Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 385, 22 Απριλίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Η ανανέωση θα πρέπει να βγει έξω από τα τείχη της Εκκλησίας"

Νέα σχολή επιμορφώσεως κληρικών στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος απαντά για έκταση στις Νηές

Η Χ.Α.Ε. παίρνει θέση για το Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βενετία

Το προνοιακό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης

Συνέδριο με θέμα «Θρησκεία και Πολιτική»

Ε' Επιστημονικό συνέδριο Αγιορειτικής Εστίας με θέμα: «Η Αρχιετκτονική του Αγίου Όρους – Έρευνα και Ιστορία


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Τα ταξίδια του Μπάρσκι

Κυκλοφόρησε και βρίσκεται στο Βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας η έκδοση με πλήρεις τις περιηγητικές εντυπώσεις του Ρώσου Βασίλι Γκρηγόροβιτς Μπάρσκι για το Άγιον Όρος, το οποίο επισκέφτηκε δύο φορές, το 1724 και το 1741. Περισσότερα στον www.artopos.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


“Η ανανέωση θα πρέπει να βγει έξω από τα τείχη της Εκκλησίας"

Τα εγκαίνια του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τέλεσε τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2010 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει δυνατότητες συνεχούς κατάρτισης, ενίσχυσης και υποστήριξης στους κληρικούς, αλλά και στα λαϊκά στελέχη της ποιμαντικής διακονίας στο δύσκολο έργο που επιτελούν στη σύγχρονη απαιτητική πραγματικότητα.

Η νέα αυτή υπηρεσία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της την Τρίτη 13 Απριλίου, ενώ ο αγιασμός των εγκαινίων τελέστηκε από τον Μακαριώτατο παρουσία πλήθους κληρικών της Ι. Αρχιεπισκοπής. "Ένας από τους πιο θερμούς και εντυπωσιακούς διαλόγους του Κυρίου με τους μαθητές Του", είπε ο Μακαριώτατος, "είναι αυτός με τον Πέτρο: «Πέτρε, αγαπάς με;» - «Ναι, Κύριε» - «Ποίμενε τα πρόβατά μου, βόσκε τα αρνία μου». Και συνέχισε: "Αυτός ο διάλογος προδιαγράφει την αποστολή μας, την επιθυμία του Κυρίου. Όλοι μας διακονούμε σ’ αυτόν τον μεγάλο αμπελώνα, κατά τάξιν και ευσχημόνως. Κάθε προσπάθεια εμβάθυνσης στα θεολογικά είναι ουσιαστική σήμερα. Δεν είναι η ποιμαντική του πιστού μόνο θέμα διπλωμάτων και διδακτορικών διατριβών". Όπως επισήμανε, "υπάρχει μία ανάγκη σήμερα ο ποιμένας, ο κληρικός όλων των βαθμών, να πάρει έναν ποιμαντικό προβληματισμό, να ενισχυθεί. Είναι καθήκον μας να ασχοληθούμε με το κομμάτι της ποιμαντικής". "Στόχος μας", σημείωσε, "είναι αυτό το Κέντρο να βοηθήσει στην ενασχόληση των κληρικών με επιμέρους θέματα, μια ευκαιρία που δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα". Και πρόσθεσε: "Πήγαμε πολλές φορές στις φυλακές του Αυλώνα. Απελπίζεται κανείς όταν βλέπει εκατοντάδες πρόσωπα νεαρής ηλικίας που μοιάζουν σαν να είναι σε φυλακισμένα μνήματα. Διερωτήθηκα: Τι θα μπορούσε να κάνει η Εκκλησία γι’ αυτά τα παιδιά της;". "Σ’ αυτό το Ίδρυμα", υπογράμμισε, "στόχος είναι υπάρξει η ανανέωση, να ξαναγυρίσουμε στην Γαλιλαία. Η δραστηριότητα της ανανέωσης και της αναγέννησης θα πρέπει να βγει έξω από τα τείχη της Εκκλησίας".

Από την πλευρά του ο Γενικός Δ/ντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθύμιου, τους ηγούμενους των Ι. Μονών Πεντέλης και Ασωμάτων Πετράκη για την παρουσία τους, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του Ιδρύματος, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό το έργο "είναι μία προσπάθεια σύγχρονη και παραδοσιακή συγχρόνως".

Οι πρώτες εκπαιδευτικές ενότητες που ήδη λειτουργούν είναι: α) «Εξομολογητική», β) «Κήρυγμα και Ομιλητική», γ) «Ποιμαντική των Νοσηλευτηρίων», δ) «Ειδικά Ποιμαντικά Θέματα», ε) «Εκκλησιαστική Διοίκηση», στ) «Υποστήριξη και Επιμόρφωση λαϊκών στελεχών του Ποιμαντικού Έργου».

Ο χώρος του Ιδρύματος βρίσκεται στο κτήριο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Αγίας Φιλοθέης 21) και διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των κληρικών και των λαϊκών στελεχών. Η μελέτη και επίβλεψη του χώρου είναι προσφορά της γνωστής διακοσμήτριας κ. Μάτας Σπανοπούλου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία του Ιδρύματος (Αγίας Φιλοθέης 21, τηλ. 210.3352.362-3)

Κορυφή σελίδας


Νέα σχολή επιμορφώσεως κληρικών στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

Στις 18 Απριλίου 2010, Κυριακή των Μυροφόρων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ετέλεσε τα εγκαίνια του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, πολιούχου Λαμίας, ο οποίος δεσπόζει στον ομώνυμο λόφο.

Παρέστησαν οι Βουλευτές κα. Τόνια Αντωνίου, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Νομάρχης κ. Αθανάσιος Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο πολιτευτής κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Στρατηγός Διοικητής ΜΕΡ.ΥΠ. κ. Σπυρίδων Κουρέλης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Δικαστικών Αρχών και πλήθος λαού.

Την Τρίτη 20 Απριλίου, ημέρα που η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του εξ Ὑπάτης, του κτίτορος του Μεγάλου Μετεώρου, η Μητρόπολη Φθιώτιδος πραγματοποίησε το 29ο Ιερατικό Συνέδριο, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας. Του Συνεδρίου προηγήθηκε Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόλαος και συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της Μητροπόλεως.

Προσκεκλημένος να μιλήσει ήταν ο Ελλογιμώτατος κ. Ιωάννης Κογκούλης, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο κ. Κογκούλης τόνισε ιδιαιτέρως τον παιδαγωγικό ρόλο των κληρικών στο λαό και την αναγκαιότητα υπάρξεως Πνευματικών Κέντρων, διότι αυτά συμβάλουν στην απαλλαγή του ανθρώπου από την καθημερινότητα που τον αλλοτριώνει. Προέτρεψε τους Ιερείς να βοηθήσουν τα παιδιά να εκμεταλλευτούν κατάλληλα τον ελεύθερο χρόνο τους και να αποκτήσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ χαρακτήρισε τους Ιερείς ως πατροκοσμάδες, διότι σε μία εποχή παγκοσμιοποιήσεως αυτοί στηρίζουν τους κατοίκους της υπαίθρου.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε στους Ιερείς την Ίδρυση Σχολής Επιμορφώσεως Κληρικών, η οποία θα αρχίσει την λειτουργία της το φθινόπωρο και θα διαρκέσει 6 μήνες.

Προ της λήξεως του Συνεδρίου οι Ιερείς κατέθεσαν ψήφισμα, στο οποίο εξέφραζαν την ανησυχία τους για τα όσα εις βάρος της πίστεως και της παραδόσεως τεκταίνονται και δήλωσαν την συμπαράστασή τους προς τον λαό.

Διαβάστε στο ecclesia.gr το ψήφισμα που κατέθεσαν οι ιερείς

Κορυφή σελίδας


Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος απαντά για έκταση στις Νηές

Στο φύλλο της 21ης Απριλίου 2010 της εφημερίδας η «Θεσσαλία» δημοσιεύονται αποσπάσματα της εισήγησης του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας του Νομού Μαγνησίας, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εκκλησιαστικής έκτασης στις Νηές Μαγνησίας, στην οποία αναφέρεται ότι η έκταση αυτή ανήκει ολόκληρη στο Δημόσιο.

Από την ανάγνωση του κειμένου αυτού προκύπτει, ότι δεν ασχολείται με τη δασική έκταση της Εκκλησίας, για την οποία θεωρεί ότι υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας, αλλά μόνο με τη γεωργική έκταση, την οποία όμως εσφαλμένα συνδέει με τη δασική, καθώς αναφέρεται ότι δήθεν στον τίτλο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας τα στρέμματα είναι 1358 ενώ εκμισθώνονται ή πωλούνται 2903 στρέμματα.

Στο σημείο αυτό φαίνεται καθαρά ότι ο συντάκτης του κειμένου δεν αντιλήφθηκε ότι το σχετικό συμβόλαιο αναφέρεται μόνο στη γεωργική έκταση και όχι στη δασική, της οποίας το εμβαδόν πρέπει να προστεθεί στο εμβαδόν της γεωργικής , ώστε να εξαχθεί το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.

Εξάλλου το έγγραφο αυτό, που αποτελεί μια απλή εισήγηση και όχι οριστική απόφαση, την οποία θα λάβει το γνωμοδοτικό συμβούλιο, δεν λαμβάνει υπόψη του καθόλου τα διοικητικά έγγραφα και τις δικαστικές αποφάσεις τις οποίες προσκομίσαμε και καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το έτος 1794 μέχρι και το έτος 2006, δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε το προεδρικό διάταγμα του ελληνικού κράτους του έτους 1933, για το οποίο μάλιστα με έκπληξη διαβάσαμε ότι δήθεν δεν αποτελεί απόδειξη ( αν είναι δυνατόν να μην θεωρείται απόδειξη προεδρικό διάταγμα του ελληνικού κράτους) και τέλος αναφέρεται ότι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ούτε από τοπογραφικά διαγράμματα , που το Υπουργείο Γεωργίας συνέταξε σε ανύποπτο χρόνο ( αν δεν μπορούν να εφαρμοστούν στο έδαφος ούτε συνταχθέντα από κρατικούς υπαλλήλους τοπογραφικά διαγράμματα με βάση τα οποία συντάχθηκε κτηματολογικός πίνακας , εύλογα πρέπει να θεωρήσει κανείς , ότι υπάρχει πλήρης ανασφάλεια για όλες τις ιδιοκτησίες).

Τέλος η εισήγηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις του Υπουργείου Γεωργίας, όπως αυτές εκφράζονται στο με αριθμό πρωτ.105466/3811/14-8-2009 έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας.

Στο έγγραφο αυτό αναγνωρίζεται αναμφισβήτητα η ιδιοκτησία της Εκκλησίας και γίνεται αναφορά σε όλες τις δικαστικές αποφάσεις και διοικητικά έγγραφα, που υπάρχουν στο αρχείο του και δικαιώνουν την Εκκλησία, καθώς το Υπουργείο Γεωργίας ήταν εκείνο , που είχε την αρμοδιότητα της εποπτείας της έκτασης αυτής καθώς δεν ήταν αστική αλλά αγροτική και δασική.

Ωστόσο ο συντάκτης του κειμένου παραγνώρισε ή δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τις απόψεις αυτές ( μολονότι μόνο το Υπουργείο Γεωργίας είχε πλήρη γνώση της υποθέσεως) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δήθεν η έκταση ανήκει στο δημόσιο, γιατί δήθεν δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και τα κρατικά τοπογραφικά διαγράμματα στο έδαφος.

Επειδή επομένως η εισήγηση αυτή του Προϊστάμενου της Κτηματικής Υπηρεσίας είναι απολύτως εσφαλμένη , αβάσιμη και αναιτιολόγητη, καθώς δεν έλαβε υπόψη του κρίσιμα στοιχεία που τέθηκαν στη διάθεσή του, θα προχωρήσουμε αμέσως στις προβλεπόμενες από το νόμο δικαστικές και διοικητικές προσφυγές.

Συνημμένα υποβάλλουμε χρονολογικό πίνακα των στοιχείων που αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα της Εκκλησίας στην εν λόγω έκταση, το κτηματολογικό διάγραμμα του έτους 1958 και τον κτηματολογικό πίνακα του έτους 1959, στον οποίο περιγράφεται αναλυτικά ολόκληρη η ιδιοκτησία της Εκκλησίας.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το γεγονός, πως ενώ η Μητρόπολις μέχρι και τη Δευτέρα 19-4-2010 αναζήτησε επανειλημμένα διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της το σχετικό έγγραφο στην κτηματική Υπηρεσία του Νομού Μαγνησίας και έλαβε την απάντηση , ότι για να λάβει αντίγραφο θα πρέπει να δοθεί άδεια στον Προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας από την Προϊστάμενη του Αρχή, ξαφνικά είδε να δημοσιεύεται η εισήγηση σε εφημερίδα συνοδευόμενη από σχόλια της οικολογικής οργάνωσης « εν Δράσει».

Κορυφή σελίδας


Η Χ.Α.Ε. παίρνει θέση για το Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βενετία

Τη μεγάλη ανησυχία της για την τύχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, του μοναδικού επιστημονικού ιδρύματος της Ελλάδας στο εξωτερικό, το οποίο λειτουργεί στην πόλη της Βενετίας από τη δεκαετία του 1950, εκφράζει η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις σχετικά με το ενδεχόμενο αλλοίωσης της ερευνητικής φυσιογνωμίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για μία τέτοια προοπτική.

Είναι γνωστό ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας αποτελεί το μόνο ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα του εξωτερικού και προσφέρει εδώ και δεκαετίες τις απαραίτητες προϋποθέσεις έρευνας της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, τόσο μέσα από το θεσμό των υπότροφων και των φιλοξενούμενων ερευνητών όσο και με την πλούσια δραστηριότητά του στη διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και στην πραγματοποίηση σημαντικών εκδόσεων. Με στόχο την καλλιέργεια του μεσαιωνικού μας πολιτισμού, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας αποτελεί ένα μέσο προβολής της ελληνικής επιστήμης και ένα πόλο έλξης διεθνών ερευνητών.

Στη Βενετία διατηρούνται ανεκτίμητα κειμήλια του ελληνικού πολιτισμού που αποτελούν ακόμη και σήμερα αντικείμενο έρευνας, η οποία δίνει συνεχώς νέα στοιχεία για την κατανόηση της μεσαιωνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της νεοελληνικής ταυτότητας. Ενδεχόμενη αλλαγή του ερευνητικού και επιστημονικού χαρακτήρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας πιστεύουμε ότι θα αποτελούσε ένα μεγάλο πλήγμα για την ελληνική επιστήμη και για τη διεθνή επιστημονική προβολή της χώρας μας.

Κατόπιν όλων αυτών θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Ελληνική Πολιτεία τη συμβολή της στη διατήρηση και την ενίσχυση του ερευνητικού-επιστημονικού χαρακτήρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Κορυφή σελίδας


Το προνοιακό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης

Την Τρίτη 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο του περικαλλούς Ναού Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Εφραίμ, η ετήσια σύναξη στελεχών του Φιλανθρωπικού, Προνοιακού και Κοινωνικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο ειδικός απολογισμός των Ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεως έχει ως εξής:

Κατασκηνώσεις Πόρου καί Αιγίνης: Φιλοξενούνται περί τους 800 νέους και νέες από ηλικίας 10-18 ετών και Διακονούν περί τα 150 στελέχη, όλοι επιστήμονες και φοιτηταί.

Πνευματικά Κέντρα, Πόρου, Ύδρας, Αιγίνης, Σπετσών, Κρανιδίου και Ερμιόνης. Όλα λειτουργούν υπό την ευθύνη των Ιερέων Νεότητος και των Ιεροκηρύκων και απασχολούν εκατοντάδες παιδιά σχολικής ηλικίας.

Στέγη Αγάπης Ερμιόνης, Σπετσών, Ύδρας και Αιγίνης: Ευρίσκουν στέγη, τροφή και περίθαλψιν άτομα μοναχικά και άπορα. Προσφέρονται ημερησίως περί τις 100 μερίδας φαγητού. Πολλές δε ενορίες παραθέτουν τις άγιες ημέρες Τράπεζα Αγάπης για ηλικιωμένα άτομα και οικονομικούς μετανάστες. Αντίστοιχα στη στέγη αγάπης Ερμιόνης προσεφέρθησαν το 2009 13.983 μερίδες φαγητό σε συντοπίτες και αλλοδαπούς.

Ταμείον Πολυτέκνων Ενδιαφέρεται για τις πολύτεκνες οικογένειες και επιδοτείται κάθε τρίτο παιδί με εφ’ άπαξ βοήθημα 450 Ευρώ. Κατά το παρελθόν έτος 2009 επιχορηγήθηκαν 44 οικογένειες ( 8.101, 71 Ευρώ) οι οποίες απέκτησαν τρίτον τέκνο. Συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ι. Συνόδου για το γ΄ παιδί της Θράκης 4.320 €

Προσκύνημα Παναγία Μυρτιδιώτισσα Καλύπτει τα προγράμματα νεότητος της Νήσου Αιγίνης.

Χρηματικά Βραβεία μαθητών. Η Ι. Μονή Αγίου Νεκταρίου και ο Ι. Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου κατ’ έτος χορηγούν χρηματικά ποσά στους αριστούχους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου όπως και στους εισαχθέντες στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι Εκκλησιαστικά Νοσοκομεία Ύδρας και Αιγίνης

Κορυφή σελίδας


Συνέδριο με θέμα «Θρησκεία και Πολιτική»

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνει το Β' Συνέδριο Νέων Ερευνητών με θέμα: "Θρησκεία & Πολιτική". Νέοι ερευνητές (μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι και νέοι διδάκτορες) θα παρουσιάσουν πορίσματα της έρευνάς τους σε θέματα που άπτονται της προβληματικής του συνεδρίου.

Στόχος είναι να αναδειχθούν πτυχές της θρησκευτικής και πολιτικής ζωής καθώς και οι μεταξύ τους σχέσεις διαχρονικά. Υλικά κατάλοιπα, οικονομικός και κοινωνικός βίος, καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή συνιστούν επιμέρους εκφάνσεις της θεματικής του, ενώ αναζητούνται μελέτες, οι οποίες θα υιοθετούν νέες προσεγγίσεις και θα ενσωματώνουν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί 22, 23 και 24 Απριλίου στο Παλιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, Πλάκα) και στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, Αθήνα).

Μάθετε περισσότερα

Κορυφή σελίδας


Ε' Επιστημονικό συνέδριο Αγιορειτικής Εστίας με θέμα: «Η Αρχιετκτονική του Αγίου Όρους – Έρευνα και Ιστορία

Ένα ξεχωριστής σημασίας Επιστημονικό Συνέδριο ανακοινώνουν οι συνδιοργανωτές του, η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το Συνέδριο έχει θέμα «Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. ΕΡΕΥΝΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ» και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τόσο στην Αρχιτεκτονική βυζαντινή και μεταβυζαντινή, λόγω της τεράστιου δομημένου αποθέματος μιας περιόδου 10 περίπου αιώνων, όσο και εκ του γεγονότος ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει για πρώτη φορά ένα επιστημονικό συνέδριο, και οι εισηγήσεις των ομιλητών αναμένονται με ενδιαφέρον τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και το ευρύ κοινό.

Η Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζεται από επιστήμονες με σημαντικό έργο στην έρευνα της Αρχιτεκτονικής του Αγίου Όρους και έχει επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π., κ. Χαράλαμπο Μπούρα, Πρόεδρο της Μεγάλης Επιτροπής για την διάσωση του Πρωτάτου.

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής είναι:

Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτονας της 10ης ΕΒΑ

Πέτρος Κουφόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Αποκαταστάσεων Πανεπιστημίου Πατρών

Σταύρος Μαμαλούκος, Επικ. Καθηγητής Μεσαιωνικής & Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών

Μίλτος Πολυβίου, Αρχιτέκτονας 10ης ΕΒΑ

Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτονας του ΚΕΔΑΚ

Προκειμένου να επικεντρωθεί το Συνέδριο σε σαφή στόχο η Επιστημονική Επιτροπή προσδιόρισε, κατά την πρώτη συνεδρίαση της, τη θεματολογία του, επιλέγοντας συγκεκριμένη θεματική: Θεματική του συνεδρίου θα είναι η έρευνα για την ιστορία της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε στη χερσόνησο του Άθω από την αρχαιότητα ως τα μέσα του 20ου αι. Στη θεματική περιλαμβάνεται επίσης, ως ένα βαθμό, και η αρχιτεκτονική των αγιορείτικων μετοχίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο είναι το πρώτο που διοργανώνεται ειδικά για την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους Άθω ως συνολικό φαινόμενο που αναπτύχθηκε με ποικίλες επιρροές και είχε μεγάλη ακτινοβολία στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής. Υπενθυμίζεται πως, παρά ταύτα, τα μνημεία του Αγίου Όρους έχουν ως τώρα διερευνηθεί άνισα και αποσπασματικά, ενώ στις μέρες μας υφίστανται εκτεταμένες επεμβάσεις που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν και να τεθούν στη διάθεση της επιστημονικής έρευνας σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα τους.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συνεδρίων του νέου κτιρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49), ενώ οι εργασίες των δύο επόμενων ημερών στην Αίθουσα Συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθν.Αμύνης 27).

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εργασίες του Συνεδρίου, στην Γραμματεία:

Αγιορειτική Εστία
Εγνατίας 109, 54635 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310263308
Fax. 2310250648
E-Mail: agestia@otenet.gr
www.agioritikiestia.gr

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ