Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 399, 21 Ιουνίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αν. Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στον Μακαριώτατο

«Ορέστεια 2010»

Τελετή αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου

Νέα «Ιεραποστολική» εκστρατεία

Τελετή θυρανοιξίων του αναστηλωμένου βυζαντινού Ναού του Αγ. Γεωργίου

«Δώρο Θεού η ανακύκλωση»



ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


Βυζαντινή Εκπαίδευση
και Οικουμενικότητα




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εθιμοτυπική επίσκεψη του Αν. Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στον Μακαριώτατο

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, εν όψει της επίσκεψης στην Καππαδοκία που θα πραγματοποιήσει από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας.

Ο Δημήτρης Δρούτσας έκανε λόγο για εγκάρδια συζήτηση. Ο Μακαριώτατος δήλωσε από τη μεριά του ότι η Εκκλησία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις της πολιτείας στην εξωτερική πολιτική και πρόσθεσε ότι συζήτησαν και εκκλησιαστικά θέματα. H συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

Κορυφή σελίδας


«Ορέστεια 2010»

Με παλλαϊκή συμμετοχή εορτάστηκαν φέτος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Ορεστιάδος, «ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2010», η ίδρυση της πόλης της Νέας Ορεστιάδος το έτος 1923, της νεότερης πόλης της Ελλάδος, και η μνήμη πάντων των εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάντων Αγίων, εφ΄ όσον μετά την καταστροφή και τον διωγμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού της Αδριανουπόλεως, εγκαταστάθηκε στην Νέα Ορεστιάδα, που είναι η διάδοχος της πόλεως του Αδριανού.

Επ΄ ευκαιρία λοιπόν αυτού του εορτασμού προσκλήθηκαν από τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Δαμασκηνό και προσήλθαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος) και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

Το εσπέρας του Σαββάτου 19 Ιουνίου ε.ε., εψάλη Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος και στη συνέχεια στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε κοινή εκδήλωση του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ι. Μητροπόλεως Διδ/χου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με τον φιλοξενούμενο Σύλλογο Ιεροψαλτών Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης

Το πρωί της Κυριακής, 20 Ιουνίου ε.ε. τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλιπουππόλεως κ. Νικολάου. Κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Δαμασκηνός χειροτόνησε Πρεσβύτερον τον εκ Θυρέας Διδυμοτείχου χειροτονηθέντα χθες Διάκονον Χρυσόστομο Παπαδόπουλο και ομίλησε επίκαιρα στο Κοινωνικό ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος. Στη συνέχεια εψάλη Δοξολογία και μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως και Ν. Ορεστιάδος κυρού Πολυκάρπου (Βαρβάκη) και των λοιπών ιδρυτών της πόλεως και κατετέθη στέφανος στον αδριάντα του Μητροπολίτου Πολυκάρπου (Βαρβάκη).

Κορυφή σελίδας


Τελετή αναγόρευσης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κύπρου

Με την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση, την αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Σε ειδική τελετή, τον Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Σταύρος Ζένιος. Ο κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης ανέγνωσε την απόφαση της Συγκλήτου για την απονομή του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος.

Στο Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, που είναι γραμμένο σε μεμβράνη, αναγράφεται ότι η απόφαση για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα λήφθηκε ομόθυμα, επειδή ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος χαρακτηρίζεται "Εγκρατής της Θεολογίας Διδάσκαλος και επιφανής της Ιστορίας των Θρησκευμάτων θεράπων" και επίσης τονίζεται ότι "διακρίθηκε για την βαρυσήμαντη προσφορά του στη θρησκευτική αγωγή και την παγκόσμια ενότητα".

Ο καθηγητής Σταύρος Φωτίου παρουσίασε τη ζωή και το βαρυσήμαντο και πολυσχιδές έργο του. Ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο " κορυφαίο ανάστημα της Eκκλησίας, της κοινωνίας, της παιδείας".

H πρόταση ζωής, που καταθέτει και υπηρετεί ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, αποτελεί τη σκοποθεσία της θρησκευτικής αγωγής, είπε και επεσήμανε: "Ως συνέπεια της θεογνωσίας, η αγωγή αυτή προάγει την αυτογνωσία, την κοινωνικότητα και την οικολογική ευαισθησία".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, μετά την περιένδυση της ακαδημαϊκής τηβέννου, μίλησε με θέμα "Τρομοκρατικές ενέργειες και θρησκευτική συνείδηση".

Στην εμπεριστατωμένη ομιλία του παρατήρησε ότι η τρομοκρατία, που δεσπόζει στις μέρες μας στο διεθνές προσκήνιο έχει τρία χαρακτηριστικά: Πρώτον, ένα αμεσότερο δεσμό με το Ισλάμ, δεύτερον, την απόφαση των πρωταγωνιστών να θυσιαστούν άμεσα, με μια συνειδητή επιλογή θανάτου, και τρίτον, άριστη χρήση της τεχνολογίας και ευρηματική επιχειρησιακή τακτική.

Επίσης, αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση , αλλά και στη φτώχεια του κόσμου, και υπέδειξε ότι για την ουσιαστική αντιμετώπιση τους απαιτείται υπέρβαση της αδικίας, ισόρροπη ανάπτυξη και καλλιέργεια της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Αναστάσιος μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:

-Όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε στη χρησιμοποίηση της θρησκείας για πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και για τη στήριξη της τρομοκρατίας

-Η τρομοκρατία δεν μπορεί να εκπροσωπεί κανένα πολιτισμό, συνιστά την άρνηση του πολιτισμού και την επάνοδο στη νοοτροπία της ζούγκλας.

-Πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο η ουσία της θρησκείας, η οποία οδηγεί τον άνθρωπο σε κοινωνία με το Άγιο, με τον Θεό, σε σχέσεις σεβασμού και αγάπης προς τους συνανθρώπους του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κατέληξε με την έκκληση, που είχε κάνει την περίοδο των συγκρούσεων στα Βαλκάνια: "Ουδείς έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το άγιο λάδι της θρησκείας για την ενίσχυση της φωτιάς των ένοπλων συγκρούσεων".

Κορυφή σελίδας


Νέα «Ιεραποστολική» εκστρατεία

Για μία ακόμη φορά, η νεοφανής προτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση» έχει προγραμματίσει μία νέα προσηλυτιστική καλοκαιρινή εξόρμηση, το χρονικό διάστημα 22-29 Ιουλίου 2010, στους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας, με την ονομασία «Ιησούς του Ναυή 3». Πρόκειται για μια από τις εκατοντάδες αιρετικές ομάδες, που προέκυψαν από τις πολλαπλές διασπάσεις του Προτεσταντισμού. Υπενθυμίζομε ότι η εν λόγω νεοπροτεσταντική οργάνωση, όπως η ίδια έχει δηλώσει, θεωρεί την Ορθόδοξη Πίστη «πνευματικά δεσμά αιώνων».

Με αφορμή αυτό το γεγονός, τονίζομε ότι η Ορθόδοξη Πίστη δεν είναι χθεσινό κατασκεύασμα, δεν αποτελεί ιδεολόγημα μιας κινήσεως, αλλά είναι η ίδια η Αποστολική παρακαταθήκη (Γαλ. α 11-12. Α Κορ. ιε , 1-3). Γι' αυτή την πίστη ο απόστολος Παύλος τονίζει με έμφαση στους Γαλάτες: «Εάν ακόμα και άγγελος από τον ουρανό κηρύξει σε σας άλλο ευαγγέλιο διαφορετικό από εκείνο που σας κηρύξαμε, ας είναι ανάθεμα» (Γαλ. α 8-9). Δηλαδή, μας προτρέπει να μην ακούμε κανέναν που δεν έχει σχέση με την Ορθόδοξη Πίστη.

Αυτή την πίστη ζουν και διαφυλάττουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέλη του Σώματος του Χριστού, και φυσικά δεν έχουν ανάγκη νεοφανών προτεσταντικών οργανώσεων ούτε προσκεκλημένων και αυτοχειροτονημένων «κηρύκων» από το εξωτερικό.

Κορυφή σελίδας


Τελετή θυρανοιξίων του αναστηλωμένου βυζαντινού Ναού του Αγ. Γεωργίου

Την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα «θυρανοίξια» του αναστηλωμένου βυζαντινού Ναού του Αγίου Γεωργίου στα Λουκίσια με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου Β΄. Τον Εσπερινό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Γ.Γ. Πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ, δρ. Λίνα Μενδώνη.

Ο μικρών διαστάσεων ναός του Αγίου Γεωργίου Λουκισίων βρίσκεται στην ανατολική Βοιωτία, 15 περίπου χλμ από την Χαλκίδα, μέσα σε ειδυλλιακό τοπίο με ελαιώνες. Η θέση βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την αρχαία Ανθηδόνα, πόλη γνωστή ήδη από τα Ομηρικά έπη, που συνέχισε να κατοικείται μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Ο ναός διακρίνεται για την επιμέλεια της κατασκευής του, τις ισορροπημένες αναλογίες του, την καθαρότητα και συμμετρία τού αρχιτεκτονικού του σχεδίου. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου είχε εγκαταλειφθεί, είχε υποστεί σοβαρές φθορές και είχε σχεδόν ερειπωθεί.

Το έργο της αναστήλωσης του μνημείου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2006-2009 από την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Χαλκίδας, με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το μνημείο, που χρονολογείται στο β΄ μισό του 11ου αιώνα και κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της βυζαντινής αρχαιολογίας λόγω του σπάνιου αρχιτεκτονικού του τύπου, είχε ήδη επισημανθεί από τους κορυφαίους βυζαντινολόγους Α. Megaw και Α. Ορλάνδο στη δεκαετία του 1930.

Οι προσπάθειες για την αναστήλωσή του ξεκίνησαν ήδη το 2000 όταν συγκροτήθηκε η «Επιτροπή Επισκευής Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Λουκισίων» υπό την προεδρία του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Ιερωνύμου. Με φροντίδα της Επιτροπής αυτής εκπονήθηκε η μελέτη αναστήλωσης του μνημείου. Με βάση την μελέτη αναστηλώθηκε το μνημείο και αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή.

Ο τρούλος του ναού, που ανήκει στο λεγόμενο ‘αθηναϊκό τύπο’ και απαντά στα σημαντικότερα μεσοβυζαντινά μνημεία της σφαίρας επιρροής της Αθήνας, ανέκτησε την αρχική του μορφή με την ανατοποθέτηση όλων των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων που είχαν εξολοκλήρου απολεσθεί. Οι εκτεταμένες εργασίες περιέλαβαν επίσης την εκ νέου κατασκευή της στέγης, την συμπλήρωση και επισκευή της πλινθοπερίκλειστης τοιχοποιίας, καθώς και την ανακατασκευή σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένων τμημάτων του μνημείου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντηρήθηκαν οι μεμονωμένες – και γνωστές ήδη - τοιχογραφίες του 17ου αι., ενώ αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν τμήματα του αρχικού τοιχογραφικού διακόσμου των αρχών του 13ου αι, που διατηρούν απόηχους της κομνήνειας παράδοσης.

Το μικρό αυτό μνημείο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην τοπική κοινωνία, που βοήθησε ποικιλότροπα σε όλες τις φάσεις του έργου την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Κορυφή σελίδας


«Δώρο Θεού η ανακύκλωση»

«Η ανακύκλωση ήρθε ως γνώση από τον Θεό, η μη συμμετοχή σ’ αυτήν είναι προσβολή για τον Θεό». Τη φράση αυτή επαναλαμβάνει κάθε Κυριακή κατά το κήρυγμα και σε κάθε ευκαιρία ο π. Σεραφείμ Δημητρίου, εφημέριος του ναού Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη ενορία ισχύει και το «αμ’ έπος, αμ έργον», αφού ήδη εδώ και καιρό η ανακύκλωση έχει γίνει μέρος της εκκλησιαστικής ζωής.

Πριν από τέσσερα χρόνια παραξενεμένοι οι πιστοί είδαν στον πρόναο το ειδικό κουτί της ΑΦΗΣ για την ανακύκλωση των μπαταριών. Ωστόσο, χρόνια μετά, το στοίχημα δείχνει να έχει κερδηθεί: το κουτί αδειάζει μια φορά τον μήνα, γεγονός το οποίο συνιστά επιτυχία, αφού, σύμφωνα με τον π. Σεραφείμ, σε άλλους δημόσιους χώρους η συλλογή γίνεται με πολύ αραιότερη συχνότητα.

Η ανταπόκριση υπήρξε τόσο θερμή, που πριν από λίγους μήνες, στην ενορία άρχισε μια νέα πρωτοβουλία, αυτή της ανακύκλωσης λαμπτήρων. «Η φωτοανακύκλωση ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, ακόμη είναι νωρίς για να έχουμε στατιστικά στοιχεία, αλλά σιγά σιγά το ποίμνιο εξοικειώνεται και με αυτή την ιδέα», λέει ο π. Σεραφείμ.

Το ενδιαφέρον στη δράση της ενορίας είναι ότι τα κουτιά συλλογής των χρησιμοποιημένων μπαταριών αλλά και των λαμπτήρων βρίσκονται στον κυρίως χώρο του ναού και όχι έξω από αυτόν, ώστε το μήνυμα να είναι άμεσο.

Η ανακύκλωση φαίνεται να έγινε συνήθεια στην Αγία Μαρίνα, αφού εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς. «Τα χαρτιά που χρησιμοποιούμε για να γράφουν οι πιστοί τα ονόματα υπέρ υγείας ή υπέρ αναπαύσεως είναι ξαναχρησιμοποιημένα. Για την ακρίβεια, συνεργαζόμαστε με φωτοτυπικό κέντρο της περιοχής, το οποίο μας δίνει σελίδες που είναι χρησιμοποιημένες από τη μια πλευρά και από την άλλη, την καθαρή, τις χρησιμοποιούμε στον ναό για την αναγραφή των ονομάτων», εξηγεί ο π. Σεραφείμ.

Επίσης, όλες οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού στο συσσίτιο της Αγ. Μαρίνας καταλήγουν με... θρησκευτική ευλάβεια στους ειδικούς μπλε κάδους της ανακύκλωσης, ενώ ακόμη και πάνω στα φυλλάδια της ενορίας υπάρχει προτροπή για κινήσεις που προστατεύουν το περιβάλλον.

Οι λαμπτήρες για παράδειγμα που χρησιμοποιούνται στον ναό είναι ειδικοί λαμπτήρες οικονομίας, και μάλιστα η αντικατάσταση των παλιών έχει γίνει ήδη από το 2004. «Φέτος η Ιερά Σύνοδος απέστειλε εγκύκλιο σε όλες εκκλησίες να αλλάξουν τους ενεργοβόρους παλιούς λαμπτήρες με οικονομικούς νέας τεχνολογίας, εμείς όμως το έχουμε κάνει εδώ και έξι χρόνια», λέει ο ιερέας.

Ο π. Σεραφείμ αποκαλύπτει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι υπάρχουν σκέψεις και για μια ακόμη πρωτοβουλία, η οποία ωστόσο έχει προς το παρόν απαγορευτικό κόστος.

Όπως αναφέρει, με τον αντιπρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός, έχουν κάνει έναν πρώτο υπολογισμό της δαπάνης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στη στέγη της εκκλησίας, καθώς η κλίση είναι τέτοια που επιτρέπει την απευθείας τοποθέτηση των μονάδων, χωρίς τροποποιήσεις. Ωστόσο, όπως ομολογεί ο εφημέριος, η ιδέα παραμένει προς το παρόν στα χαρτιά, καθώς το κόστος είναι πολύ υψηλό και το παγκάρι έχει μειωμένα έσοδα λόγω κρίσης..

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ