωνίδιο, το Σάββατο 17 Ιουλίου στις 7.00 το βράδυ.

Το νέο ίδρυμα στην Κυνουρία θα ονομάζεται ''Άγιος Λεωνίδας'', έχει σκοπό να περιθάλψει ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ το οικόπεδο έξι στρεμμάτων που θα ανεγερθεί δωρίθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καρυάς Κυνουρίας.

Κορυφή σελίδας


Λαμπρές Βυζαντινές συλλογές εκτίθενται στη Μόσχα

Εγκαινιάστηκε στο παγκοσμίου φήμης Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Πούσκιν, η έκθεση «ΣΥΝΑΞΙΣ - Τέχνη της Ελλάδας 15-20ός αι. Εικόνες σε ξύλο και χαρτί», που διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Μουσεία Μπενάκη και το Μουσείο Παλαιορωσικής Τέχνης Αντρέι Ρουμπλιόφ της Μόσχας, καθώς και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

«Πυρήνας» της έκθεσης, που επιμελήθηκε από ελληνικής πλευράς η Θάλεια Στεφανίδου και από ρωσικής, οι Αλεξάνδρα Στιόπινα και ο Αλεξέι Σάβινοφ, είναι η Συλλογή Βελιμέζη, η οποία παρουσιάστηκε πέρυσι στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης κλείνοντας έναν κύκλο 18 χρόνων και 20 μουσείων διεθνώς.

Επιβεβαιώνοντας τη στιβαρή φήμη της η διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν Ιρίνα Αντόνοβα ζήτησε μια νέα προσέγγιση, προσαρμοσμένη ειδικά στις ανάγκες του φιλότεχνου κοινού της Μόσχας, που κατέκλυσε στα εγκαίνια το μέγαρο Ιδιωτικών Συλλογών του Μουσείου, για να θαυμάσει περισσότερα από 130 έργα, που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα και ορισμένα προήλθαν από τις συλλογές των δύο ρωσικών μουσείων.

«Η βυζαντινή τέχνη είναι το θεμέλιο της ρωσικής αγιογραφίας και ζωγραφικής», είπε στην ομιλία της η κ. Αντόνοβα, περιγράφοντας την Ελλάδα ως «μια ξεχωριστή χώρα για τη Ρωσία, καθώς αισθανόμαστε συνεχώς και παντού αυτή τη βαθιά συγγένεια αίματος και πρώτα απ' όλα στην τέχνη». Η Ι. Αντόνοβα ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Μουσείου Πούσκιν το 2012, έχει ήδη επικοινωνήσει και σχεδιάζει συνεργασίες της με αρκετά ελληνικά Μουσεία.

Τα εγκαίνια χαιρέτησαν και λίγο νωρίτερα τους Ρώσους και Έλληνες δημοσιογράφους, που κάλυψαν το γεγονός, τόσο η Θ. Στεφανίδου, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της «σύναξης» διαφορετικών «κύκλων» θρησκευτικής τέχνης και την κοινή παρουσίαση όχι μόνο παλαιών, αλλά και σύγχρονων ελληνικών αγιογραφιών και θρησκευτικών έργων, όπως τα έργα σε χαρτί του Στέφανου Αλμαλιώτη και του Ν.Γ.Πεντζίκη.

Στην περιπετειώδη ιστορία της Συλλογής Βελιμέζη, την Κρητική σχολή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, που συμπεριλαμβάνει αναφέρθηκε η ερευνήτριά της Νανώ Χατζηδάκι, ενώ τους χαιρετισμούς του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Άγγελου Δεληβοριά και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου μετέφερε ο συντονιστής της προσπάθειας Χρήστος Μαργαρίτης.

Η έκθεση, που από την αναγγελία της ακόμη έχει προκαλέσει υψηλό ενδιαφέρον του μοσχοβίτικου κοινού και πολλών ρωσικών ΜΜΕ, θα διαρκέσει έως και το Σεπτέμβριο.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ