Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 403, 5 Ιουλίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος

Ανοιχτό στο κοινό το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου

Η διδασκαλία της Ελληνικής στην Αυστραλία


«Περί Ηρώων και …»
Έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας
«Α. Τάσσος».
Μάθετε περισσότερα στον artopos.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος

Την Τρίτη 6 Ιουλίου 2010, στις 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Τμημάτων Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Mακαριώτατος είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (1ος σε πανελλαδική κλίμακα) στις βυζαντινές σπουδές. Μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Graz Αυστρίας και στο Regensburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο και ως φιλόλογος στη Λεόντειο Σχολή της Νέας Σμύρνης, στο 9ο Νυκτερινό Γυμνάσιο Αθηνών, καθώς και στο Γυμνάσιο της Αυλώνος. Εγκατέλειψε την πανεπιστημιακή του καριέρα μετά την ένταξή του στον ιερό κλήρο.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται πολλά άρθρα, μελέτες και βιβλία θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, εκ των οποίων αυτό με τον τίτλο «Μεσσαιωνικά Μνημεία της Ευβοίας» βραβεύθηκε το 1970 με πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Το 2006 εξεδόθη ο πρώτος από τους τρεις τόμους έργου του με τον τίτλο «Χριστιανική Βοιωτία».

Κορυφή σελίδας


Ανοιχτό στο κοινό το Βυζαντινό Μουσείο της Χίου

Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου στεγάζεται στο Τέμενος Μετζητιέ, διατηρητέο κτήριο των μέσων του 19ου αιώνα, στο οποίο στεγάστηκαν οι αρχαιολογικές συλλογές του νησιού, μετά την απελευθέρωση.

Από το 1980 που περιήλθε στην αρμοδιότητα της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, λειτούργησε ως Βυζαντινό Μουσείο Χίου. Την τελευταία τετραετία, παρέμεινε κλειστό εξαιτίας των εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισμού του, που εκτελέσθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ. και του Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου.

Στον αύλειο χώρο εκτίθενται γλυπτά παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά, γενουατοκρατίας, τουρκοκρατίας και μεταβυζαντινά λαϊκής τέχνης. Ακόμα εβραϊκές επιτύμβιες πλάκες και πέντε κανόνια του 17ου αιώνα. Στο προστώο μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και γλυπτά παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά, γενουατοκρατίας και λαϊκής τέχνης. Στην κυρίως αίθουσα βρίσκονται γλυπτά των παραπάνω κατηγοριών, καθώς και επιγραφές, κεραμικά είδη λαϊκής τέχνης και μικροτεχνίας, ξυλόγλυπτα και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες. Τέλος, αποτοιχισμένες βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:

- Μία μεταβυζαντινή τοιχογραφία με παράσταση θαύματος του Αγίου Νικολάου, έργο του Αναγνώστου Μιχαήλ Χωματζά (1734). Προέρχεται από την προτελευταία φάση εικονογράφησης του ναού Παναγίας Κρίνας στους Βαβύλους Χίου.

- Δύο μαρμάρινα υπέρθυρα της εποχής της γενουατοκρατίας με το θέμα του Αγίου Γεωργίου που καταβάλλει τον δράκοντα.

Οι χώροι του μουσείου θα παραμένουν ανοιχτοί από Τρίτη μέχρι Κυριακή 8.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.

Κορυφή σελίδας


Η διδασκαλία της Ελληνικής στην Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συμπεριλάβει την ελληνική γλώσσα στο εθνικό πρόγραμμα διδασκαλίας γλωσσών.

Ο κ. Ραν έγραψε σχετική επιστολή στο νέο υπουργό Παιδείας, Σάϊμον Κριν, στην οποία του αναλύει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική γλώσσα πρέπει να είναι μεταξύ των γλωσσών που θα διδάσκονται στα αυστραλιανά σχολεία.

«Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας πιστεύει ακράδαντα πως η ελληνική γλώσσα θα πρέπει να διδάσκεται στα δημόσια σχολεία μας. Η πολιτεία μου έχει μια μεγάλη ελληνική κοινότητα και γι' αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι», αναφέρει ο κ. Ραν.

Στη Νότια Αυστραλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της πολιτειακής κυβέρνησης, την ελληνική γλώσσα διδάσκονται 4.500 μαθητές σε 36 σχολεία.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ