Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 393, 27 Μαΐου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσημη πρώτη για τη Μεταβυζαντινή συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου

Νέος Διευθυντής στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Μακαριωτάτου

Θεία Λειτουργία στις κατακόμβες της Μήλου

Ο Άθως μέσα από τα Blogs

Η ιστορία των Βαλκανίων στη Ροτόντα


Το Άγιον Όρος
στη Νεοελληνική Τέχνη

Δείτε εικόνες της Αθωνικής πολιτείας στον καμβά μεγάλων Ελλήνων δημιουργών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Επίσημη πρώτη για τη Μεταβυζαντινή συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου

Εγκαινιάσθηκε χθες το βράδυ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Κάρολο Παπούλια, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, η επανέκθεση των Μεταβυζαντινών Συλλογών του Βυζαντινού Μουσείου.

Με τον γενικό τίτλο «Από το Βυζάντιο στη Νεότερη Eποχή» η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από την Άλωση μέχρι και τον 20ό αιώνα. Σε έναν εκθεσιακό χώρο 1400 τ.μ. εκτίθενται στο κοινό χίλια περίπου αντικείμενα -τα περισσότερα για πρώτη φορά. Τα εκθέματα αναδεικνύονται σε σχέση με το κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής από την οποία προέρχονται. Και είναι η πρώτη φορά που ένα μουσείο επιχειρεί να εκθέσει με τρόπο συνθετικό τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

«Όποιος περιηγηθεί στην έκθεση θα διαπιστώσει ότι το παρελθόν βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το παρόν, θα δει την ιστορία ενός πολιτισμού, που επηρέασε γείτονες και κατακτητές του. Η κρίση που διανύουμε είναι μια ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε τις διαχρονικές αξίες. Η έκθεση αυτή είναι το όραμα του Δημήτριου Κωνστάντιου και αποτελεί φόρο τιμής στο έργο του», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, κατά την διάρκεια της τελετής των εγκαινίων.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα βίντεο με τον Δημήτρη Κωνστάντιο, τον επί δέκα χρόνια διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου που χάθηκε πρόσφατα, ο οποίος εξηγεί, σαν να ήταν δίπλα μας, την σύλληψη της έκθεσης.

Κορυφή σελίδας


Νέος Διευθυντής στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Μακαριωτάτου

Με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ορίστηκε νέος διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του, ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

Ο π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Γενεύη. Είναι διδάκτωρ Νομικής και Θεολογίας και Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


Θεία Λειτουργία στις κατακόμβες της Μήλου

Το Σάββατο, 29 Μαΐου, και την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 30 Μαΐου, θα λάβουν χώρα στην ιερά νήσο Μήλο, λαμπρές λειτουργικές και πνευματικές Εκδηλώσεις επί τη εορτή των Αγίων Πάντων και των ιερών Κατακομβών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και Μήλου κ. Δωροθέου Β΄, χάρη στις ενέργειες και παραστάσεις του οποίου η Μήλος ανακηρύχθηκε ιερά νήσος.

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 30 Μαΐου, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, κατόπιν σχετικής αδείας της Β΄ Eφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, θα τελέσει στον ιερό χώρο του παλαιοχριστιανικού ταφικού μνημείου των Κατακομβών επιμνημόσυνη δέηση.

Σημειώνεται ότι το μοναδικό αυτό ανά την Ελλάδα Μνημείο είναι επισκέψιμο από της 18ης Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού στο νησί, όπως εμφαίνεται και από τις αφίξεις στη Μήλο κρουαζιερoπλοίων.

Κορυφή σελίδας


Ο Άθως μέσα από τα Blogs

Μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010, στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας. Περιλαμβάνει 80 φωτογραφίες, φωτογράφων από επτά χώρες οι οποίοι επισκέφτηκαν το Άγιον Όρος, φωτογράφησαν στιγμές από την καθημερινή ζωή της Μοναστικής Πολιτείας και τις ανήρτησαν στο διαδίκτυο σε blogs, web pages, web galleries. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διακεκριμένοι φωτογράφοι με διεθνή αναγνώριση και καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Η έκθεση θα αναρτηθεί και θα λειτουργεί ταυτόχρονα και στο διαδίκτυο, με τον επισκέπτη να «περιηγείται» το κτίριο Νεδέλκου και τον εκθεσιακό χώρο, να παρακολουθεί τα έργα των συμμετεχόντων και να ενημερώνεται για τις εντυπώσεις κάποιων από τους bloggers που συνοδεύουν τις αναρτημένες στο διαδίκτυο φωτογραφίες τους.

Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού λόγω του διεθνούς της χαρακτήρα και της αντιπροσωπευτικότητας της σε θεματολόγιο, τεχνικές, κλπ., απευθυνόμενη και στους ξένους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας


Η ιστορία των Βαλκανίων στη Ροτόντα

Ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα, ανοίγει τις πύλες της για να φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφιών των αρχών του 20ού αιώνα με θέμα «Από το Βόσπορο στην Αδριατική - Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων».

Τις 180 ασπρόμαυρες και αυτοχρωμικές φωτογραφίες, που χρονολογούνται από το 1878 ως το 1914, αποτύπωσαν με το φακό τους Γάλλοι φωτογράφοι. Ναοί, αγορές, και άλλα μνημεία από τη Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη «αιχμαλωτίστηκαν» φωτογραφικά συνθέτοντας «ένα ταξίδι του κοινού στα Βαλκάνια», όπως είπε ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης, Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Τα έργα καλύπτουν πέντε ιστορικές περιόδους των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η πρώτη ενότητα αφορά σε μνημεία της αρχαιότητας, η δεύτερη σε βυζαντινά κτίρια, η τρίτη σχετίζεται με την επηρεασμένη από τους Βενετούς αρχιτεκτονική κατά μήκος των δαλματικών ακτών, στην τέταρτη κυριαρχεί το άρωμα Ανατολής, ενώ η πέμπτη ενότητα πραγματεύεται την έννοια της πόλης.

«Η έκθεση αυτή καταδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει πτυχές τόπων που σήμερα έχουν χαθεί», επισημαίνει ο κ. Ιωακειμίδης.

Πρόκειται για παραγωγή του Κέντρου Εθνικών Ιστορικών Μνημείων Γαλλίας και πρωτοπαρουσιάστηκε στο ιστορικό κτίριο Κονσιερζερί στο Παρίσι.

Τη συνδιοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, του γενικού προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Φωτομπιενάλε.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 28 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου. Στη συνέχεια συζητείται να μεταφερθεί και σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ