Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 384, 19 Απριλίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ο δικός μας ρόλος …είναι να βοηθήσουμε»

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αρωγός των Special Olympics στην Αθήνα

«Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο»

Βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα στην Αλβανία


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Το Βυζάντιο
και η νεότερη τέχνη

Στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζονται 50 έργα από τους σημαντικότερους ζωγράφους του α’ μισού του 20ου αι. (Παρθένης, Κόντογλου, Εγγονόπουλος, Τσαρούχης, Παπαλουκάς, Βασιλείου, Αστεριάδης και Ρέγκος) Διαβάστε στον www.artopos.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Ο δικός μας ρόλος …είναι να βοηθήσουμε»

Με μια ομιλία-μανιφέστο επανήλθε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο θέμα της οικονομικής κρίσης και στο μεταναστευτικό ζήτημα, αφήνοντας αιχμές κατά των «φυγόπονων» που επικρίνουν την Εκκλησία «για να αποφύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το Σάββατο τον αγιασμό του νεοσύστατου Δουρούτειου Πνευματικού Κέντρου της ενορίας των Αγίων Ασωμάτων (Αγίου Γεωργίου στην Κουμουνδούρου). Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως «είναι ανάγκη να συσπειρωθούμε. Γνήσια πίστη, γνήσια λατρεία, γνήσια πρακτική. Ορθοδοξία χωρίς ορθοπραξία δεν υπάρχει. Αυτά είναι φιλοσοφήματα των φυγόπονων για να γράφουν, να δημοσιεύουν, να έχουν να λένε, για να αποφύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν». «Ήρθε η ώρα -πρόσθεσε- οι Έλληνες να αφήσουμε τις φαντασιώσεις. Να γίνουμε ρεαλιστές, να βάλουμε τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων. Κάθε ημέρα ακούμε για την κρίση, την κρίση και την κρίση. Η κρίση όμως δεν είναι στα χρήματα. Είναι πνευματική. Καμία οικονομική κρίση δεν δημιουργείται σε μια οικογένεια δεμένη. Ο δικός μας ρόλος, μέσα και γύρω από το χώρο της Εκκλησίας, είναι να βοηθήσουμε».

Σε εκείνο το σημείο ο Αρχιεπίσκοπος έκανε με διακριτικό τρόπο μια σύγκριση ανάμεσα στην προσφορά της Εκκλησίας και της Πολιτείας στην κοινωνία και, αφού πρώτα ζήτησε «συγγνώμη» από τους -παρόντες στην εκδήλωση- αντιδημάρχους του Δήμου Αθηναίων κ. Σκιαδά και Βαφειάδη και το δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Τεντόμα, είπε πως «στη θεωρία όλα είναι εύκολα, κύριοι της Πολιτείας».

Καταλήγοντας ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στο ζήτημα των μεταναστών: «Η αγάπη πρέπει να εξασκείται στην καθημερινή μας ζωή. Με αφοσίωση, αφιέρωση, διακονία. Να ταΐζεις αυτούς που πεινάνε. Εμείς δεν φέραμε ξένους εδώ, ούτε και τους κρατήσαμε εδώ. Άλλοι έχουν την ευθύνη να βάλουν τάξη στα πράγματα. Όταν όμως μαγειρεύουμε, και η μυρωδιά του φαγητού μας γεμίζει το δρόμο, δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε είναι ξένος ή είναι αλλόθρησκος. Αν δεν του δώσουμε, τότε είναι που μπορεί να κάνει πράξη αμαρτωλή για να μπορέσει να ζήσει».

Πηγή Απογευματινή, 16/04/2010

Κορυφή σελίδας


Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αρωγός των Special Olympics στην Αθήνα

Την έμπρακτη στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη διοργάνωση των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011 επιβεβαίωσε την Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Μία εκδήλωση με συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η 15η Απριλίου έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας, διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων ως Εθνική Ημέρα Special Olympics.

Στο σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Μ.Κ.Ο Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της Ελλάδος θα σταθούν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια προβολής των Αγώνων, στη διάδοση του μηνύματος της κατανόησης και αποδοχής της διανοητικής αναπηρίας από την ευρύτερη κοινωνία, στο Πρόγραμμα προσέλκυσης εθελοντών καθώς και στην υποστήριξη του προγράμματος φιλοξενίας «Πόλις-Αμφιτρύων».

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προσφέρθηκε επιπλέον να παραχωρήσει ξενώνες και κατασκηνωτικούς της χώρους για τη φιλοξενία μελών της διοργάνωσης, αλλά και να καλύψει ανάγκες αθλητών και εθελοντών σε σίτιση και υλικοτεχνική υποδομή.

«Ο Κύριος έχει μιλήσει για τους μικρούς και τους αδύναμους αδελφούς. Κάθε λειτουργός της Εκκλησίας, ανάμεσά τους και ο Αρχιεπίσκοπος, εκδηλώνει αγάπη προς όλους και ειδικά στα παιδιά που έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Δεν κάνουμε τίποτα σπουδαίο. Απλώς χαράζουμε γραμμές στις προτεραιότητές μας» δήλωσε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε: «Δεν είναι ώρα για κηρύγματα, αλλά για να απλώσουμε το χέρι, να πιάσουμε το άλλο χέρι και να προχωρήσουμε μαζί. Θα σταθούμε πλάι στα παιδιά, πλάι στους γονείς, πλάι στην οργανωτική επιτροπή και θα βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Να ευχηθώ σε όλους να έχουν δύναμη να προχωρήσουν στους στόχους τους και να επιτύχουν».

Ο Μακαριώτατος υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας αλλά και προσωπική αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Αγώνων, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου φιλοξενίας στην Πάρνηθα. Εκεί, οι πρώτοι που θα φιλοξενηθούν θα είναι οι αθλητές των Special Olympics που θα λάβουν μέρος στους Αγώνες του 2011.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναγορεύθηκαν επίσημα σε Κήρυκες του Εθελοντισμού ο Αρχιμανδρίτης κ. Απόστολος Καβαλιώτης και ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Γαβριήλ Παπανικολάου, οι οποίοι παρέλαβαν από τα χέρια της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής ειδικό αναμνηστικό αριστείο σε αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

Κορυφή σελίδας


«Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο»

H Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, σε συνεργασία με την εφημερίδα Η Θεσσαλία, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου (ΔΗΚΙ), διοργανώνει στρόγγυλη τράπεζα την Τετάρτη 21η Απριλίου 2010 στο χώρο πολλαπλών δράσεων “Αχίλλειον” (Πεζόδρομος Κουμουνδούρου-Ιάσονος), στις 7.30 μ.μ., με θέμα: «Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο».

Με την εκδήλωση αυτή γίνεται προσπάθεια να συζητηθούν και να απαντηθούν ζωτικής σημασίας ερωτήματα που απασχολούν πολλούς σήμερα, όπως για παράδειγμα: Ποιος ο ρόλος της θρησκεία στις σύγχρονες κοινωνίες; Έχει ο λόγος της θρησκείας στη σύγχρονη κοινωνία επίδραση πέρα από την ιδιωτική σφαίρα, ή η επίδραση της περιορίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική ζωή του πολίτη; Διακρίνεται ο δημόσιος χώρος από τον κρατικό; Μπορεί να έχει η Εκκλησία ή θρησκευτικές κοινότητες όπως το Ισλάμ παρουσία και λόγο στον δημόσιο χώρο, ή ο λόγος αυτός παραβιάζει τις καταστατικές αρχές που έθεσε για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες ο Διαφωτισμός και η εκκοσμίκευση των κοινωνιών της Ευρώπης, βασική προϋπόθεση των οποίων είναι ο διαχωρισμός θρησκευτικού και πολιτικού, εκκλησιαστικού και κρατικού;

Τα ερωτήματα αυτά, και άλλα πολλά, θα συζητηθούν στη στρόγγυλη τράπεζα με θέμα: «Η θέση της θρησκείας στο δημόσιο χώρο», στις 21 Απριλίου 2010, στις 7.30μμ., στο «Αχίλλειον» του Βόλου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν:

Έφη Φωκά, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Διευθύντρια του Φόρουμ για τις Θρησκείες του London School of Economics

Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ.

Απόστολος Παπατόλιας, Δρ Συνταγματικού Δικαίου, Νομάρχης Μαγνησίας

Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Συντονίζει ο Νίκος Μουζέλης, Ομ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας του London School of Economics

Κορυφή σελίδας


Βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα στην Αλβανία

Έκθεση με κώδικες της συλλογής του Κεντρικού Αρχείου του Αλβανικού Κράτους σε περγαμηνές και χαρτί οργανώνουν στα Τίρανα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχείο του Αλβανικού Κράτους, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και η Ορθόδοξος Εκκλησία της Αλβανίας.

Η έκθεση παρουσιάζει 33 κώδικες από τον 6ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για αυθεντικά χειρόγραφα (Ευαγγελιστάρια, Τετραευαγγέλια κ.ά.) που χρονολογούνται από 150 έως 1500 περίπου χρόνια. Τα περίτεχνα αυτά κειμήλια της πρώιμης και ώριμης βυζαντινής γραφής συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, με το οποίο μεγεθύνονται εσωτερικά φύλλα των κωδίκων, αναδεικνύεται το είδος των γραμμάτων, το μελάνι της γραφής, η βιβλιοδεσία και η διακόσμησή της.

«Οι κώδικες του Κεντρικού Αρχείου του Αλβανικού Κράτους» -αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνοδευτικό της έκθεσης έντυπο- «περιέχουν κείμενα που πληροφορούν για τον λόγιο και λαϊκό πολιτισμό της περιοχής, εικαστικά δημιουργήματα με αισθητική και καλλιτεχνική αξία (μικρογραφίες, χρυσοποίκιλα πρωτογράμματα, ασημένια εξώφυλλα κλπ) και πληροφοριακό υλικό για τη σημασία που είχαν άλλοτε περίφημες πόλεις αυτής της χώρας όπως η Κορυτσά, το Μπεράτι, το Δυρράχιο, το Αργυρόκαστρο, ο Αυλώνας κ.λπ.

Εγκαίνια 23 Απριλίου 2010, ώρα 18.30
23 Απριλίου - 22 Μαΐου, καθημερινά 10-13.00 και 17.00-19.30

Εκθεσιακός χώρος του Κεντρικού Αρχείου της Αλβανίας
Rruga "Jordan Misja" - Tirana
Tel/Fax:+355 4 22 79 59.
info@hfc-tirana.com dpa@albarchive.gov.al

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ