Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 381, 08 Απριλίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τιμή στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

Σώζεται και αναδεικνύεται το Πρωτάτο

Ο Βύρωνας και η εποχή του


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΤΟ


Μανουήλ Πανσέληνος

Ευγενής παραχώρηση των φωτογραφιών
από τον γέροντα Ιερόθεο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Τιμή στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

Με το παράσημο «Σκεντέρμπεη» (Skanderbeg) τιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος και άλλοι τρεις πνευματικοί ηγέτες της Αλβανίας, από τον πρόεδρο της χώρας, Μπαμίρ Τόπι, «για την πολύτιμη συμβολή τους και τη δραστηριότητά τους στην ενδυνάμωση της πνευματικής πίστης και την περαιτέρω ενίσχυση και εμπλουτισμό της θρησκευτικής αρμονίας και συνύπαρξης του αλβανικού λαού».

Παρουσία πολιτικών προσωπικοτήτων, ξένων διπλωματών, ο Αλβανός πρόεδρος εξήρε το ρόλο των τεσσάρων πνευματικών ηγετών (του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, του επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας Σελίμ Μούτσα, του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Ροκ Μιρντίτα και του επικεφαλής των Μπεκτασήδων Ντέντε Ρεσάτ Νάρντχι) και σημείωσε ότι "είναι υποχρέωση όλων μας να τροφοδοτήσουμε την αρμονία και τη συνύπαρξη".

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μακεδονία απάντησε, μεταξύ άλλων, στο τι έχει να πει η θρησκεία στον σύγχρονο άνθρωπο για την οικονομική κρίση:

«Η χριστιανική θρησκεία κατεξοχήν τονίζει την προσωπική και πνευματική αξία του κάθε φτωχού, και το χρέος της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης για την υπέρβαση της φτώχειας. Συγχρόνως καθορίζει τη λιτότητα και την αυτάρκεια ως μορφή ζωής, πράγμα που άμεσα συμβάλλει και στην ανακούφιση άλλων που έχουν ανάγκη. Διακηρύσσει, ως απόλυτη αρχή της πνευματικής ζωής, τη χωρίς κανένα σύνορο και όριο αγάπη. "Ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ" (Α' Ιω. 4:16).

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις οι κατά τεκμήριο χριστιανικοί λαοί, για ποικίλους λόγους και με διάφορα προσχήματα, έχουν απομακρυνθεί από τις αρχές που θέσπισε ο Χριστός. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Ν. Μπερντιάγιεφ, "η κρίση στον χριστιανισμό περνάει πρώτα από όλα στην κοινωνική διάσταση που συνθέτει το κεντρικό πρόβλημα της εποχής μας... Οι χριστιανοί δεν βίωσαν άμεσα τη δικαιοσύνη στην κοινωνική ζωή... Κατάφεραν να κάνουν τον χριστιανισμό αστικό. Και σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας αδυσώπητης κρίσεως πάνω σε αυτόν τον αστικοποιημένο χριστιανισμό, σε αυτήν την προσαρμογή στα ανθρώπινα συμφέροντα".

Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι περισσότερο από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, αρχίζοντας από τον άμεσο κύκλο του γνωστού μας περιβάλλοντος, της πόλεως, της χώρας μας και επεκτείνοντας την εμβέλεια του νου και της καρδιάς μας για την ανακούφιση της φτώχειας όπου Γης».

Κορυφή σελίδας


Σώζεται και αναδεικνύεται το Πρωτάτο

Οι μέρες του Πάσχα στο Άγιον Όρος συμπίπτουν με τη... μεγάλη «αποκαθήλωση» στην πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας.

Το υπέρβαρο σκέπαστρο που «στέγαζε» επί έξι χρόνια τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου απομακρύνθηκε από το αρχαιότερο καθολικό της μοναστικής Χερσονήσου, για να πάρει τη σκυτάλη ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάδειξης μνημείου (μετά την Ακρόπολη) στην Ελλάδα. Η συντήρηση των τοιχογραφιών σπουδαίων έργων της ορθόδοξης ανατολικής τέχνης του Μανουήλ Πανσέληνου που διασώζει εδώ και αιώνες το εσωτερικό της τρίκλιτης βασιλικής του 10ου αιώνα στις Καρυές.

Εικονογραφίες συνολικής έκτασης 800 τ.μ. που καλύπτουν τις επιφάνειες των τοίχων του ναού με ολόσωμες μορφές προπατόρων, προφητών, στρατιωτικών αγίων, ευαγγελικές σκηνές, σκηνές από τον βίο της Θεοτόκου, εικόνες της Ένθρονης Θεοτόκου και του Ενθρονου Χριστού και Αγιορείτες Άγιοι, θα αφεθούν στα χέρια έμπειρων συντηρητών που θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν τις φθορές από την υγρασία στις μνημειακές συνθέσεις που αποδίδονται στον Πανσέληνο, τέλη 13ου -14ου αιώνα.

Η προετοιμασία για το μεγαλειώδες αυτό έργο δεν ήταν απλή. Άρχισε να δρομολογείται πριν από μια δεκαετία. Βασική προϋπόθεση για την έναρξή του, ήταν η αντικατάσταση της τσιμεντένιας στέγης που είχε κατασκευάσει ο αείμνηστος αρχαιολόγος Αναστάσιος Ορλάνδος τη δεκαετία του '50. Το βάρος του τσιμέντου είχε προκαλέσει προβλήματα στις τοιχογραφίες από τις ρηγματώσεις και η αντικατάστασή του με μια ελαφρύτερη κατασκευή κρίθηκε αναγκαία. Για το σύνθετο έργο του Πρωτάτου συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή από έμπειρους επιστήμονες του υπουργείου Πολιτισμού και οι πρώτες αποφάσεις του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς το 2001 αφορούσαν το εξωτερικό προστατευτικό περίβλημα και τις εσωτερικές σκαλωσιές (300 εκατομμυρίων δραχμών) και στη μελέτη (1.663.424 ευρώ) για την αντικατάσταση της στέγης.

Η εξωτερική στερεωτική σιδερένια κατασκευή που απομακρύνθηκε πριν από λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της στέγης, είχε διττή σημασία. «Αφενός την προστασία του καθολικού από τυχόν ζημιές κατά την αφαίρεση της στέγης κι αφετέρου τη δημιουργία μικροκλίματος στο εσωτερικό του μνημείου. Ήταν μια κατασκευή που δημιουργήθηκε με επιστημονικές μελέτες ώστε να αντέχει ακόμη και στη μεγαλύτερη ταχύτητα των ανέμων», εξηγεί στην «Κ» ο Πρωτεπιστάτης μοναχός Συμεών Διονυσιάτης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής για το έργο του Πρωτάτου.

Μολύβι και ξύλο είναι τα υλικά της νέας στέγης που αντικατέστησαν το τσιμέντο και τα κεραμίδια «σαφώς το μνημείο έχει ανακουφιστεί καθώς το βάρος του μπετόν ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη μολυβένια κατασκευή», επισημαίνει ο προϊστάμενος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ιωάννης Ταβλάκης. Ο ίδιος αναφέρει ότι η «συντήρηση των τοιχογραφιών (με ένταξη του αντίστοιχου προγράμματος στο ΕΣΠΑ) αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις γιορτές του Πάσχα από εξειδικευμένους επιστήμονες (συντηρητές, αρχαιολόγους, χημικούς, μηχανικούς κ.ά.) που θα αναλάβουν ένα από τα μεγαλύτερα έργα συντήρησης για τον χριστιανικό κόσμο και την Ελλάδα μετά την Ακρόπολη υπό την επίβλεψη της 10ης ΕΒΑ και της Διεύθυνσης Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Καρυώτες μοναχοί ωστόσο θέλουν να θέσουν τα... δάχτυλα επί τον τύπον των ήλων για να πεισθούν ότι το έργο για το οποίο στήθηκαν οι σκαλωσιές εντός του ναού, θα ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις. Εκτιμούν ότι στα έξι χρόνια, ελάχιστες εργασίες προχώρησαν και ζητούν να απομακρυνθούν οι σκαλωσιές γιατί εκφράζουν φόβους ότι το βάρος του σιδήρου μπορεί να προκαλέσει καθίζηση στο εσωτερικό του ναού.

Καταγραφή των ζημιών

«Οι πατέρες των Καρυών έχουν κουραστεί επειδή οι σκαλωσιές εμποδίζουν τη καθημερινή λειτουργία του ναού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εξαετίας έγινε η καταγραφή των ζημιών και της φθοράς στις τοιχογραφίες, καθώς και η στερέωση για να μην αποκολληθούν από ενδεχόμενους ισχυρούς κραδασμούς κατά τη διάρκεια της αντικατάστασης της στέγης», αναφέρει ο π. Συμεών Διονυσιάτης. «Ευελπιστούμε ότι το έργο θα ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης, ώστε να αναδειχθεί μια από τις σημαντικότερες ζωγραφικές συνθέσεις της ορθόδοξης ανατολικής τέχνης σε έναν από τους σπουδαιότερους ναούς όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» - το σύμβολο του Αγίου Όρους».

Πηγή Καθημερινή, 7/4/2010

Κορυφή σελίδας


Ο Βύρωνας και η εποχή του

Εκδήλωση για τον λόρδο Βύρωνα με αφορμή τα 200 χρόνια από το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου την Τρίτη 13 Απριλίου στις 19:30.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ποιητής, Γιώργος Μπλάνας, ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης και η καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πέπη Ρηγοπούλου.

Ποιήματα θα απαγγείλουν ο Γιάννης Βόγλης και η Μάνια Παπαδημητρίου.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση με βιβλία, πορτρέτα του λόρδου Βύρωνα και εικόνες από την Ελλάδα της εποχής του.

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στις Αίθουσες Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Πεσματζόγλου 5) και είναι μια πρωτοβουλία της Στοάς του Βιβλίου και του Συνδέσμου Byron.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ