Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 376, 15 Μαρτίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνθρωπος και περιβάλλον στο Βυζάντιο

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων στο Σουηδικό Κοινοβούλιο

Ιδόντες Προσκυνήσωμεν & Πιστών Ευφρανθώμεν

«Ημέρα Μνήμης Αρχιεπισκόπου Β & Ν. Αμερικής Ιακώβου»

Η Θεία Λειτουργία στη Νοηματική Γλώσσα


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Μάξιμος ο Ομολογητής

Διαβάστε στη Μυριόβιβλο
Μυσταγωγία (στην δημοτική)


Εισαγωγή - Σχόλια:
πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Στανιλοάε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Άνθρωπος και περιβάλλον στο Βυζάντιο

Οι αντιλήψεις και τα ερωτήματα, που σε πολλές περιπτώσεις μαρτυρούν τον απόλυτο φόβο και την αδυναμία απέναντι στα στοιχεία της φύσης, τα προβλήματα που οι Βυζαντινοί αντιμετώπισαν κατά τη διαχείριση του περιβάλλοντος αλλά και πολλές από τις λύσεις που πρότειναν, θα παρουσιαστούν στον Δ΄ Κύκλο Ομιλιών που διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα Άνθρωπος και περιβάλλον στο Βυζάντιο.

Ο Κύκλος περιλαμβάνει ενότητες και θέματα, όπως η πρόσληψη και η διαχείριση του νερού, η επέμβαση στη φύση και η δημιουργία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος είτε ως καλλιέργεια είτε ως κατασκευαστικά έργα, η θεολογική νέα προσέγγιση της εκκλησιαστικής εξουσίας, η φυσιοκρατική αντίληψη του απλού κόσμου με τη διαρκή πολιτιστική διάζευξη ή συμφιλίωση με την άγρια φύση του δάσους, του βουνού και του κάμπου, καθώς και η αισθητική ή ωφελιμιστική πρόσληψη της χλωρίδας και της πανίδας.

Ένας άγνωστος, δυναμικός και γοητευτικός κόσμος αναδύεται μέσα από τη θεματική αυτή με πρωτοφανή ποικιλία περιπτώσεων, από τον ασκητή και ερημίτη ως τον αξιωματούχο, τον στρατιώτη και τον καλλιεργητή, από τον βοσκό και κυνηγό ως τον τεχνίτη, τον ζωγράφο και τον λόγιο που όλοι τους προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν και να εξανθρωπίσουν, όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται, τον περιβάλλοντα κόσμο.

Αύριο Τρίτη, στα πλαίσια του συνεδρίου, θα μιλήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας, με θέμα: «Άνθρωπος και κόσμος στη θεολογία του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού» και η ερευνήτρια του ΙΒΕ/ΕΙΕ Νίκη Τσιρώνη για την «ιερότητα της ύλης: μια επίκαιρη ιστορική αναζήτηση».

Τις συγκεκριμένες ομιλίες μπορείτε να τις ακούσετε σε ζωντανή μετάδοση από το ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5 fm)

Αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας» του Eθνικού Ίδρυματος Ερευνών, Bασ. Κωνσταντίνου 48
ώρα έναρξης: 7.30 μ.μ.

Κορυφή σελίδας


Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων στο Σουηδικό Κοινοβούλιο

Το Σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη υπέρ τις αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η απόφαση ελήφθη με 131 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά και 88 αποχές. Την πρόταση είχαν καταθέσει βουλευτές από διάφορα κόμματα του σουηδικού Κοινοβουλίου.Η απόφαση εκτός από τους Πόντιους και τους Αρμενίους αφορά επίσης στη γενοκτονία το 1915 των Ασσύριων, των Σύριων και των Χαλδάιων.

Μετά την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακλήθηκε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη Ζεργκιούν Κορούτουρκ.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο Σύλλογος Ποντίων της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος». Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είχε αναγνωρίσει της Γενοκτονία των Αρμενίων.

Κορυφή σελίδας


Ιδόντες Προσκυνήσωμεν & Πιστών Ευφρανθώμεν

Ο Δήμος Κορυδαλλού και το Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» την Τρίτη 16 Μαρτίου και ώρα 7:30 μμ εγκαινιάζει την δεύτερη κατά σειρά έκθεση αγιογραφίας με τίτλο: Ιδόντες Προσκυνήσωμεν & Πιστών Ευφρανθώμεν στην οποία λαμβάνουν μέρος 18 αγιογράφοι, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων Ελλάδος και εκπαιδευτές αγιογραφίας σε διάφορους δήμους.

Φορητές εικόνες και τοιχογραφίες ακολουθώντας την παραδοσιακή βυζαντινή τεχνική της αυγοτέμπερας, της νωπογραφίας ή της ξηρογραφίας, αλλά και έργα κατασκευασμένα με σύγχρονα υλικά πάνω σε μουσαμά αποτυπώνουν με τον χρωστήρα τους την θεολογία των γραφών και την παράδοση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συμμετέχουν οι:
Ευάγγελος Βαρδαβάκης, Νικόλαος Βλαχογιάννης, Αθανάσιος Γεωργαντάς, Iωάννης Κ. Δημητράκης, Κωνσταντίνος Ζάγκας, Βασίλης Θεοδωρακάκος, Ελένη Καπετανάκη, Αδαμαντία Καρατζά, Χρήστος Χ. Καρύδης, Αγγελική Κωνσταντουλάκη, Γεωργία Λέλλου, Μοσχάνθη Μπαρόλα, Παναγιώτα Μπουτσικάκη, Κωνσταντίνος Παντελάκης, Κωνσταντίνος Σάκκας, Μαρία Σιδέρη, Ανάργυρος Σκαλιώτης, Μαρία Σκηνίτη

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού
Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης 4
Εκθεσιακός Χώρος, 1ος όροφος, τηλ. 210 4963914
Διάρκεια έκθεσης: 16-28 Μαρτίου 2010
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6.00-9.00μμ

Κορυφή σελίδας


«Ημέρα Μνήμης Αρχιεπισκόπου Β & Ν. Αμερικής Ιακώβου»

Ημερίδα με θέμα "Ημέρα μνήμης Αρχιεπισκόπου Β. & Ν. Αμερικής Ιακώβου" πραγματοποιείται την Τρίτη 16 Μαρτίου, στις 19:00 στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός". Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το έργο του μακαριστού Ιεράρχου, «Τα άπαντα επί πανανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικών θεμάτων» ενώ για την προσωπικότητα του θα μιλήσουν καθηγητές πανεπιστημίου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου ο οποίος και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό.

Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Συντονιστής: Αθ. Αγγελόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ι. Ε. Θ. Π.
Μουσική είσοδος και έξοδος: Πέτρος Γαϊτάνος

Κορυφή σελίδας


Η Θεία Λειτουργία στη Νοηματική Γλώσσα

Μια νέα πρωτοβουλία ξεκίνησε στην πόλη του Βόλου, με συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και τον Σύλλογο Κωφών και Βαρηκόων Ν. Μαγνησίας «Η Αργώ».

Την Κυριακή 14 Μαρτίου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου Ανακασιάς (πρώην Σχολή Κωφαλάλων) τελέστηκε η Θεία Λειτουργία με ταυτόχρονη απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τον κ. Σταύρο Πατρινό, διερμηνέα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και Θεολόγο.

Πρόκειται για μια προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως και του εν λόγω συλλόγου, κατ’ αρχάς σε πιλοτικό επίπεδο, με απώτερο σκοπό να τελούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα τόσο η θεία Λειτουργία, όσο και διάφορες άλλες ακολουθίες της εκκλησίας με απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ως απόρροια της ποιμαντικής μέριμνας γι’ αυτήν την ιδιαίτερη ομάδα της κοινωνίας μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόμοιες ενέργειες λαμβάνουν χώρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε ελάχιστες Μητροπόλεις της Ελληνικής Επικράτειας.

Τέλος, στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και του συλλόγου «Η Αργώ» είναι να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός δίσκος, ο οποίος θα περιέχει Ιερές ακολουθίες με απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για να προωθηθεί τόσο σε Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού, όσο και σε αντίστοιχους φορείς.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ