Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 378, 22 Μαρτίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μακαριώτατος απαντά για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στον Μακαριώτατο

Το Βυζάντιο και η νεότερη τέχνη

Άνθρωπος και περιβάλλον στο Βυζάντιο


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει





Αφιέρωμα στην ηρωική επανάσταση




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Μακαριώτατος απαντά για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

Αντισυνταγματική και ανήθικη χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τη φορολόγηση με συντελεστή 20% των εσόδων της Εκκλησίας, ενώ προειδοποιεί με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο Μακαριώτατος προτείνει να ισχύσει ο «λογιστικός προσδιορισμός», με βάση τα έσοδα και τα έξοδα, και να φορολογηθεί η Εκκλησία με 20%, επί του υπολοίπου, του καθαρού. «Το κράτος μας λέει, δεν ξέρω τι έσοδα έχεις, εγώ θέλω το 20% από αυτά που εισπράττεις. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Και πολεμιέται τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι όμως και ανήθικο. Πως θα πας να πάρεις από τον άλλον το 20%, όταν μπορεί να μην βγάζει τα έξοδά του;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει παραμύθι ότι η εκκλησία έχει 25 εκατ. ευρώ: «Ελάτε να μας τα δείξετε και να μας πείτε που τα βρίσκετε όλα αυτά. Ελάτε να τα μετρήσουμε».Εκφράζει, τέλος, την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να του πει «πως η υπομονή μας εξαντλήθηκε».

Ο Προκαθήμενος ερωτηθείς για τις σχέσεις με το Φανάρι, με αφορμή την υπόθεση του πρώην Μητροπολίτη Αττικής, αναφέρει ότι "οι σχέσεις συνεχίζουν να είναι ομαλές", αλλά και ότι "ήταν ένα περιστατικό που μας δημιούργησε μια ψυχρότητα. […] σεβόμαστε την άποψη του Πατριαρχείου, αλλά και εμείς έχουμε τις δικές μας υποχρεώσεις προς το κράτος, το Σύνταγμα και την Δικαιοσύνη".

Κορυφή σελίδας


Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στον Μακαριώτατο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο είχε το πρωινό της Παρασκευής στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε μία ώρα, ο κ. Πετσάλνικος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε στη δημιουργία Λογαριασμού Απόσβεσης του δημοσίου χρέους της χώρας μας. «Η χώρα μας χρειάζεται τη στήριξη όλων μας» είπε ο κ. Πετσάλνικος. Ο Αρχιεπίσκοπος επικρότησε την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι η Εκκλησία θα την στηρίξει με κάθε τρόπο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να συνταχθούμε σύσσωμοι».

Κορυφή σελίδας


Το Βυζάντιο και η νεότερη τέχνη

Στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζονται 50 έργα από τους σημαντικότερους ζωγράφους του α’ μισού του 20ου αι. (Κωστής Παρθένης, Φώτης Κόντογλου, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Τσαρούχης, Σπύρος Παπαλουκάς, Σπύρος Βασιλείου, Αγήνορας Αστεριάδης και Πολύκλειτος Ρέγκος). Πολλά από τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Στόχος της έκθεσης είναι να καταδείξει την επίδραση που άσκησε η βυζαντινή τέχνη στα εικαστικά δρώμενα, από τη στροφή του περασμένου αιώνα και μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αφομοιώθηκε στο έργο των καλλιτεχνών.

Διαρθρώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες:

1. Κωστής Παρθένης, ο δάσκαλος και εισηγητής του διαλόγου με τη βυζαντινή τέχνη.

2. Το ταξίδι στο Άγιον Όρος: Η ανακάλυψη της βυζαντινής τέχνης· η παραγωγή αντιγράφων.

3. Ο Φώτης Κόντογλου και οι μαθητές του.

4. Οι θρησκευτικές παραγγελίες.

5. Η επίδραση της βυζαντινής τέχνης στην κοσμική παραγωγή.

Τα έργα εκτίθενται στην τελευταία αίθουσα της μόνιμης έκθεσης του Βυζαντινού Μουσείου που φέρει τον γενικό τίτλο «Το Βυζάντιο και η νεώτερη τέχνη». Όπως έγραψε για τον ειδικό κατάλογό που κυκλοφορεί ο Διευθυντής του μουσείου Δημήτρης Κωνστάντιος, πρόκειται για «μια μουσειολογική καινοτομία που αφορά την παρουσίαση της πρόσληψης του βυζαντινού πολιτισμού από τους σύγχρονους καλλιτέχνες». Φιλοδοξία του Μουσείου είναι στην αίθουσα αυτή να παρουσιάζονται εναλλασσόμενες μικρές εκθέσεις κι άλλες δράσεις «με θέματα που αφορούν τις ποικιλόμορφες συνδέσεις του Βυζαντίου με την εποχή μας. Σε κάθε περίπτωση», συνεχίζει ο Δ. Κωνστάντιος «επιθυμούμε να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού, να ερεθίσουμε την περιέργειά του με επίκαιρα προβλήματα και να επιτελέσουμε το καθήκον μας ως ενεργό μουσείο του σήμερα».

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Ιουνίου

Κορυφή σελίδας


Άνθρωπος και περιβάλλον στο Βυζάντιο

Οι αντιλήψεις και τα ερωτήματα, που σε πολλές περιπτώσεις μαρτυρούν τον απόλυτο φόβο και την αδυναμία απέναντι στα στοιχεία της φύσης, τα προβλήματα που οι Βυζαντινοί αντιμετώπισαν κατά τη διαχείριση του περιβάλλοντος αλλά και πολλές από τις λύσεις που πρότειναν, θα παρουσιαστούν στον Δ΄ Κύκλο Ομιλιών που διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα Άνθρωπος και περιβάλλον στο Βυζάντιο.

Ο Κύκλος περιλαμβάνει ενότητες και θέματα, όπως η πρόσληψη και η διαχείριση του νερού, η επέμβαση στη φύση και η δημιουργία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος είτε ως καλλιέργεια είτε ως κατασκευαστικά έργα, η θεολογική νέα προσέγγιση της εκκλησιαστικής εξουσίας, η φυσιοκρατική αντίληψη του απλού κόσμου με τη διαρκή πολιτιστική διάζευξη ή συμφιλίωση με την άγρια φύση του δάσους, του βουνού και του κάμπου, καθώς και η αισθητική ή ωφελιμιστική πρόσληψη της χλωρίδας και της πανίδας.

Ένας άγνωστος, δυναμικός και γοητευτικός κόσμος αναδύεται μέσα από τη θεματική αυτή με πρωτοφανή ποικιλία περιπτώσεων, από τον ασκητή και ερημίτη ως τον αξιωματούχο, τον στρατιώτη και τον καλλιεργητή, από τον βοσκό και κυνηγό ως τον τεχνίτη, τον ζωγράφο και τον λόγιο που όλοι τους προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν και να εξανθρωπίσουν, όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται, τον περιβάλλοντα κόσμο.

Αύριο Τρίτη 23 Μαρτίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πανίδα-χλωρίδα και βυζαντινός άνθρωπος: μια πολύπλευρη σχέση υπό διερεύνηση.

Εσύ ή (και) εγώ: Σύγκρουση και συμφιλίωση με την άγρια φύση στο Βυζάντιο
Ηλίας Αναγνωστάκης, Ερευνητής ΙΒΕ/ΕΙΕ.

Άνθρωπος και ζώα στο Βυζάντιο: μία αμφίδρομη σχέση. Ο όνος, ο σκύλος και το γεράκι.
Αναστάσιος Κ. Σινάκος, Αρχαιολόγος-Ιστορικός, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Άνθρωπος και φυτά στο Βυζάντιο: η σημειολογία μιας πολύπλευρης σχέσης
Βαρβάρα Κουταβά-Δεληβοριά, Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τις συγκεκριμένες ομιλίες μπορείτε να τις ακούσετε σε ζωντανή μετάδοση από το ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5 fm)
Αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» του Eθνικού Ίδρυματος Ερευνών, Bασ. Κωνσταντίνου 48
ώρα έναρξης: 7.30 μ.μ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ