Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 40, 13 Δεκεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

«ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Η ΡΗΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Η ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΕΞ ΑΠΟΨΕΩΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ

ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΑΛΚΙΔΟΝΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΠΕΝΘΕΙ




ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ατομικά και κοινωνικά, είναι σπουδαία κατάκτηση, θησαυρός ανεκτίμητος, αγαθόν πολιτιστικόν, καρπός Θεϊκός»

Αυτά επεσήμανε σε μήνυμά του για την ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10/12/2005) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και συνέχισε: «Ειδικότερα η Εκκλησία, που καταξιώνει τον κτιστό άνθρωπο μέσα στην άκτιστη χάρη του Θεού, αιώνες τώρα, υπερασπίζεται όλα τα δικαιώματα του ανθρώπου, εξυψώνοντάς τον έτσι από άτομο σε πρόσωπο, από res σε ον θεούμενο. Ευχή και προσευχή μου είναι αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα να μην τυγχάνουν ποτέ καταστρατηγήσεως αλλά να παραμένουν οδοδείκτες για μια ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων.»

Κορυφή σελίδας



ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;

Εξ αφορμής της ημέρας του παιδιού – ημέρας της UNICEF (11/12/2005), ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, σε σχετικό μήνυμά του, έθεσε το ζήτημα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών.
«Ας σκεφθούμε όλοι μας: Πώς και με τί διαπαιδαγωγούμε τις τρυφερές υπάρξεις, ως οικογένεια, ως σχολείο, ως Μ.Μ.Ε. ως κοινωνία, ως κράτος;

Ας αναλογιστούμε: Διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά έτσι ώστε να καλλιεργούν τα χαρίσματά τους και να αναδεικνύονται ελεύθερες ολοκληρωμένες υγιείς πνευματικές προσωπικότητες; Η Εκκλησία, πάντως, έχει για τα παιδιά ένα πρότυπο: Είναι ο Αιώνιος Διδάσκαλος και το Ευαγγέλιό Του.»

Κορυφή σελίδας



ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ

«Όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι ο δυνάμεις του κακού δρουν υπονομευτικά σ’ αυτόν τον τόπο και προσπαθούν να αποχριστιανοποιήσουν την Ελλάδα. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ελληνική κοινωνία με τρόπο ώστε ύστερα από μερικά χρόνια κανείς να μη θυμάται τον Θεό και την Εκκλησία.»

Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Παγκρατίου (12/12/2005), και συνέχισε: «Θα σου πουν να μη μιλάς γιατί διχάζεις το λαό, γιατί φέρνεις ακαταστασία στην κοινωνία, γιατί γίνεσαι παραίτιος κοινωνικής αναταραχής, ενώ όλα είναι ‘ωραία και ομαλά’. Αν όμως θέλεις να είσαι καλός ποιμένας, οφείλεις να θέτεις την ψυχή σου υπέρ των προβάτων.» Και πρόσθεσε : «Αν θέλουμε να συγκρατήσομε το κακό και να μη αφήσουμε να υπονομευτούν οι θεσμοί κα οι αξίες αυτού του έθνους, είμαστε υποχρεωμένοι να σημαίνουμε συναγερμό όταν βλέπουμε τον κίνδυνο..»

Κορυφή σελίδας



«ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Στη θαρραλέα αυτή δήλωση προέβη ο Υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβασή του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM, σχετικά με την ανεργία και την παραβατικότητα των νέων (9/12/2005). Αναφερόμενος στην προσφορά της Εκκλησίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όσον αφορά τα θέματα κοινωνικής συνοχής, μεγάλες υπηρεσίες προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία η Εκκλησία της Ελλάδος… Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Εκκλησία της Ελλάδος… Δεν πρέπει να διαγράφουμε αυτή την προσφορά και δεν πρέπει, όταν βλέπουμε κάποια αρνητικά, γιατί όλοι οι χώροι έχουν και τα αρνητικά τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το ιερατείο, δεν πρέπει από ένα μικρό ψεγάδι να βάζουμε στον τοίχο την Εκκλησία της Ελλάδος και να αμαυρώνουμε την μεγάλη προσφορά της στην κοινωνία και στην πατρίδα…»

Κορυφή σελίδας



ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Με βαρυσήμαντο άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» (11/12/2005), ο Μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας κ. Ιερώνυμος κάνει λόγο για την διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας στο Κράτος και τον Ελληνικό λαό, αντιστάθμισμα της οποίας είναι η μισθοδοσία των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Καλά έκανε η Εκκλησία και είχε χρέος να δώσει και πρέπει να δίνει γενναιόδωρα, όταν μπορεί, σε ανθρώπους ανήμπορους και στα όποια κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες. Όπως καλά έκανε και κάνει η Πολιτεία και είναι ηθικό χρέος της, πέρα από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, να μισθοδοτεί τον Κλήρο. Πίσω από αυτή τη στενή και αμφίδρομη σχέση βρίσκονται αγώνες, ιστορία, παράδοση και οράματα ενός γένους.»

Δείτε το πλήρες κείμενο στο Βήμα.

Κορυφή σελίδας



Η ΡΗΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

Βαρυσήμαντη παρέμβαση στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, 89,5 FM, έκανε ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Πιπερόπουλος, (9/12/2005), σε συζήτηση για την ανεργία και την εγκληματικότητα στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «όποιος αμφισβητεί ότι ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, εθελοτυφλεί. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2005 καταφέραμε να θρυμματίσουμε τον κοινωνικό ιστό και να δημιουργήσουμε ένα κράτος αναλγησίας. Τρία είναι τα στοιχεία που οφείλουμε να εξετάσουμε: η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η κρατική βραδύτητα, η απώλεια της αναφοράς κοινωνίας και ατόμων στο Θεό.»

Κορυφή σελίδας



Η ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ ΕΞ ΑΠΟΨΕΩΣ ΒΙΒΛΙΚΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ

Λεπτομερή έκθεση περί των πεπραγμένων στο Θ΄ Διαχριστιανικό Συμπόσιο (Ασίζη, 4 – 7/9/2005), υπέβαλε στην Ι. Σύνοδο ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιακών Σχέσεων, Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εκπροσώπησε εκεί την Εκκλησία της Ελλάδος . Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Φραγκισκανικό Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Παπικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης.

Στο Συμπόσιο, το οποίο είχε θέμα: «Η Ευχαριστία στην Ανατολική και Δυτική παράδοση, με ειδική αναφορά στον Οικουμενικό διάλογο», διαπιστώθηκε ότι:

«1) “η Ευχαριστιακή επίκληση” είναι κοινή παράδοση και στις δύο Εκκλησίες, έστω κι αν από τον Θ΄ αιώνα εμφανίστηκε μία απόκλιση από μέρους της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, σε αντίθεση με την Ανατολή, η οποία έμεινε πιστή τόσο στη λειτουργική όσο και στη θεολογική παράδοση των εννέα πρώτων αιώνων της ζωής της μίας και αδιαιρέτου Εκκλησίας. Η παρούσα διαπίστωση είναι πολύ σημαντική, γιατί επιβεβαιώνει ότι η Εκκλησία της Ανατολής έμεινε αμετακίνητη στην κοινή εκκλησιαστική παράδοση, ενώ αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην μελλοντική διαπραγμάτευση του θέματος, στα πλαίσια του διεκκλησιαστικού διαλόγου.

2) Διαπιστώθηκε ότι η «η Ευχαριστιακή εκκλησιολογία» είναι δυνατόν να αποτελέσει σημαντική βάση προσέγγισης των δύο Εκκλησιών, στα πλαίσια κυρίως του οικουμενικού διαλόγου, για την ερμηνεία και την κατανόηση της λειτουργίας του Επισκοπικού πρωτείου στην τοπική Εκκλησία, στα πλαίσια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.»

Κορυφή σελίδας



ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΑΛΚΙΔΟΝΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

Αντίστοιχη έκθεση υπέβαλε στην Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, για την προπαρασκευαστική συνάντηση αντιπροσωπειών από Ορθόδοξες και Προχαλκιδόνιες Εκκλησίες, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο (19 – 22/9/2005).

Στη συνάντηση «όλοι οι εκπρόσωποι τόνισαν τον κεντρικό ρόλο της Αγίας Γραφής στη ζωή της Εκκλησίας και επαναεπιβεβαίωσαν την έντονη αντίθεσή τους σε κάθε μορφή και μέθοδο προσηλυτισμού. Επίσης, εξέφρασαν κριτικές παρατηρήσεις όσον αφορά το ρόλο αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχουν οι Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρείες στις Εκκλησίες, σε σχέση με τη βοήθεια που τούς παρέχουν για την παραγωγή μεταφράσεων της Αγίας Γραφής καθώς και για την πραγματοποίηση εκδοτικών δραστηριοτήτων…»

Κορυφή σελίδας



Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΠΕΝΘΕΙ

Το χρυσάργυρο μνημείο κι έργο τέχνης, ο περικαλλέστατος και πολυφημισμένος Ναός της Αγίας Mαύρας, στο χωριό Μαχαιράδο, δεν υπάρχει πιά. Αποτεφρώθηκε εντελώς... Όλα τα μπαρόκ, τ' ασημένια καντήλια, ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος και η εφέστια εικόνα της Αγίας Μαύρας, οι αγιογραφικοί πίνακες εξαίρετης τέχνης, έγιναν όλα παρανάλωμα φωτιάς, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία.

Όλοι πενθούμε...

Ευχαριστούμε για την συμβολή του τον Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Καποδίστρια.

Κορυφή σελίδας











ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ