Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 396, 10 Ιουνίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα του Μακαριωτάτου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η τελετή ενθρόνισης για τους Μητροπολίτες Κύριλλο και Αθηναγόρα

Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Αλληλεγγύη στο Κόσσοβο και στο δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Σερβίας

Ευρωπαϊκή πολιτιστική διάκριση στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινούπολης



Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ


Η σύγχρονη ελληνική εικαστική σκηνή εμπνέεται
από την ιδέα του βιβλίου, της βιβλιοθήκης
και της προσωπικότητας του Ιωάννη Γεννάδιου.
Διαβάστε στον www.artopos.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Μήνυμα του Μακαριωτάτου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η περιβαλλοντική κρίση αποτελεί ένα από τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ανθρωπότητα. Η μείωση της βιοποικιλότητας και η εξαφάνιση σημαντικού ποσοστού της χλωρίδας και της πανίδας, η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων και όλα τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται, η αδυναμία ικανοποιητικής διαχείρισης των απορριμμάτων και κυρίως οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. «Πάσα η κτίσις συστενάζει καί συνωδίνει» (Ρωμ. 8, 22).

Ο σύγχρονος άνθρωπος, έχει αντιληφθεί το οικολογικό αδιέξοδο της εποχής μας, και έχει αρχίσει να κινητοποιείται για την αντιμετώπισή του. Τις τελευταίες δεκαετίες ευαισθητοποιήθηκε σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά οι προσπάθειες τόσο των αρμόδιων φορέων, όσο και της Παγκόσμιας Κοινότητας, συναντούν ανυπέρβλητα εμπόδια, επειδή διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα. Έτσι παρατηρείται αδυναμία συνεννόησης και ως εκ τούτου αποτυχία των διεθνών προσπαθειών που αφορούν το περιβάλλον.

Η οικολογική κρίση καθιστά επιτακτική την ανάγκη αλλαγής και αναθεώρησης της στάσης του κάθε ανθρώπου στη σχέση του με το περιβάλλον και την αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών της. Η ευλογία που έλαβε ο άνθρωπος από τον Θεό, ως η κορωνίδα της Δημιουργίας, «πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής» (Γεν. 1, 28), παρερμηνεύθηκε, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η σημερινή κρίσιμη κατάσταση.

Η απληστία οδήγησε τον άνθρωπο σε μια αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος. Η υπερκαταναλωτική του μανία τον οδήγησε να λησμονήσει το γεγονός ότι η ευημερία του εξαρτάται από τη λελογισμένη χρήση της Δημιουργίας.

Η κρίση είναι πρωτίστως πνευματική και ηθική και προκύπτει από τα πάθη του ανθρώπου, τον εγωισμό και τη φιλαυτία. Όμως ο άνθρωπος δεν ορίστηκε καταναλωτής και καταχραστής, αλλά οικονόμος, διαχειριστής και ιερέας της Δημιουργίας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναζητηθεί και η αλλαγή της στάσης του προς την φύση και να συνδυαστεί με δράση. Η στροφή απλώς σε πιο «οικολογικές» πρακτικές χωρίς μια ουσιαστική «καρδιακή» αλλαγή, είναι ανώφελη. Στη γλώσσα της εκκλησίας, η αλλαγή αυτή ονομάζεται μετάνοια. Μετάνοια σημαίνει μία ολοκληρωτική αλλαγή της νοοτροπίας. Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον Θεό, τη Δημιουργία και τους συνανθρώπους μας.

Η Εκκλησία δεν αποτελεί ούτε ακτιβιστική οργάνωση, ούτε περιβαλλοντικό σύλλογο, αλλά φορέα πνευματικής καθοδήγησης. Έτσι απέναντι στις άπληστες επιδιώξεις του σύγχρονου ανθρώπου για συνεχώς αυξανόμενο κέρδος και ευδαιμονία, προτείνει την «ευχαριστιακή», «λειτουργική» και «ασκητική» χρήση του κόσμου, καλλιεργώντας ένα περιβαλλοντικό ήθος, που βασίζεται στις αξίες της αγάπης και του σεβασμού προς το Θεό, τον άνθρωπο και όλη την κτίση. Μέσα από ένα τέτοιο δρόμο μπορεί να επιτευχθεί η Αειφορία, η οποία αποτελεί ζητούμενο της εποχής μας.

Έτσι ακόμα και η παρούσα οικονομική κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για την υιοθέτηση περιβαλλοντικού ήθους. Ας θεωρήσει ο καθένας μας τον εαυτό του συνυπεύθυνο για τον κόσμο που μας εμπιστεύθηκε ο Θεός κάνοντας πράξη το «εργάζεσθαι καί φυλάσσειν» (Γεν. 2, 15).

Κορυφή σελίδας


Η τελετή ενθρόνισης για τους Μητροπολίτες Κύριλλο και Αθηναγόρα

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης του τέως διευθυντή του ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου και νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα. Η τελετή έγινε στον Καθεδρικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ίλιον (οδ. Πριάμου 125) παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μητροπολιτών, βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης κι εκατοντάδων πιστών. Άγημα του στρατού απέδωσε τιμές στον πρώτο ποιμενάρχη της νεοσύστατης Μητροπόλεως ενώ από ειδική εξέδρα ο δήμαρχος καλωσόρισε το Σεβασμιώτατο. Ο Μητροπολίτης ευλόγησε τους πιστούς και ακολούθως εν πομπή μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισής του.

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, πλήθους Μητροπολιτών, προσωπικοτήτων από το δημόσιο βίο, αλλά και πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κυρίλλου, μέχρι πρότινος αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Η τελετή ενθρόνισης έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου στην Κηφισιά.

Κορυφή σελίδας


Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

Για την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1922 που πρόκειται να τελεσθεί στις 15 Αυγούστου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, μίλησε σήμερα στον 89,5 και την εκπομπή «Κάθε Μέρα-Νέα Μέρα», ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Πρωτοπρεσβύτερος π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος. Ο π. Δοσίθεος αναφέρθηκε στην Ιστορία της Μονής, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι σε καλή κατάσταση και ότι γίνονται προσπάθειες για να σωθούν τα ιστορικά μωσαϊκά της.

Σε ερώτηση πώς αντέδρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης όταν του κοινοποιήθηκε η απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης (υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε την αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και πριν από τέσσερις ημέρες έλαβε την απάντηση), με την οποία του παρέχεται η άδεια να τελεί τη Θεία Λειτουργία μία φορά το χρόνο, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, απάντησε ότι «στο πρόσωπο του Παναγιωτάτου έχουμε έναν άνθρωπο, που και πιστεύει και έχει την υπομονή να περιμένει…είναι πολύ μεγάλη η χαρά του και το ζούμε μαζί του αυτό» κατέληξε ο π. Δοσίθεος.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν διακρίνει κάποια αλλαγή νοοτροπίας από την Τουρκία, σημείωσε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια «από την Θεία Πρόνοια», όπως είπε, και «όχι από την ανθρώπινη πολιτική». Αναφέρθηκε επίσης, στις πρόσφατες εξελίξεις καθώς ο Πατριάρχης έχει πλέον το δικαίωμα να λειτουργεί στην Καππαδοκία κ.ά σε ερείπια ναών και ορθοδόξων κέντρων, με αποκορύφωση το πρόσφατο γεγονός της άδειας για την Μονή της Παναγίας Σουμελά. Καταλήγοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι «Η Τουρκία άρχισε να δίνει σημασία στην Παγκόσμια Κληρονομιά…γίνονται βήματα και ευελπιστώ ότι αυτά θα έχουν συνέχεια».

Κορυφή σελίδας


Αλληλεγγύη στο Κόσσοβο και στο δοκιμαζόμενο πληθυσμό της Σερβίας

«Διά την έμπρακτον αγάπην προς την Ορθόδοξον Σερβικήν Εκκλησίαν και τον Σερβικόν λαόν» η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» και ο Γενικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας τιμήθηκαν με το «Χρυσό Σταυρό του Αγίου Σάββα Φωτιστού των Σέρβων», την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Σερβίας. Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο Γενικός Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας κατά την 5νθήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε με κλιμάκιο του οργανισμού στο Πατριαρχείο Σερβίας. Ο κ. Δήμτσας είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο ο οποίος ευχαρίστησε με τα θερμότερα λόγια την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» για τα όσα έχει προσφέρει στην περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Δήμτσας ενημέρωσε τον κ. Ειρηναίο για το έργο και τις δράσεις της Μ.Κ.Ο. ανά τον κόσμο και συζήτησε μαζί του την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα αποβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο εκκλησιών.

Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κατά τη διάρκεια της επισκέψεως παραδόθηκε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 7 τόνων αποτελούμενη από είδη τροφίμων, είδη ένδυσης, παιχνίδια και φάρμακα. Η βοήθεια θα μοιραστεί σε 10.000 Σέρβους που ζουν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Το κλιμάκιο της «Αλληλεγγύης» επισκέφθηκε και παρέδωσε είδη τροφίμων και ένδυσης σε 80 οικογένειες της περιοχής ενώ ταυτόχρονα κάθε οικογένεια ενημερώθηκε ότι θα λαμβάνει τριμηνιαία επιδότηση 50 ευρώ. Μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας παραδόθηκε στο Διοικητή του στρατοπέδου «Ρήγας Φεραίος» προκειμένου να μοιραστεί από το στρατό σε 50.000 χιλιάδες περίπου Αλβανούς που διαμένουν στα χωριά που έχει υπό την επίβλεψη του ο ελληνικός στρατός. Επίσης στο Ορόσαβατς το κλιμάκιο επισκέφθηκε το νοσοκομείο της περιοχής όπου και παρέδωσε φάρμακα.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αλληλεγγύης» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας είχε συνάντηση με τον τοποτηρητή του Πατριαρχείου στο Κόσσοβο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στην επί σειράς ετών βοήθεια του οργανισμού προς τις πάσχουσες περιοχές του Μαυροβουνίου και της Σερβίας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της ανοικοδόμησης των ιερών ορθοδόξων μνημείων στο Κόσσοβο, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου, και συγκεκριμένα στις εργασίες που έγιναν στο ιστορικό μοναστήρι της Gracanica και στην ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Osojane ο οποίος σήμερα καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες 2.000 ορθοδόξων. Επίσης, ο κ. Αμφιλόχιος στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνεχείς αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας που πραγματοποιούνται από την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» προς τους δοκιμαζόμενους πληθυσμούς της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

Κορυφή σελίδας


Ευρωπαϊκή πολιτιστική διάκριση στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινούπολης

Στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινούπολης, την μόνη πρώιμη βυζαντινή εκκλησία που δεν μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Επίτροπος Παιδείας και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρία Ανδρούλη Βασιλείου, θα απονείμει σήμερα τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτισμική κληρονομιά, σε μια επίσημη και ιδιαίτερα λαμπρή τελετή.

Η Αγία Ειρήνη απετέλεσε τον πρώτο Πατριαρχικό ναό του Βυζαντίου, πριν την κατασκευή της Αγίας Σοφίας. Με την Στάση του Νίκα (532 μ.Χ.) καταστράφηκε και ξανακτίσθηκε από τον Ιουστινιανό τον Α'. Το 740 μ.Χ. μετά από σεισμό, κατέρρευσε ο τρούλος της και ξαναχτίστηκε το 753 μ.Χ. επί Κωνσταντίνου του Ε'. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς μετατράπηκε σε οπλοστάσιο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως αίθουσα συναυλιών λόγω της εξαίρετης ακουστικής της.

Η εκκλησιά είναι μια υποδειγματική τρουλαία βασιλική, τρίκλιτη, με υπερώα στις τρεις πλευρές που ανοίγονταν στον κεντρικό χώρο και προς το ιερό στα ανατολικά. Οι διαστάσεις του κτίσματος είναι 58x30 μ. και η διάμετρος του τρούλου είναι περίπου 15 μ.

Στον χώρο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς θα απονεμηθούν 16 μετάλλια, εκ των οποίων στην Ελλάδα δύο, για την αποκατάσταση του Αστεροσκοπείου Αθηνών ως και για την αναστήλωση του πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αμοργό. Ανά δύο μετάλλια θα απονεμηθούν επίσης στη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, τρία στην Ισπανία και ένα στην Τουρκία για την αναστήλωση των κτισμάτων του Γενί Τζαμί στην Πόλη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ