Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 400, 24 Ιουνίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα του Μακαριωτάτου για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Αγία Θέκλα της Ρώμης

Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη

Βοηθός Επίσκοπος στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας

Ερώτηση στη Βουλή για τις εργασίες αποκατάστασης της Μονής Δαφνίου

Εκκλησιαστικά Λειτουργικά Σκεύη στο Ίδρυμα Τηνιακού ΠολιτισμούΗ χαρακτική του Τάσσου


Δείτε στο eikastikon σχέδια από το Λεύκωμα
Βυζαντινά Μνημεία Αττικής και Βοιωτίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Μήνυμα του Μακαριωτάτου για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα η παγκόσμια κοινότητα νιώθει επιτακτική την ανάγκη να αναφερθεί στην τρομερή μάστιγα, που κατατρώγει τη νεολαία μας και απειλεί τη φυσική και ψυχική ακεραιότητα πολλών νέων ανθρώπων: τα ναρκωτικά. Είναι –ή μάλλον πρέπει να είναι– η σημερινή ημέρα μια τολμηρή αφορμή για ειλικρινή αυτοκριτική όλων μας, για συνειδητοποίηση της ανεπάρκειάς μας και της επιτακτικής ανάγκης για συνεργασία, για τον (επανα)καθορισμό των πνευματικών συντεταγμένων της κοινωνίας μας και της παιδείας μας, για να προτρέπουμε τους νέους ανθρώπους σε αισιοδοξία και αγωνιστικότητα, για να μη διστάζουν στην ανάληψη ευθυνών, για να μπορούν να πουν θαρραλέα το «όχι» σ΄ εκείνον που θα τους προτείνει την πρώτη επαφή με κάποια ουσία που κρύβει τον θάνατο.

Είχα την εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφθώ μία θεραπευτική κοινότητα, ενώ έτυχα και της εξαιρετικής τιμής να με συναντήσουν νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας και της επανένταξης.

Είδα βαθιά μέσα στα μάτια των νέων αυτών ανθρώπων τη δίψα να ξαναβρούν τη ζωή και το χαμόγελο, να συναντηθούν και πάλι με την καθημερινότητα που τους προσπέρασε, είδα τον υπέροχο αγώνα τους που τους κάνει να βγαίνουν νικητές, την τεράστια προσπάθεια τους να υπερβούν την εξάρτηση και να ξεπεράσουν τον ίδιο τον εαυτό τους!

Έχω κρύψει βαθιά στην καρδιά μου τα λόγια της Κωνσταντίνας: «Τώρα πια νιώθω περήφανη, δυνατή, χαρούμενη. Έχω προσπαθήσει πολύ και ξέρω πως αν θέλω κάτι πολύ, μπορώ να τα καταφέρω. Είμαι γεμάτη ελπίδα για τη ζωή, που με περιμένει μετά την κοινότητα». Θα θυμάμαι πάντα την ειλικρίνεια του Σωτήρη: «Όσες φορές κι αν ορκίστηκα, υποσχέθηκα, ποτέ δεν σταμάτησα. Ήρθε όμως η στιγμή που έπρεπε να διαλέξω: να ζήσω ή να πεθάνω! Η επιλογή μου ήταν να ζήσω καθαρός. Τώρα ανακαλύπτω έναν ολόκληρο, υπέροχο κόσμο μέσα μου, πραγματικό, όχι στη φαντασίωση μου. Στόχος μου είναι να τον γνωρίσω ξανά από την αρχή και να ζήσω σ΄ αυτόν». Και θα διδάσκομαι πολλά από τα δακρυσμένα μάτια του Γιώργου που μου είπε: «Νιώθω απογοήτευση όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για την κοινωνία που με έσπρωξε στη δόση. Παίρνω δύναμη από μια μυστική πηγή στα βάθη του είναι μου για να συνεχίσω την προσπάθεια μου να μείνω καθαρός. Δεν θέλω να ξαναζήσω το παραμύθι. Θέλω τη ζωή που μου στέρησαν».

Συνοδοιπορώ με τα παιδιά αυτά, αντιλαμβάνομαι τον αγώνα τους και αναλογίζομαι τις ευθύνες μας. Μπορεί άραγε μια εξαρτημένη κοινωνία να διδάξει στους νέους την ελευθερία;

Η εξάρτηση, όπως έχει λεχθεί, μπορεί ενδεχομένως και να είναι «μια επανάσταση, μια αποτυχημένη επανάσταση, μια διαμαρτυρία που δεν βρήκε αποδέκτες, μια προσπάθεια διαφυγής από πολλά αδιέξοδα στα οποία εμείς πολλές φορές οδηγούμε τους νέους ανθρώπους». Αδιέξοδα που έχουν να κάνουν με ένα κακό οικογενειακό κλίμα, με ένα αποτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα που συνθλίβει την προσωπικότητα και τα όνειρα των νέων, με την υποκρισία της κοινωνίας μας και περισσότερο εκείνων που έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης των κοινωνικών δομών, με την ανεπάρκεια και της εκκλησιαστικής διακονίας μας κάποιες φορές.

Θέλω να πω σ΄ αυτά τα παιδιά – αλλά και σε όλους – πως η ζωή της Εκκλησίας είναι γεμάτη από ασώτους και καταταλαιπωρημένους νέους, που όχι μόνο ξαναβρήκαν το δρόμο τους, αλλά έφτασαν ακόμη και στην αγιότητα. Η επιστροφή, η μεταμόρφωση, η μετάνοια: είναι τα συστατικά της ορθόδοξης πνευματικότητας.

Γι’ αυτό και σήμερα νιώθω την ανάγκη να ρωτήσω και να αναρωτηθώ: Γιατί ακόμη τόση προκατάληψη απέναντι στον Χριστό και στην Εκκλησία; Αυτός ο τόπος μοιάζει να φοβάται να μιλήσει στα παιδιά για τον Χριστό και την Εκκλησία, γιατί θέλει να είναι «αξιοπρεπής» και μοντέρνος! Και οι νέοι μας τρυπιούνται και παραδίδονται στα ναρκωτικά και στις λογής – λογής εξαρτήσεις, στις γειτονιές των μεγαλουπόλεων αλλά και στις ήρεμες πόλεις της επαρχίας μας, χωρίς στόχους, αναζητώντας την αλήθεια και την αγάπη, νιώθοντας ότι κανείς ποτέ δεν τούς πλησίασε, ότι κανείς ποτέ δεν νοιάστηκε αληθινά γι΄ αυτούς. Παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, στην Εκκλησία είμαστε διαρκώς έτοιμοι για να υποδεχθούμε μακρόθυμα και με έκδηλη χαρά τους νέους που επιστρέφουν, αναζητώντας νόημα ζωής, αναζητώντας τελικά αυτά που τους στερήσαμε. Ελάτε, οι μεγάλοι, να συνεργαστούμε. Ελάτε, οι νέοι, να μας συγχωρήσετε. Κι όλοι μαζί να πορευτούμε σ΄ έναν κόσμο χωρίς εξαρτήσεις...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών το ΄Ιδρυμα Ψυχο-κοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» και το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΣΤΡΟΦΗ και τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων, συνδιοργανώνουν εκδήλωση, την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 και ώρα 19:00, στο κλειστό Γήπεδο του Μετς (Μάρκου Μουσούρου 70). Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

α) Αγώνα Μπάσκετ με τη συμμετοχή εφήβων και νέων από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μελών του Θεραπευτικού προγράμματος ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΣΤΡΟΦΗ,

β) Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του ΚΕ.Θ.Ε.Α.,

γ) Συναυλία από τα μουσικά σχήματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΣΤΡΟΦΗ &

δ) Στον χώρο του γηπέδου θα εκτίθονται φωτογραφίες από δράσεις του Θεραπευτικού προγράμματος ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΣΤΡΟΦΗ και έργα ζωγραφικής από παιδιά ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος θα απευθύνει μήνυμα και θα δώσει στους νέους σχετικά αναμνηστικά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Κορυφή σελίδας


Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Αγία Θέκλα της Ρώμης

Οι αρχαιότερες απεικονίσεις με θέμα τους Αγίους Αποστόλους, που χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αιώνα, αποκαλύφθηκαν στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας στη Ρώμη, ανακοίνωσε αυτές τις μέρες ο επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή Φαμπρίτσιο Βισκόντι. Οι νωπογραφίες των Πέτρου, Παύλου, Ανδρέα και Ιωάννη, σε χρωματικούς τόνους του κόκκινου και της ώχρας, βρέθηκαν στην οροφή ενός μικρού νεκρικού θαλάμου στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας, σε απόσταση 500 μ από τη βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών, μίας από τις τέσσερις μεγάλες βασιλικές της Αιώνιας Πόλεως.

Οι κατακόμβες κατασκευάσθηκαν επί παραγγελία μίας nobildonna (γυναίκας που ανήκει σε ευγενή οικογένεια, αλλά δίχως τίτλο ευγενείας η ίδια). «Όσον αφορά τον Ανδρέα και τον Ιωάννη, πρόκειται για τις αρχαιότερες απεικονίσεις τους», ενώ για τον Απόστολο Πέτρο ήσαν γνωστές ήδη προγενέστερες απεικονίσεις του, οι οποίες χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου αιώνα, αλλά «ποτέ μόνος του σε μία εικόνα», υπογράμμισε ο Βισκόντι. Ο ταφικός θάλαμος διαθέτει επίσης τοιχογραφίες του Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων και των Μάγων που προσφέρουν τα τίμια δώρα στον γεννηθέντα Χριστό.

Η ανακάλυψη της εικόνας του Αποστόλου Παύλου είχε ήδη αποκαλυφθεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Οσερβατόρε Ρομάνο’, επισήμου οργάνου του Βατικανού. Οι αποκαλύψεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης της κατακόμβης, κατέστησαν δυνατές χάρη στην εφαρμογή μίας τεχνικής λέιζερ, η οποία επιτρέπει τον καθαρισμό από τα στρώματα επιχρισμάτων ασβέστου, που κάλυπταν τις νωπογραφίες.

Το σύμπλεγμα από κατακόμβες βρίσκεται κάτω από κτήριο, του οποίου η κατασκευή ανάγεται στη δεκαετία του 1950 και του οποίου η θεμελίωση, ευτυχώς, δεν κατέστρεψε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τονίζουν οι ειδικοί.

Κορυφή σελίδας


Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη της, για την απόφαση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να αποχωρήσει ως εταίρος από την Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ». Κατόπιν αυτού αποφασίσθηκε να εισέλθει η Εκκλησία της Ελλάδος στην θέση της απερχομένης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως εταίρος. Παράλληλα αποφασίσθηκε η αλλαγή της επωνυμίας του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού σε Μ.Κ.Ο. «ΑΓΑΠΗ».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε Πρόεδρο του Μ.Κ.Ο. «ΑΓΑΠΗ» τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασίλειο, Αντιπρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο και μέλος τον κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ορίζεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και του Διορθοδόξου Κέντρου το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού κ. Αντώνιος Ζαμπέλης.

Κορυφή σελίδας


Βοηθός Επίσκοπος στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επικύρωσε χθες την από 18ης Ιουνίου 2010 απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την αποδοχή της υποβληθείσης, δια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, παραιτήσεως του Θεοφιλεστάτου Επικόπου Κερνίτσης κ. Προκοπίου από της θέσεως βοηθού Επισκόπου παρά τη Ιερά Μητροπόλει Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Στην διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπέβαλε αίτημα στο Σώμα της Ιεραρχίας, ζητώντας θέση Βοηθού Επισκόπου, σύμφωνα με τον Νόμο 1951/1991. Διεξήχθη ψηφοφορία, και με ψήφους 41 υπέρ, εδόθη η θέση του Βοηθού Επισκόπου στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας.

Ακολούθησε η ψηφοφορία για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Χριστιανουπόλεως.

Επί συνόλου 51 ψηφισάντων έλαβαν :

1. Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος ψήφους 38,

2.Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Παναγόπουλος ψήφον 1,

3.Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πολύκαρπος Δημητριάδης ψήφον 0.

Ευρέθησαν και 8 λευκές και 4 άκυρες ψήφοι.

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Χριστιανουπόλεως, εκλέχτηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Προκόπιος.

Κορυφή σελίδας


Ερώτηση στη Βουλή για τις εργασίες αποκατάστασης της Μονής Δαφνίου

Το θέμα της συντήρησης και της αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη η Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι, από τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Σεπτεμβρίου 1999, έφεραν στη Βουλή οι τέσσερις βουλευτές της Ανανεωτικής Πτέρυγας (Φ.Κουβέλης, Θ.Λεβέντης, Γρ.Ψαριανός και Ν.Τσούκαλης) και ζητούν από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού να ενημερώσει το Σώμα για τις όποιες ενέργειες προγραμματίζεται να γίνουν ώστε να αποπερατωθούν οι εργασίες.

Ειδικότερα, σε ερώτησή τους προς τον Παύλο Γερουλάνο, οι τέσσερις βουλευτές υπενθυμίζουν πως από τον Οκτώβριο του 2008 η Μονή αποτελεί «επισκέψιμο εργοτάξιο», με το κοινό να έχει πρόσβαση μόνο στον προαύλειο χώρο, καθώς οι απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης του πάσχοντος καθολικού παραμένουν στάσιμες.

Τείχη έτοιµα να καταρρεύσουν, σκαλωσιές που δεν αποµακρύνονται, πολύτιµα ψηφιδωτά ανάµεσα σε ένα εν εξελίξει εργοτάξιο είναι η εικόνα που αντικρύζουν όσοι φτάνουν σε ένα από τα κηρυγµένα µνηµεία Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UΝΕSCΟ, τη Μονή Δαφνίου, που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα στη θέση αρχαίου ιερού αφιερωµένου στον Απόλλωνα Δαφναίο ή Δαφνείο και είναι αφιερωµένη στην Κοίµηση της Θεοτόκου.

Οι τέσσερις βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού να απαντήσει γιατί δεν έχει συνταχθεί μελέτη για την αναστήλωση του καθολικού της Μονής, όπως προκύπτει από πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί άμεσα το ΥΠΠΟΤ προκειμένου να επιταχυνθούν και να αποπερατωθούν οι εργασίες αποκατάστασης τόσο του περιβόλου όσο και τους πάσχοντος καθολικού της Μονής.

Κορυφή σελίδας


Εκκλησιαστικά Λειτουργικά Σκεύη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, και ώρα 19:30, θα πραγματοποιηθούν από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου & Τήνου κ. Δωρόθεο Β΄, στις αίθουσες εκδηλώσεων του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, στην Τήνο, τα εγκαίνια της Έκθεσης: «ΣΚΕΥΗ ΙΕΡΑ ΤΩ ΘΕΩ ΑΝΑΤΕΘΕΙΜΕΝΑ Εκκλησιαστικά Λειτουργικά Σκεύη από Ναούς της Τήνου», που διοργανώνει το Ι.ΤΗ.Π. και στην οποία παρουσιάζονται πολύτιμα Εκκλησιαστικά και Λειτουργικά Σκεύη των περασμένων αιώνων από Ορθοδόξους και Καθολικούς Ναούς της Τήνου. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου 2010.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ