Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 377, 18 Μαρτίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιστεύω πολύ… στην Ανάστασι

Εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών που στηρίζουν το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής

Το μετρό μας πάει…στην Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Ελάτε να χτίσουμε ένα σχολείο

Με απέλαση 100 χιλιάδων Αρμενίων απειλεί ο Ερντογάν

«Ποτέ δεν θα απαρνηθούμε το Κόσοβο»

Αλληλεγγύη στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειΓιώργος Κοντογιώργης

Ο Ελληνισμός
ως έθνος κοσμοσύστημα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Πιστεύω πολύ… στην Ανάστασι

« Πιστεύω πολύ, όπως υποθέτω και σεις και ολόκληρος ο λαός μας, στην Ανάστασι. Στην Ανάστασι που βεβαιώθηκε ύστερα από κάθε Μ. Παρασκευή – κάθε μεγάλη κρίση, που πέρασε στα 2000 χριστιανικά χρόνια της, η Πατρίδα.»

Αυτό το απόσπασμα από επιστολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κυρού Ιακώβου, που απέστειλε στις 18 Μαΐου 1986, προς τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ακούγεται όσο τίποτα άλλο επίκαιρο στις μέρες μας.

Περιλαμβάνεται στο από 1135 σελίδες τόμο με «Τα άπαντα επί πανανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικών θεμάτων» του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κυρού Ιακώβου. Είναι πολυτελής έκδοση που περιλαμβάνει μέρος της ανέκδοτης αλληλογραφίας του Αρχιεπισκόπου πρ. Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Ιακώβου με τους Προέδρους των ΗΠΑ και Προέδρους και Πρωθυπουργούς της Ελλάδος (1959 – 1996).

Το όλο έργο διαιρείται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος επιγράφεται “Επιστολογραφία Αρχιεπισκόπου Β. και Ν. Αμερικής Ιακώβου με Προέδρους των Η.Π.Α.” και το δεύτερο μέρος φέρει τον τίτλο “Επιστολογραφία Αρχιεπισκόπου Β. και Ν. Αμερικής Ιακώβου με Προέδρους και Πρωθυπουργούς της Ελλάδος”. Του όλου έργου προηγείται Προλεγόμενο Μήνυμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου και Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Ο τόμος παρουσιάστηκε στις 16/3/2010 σε Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Ημέρα Μνήμης Αρχιεπισκόπου Β. & Ν. Αμερικής Ιακώβου» στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, Πολιτικών, Καθηγητών, Δημοσιογράφων και ευαρίθμου ακροατηρίου.

Προηγήθηκε ολιγόλεπτη ταινία με θέμα Στιγμιότυπα βίου Ιακώβου. Απόσπασμα από την εκπομπή «Ένα βιβλίο, ένα ταξίδι» της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV100).

Την παρουσίαση έκαναν με τον συντονισμό του κ. Χριστοφόρου Κοντάκη, ο Καθηγητής Αθανάσιος Αγγελόπουλος, που είναι και εκείνος στον οποίο παρέδωσε όλο το υλικό του τόμου ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος και ο οποίος είχε την γενική εποπτεία και επιμέλεια της έκδοσης. Ο καθηγητής παρουσίασε το θέμα «Οι προσωπικές σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου με τους προέδρους των Η.Π.Α».

Ακολούθησαν με σειρά οι συνεπιμελητές της έκδοσης, Γρηγόριος Λιάντας, που αναφέρθηκε στην επιστολογραφία για το Μακεδονικό 1992-1993, Θωμάς Παπαστεργίου, που μίλησε για τα αφορούντα Βορειοηπειρωτικό και το Γιουγκοσλαβικό, Νικόλαος Μόττας, που παρουσίασε το περιεχόμενο σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο – την Ομογένεια Κων/πόλεως, Ίμβρου, Τενέδου και το Κυπριακό, Δημήτριος Κουτρούλας, που έδωσε το στίγμα του Μακαριστού για την Θράκη και τέλος ο Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, που ανέπτυξε την έναντι των φυλετικών διακρίσεων στις Η.Π.Α ενασχόληση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην φωτογραφία εποχής κατά την οποία ο λευκός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος στάθηκε δίπλα στον Ιερέα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στον αγώνα περί ίσων δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Στην συνέχεια με πεντάλεπτες παρεμβάσεις για την προσωπικότητα Ιακώβου από την γνωριμία και επικοινωνία μαζί του και υπό τον συντονισμό του Καθηγητή κ Αθανάσιου Αγγελόπουλου, μίλησαν οι Τίτος Αθανασιάδης, Γεν. Δ/ντής εφημερίδας «Απογευματινή», Στέλιος Παπαθεμελής, Πρόεδρος «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Ιωάννης Μαρκαντώνης, Πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» του οποίου επίτιμο μέλος είχε ανακηρυχτεί ο Μακαριστός Ιάκωβος, και τέλος, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών που στηρίζουν το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής

Με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22 Μαρτίου ε.ε. στις 7 το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Αίθουσα Καλαθοσφαίρισης & Πετοσφαίρισης) εκδήλωση προς τιμήν όλων όσων στηρίζουν το ενοριακό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν οι πρόεδροι και τα μέλη όλων των επιτροπών κάθε ενορίας, οι συνεργάτες των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και οι εθελοντές που στηρίζουν το έργο της Ι.Α.Α.
Μάθετε περισσότερα

Κορυφή σελίδας


Το μετρό μας πάει…στην Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Οι εργασίες για το Μετρό της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν βυζαντινά μνημεία της πόλης. Οι πρώτες αποκαλύψεις της ανασκαφής - διάνοιξης για το Μετρό χάρισαν στους αρχαιολόγους άφθονο χρυσάφι. Χρυσά στεφάνια και συνολικά 4.000 αντικείμενα βρέθηκαν αρχικά κυρίως κάτω από το Συντριβάνι και την Πανεπιστημιούπολη.

Κι ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται, οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να ανακαλύπτουν «θησαυρούς» κάτω από τη σύγχρονη πόλη. Ρωμαϊκές και βυζαντινές συνοικίες, δρόμοι, ναοί και μεγάλα κτίρια, ενώ η σκαπάνη «πέφτει» συνεχώς σε ακτέριστους τάφους, σύμφωνα με ανακοινώσεις.

Η ιστορική διαχρονία της πόλης είναι πανταχού παρούσα, καθώς τα ευρήματα καλύπτουν τουλάχιστον 23 αιώνες παρουσίας (από τον 3ο π. Χ αι. έως τον 20ό αι.), σύμφωνα με τις εισηγήσεις της προϊσταμένης της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λίλιαν Αχειλαρά, στο 23ο Αρχαιολογικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Κατά τις εισηγήσεις δε και των αρχαιολόγων της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων Μ. Παϊσίδου, Σ. Βασιλειάδου και Σ. Τζεβρένη, η συνολική αρχαιολογική «σοδειά» των τελευταίων τριών ετών υπήρξε ενδιαφέρουσα αλλά ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς πολλά από τα ευρήματα αποκαλύπτονται και πέρα από τις «τρύπες» για το Μετρό, κάτω δηλαδή από δομημένους χώρους, και είναι αδύνατο να ερευνηθούν. Κάποια απ΄ αυτά, όπως η τρίκλιτη βασιλική του 4ου-7ου αιώνα που βρέθηκε στις ανασκαφές για τον Σταθμό «Συντριβάνι», θα μετατοπισθούν πάνω σε ράγες, ενώ κάποια άλλα, αφού μελετηθούν, αναμένεται να καταχωθούν.

Μέχρι σήμερα τα ευρήματα της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εξακολουθούν να φυλάσσονται στις αποθήκες- κοντέινερ απέναντι από το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο, ενώ τα ογκώδη ευρήματα (τέσσερις τάφοι, μαρμάρινες σαρκοφάγοι κ.ά.) έχουν ήδη μεταφερθεί σε νέες αποθήκες που παραχωρήθηκαν στην περιοχή Καλοχωρίου. Οι ρυθμοί των αρχαιολόγων (και κυρίως των υπηρεσιών, όπως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που έκανε ακόμη και οκτάμηνο για να γνωμοδοτήσει) είναι μάλλον αργοί και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις των τεχνικών εργασιών του Μετρό έγιναν η αιτία ακόμα και για εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελίες επαγγελματιών που πλήττονται από την κατάληψη δρόμων και πεζοδρομίων.

Με πρόσφατη πάντως παρέμβαση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, οι εργασίες των αρχαιολόγων και κυρίως οι αποφάσεις του ΚΑΣ για την τύχη των ευρημάτων επισπεύδονται.

Κορυφή σελίδας


Ελάτε να χτίσουμε ένα σχολείο

Το «Μερόπειον» & οι «Άνθρωποι Αγάπης» με τις σεπτές ευλογίες της ΑΘΜ του Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας κ.κ Θεοδώρου του Β΄ και την συνεργασία και σύμπραξη του οικείου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μπουρούντι, Ρουάντας και Ανατολικού Κογκό κ. Σάββα, ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανέγερσης σχολείων στο Μπουρουντί.

Η υλοποίηση και ανέγερση θα πραγματοποιηθεί από την ΜΚΟ «Άνθρωποι Αγάπης» που ήδη δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη χώρα αυτή ( λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://www.lovepeople.gr/ ), πάντοτε κάτω από την καθοδήγηση του Επισκόπου κ.Σάββα και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο π. Νικόδημος Καβαρνός, μαζί με τον κ. Γεώργιο Δεμελή προσφέρθηκαν ευγενικά να ηχογραφήσουν έναν ψηφιακό δίσκο με επίκαιρους Βυζαντινούς Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος με τίτλο «ΑΝΕΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΣ», του οποίου τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου και ερμηνεία κάποιων από τους Ύμνους αυτούς θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαρτίου και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μεροπείου, στον πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45, έναντι του Ηρωδείου, κάτω από το βράχο της ακροπόλεως.

Κορυφή σελίδας


Με απέλαση 100 χιλιάδων Αρμενίων απειλεί ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC με απέλαση, 100 χιλιάδες Αρμενίους που ζουν στην Τουρκία, σαν αντίποινα στις αποφάσεις των ΗΠΑ και της Σουηδίας να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακόμη, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις δυσχεραίνουν τις ήδη δύσκολες προσπάθειες επανασυμφιλίωσης μεταξύ της χώρας του και της Αρμενίας. «Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία ζουν 170 χιλιάδες Αρμένιοι. Μόνο οι 70 χιλιάδες από αυτούς έχουν τουρκική υπηκοότητα, ωστόσο είμαστε ανεκτικοί με τους υπόλοιπους 100 χιλιάδες. Εάν κριθεί απαραίτητο και από τη στιγμή που δεν είναι Τούρκοι πολίτες, ίσως να χρειαστεί να τους πω να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Δεν είμαι υποχρεωμένος να τους κρατήσω στη χώρα μου» δήλωσε Τ. ο Ερντογάν.

Κορυφή σελίδας


«Ποτέ δεν θα απαρνηθούμε το Κόσοβο»

Έξι χρόνια συμπληρώνονται από τα τελευταία βίαια επεισόδια κατά του Σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Σε όλες τις εκκλησίες στη Σερβία τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα των επεισοδίων της 17ης Μαρτίου του 2004. Στην επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου, χοροστάτησε ο πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ειρηναίος.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τη λειτουργία, ο κ. Ειρηναίος ανέφερε: "Ποτέ δεν θα απαρνηθούμε το Κόσοβο που ήταν πάντα δικό μας".

Και συμπλήρωσε: "Οι ναοί και τα μνημεία μας μπορεί να έχουν καταστραφεί, αλλά θα έρθει ο καιρός που θα τα αναστηλώσουμε".

Κορυφή σελίδας


Αλληλεγγύη στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Ανθρωπιστική βοήθεια ενός τόνου και διακοσίων κιλών σε τρόφιμα παρέδωσε, η Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος ''Αλληλεγγύη'', στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών. Η συγκεκριμένη ανθρωπιστική βοήθεια αποτελείται από 500 κιλά ζυμαρικά, 200 κιλά ρύζι, 200 κιλά ζάχαρη, 200 κιλά ελαιόλαδο, 208 κιλά αλεύρι και 700 τεμ. γάλα εβαπορέ (410gr.),. Σκοπός η ενίσχυση σε άπορα μέλη του Συλλόγου για την κάλυψη βασικών αναγκών τους.
Μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς το έργο της Αλληλεγγύης

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ