Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 389, 6 Μαΐου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Μηνολόγιο του Βασιλείου του Β’ στην καρδιά της Ευρώπης

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το πρώτο περιφερειακό φεστιβάλ νέων

Προσευχή για τα νέα παιδιά

Κρατήστε ψηλά τη σημαία της πίστεως

Εκδήλωση για τη “Θεολογία του ΄60”


Ο Μακαριώτατος, με αφορμή τα χθεσινά τραγικά γεγονότα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και απαραβίαστη. Ουδείς δικαιούται να τη θυσιάζει στο βωμό οιασδήποτε σκοπιμότητας. Άλλο η θεμιτή διαμαρτυρία και άλλο η ωμή βία που καταλήγει σε δολοφονίες. Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσω την βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό χαμό των τριών νέων συνανθρώπων μας. Αυτή την ώρα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά σύνεση, ψυχραιμία και εθνική ομοψυχία».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Το Μηνολόγιο του Βασιλείου του Β’ στην καρδιά της Ευρώπης

Στις 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σε Αίθουσα των Βρυξελλών η παρουσίαση του πανομοιότυπου (fac-simile) του φημισμένου «Μηνολογίου του Αυτοκράτορος Βασιλείου του Β’» (Vat. gr. 1613).

Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχοντας στη Βιβλιοθήκη της το αριθμημένο πανομοιότυπο 48 του κώδικα, ως πατρική προσφορά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’, οργάνωσε - με τη συνεργασία της Βελγικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών - την πρώτη επιστημονική παρουσίαση του Τόμου εκτός Ελλάδος με ομιλητές τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχαΐας Δρ. Αθανάσιο (Χατζόπουλο), Διευθυντή της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ΕΕ, τον Δρα Xavier Lequeux, Βολλανδιστή, και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Δ. Σωτηριάδη, Ιστορικό-Βυζαντινολόγο και Σύμβουλο της Αντιπροσωπείας.

Το Μηνολόγιο του Βασιλείου του Β’, που είναι γνωστό στους μελετητές ως το αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης της μικρογραφίας, αποτελεί προϊόν της πρώτης πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ρώμης, και η έκδοση του πανομοιοτύπου του έγινε με επιμέλεια της Αποστολικής Βατικανής Βιβλιοθήκης και της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2005.

Με εντολή του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ’ το πρώτο του αντίγραφο παραδόθηκε από τον Καρδινάλιο Jean Louis Tauran, τότε Βιβλιοθηκάριο της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στις 16 Νοεμβρίου 2005 κατά τη διάρκεια λαμπρής τελετής στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.

Είναι ένας κώδικας μοναδικός στο είδος του, ζωγραφισμένος από 8 περιώνυμους αγιογράφους, που εργάσθηκαν στο β΄ μισό του 10ου αι., και ως Συναξάριον περιέχει 434 μινιατούρες εξαιρετικής τέχνης, που εξιστορούν βίους αγίων, μαρτύρια, δεσποτικές και θεομητορικές εορτές και άλλα ιστορικά γεγονότα που μνημονεύονται κατά το α’ εξάμηνο του λειτουργικού έτους (Σεπτέμβριος-Φεβρουάριος).

Ο εκδοτικός άθλος και η χρηματοδότηση του πανομοιοτύπου του χειρογράφου έγινε από τον επιφανή εκδοτικό οίκο Testimonio-Olmos της Μαδρίτης σε 950 αριθμημένα αντίγραφα, από τα οποία τα 120 χαρίσθηκαν στην Εκκλησία της Ελλάδος σε ένδειξη φιλίας και τιμής.

Κατά την παρουσίαση του πανομοιοτύπου οι 3 ομιλητές περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο και επιστημονική εμβρίθεια θέματα σχετικά με τη γραφή, τη χρονολόγηση, το περιεχόμενο, την καλλιτεχνική αξία, τις ιστορικές περιπέτειες του χειρογράφου, καθώς και το χρονικό έκδοσης του πανομοιοτύπου του.

Την παρουσίαση, που συνοδεύθηκε με προβολή λεπτομερών απεικονίσεων του κώδικα με πρόγραμμα power point, τίμησαν με την παρουσία τους οι εκκλησιαστικές, πρεσβευτικές, προξενικές και επιστημονικές αρχές της Ελληνικής Κοινότητας του Βελγίου και ικανός αριθμός φιλιστόρων και φιλοτέχνων.

Κορυφή σελίδας


Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το πρώτο περιφερειακό φεστιβάλ νέων

Εκατοντάδες νέοι από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Λευκάδα και την Πρέβεζα, έδωσαν χθες ένα ηχηρό «παρών», στη Λάρισα, στο πρώτο Περιφερειακό Φεστιβάλ Νέων, σε ένα «...μεγάλο αντάμωμα που παρουσιάσθηκε η δύναμη που δίνει η ενότητα όταν γίνεται πράξη», όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από τους διοργανωτές.

«Κάτω από τον ίδιο ουρανό» ήταν ο τίτλος του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, και διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, με τη συμμετοχή των Ιερών Μητροπόλεων Δημητριάδος, Λευκάδος, Πρεβέζης και Τρίκκης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητας, με το γενικό συντονισμό να έχει η Υποεπιτροπή των Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων.

Πρόκειται για το πρώτο μεταξύ άλλων Περιφερειακών Φεστιβάλ που θα ακολουθήσουν σε άλλες πόλεις της χώρας και θα κορυφωθούν με μια μεγάλη συνάντηση στην Αθήνα, το οποίο έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και πέρασε σημαντικά μηνύματα ενότητας και αγάπης.

«Στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε έχουμε ανάγκη τη σύσφιξη σχέσεων...», υποστήριξε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, καλωσορίζοντας τους φιλοξενούμενους στην πόλη μας και χαιρετίζοντας τη μεγάλη αυτή συνάντηση νέων. Επισήμανε επίσης ότι η εν λόγω συνάντηση νέων θεμελιώνει μια συνέχεια της σχέσης αυτών με την Εκκλησία, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για να επιτευχθεί αυτή η σημαντική εκδήλωση, τονίζοντας παράλληλα ότι το αγκάλιασμά της απ’ όλες τις Ιερές Μητροπόλεις, μαρτυρά ότι υπάρχει η ίδια αγωνία και ανησυχία για τους δύσκολους καιρούς σήμερα.

Επίσης, σε χαιρετισμό του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ανταποδίδοντας θερμές ευχαριστίες για τη φιλοξενία του Φεστιβάλ στη Λάρισα, στην Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, επισήμανε ότι στο Φεστιβάλ παρουσιάζεται ο πολιτισμός που παράγεται στην Εκκλησία, η οποία αναδεικνύεται μέσα από αυτό ως ενοποιός δύναμη. Υποστήριξε δε ότι: «Προσβλέπουμε στους νέους ανθρώπους και επιθυμούμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστούν. Στο πλαίσιο δε αυτής της στήριξής μας απέναντί τους θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Εφήβων, γιατί οι νέοι είναι το μέλλον μας και χάρη σ’ αυτούς μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανή την Εκκλησία μας». Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ανέφερε ότι το Φεστιβάλ είναι «...ένα αντάμωμα για τη δύναμη που δίνει η ενότητα όταν γίνεται πράξη».

Γενικότερα το μήνυμα που κυριάρχησε στη χθεσινή εκδήλωση ήταν η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ νέων και Εκκλησίας, αλλά και μεταξύ νέων διαφορετικών πόλεων, η σύσφιξη σχέσεων στελεχών της Εκκλησίας, καθώς και η ανάδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ νέων και Εκκλησίας.

Αναλυτικότερα, στο Φεστιβάλ συμμετείχαν πολλοί νέοι που αγαπούν την Εκκλησία και το θεάρεστο έργο της και συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις της, που αφορούν μεταξύ άλλων στη διάδοση του πολιτισμού.

Αγόρια και κορίτσια από τις Εκκλησιαστικές Νεανικές Συνάξεις, προερχόμενα από τη Λάρισα, τις Ιερές Μητροπόλεις της Θεσσαλίας και από τις Ιερές Μητροπόλεις Νικοπόλεως, Πρεβέζης, Λευκάδος και Ιθάκης, παρουσίασαν ένα νεανικό, εκκλησιαστικό εορταστικό πρόγραμμα, με χορωδίες μικρών, εφήβων και μεγάλων παιδιών, με απαγγελίες και με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, ενώ στο αίθριο της εισόδου του Δημοτικού Ωδείου Λαρίσης παρουσιάσθηκε έκθεση με έργα από τις δραστηριότητες νέων, όπως εικαστικές δημιουργίες, εκδόσεις κ.ά.

Στο Φεστιβάλ παρευρέθηκε ο Βουλευτής Ν. Λαρίσης κ. Αστέριος Ροντούλης και το παρακολούθησε πλήθος Λαρισαίων πιστών.

Κορυφή σελίδας


Προσευχή για τα νέα παιδιά

Ανακοινώνεται ότι όπως κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, θα τελέσει νυχτερινή Θεία Λειτουργία για τους υποψήφιους Μαθητές και των εφετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου τὴν Παρασκευή 7η Μαΐου 2010 και ώρα 21.00’.

Στην Θεία λειτουργία θα παρίστανται συλλειτουργούντες οι Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, Λουτρακίου, Ισθμίας, Καλαμακίου, Αρχαίας Κορίνθου καὶ Λεχαίου. Παρακαλούνται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων και οι γονείς τους, καθώς και ο πιστός Λαός, όπως προσέλθουν να συμπροσευχηθούμε για την ενίσχυση, τον φωτισμό και την επιτυχία των παιδιών μας.

Κορυφή σελίδας


Κρατήστε ψηλά τη σημαία της πίστεως

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της προστάτιδος και πολιούχου της πόλεως της Νέας Σμύρνης Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος. Επίκεντρο του εορτασμού ο ομώνυμος Μητροπολιτικός Ναός με το μεγαλόπρεπο κωδωνοστάσιό, του οποίου η θέα παραπέμπει τη μνήμη στην αλησμόνητη και πολύκλαυστη Σμύρνη της Ιωνίας.

Προσκεκλημένοι Ιεράρχες του Σεβασμ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών στην εφετινή πανήγυρη ήταν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Δράμας κ. Παύλος.Ο Σεβασμ. Δράμας χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Μεγάλο Εσπερινό και ο Σεβασμ. Πειραιώς προεξήρχε και ομίλησε στη θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της Κυριακής εψάλη ο μεθέορτος Εσπερινός και στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη μεγαλοπρεπής λιτανεία της εικόνας της Αγίας Φωτεινής. Πλήθη πιστών συνέρρευσαν και στις τρεις εόρτιες Συνάξεις.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως αναπέμφθηκε η καθιερωθείσα τα τελευταία χρόνια δέηση και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Συμεών απηύθυνε προς τους πιστούς τον ακόλουθο εόρτιο χαιρετισμό.

«Πασχάλια, ευφρόσυνη περίοδος. Μέσα στο φως της Ανάστασης του Χριστού μας και την ομορφιά της άνοιξης, αγαπητοί μου αδελφοί, τιμούμε σήμερα, τιμά η πόλη μας ολόκληρη, τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και προστάτιδός της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος.

Την ώρα αυτή που βρισκόμαστε στην καρδιά της πόλεώς μας, την κεντρική της πλατεία, δοξάζουμε τον αναστημένο Κύριό μας και επικαλούμαστε τις πρεσβείες της Αγίας Φωτεινής. Στα χέρια μας κρατούμε με καύχηση και λιτανεύουμε με χαρά την ιερή εικόνα της μεγαλομάρτυρος και προστάτιδός μας. Την προσκυνήσαμε στο ναό της με σεβασμό. Την ασπαστήκαμε ευλαβικά. Και τώρα τη λιτανεύουμε με την πεποίθηση ότι η παρουσία και η διέλευσή της ευλογεί και αγιάζει κι εμάς τους ίδιους και τον τόπο στον οποίο ζούμε και κινούμαστε. Αυτό είναι το νόημα της λιτανείας. Αυτό πιστεύουμε οι ορθόδοξοι χριστιανοί για τα ιερά σύμβολά μας• τον Σταυρό του Χριστού μας• τις ιερές εικόνες των Αγίων μας. Αυτή είναι η ζωντανή παράδοση που έφεραν εδώ από την αλησμόνητη Σμύρνη μας οι ξεριζωμένοι πρόγονοί μας. Αυτής της παραδόσεως κληρονόμοι και φορείς είμαστε κι εμείς, οι σημερινοί χριστιανοί που κατοικούμε σ᾽ αυτή την πόλη.

Γι᾽ αυτό και μας θλίβει και μας κάνει ν᾽ αγανακτούμε η στάση ορισμένων —ευτυχώς ελάχιστων— εναντίον των χριστιανικών μας συμβόλων. Η επίμονη προσπάθειά τους να απομακρύνουν τον Σταυρό του Κυρίου μας. Να κατεβάσουν από τους δημόσιους χώρους τις εικόνες μας. Να περιθωριοποιήσουν την Εκκλησία μας. Να απαλείψουν, αν είναι δυνατόν, κάθε ίχνος χριστιανικής παρουσίας από την κοινωνική και δημόσια ζωή.

Αντισταθείτε, αδελφοί μου.

Κρατήστε ψηλά τη σημαία της πίστεως.

Ο Χριστός, ο λυτρωτής και Σωτήρας μας, στην πρώτη θέση της καρδιάς μας.

Το Ευαγγέλιό Του πηγή έμπνευσης και οδηγός στη ζωή μας.

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση για τη “Θεολογία του ΄60”

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος σε συνεργασία με το περιοδικό “Σύναξη” και τις εκδόσεις “Ίνδικτος” διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση παρουσίασης του τόμου:
«Αναταράξεις στη Μεταπολεμική Θεολογία. Η «Θεολογία του ‘60»,
εκδόσεις «Ίνδικτος», Αθήνα, 2009.

Τον τόμο παρουσιάζουν:

- Μάρκος Μπόλαρης, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας

- Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

- Ιωάννης Κουρεμπελές, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

- π. Κωνσταντίνος Νευροκοπλής, Πτυχιούχος Θεολογίας Α.Π.Θ., εφημέριος Ι. Ναού Αναλήψεως Θεσσαλονίκης

Προλόγισμα-Συντονισμός:

- Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας, Αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη

- Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ. Θεολογίας, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Μαΐου 2010, 7:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο Ιανός (πλατεία Αριστοτέλους), στη Θεσσαλονίκη.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ