Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 38, 6 Δεκεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΚΟΠΟΣ Η ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΚΟΠΟΣ Η ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Με ένα ξεκάθαρο και αποκαλυπτικό ανακοινωθέν (2/12/2005) η Ιερά Σύνοδος, εξ αφορμής της κατάθεσης στη Βουλή σχεδίου νόμου για την δήθεν κατοχύρωση της καλά κατοχυρωμένης ήδη Συνταγματικά θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, αποκαλύπτει τα σχέδια των «εκσυγχρονιστών» για την περιθωριοποίηση όχι μόνο της Εκκλησίας αλλά και της πίστης της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.

«Θα περίμενε κανείς, από υπεύθυνα και αξιόλογα πρόσωπα, να στρέψουν την προσοχή και τη συμβολή των στη διόρθωση των από ετών κακώς κειμένων στην Ελληνική κοινωνία, αρχίζοντας από την ορατή υπονόμευση των θεσμών, από την σταθερή και ομόφωνη αντιμετώπιση των σοβαρών εθνικών μας προβλημάτων, από την επιστράτευση κάθε δυνάμεως που θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επίλυση σοβούντων προβλημάτων της καθημερινής και διαχρονικής ζωής μας, ανταποκρινόμενοι πειστικά στις ζωτικές ανάγκες του Λαού και της Πατρίδος.

Αντ’ αυτών και λόγω της εμφανούς από έτη χρεοκοπίας πολλών ιδεολογιών, επελέγη η οδός της αποδυναμώσεως της Χριστιανικής πίστεως με την εγκαθίδρυση του καθεστώτος μιας άθεης Πολιτείας και δυστυχώς, τον συνακόλουθο διχασμό ενός ολόκληρου Λαού. Διχασμό που, όπως φαίνεται, αρκετοί εκτός Ελλάδος, διακαώς επιθυμούν…»
Δείτε πλήρες κείμενο

Για το ίδιο θέμα μεγάλη συζήτηση έγινε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος δήλωσε ότι «…δεν εζητήθη η γνώμη του Ελληνικού λαού, ο οποίος έχει την Εκκλησία Μητέρα του. Οι προτάσεις που κατετέθησαν είναι θλιβερές και θα υπάρξει γενικευμένη αντίδραση του λαού…»

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων υποστήριξε ότι «όσο κι αν αυτοί που υποστηρίζουν τον χωρισμό διατείνονται ότι θέλουν τον εκσυγχρονισμό, κατά βάθος θέλουν την αποκοπή της κοινωνίας από την Εκκλησία…»

Ο Βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής επεσήμανε πως «όλη αυτή η ιστορία που κινείται από καιρού εις καιρόν από μικρές ομάδες ανθρώπων, δεν απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Σε κάθε περίπτωση, για οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα η Πολιτεία οφείλει πρωτίστως να ερωτήσει το λαό, ο οποίος, με δημοψήφισμα, θα έχει τον τελικό λόγο»

Εξάλλου, σε σχετική δήλωση προέβη και ο Βουλευτής Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πιστεύω απόλυτα πως στη σημερινή εποχή, που επιχειρείται η απαξίωση των ιδανικών και των διαχρονικών αξιών που κράτησαν ζωντανό το έθνος μας επί αιώνες, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες η έκφραση βούλησης για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος…»

Κορυφή σελίδαςΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με μία αυστηρή, αλλά και αποστομωτική επιστολή προς τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Charles P. Ries (2/12/2005), η Ιερά Σύνοδος αναιρεί τις κακόπιστες αιτιάσεις της ετήσιας έκθεσης της Κυβέρνησης των Η.Π.Α. για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα.

«Ως αναφέρεται εις την εν λόγω έκθεσιν, όσα έχετε περιλάβει εις αυτήν τα αντλήσατε αποκλειστικώς και μόνον εξ απόψεων προσωπικών, τας οποίας διετύπωσαν εις υμάς διάφορα πρόσωπα ανήκοντα εις παντοειδείς θρησκείας, παραθρησκείας, αιρέσεις και λοιπάς ομάδας απροσδιορίστου ταυτότητος. Η έκθεσις υμών, τας απόψεις αυτάς, τας υιοθετεί άνευ ελέγχου, επαληθεύσεως και διασταυρώσεως και τας αναπαράγει ως ιδίας απόψεις της κυβερνήσεως των Η.Π.Α. Ούτω πως, όμως, συντασσομένη η έκθεσις υμών καθίσταται ελλιπής από απόψεως αξιοπιστίας…»
Δείτε το πλήρες κείμενο.

Κορυφή σελίδαςΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Πατρικό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (1/12/2003), εξ αφορμής της Διεθνούς Ημέρας για τα Άτομα με Ειδικές ανάγκες (3/12/2005)

«…Μη λησμονούμε ότι ο βίος του ανθρώπου σε τούτη τη γη είναι ένα δοκιμαστήριο για όλους μας. Είναι ένας δρόμος κοπιαστικός και ανηφορικός, με θλίψεις και ποικίλες δυσκολίες, αλλά συγχρόνως είναι και κλίμαξ έμπονης παιδαγωγίας που μας αναβιβάζει στον ουρανό»
Δείτε το πλήρες κείμενο.

Εξάλλου, Ημερίδα με θέμα «Ένα εκπαιδευτικό σύστημα για όλους χωρίς αποκλεισμούς» διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (3/12/2005) στην Αθήνα. Σε μήνυμά του προς τα μέλη της Ημερίδας ο Μακαριώτατος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «με την Παιδεία μορφώνονται άριστες προσωπικότητες και υπερπηδώνται τα συμπλέγματα που δημιουργούν τα σωματικά εμπόδια. Πραγματική καταδίκη για τα εμποδιζόμενα άτομα είναι να τους στερήσουμε το αγαθό της Παιδείας, ευλογία, το να τους το παρέχουμε ανεμπόδιστα. Πολλώ δε μάλλον το να προσαρμόσουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα ώστε να θεραπεύουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των αναπήρων αδελφών, την εργασιακή τους αποκατάσταση και ένταξή τους σε δημιουργικές δραστηριότητες της κοινωνίας.»

Κορυφή σελίδαςΟ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

Σπουδαίο διαβαλκανικό συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανικών κρατών» διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στο Βόλο (4 – 7/12/2005). Περίπου εκατό προσκεκλημένοι από τις Βαλκανικές χώρες – μεταξύ αυτών Επίσκοποι, Θεολόγοι και επιστήμονες – συζητούν για θέματα που αφορούν τη σχέση των Ορθοδόξων Εκκλησιών με την ανάπτυξη των Βαλκανικών κρατών και τη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημειώνει: «Εμείς εδώ στα Βαλκάνια και ευλογημένην συγκυρίαν έχουμε εν προκειμένω και εν πλειοψηφία των λαών μας κάτι το κοινό. Και αυτό το μέγιστο αξιολογικό στοιχείο είναι η κοινή μας Χριστιανική πίστη. Η πίστη όπως εκπηγάζει μέσα από την αέναη πηγή του Ιερού Ευαγγελίου. Αυτήν την πίστιν οφείλουμε να την διατηρήσουμε «ως κόρην οφθαλμού» διότι η πίστη εξευμενίζει και εκπολιτίζει τον άνθρωπο. Φέρει την γαλήνη μέσα στις καρδιές, σκορπά την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, δημιουργεί κοινωνίες ανθρώπινες, ζεστές, φιλικές, συνεργάσιμες για το κοινό καλό, το κοινό αγαθό που είναι η ευημερία, η κοινωνική ειρήνη και τάξη, η δικαιοσύνη και η εξάλειψη των εγκληματικών συμπεριφορών, η απομάκρυνση της βίας, της διαφθοράς και της ανηθικότητος. Η χριστιανική πίστη εκμηδενίζει τους επικίνδυνους τοπικισμούς, τις φυλετικές διακρίσεις, τους φανατισμούς και τις μισαλλοδοξίες. Η πίστη αυτή του Ευαγγελίου βλέπει τον άλλον ως φίλον, ως εικόνα Θεού, ως αδελφόν…»

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ