Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 375, 8 Μαρτίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο μέχρι χθες απλός άνθρωπος … μυσταγωγός των αρρήτων Μυστηρίων

Ετελέσθη το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο πρώην Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου

Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος-20ος αιώνας)

Η «Στέψη της Παναγίας» του Γκρέκο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Ιωάννης Ε. Αναστασίου
”Η Ορθοδοξία στοιχείο του Νεοελληνικού μας πολιτισμού”




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο μέχρι χθες απλός άνθρωπος … μυσταγωγός των αρρήτων Μυστηρίων

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τις Ιερατικές Κλήσεις διαβάστηκε σε όλους τους Ναούς της Χώρας την παρελθούσα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Η Ιερά Σύνοδος είπε προς το Λαό ότι η «χάρη του Αγίου Πνεύματος, η τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα, είναι εκείνη η οποία ενδυναμώνει, ενισχύει και εμψυχώνει τους ιερείς μας στο θεάρεστο έργο τους.

Και τόνισε πως «οφείλουμε, επομένως, όλοι μας να χαίρουμε και να δοξάζουμε τον Θεό, κάθε φορά πού μαθαίνουμε ότι ένα νέο παιδί σκέπτεται να ακολουθήσει τον δρόμο της ιερωσύνης. Οφείλουμε να τον ενθαρρύνουμε στην απόφασή του αυτή , εφόσον δεν αποτελεί προϊόν επιπολαιότητας ή ζήλου χωρίς επίγνωση. Οφείλουμε τέλος να προσευχόμαστε στον σταυρωθέντα και αναστάντα Κύριον ημών Ιησού Χριστό, ώστε να τον ενισχύει και να τον ενδυναμώνει, καθώς επίσης και να τον προφυλάσσει από τον πόλεμο και τις παγίδες του αντικειμένου».

Στην Ριζάρειο Σχολή έγινε η κεντρική εκδήλωση της Ιεράς Συνόδου ενώ σε πολλές Μητροπόλεις με αφορμή την εβδομάδα Ιερατικών κλήσεων έγιναν συναντήσεις Αναγνωστών και υποψηφίων Κληρικών καθώς και Ιεροπαίδων. Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, το απόγευμα της Κυριακής 7/3/ υποδέχθηκε Ιεροσπουδαστές των Εκκλησιαστικών Σχολών, στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας Πατησίων, όπου μετά τον Κατανυκτικό Εσπερινό, συνομίλησε μαζί τους, τους παρέθεσε δείπνο και τους επίδωσε αναμνηστικά δώρα.

Κορυφή σελίδας


Ετελέσθη το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο πρώην Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου

Με αισθήματα χαρμολύπης ετελέσθη στη Χαλκίδα το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010 το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αοιδίμου πρώην Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄ (Βέργη). Η Θεία Λειτουργία και η ιερά τελετή του Μνημοσύνου έλαβε χώρα στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου και συμμετείχε πλειάδα αγίων Αρχιερέων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι προσήλθαν μαζί με πλήθος Ιερέων, τοπικών αρχόντων και ευσεβών χριστιανών, για να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντος, ο οποίος κατέλειπε μνήμη αγαθού ποιμένος στις συνειδήσεις των μελών της Εκκλησίας.

Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κιτίου κ.κ. Χρυσοστόμου (από την Εκκλησία της Κύπρου), Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, Λαρίσης κ. Ιγνατίου, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, Ζιχνών και Νευροκοπιου κ. Ιερόθεου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμοπυλών κ. Ιωάννου και Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κανώπου κ. Σπυρίδων (εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας).

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας μητροπόλεως Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην Πόλη μας και τη συμμετοχή τους στη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντός μας.

Σε όλους όσους συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία προσεφέρθη το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «ΜΥΡΟΒΛΥΤΗΣ» του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, το οποίο είναι αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στον αοίδιμο Μητροπολίτη.

Κορυφή σελίδας


Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος-20ος αιώνας)

Το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος, το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας Βόλου (ΔΗΚΙ) και το περιοδικό «Νέα Εστία», πραγματοποιεί τη διοργάνωση ενός επιστημονικού συμποσίου στο Βόλο, στις 12-14 Μαρτίου 2010 στο Αχίλλειον (πεζόδρομος Κουμουνδούρου 1 και Ιάσονος), με θέμα «Οι μεταμορφώσεις του ελληνοχριστιανισμού (19ος-20ος αιώνας)», ως συνέχεια και προέκταση της ημερίδας εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα ΙΑΚΑ στις 12 Μαρτίου 2008 με θέμα: «Ελληνισμός και χριστιανισμός (19ος-20ος αιώνας)», καθώς και του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου με θέμα: «Ορθοδοξία και Παράδοση» που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών στο Βόλο στις 4-5 Μαΐου 2007, με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του Δημητρίου Πάλλα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Σκοπός του συμποσίου είναι η διερεύνηση των σχέσεων ελληνισμού και χριστιανισμού κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, με αναφορές στο ιστορικό παρελθόν. Το ζήτημα είναι γνωστό και πολυσυζητημένο, αλλά περισσότερο με ρητορικούς και πολεμικούς όρους παρά με ιστορικούς. Εκκινώντας από τα ιδεολογικά ρεύματα που συμπυκνώθηκαν στον όρο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός, περνώντας από τις διακηρύξεις για την Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών και φθάνοντας στις διάφορες εκδοχές ελληνορθοδοξίας, θα επανεξεταστούν οι ιστορικοί όροι αντιπαράθεσης, συμπόρευσης και διαπραγμάτευσης ιδεών και αξιών οι οποίοι καθόρισαν, σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη του ελληνισμού και του χριστιανισμού στην Ελλάδα και διαμόρφωσαν τις κυρίαρχες εκφάνσεις της νεοελληνικής ιδεολογίας. Παραλλήλως, θα σχολιαστούν οι ρόλοι του σύγχρονου ελληνικού κράτους και της αυτοκεφάλου ελληνικής Εκκλησίας, καθώς επίσης το παρόν και μέλλον των σχέσεών τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους που υπαγόρευσαν τις συγκεκριμένες εξελίξεις και στις επιπτώσεις που είχαν οι εξελίξεις αυτές στη διαμόρφωση των σύγχρονων ιδεολογικών και θρησκευτικών ρευμάτων στην Ελλάδα.

Στο συμπόσιο θα λάβουν μέρος με εισηγήσεις τους ιστορικοί, θεολόγοι, φιλόσοφοι, φιλόλογοι, κριτικοί της λογοτεχνίας και κοινωνιολόγοι της θρησκείας. Η έναρξη έχει οριστεί την Παρασκευή 12/03/2010 στις 5.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Με το συμπόσιο αυτό άρχεται και το πρόγραμμα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών για την περίοδο Μαρτίου Ιουλίου 2010, με μια σειρά εκδηλώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων υπό τον γενικό Τίτλο “Η Ορθοδοξία τον 21ο αιώνα”.

Κορυφή σελίδας


Η «Στέψη της Παναγίας» του Γκρέκο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Τη «Στέψη της Παναγίας», ένα έργο εξαιρετικής ποιότητας και σημασίας για τη λεγόμενη ώριμη περίοδο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, φιλοξενεί από σήμερα, Δευτέρα, και μέχρι τις 30 Μαΐου το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Η επίσημη παρουσίαση του έργου θα γίνει την Τετάρτη. Το έργο (λάδι σε μουσαμά, 57Χ76,5), φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1603-1605 και προέρχεται από τη συλλογή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Το 1603 ο Γκρέκο έλαβε την παραγγελία να εικονογραφήσει το μεγάλο παρεκκλήσιο στο Νοσοκομείο του Ελέους στο Ιγέσκας, που ήταν αφιερωμένο στη Παναγία. Η εικόνα αυτή απέκτησε φήμη θαυματουργής και προσήλκυε πολλούς προσκυνητές.

Η «Στέψη της Παναγίας», μέρος του εικονογραφικού προγράμματος του κεντρικού βωμού στον ναό, αποτελεί ολοκληρωμένο προσχέδιο για τη σύνθεση στο κεντρικό αλτάρι. Η τοποθέτησή της πάνω από την παράσταση με την Παναγία του Ελέους (του Γκρέκο) θα υπογράμμιζε τη στενή συνάφεια ανάμεσα στη φιλευσπλαχνία της Παναγίας και στην ενθρόνισή της στους ουρανούς.

Ο Γκρέκο είχε ζωγραφίσει ήδη άλλους δύο πίνακες με το ίδιο θέμα, για να επιστέψει τα αλτάρια του ενοριακού ναού στην Ταλαβέρα λα Βιέχα (1591-92) και του παρεκκλησίου του Σαν Χοσέ στο Τολέδο (1597-99).

Στον πίνακα στο Ιγέσκας η όλη σύνθεση τοποθετείται σε ένα οβάλ που δημιουργούν οι μορφές του Υιού και του Πατρός με την Παναγία στο κέντρο. Η οπτική εστιάζει από κάτω προς τα επάνω, μεγεθύνοντας το κάτω τμήμα των μορφών, ενώ τα κεφάλια είναι μικρότερα. Το Αγιο Πνεύμα και το στέμμα που συγκρατούν ο Πατήρ και Υιός πάνω από το κεφάλι της Παναγίας αποτελούν την κορύφωση του κατακόρυφου άξονα του έργου. Στο έργο αυτό ο Γκρέκο έχει εξαλείψει τους Αποστόλους και τους Αγίους και η όλη σύνθεση τοποθετείται σε σύννεφα που δημιουργούν τον θρόνο με χερουβείμ και μικρούς αγγέλους ανάμεσά τους.

«H Στέψη της Παναγίας» εκτίθεται ταυτόχρονα με τις εκθέσεις του Τελλογλείου «Αρχαίο Δράμα και Όπερα», «Τα Παναθήναια της παγκοσμίου γλυπτικής. Η ιστορία μιας έκθεσης 1965» και τη φιλοξενούμενη έκθεση «Υπαιθρισμός. Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στην ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα».

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Πέμπτη- Παρασκευή: 9.00-14.00. Δευτέρα-Τετάρτη: 9.00- 14.00 και 17.00 -21.00. Σάββατο-Κυριακή: 10.00 - 18.00.

Δείτε φωτογραφίες από την Πιετά με Αγγέλους του Γκρέκο στο eikastikon

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ