Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 392, 20 Μαΐου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μακαριώτατος στους Γιατρούς του κόσμου

Ο εορτασμός των Ελευθερίων στην Αλεξανδρούπολη

Οι Χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και ο ρόλος του Βυζαντίου

Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης στο Βόλο

Το Χρώμα ως φως στη Βυζαντινή ζωγραφική

Θερινές κατασκηνώσεις από την ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος κι Αλμυρού


Ελένη Αρβελέρ


The Hellenic Europe:
Problems of Greek Continuity
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Μακαριώτατος στους Γιατρούς του κόσμου

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με το πρόβλημα της φτώχειας, στο συνέδριο που διοργάνωσε στον Ο.Λ.Π. η Ελληνική Αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η πρόσβαση στην περίθαλψη για τους μη καταγεγραμμένους και τους αιτούντες άσυλο -με ειδική αναφορά στις εγκύους και τα παιδιά- και πραγματοποιήθηκε.στο πλαίσιο του προγράμματος HUMA - Health for Undocumented Migrants and Asylum Seekers.

Ο γενικός στόχος του Δικτύου HUMA είναι να προάγει μία ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα υποστηρικτικό, ενεργό δίκτυο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελείται από 12 μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ευρώπη και από μία συντονιστική ομάδα που τοποθετείται στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Μαδρίτη.

Τα μέλη του Δικτύου HUMA αναπτύσσουν δραστηριότητες σχετικές με την υγεία και την μετανάστευση, στοχεύοντας συγκεκριμένα σε μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο. Επίσης, ηγούνται διαφόρων προγραμμάτων και εκστρατειών ενημέρωσης και νομικής υποστήριξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο συμβάλλοντας στην επιστημονική αρτιότητα και συλλογή πληροφοριών του Δικτύου.

Κορυφή σελίδας


Ο εορτασμός των Ελευθερίων στην Αλεξανδρούπολη

Την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 εορτάσθηκαν τα Ελευθέρια της Αλεξανδρουπόλεως και της Θράκης και η 90η επέτειος από την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της πατρίδος μας. Στις φετινές εκκλησιαστικές τελετές προσεκλήθησαν από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας κ. Λαυρέντιος από το Πατριαρχείο Ρουμανίας, ο όμορος Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

Το απόγευμα της Πέμπτης 13 Μαΐου 2010 τελέσθηκε με μεγαλοπρέπεια ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Παναγίας της Ελευθερωτρίας χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Πριν το τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης κ. Άνθιμος παρουσίασε τους προσκεκλημμένους Αρχιερείς τονίζοντας την αμηχανία του καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνωστοί στους Εβρίτες. Ανταπαντώντας στα γαλλικά ο Μητροπολίτης Τρανσυλβανίας κ. Λαυρέντιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση και μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ στους Αλεξανδρουπολίτες για την ημέρα των Ελευθερίων της πόλης τους. Πριν την έξοδο για την Λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους δρόμους της πόλης μίλησε προς το εκκλησίασμα και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή του επί τριακονταετία ποιμνίου του, και αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την πρόσκληση αναφέρθηκε στην πολυαγαπημένη του Θράκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει ημέρα που να μην σκέφτομαι την Θράκη, την Αλεξανδρούπολη και την Μητρόπολη" και συνέχισε ενθυμούμενος διάφορες στιγμές της Αρχιερατείας του στην Αλεξανδρούπολη από το 1974, όταν κατέφθασε βράδυ στην πόλη με αυτοκίνητο σε μια περίοδο δυσμενών σχέσεων με την Τουρκία λόγω της Κύπρου, μέχρι το 2004 όταν αναχωρούσε από την Αλεξανδρούπολη για να αναλάβει την νέα του μητροπολιτική καθέδρα στην Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε η Λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας της Ελευθερωτρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας της Μεραρχίας μας.

Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 14 Μαΐου 2010, τελέσθηκε από το πρωί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος στον Όρθρο και ιερουργούντος στην Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Στο τέλος της Λειτουργίας αναγνώσθηκε το Πρακτικό των Ελευθερίων και ακολούθως τελέσθηκε η Πανηγυρική Δοξολογία. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γεώργιος Ντόλιος ενώ και στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου καθώς και Διοικητής του Δ' Σώματος Στρατού κ. Αγγελούδης. Ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από την κ. Φωτεινή Τοζακίδου και στη συνέχεια όλοι οι επίσημοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία του Φάρου για το Τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης μας. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην κεντρική Λεωφόρο η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Κορυφή σελίδας


Οι Χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης και ο ρόλος του Βυζαντίου

Διάλεξη στο Ίδρυμα Martin Bodmer της Γενεύης, έδωσε χθες η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ με τίτλο "Βυζάντιο: Η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία".

Η διακεκριμένη Βυζαντινολόγος προσκλήθηκε από τον Ελβετικό Σύλλογο των Φίλων του Ιδρύματος της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, που πραγματοποίησε στη Γενεύη τη γενική συνέλευσή του.

Η κα Αρβελέρ ανέπτυξε τη σημασία και έλξη του Βυζαντίου και απαντώντας στο ερώτημα "Τι είναι ο Ευρωπαίος;" υποστήριξε με πλήθος ιστορικών αναφορών ότι το Βυζάντιο είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ, το Βυζάντιο είναι Ευρώπη, γιατί ήταν ελληνόφωνο, χριστιανικό και είχε υιοθετήσει τη ρωμαϊκή διοίκηση και το ρωμαϊκό δίκαιο.

Κορυφή σελίδας


Ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης στο Βόλο

Με κάθε λαμπρότητα θα Πανηγυρίσει και φέτος, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου. Στις 7:30 το απόγευμα της Πέμπτης θα τελεσθεί Μεγάλος Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Στη συνέχεια, (9.00 το βράδυ) θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων στη παραλία του Βόλου, όπου θα τελεσθεί Αρτοκλασία μετά Θείου Κηρύγματος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού στις 10.30, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου, στις 7 :30 το πρωί, θα αρχίσει ο Όρθρος και θα ακολουθήσει Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου

Κορυφή σελίδας


Το Χρώμα ως φως στη Βυζαντινή ζωγραφική

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τη Βυζαντινή ζωγραφική, τις τεχνικές της, αλλά και την εξέλιξή της στη σύγχρονη εκκλησιαστική τέχνη θ’ αναπτυχθεί στο φιλόξενο χώρο του Αρμού, την Τρίτη 25 Μαΐου, στις 19.00. Αφορμή αποτελεί το νέο βιβλίο του γνωστού ζωγράφου και “δασκάλου” Γιώργου Κόρδη «Αυγοτέμπερα με Υποζωγράφιση», που θα παρουσιάσει ζωγραφικές τεχνικές, αποτέλεσμα μιας πολύχρονης και δημιουργικής αναζήτησης στο χώρο της εκκλησιαστικής ζωγραφικής. Μαζί του συνομιλούν η Όλγα Μεντζαφού, Ιστορικός της Τέχνης-Διευθύντρια Συλλογών & Μουσειολογικού προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης και ο Δρ.Δημήτρης Κυριαζής, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλυτής Ε.Ε.Ψ.Ψ. στο πατάρι του Αρμού:

Μαυροκορδάτου 11, 10678 Αθήνα
Τηλ: 210 3304196, 210 3830604

Έργα του Γιώργου Κόρδη μπορείτε να δείτε στο www.eikastikon.gr

Κάθε Σάββατο έχει εκπομπή στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5) στις 8.00 μ.μ.

Κορυφή σελίδας


Θερινές κατασκηνώσεις από την ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος κι Αλμυρού

Η Ιερά Μητρόπολή θα λειτουργήσει και φέτος Θερινή Κατασκήνωση για Αγόρια και Κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και για Φοιτητές, σε έξι αντίστοιχες Κατασκηνωτικές περιόδους από την 1 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου.

Τα παιδιά μας θα έχουν την ευκαιρία, και τούτο το καλοκαίρι, να περάσουν ημέρες αληθινής ψυχαγωγίας και πνευματικής ωφέλειας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Τοπικής Εκκλησίας, στην καταπράσινη και πανέμορφη γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου, στο Πήλιο.

Προτρέπουμε όλους τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να φιλοξενηθούν στις Κατασκηνώσεις, αποκομίζοντας πολλά οφέλη και ανεπανάληπτες εμπειρίες. Το παιχνίδι και η άθληση, η προσευχή και λατρεία, η συνεργασία και η επικοινωνία, οι εκδρομές και οι περίπατοι, το τραγούδι και ο χορός είναι λίγα από τα πολλά που κάθε παιδί και νέος απολαμβάνει κάθε φορά που συμμετέχει σε μία Κατασκηνωτική Περίοδο. Οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως θα λειτουργήσουν και πάλι για να προσφέρουν μια ξεχωριστή ευκαιρία μέσα στις θερινές διακοπές για τα παιδιά μας να δημιουργήσουν αληθινές φιλίες, να γνωρίσουν τις αλήθειες της πίστεώς μας, να αποκτήσουν εμπειρία κοινοτικής ζωής, να εξασκηθούν σωματικά και να ωφεληθούν πνευματικά.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεσθε στο Πνευματικό Κέντρο στον κ. Αναστάσιο Μακρή και στην κ. Αιμιλία Γεωργακοπούλου, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 7 το βράδυ.

Μάθετε που και πως στέλνουμε το παιδί και τον έφηβο δωρεάν κατασκήνωση

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ