Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 382, 12 Απριλίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πένθος στην Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Αλεξανδρούπολη έτοιμη να δεχτεί τη Σχολή της Χάλκης

"Είμαστε πάντα στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου"


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειΦαίδων Κουκουλές


Διαβάστε στη Μυριόβιβλο
”Πασχαλινά Βυζαντινά Έθιμα”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πένθος στην Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία

του αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου

Ανάμεσα στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας που συνέβη το Σάββατο 10 Απριλίου, κοντά στο Σμολένσκ της Ρωσίας είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Χαϊνόφκα κυρός Μύρων, της Ορθοδόξου Πολωνικής Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χαϊνόφκα και Ταξίαρχος των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων κ. Μύρων συμμετείχε στην επίσημη αποστολή που μετέβαινε στην περιοχή αυτή, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 70η επέτειο της σφαγής στο Katyn, Πολωνών στρατιωτικών από τις σοβιετικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το αεροπλάνο συνετρίβη κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο Σμολένσκ της Δυτικής Ρωσίας. Κανένας από τους επιβάτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Πολωνίας Lech Kaczynski, η σύζυγός του Μαρία, αρκετοί Βουλευτές, η Πολωνική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και πολλοί άλλοι, δεν επέζησε. Η αιτία της καταστροφής ήταν πιθανό η πυκνή ομίχλη.

Ο κατά κόσμον Miroslaw Chodakowski γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1957 στο Μπιαλίστοκ. Αποφοίτησε από τα σχολεία στο Μπιαλίστοκ και εν συνεχεία φοίτησε στο Ορθόδοξο Σεμινάριο της Βαρσοβίας και την Ανώτατη Ορθόδοξη σχολή στη Γιαμπλέσνα. To 2003 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή της Βαρσοβίας.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1978 εκάρη Ρασοφόρος Μοναχός και 9 ημέρες αργότερα χειροτονήθηκε Διάκονος ενώ στις 15 Φεβρουαρίου 1979 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Ο Ιερομόναχος Μύρων διετέλεσε εφημέριος της Μονής Οσίου Ονουφρίου στην Γιαμπλέσνα και πρύτανης του εκεί Ορθόδοξου Θεολογικού Σεμιναρίου. Το 1984 προήχθη σε Ηγούμενο και εντάχθηκε στον κλήρο της Επισκοπής Μπιαλίστοκ & Γκντανσκ όπου και διορίστηκε εφημέριος της εκκλησίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπραλς. Διορίστηκε Καθηγούμενος της επανιδρυθείσας παλαιφάτου Μονής Ευαγγελισμού στο Σούπραλς, την οποία αναδιοργάνωσε και επάνδρωσε με μοναχούς και Ιερομονάχους. Από την αδελφότητα στην οποία προΐστατο ο Μακαριστός, προέρχονται 3 σημερινοί Πολωνοί Επίσκοποι.

Στις 11 Μαΐου 1998, με απόφαση της Συνόδου, εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος με τον τίτλο Χαϊνόφκα ενώ στις 15 Αυγούστου του ιδίου έτους διορίζεται από τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, Ταξίαρχος και επικεφαλής Θρησκευτικού για τους Ορθόδοξους του Πολωνικού Στρατού, σε διαδοχή του μέχρι τότε επικεφαλής Στρατηγού Αρχιεπισκόπου Μπιαλίστοκ και Γκτανσκ κ. Σάββα, εκλεγέντος Μητροπολίτου Βαρσοβίας. Στις 10 Μαΐου 2008 ο Επίσκοπος Μύρων προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μύρων ανέπτυξε πλούσια δράση στο στράτευμα χειροτόνησε αρκετούς Στρατιωτικούς Ιερείς και απολάμβανε την αναγνώριση των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της χώρας. Στις 11.11.2009 του απονεμήθηκε μετάλλιο για την υπηρεσία του υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας του με την ευκαιρία της Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ήταν φίλος της Ελλάδος την οποία και επισκέφθηκε αρκετές φορές, ενώ συμμετείχε σε πολλές Εκκλησιαστικές και Στρατιωτικές αποστολές ανά τον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας αφού πληροφορήθηκε το γεγονός, τέλεσε επιμνημόσυνη ακολουθία υπέρ αναπαύσεως του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου Μύρωνος και πάντων των θυμάτων, στο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής Βαρσοβίας.

Αιώνια Αυτού η μνήμη!

Κορυφή σελίδας


Η Αλεξανδρούπολη έτοιμη να δεχτεί τη Σχολή της Χάλκης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας δήλωσε πως κοντεύουν να συμπληρωθούν σαράντα χρόνια που το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει στερηθεί τη Σχολή της Χάλκης, πράγμα που το εμποδίζει να εκπαιδεύσει τους κληρικούς του. Κατά την εφημερίδα, ο Πατριάρχης δήλωσε πως δεν πάει άλλο! Αν δε γίνει κάτι με τη Σχολή σύντομα θα πρέπει να σκεφτούμε ν’ ανοίξει η Σχολή εκτός Τουρκίας.

Μετά τη δημοσίευση των παραπάνω, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Από την απάντηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σε ερωτήσεις τούρκων δημοσιογράφων σχετικά με το τι θα γίνει εάν η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν επαναλειτουργήσει, πληροφορήθηκα ότι ο Ηγέτης της Ορθοδοξίας μας, σκέπτεται την δημιουργία και λειτουργία Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.

Το ενδεχόμενο, να ανεχθεί η Ευρώπη την εκδίωξη της Θεολογικής Σχολής από τη Χάλκη, παράλληλα με την πικρία που μας δημιουργεί, με ενθουσίασε προσωπικά, αλλά και την τοπική μας κοινωνία και για το σκοπό αυτό, σε συνεννόηση με τον Νομάρχη Έβρου κ. Ζαμπουνίδη, παραχωρούμε στον Παναγιώτατο τεράστιο οικοδόμημα 15.000 τ.μ. στην Αλεξανδρούπολη ή εάν προτιμά ολόκληρη τη Νήσο Σαμοθράκη γι’αυτόν το σκοπό.

Τίθεμαι δε ο ίδιος και ολόκληρη η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως στη διάθεση του Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου για την εκπλήρωση του έργου”.

Κορυφή σελίδας


"Είμαστε πάντα στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου"

Περιοδεία στον ελληνισμό της Πόλης πραγματοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

"Είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου" τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το ενδιαφέρον τους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και “για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της εκκλησίας και της μειονότητας”.

"Δεν είναι μόνο θέμα ιστορίας είναι θέμα και επιβίωσης σύγχρονου ελληνικού πνεύματος και όχι μόνον αυτών των οποίων μένουνε και καταφέρνουν και μένουν εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη" είπε ο κ. Πεταλωτής μιλώντας για τα αισθήματα και τις σκέψεις που προκαλούνται από την επίσκεψή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συναντήθηκε επίσης και με Τούρκους που μαθαίνουν ελληνικά, στα μαθήματα που έχει οργανώσει το Γενικό Προξενείο.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ