Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 374, 4 Μαρτίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασφαλές διαδίκτυο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Συνάντηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον Πρωθυπουργό

Εκδήλωση για την εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων

Οι Ιερατικές κλίσεις στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας (89,5)

Η Ποιμαντική Διακονία της Εκκλησίας στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειΠερί Θεού: Λόγος Αισθήσεως
ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ο Σιμωνοπετρίτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ασφαλές διαδίκτυο από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει ξεκινήσει τον δεύτερο θεματικό κύκλο του Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Κατηχητών και Κατηχητριών με θέμα το Ασφαλές Διαδίκτυο. Ο θεματικός κύκλος αποτελείται από 10 αυτοτελείς συναντήσεις και στόχος του είναι η επιμόρφωση και η εκπαίδευση των κατηχητών - τριών σε θέματα προσέγγισης σύγχρονων κοινωνικών δεδομένων (π.χ. εθισμός στο διαδίκτυο, προσηλυτισμός στο διαδίκτυο κ.α.)

Όσοι παρακολουθήσουν το σεμινάριο – εκπαίδευση θα λάβουν πιστοποιητικά παρακολούθησης από τη Μ.Ε.Υ. (Μονάδα Εφηβικής Υγείας), τα οποία τελούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.neotita.gr ή επικοινωνήστε με το Γραφείο Νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα τηλ. 210.3352.343-321

Κορυφή σελίδας


Συνάντηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας με τον Πρωθυπουργό

Τη Δευτέρα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στη Βουλή συνάντηση του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ο σύγχρονος ρόλος της Εκκλησίας είναι να συμβάλλει και να εδραιώνει την κοινωνική συνοχή, να βοηθά όσο μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και να μη συνεργεί στην πόλωση και τη διάσπαση.

Ακολούθως, δώρισε στον πρωθυπουργό μια ασημένια εικόνα, αντίγραφο της Παναγίας Υπαπαντής, το αναμνηστικό μετάλλιο της επίσημης επίσκεψης του Πατριάρχη και το δερματόδετο τόμο «Χριστιανική Μεσσηνία» των εκδόσεων Μίλητος. Προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την «ωραία Καλαμάτα» και έλαβε την υπόσχεση του Πρωθυπουργού πως η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε.

Κορυφή σελίδας


Εκδήλωση για την εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων

Το Σάββατο 6 Μαρτίου ε.ε. θα πραγματοποιηθεί στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή στο Χαλάνδρι, εόρτια εκδήλωση, με την ευκαιρία του εορτασμού της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων (Γ εβδομάδα Νηστειών 1 - 7.3.2010).

Στα πλαίσια της εκδηλώσεως θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στο Ναό της Ριζαρείου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, των Μελών της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και αντιπροσωπείας Καθηγητών και Ιεροσπουδαστών από όλα τα Εκκλησιαστικά Σχολεία.

Ο Μακαριώτατος θα βραβεύσει τους Ιεροσπουδαστές που πρώτευσαν (βραβείο προόδου και χρηματικό βραβείο). Τέλος, θα παρατεθεί από το πολυμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ριζαρείου, γεύμα προς όλους που θα λάβουν μέρος στην εορταστική εκδήλωση.

Κορυφή σελίδας


Οι Ιερατικές κλίσεις στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας (89,5)

Αύριο Παρασκευή, στην εκπομπή «Ώρα έντεκα πρωινή», ο Δημήτρης Κοσμόπουλος έχει καλεσμένους από τη Θεσσαλονίκη τον π. Βασίλειο Καλλιακμάνη, από τη Λευκάδα τον π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη και από τη Σκόπελο τον π. Κωνσταντίνο Καλλιανό για να μιλήσουν για τις ιερατικές κλίσεις.

Κορυφή σελίδας


Η Ποιμαντική Διακονία της Εκκλησίας στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα

Πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2010, ημέρα Δευτέρα, με μεγάλη επιτυχία, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, το Δ' Πανελλήνιο Συνέδριο για τους Κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος που υπηρετούν στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Χώρας με θέμα:

«Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ».

Το ως άνω Συνέδριο πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής εγκρίσεως και ευλογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ύστερα από σχετική πρόταση προς αυτήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων. Το Συνέδριο παρακολούθησαν 120 και πλέον Κληρικοί από 55 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ξεκίνησε στις 9.30 π.μ. με προσευχή και με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριώτατος στη συνέχεια απηύθυνε σχετικό χαιρετισμό καθώς, και τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, τα Μέλη αυτής και τον Πανοσιολογώτατο Γραμματέα κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, καθώς επίσης και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πεντέλης, ως και τον Ελλογιμώτατο κ. Μάριο Μπέγζο, Γενικό Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου για την ανταπόκρισή τους στην εκδήλωση αυτή της Ιεράς Συνόδου και για την θερμή φιλοξενία των εργασιών του Συνεδρίου.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων κάνοντας παράλληλα την διάκριση μεταξύ της Ποιμαντικής Μέριμνας, που είναι έργο του κάθε Αρχιερέα, και του συμβουλευτικού έργου που προωθείται από την ως άνω Επιτροπή και γενικότερα από τον Επιτελικό Οργανισμό της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μακαριώτατος επίσης τόνισε ότι: «η παρουσία μου στο Συνέδριο αυτό δεν είναι απλώς καθήκον και υποχρέωση, αλλά προέρχεται από το προσωπικό μου ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη αγάπη μου για το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί. Έχω ιδιαίτερες ευαισθησίες γι’ ανθρώπους που υποφέρουν και πονούν, κυρίως τους ασθενείς και τους γέροντες και ευελπιστώ ότι το Συνέδριο αυτό θα είναι η αρχή πολλών διεργασιών», ευχήθηκε καλή επιτυχία για την έκβαση και την ευόδωση του σκοπού του Συνεδρίου.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος είχε και τον ρόλο του Προέδρου και Συντονιστή του Συνεδρίου.

Αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την παρουσία του και την συμπαράστασή του στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου αλλά και την Ιερά Σύνοδο, η οποία αποφάσισε την οργάνωση του παρόντος Συνεδρίου, παρουσίασε το πρόγραμμα του Συνεδρίου και τους ομιλητές.

Τόνισε την σπουδαιότητα της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα και κατέληξε λέγοντας ότι: " το παρόν Συνέδριο δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει το έργο των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών οι οποίοι είναι και οι κύριοι και αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την όλη ποιμαντική διακονία της τοπικής Εκκλησίας, αλλά να προσφέρει τις γενικές ποιμαντικές αρχές του έργου αυτού" απηύθυνε δε, ευχαριστίες και εγκάρδιο χαιρετισμό στους παρευρισκομένους κληρικούς των Ι. Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευχαριστώντας τους για την ανταπόκρισή και παρουσία τους.

Κατόπιν, ακολούθησε η Α΄ Συνεδρία με πρώτη την εισήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Νεκταρίου Μηλιώνη με θέμα: «Η Λατρευτική Ζωή εις τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα – Διαχείριση και Διοίκηση των Ι. Ναών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων». Κατά την διάρκεια της εισήγησής του υπογράμμισε ότι"……οι Ιεροί Ναοί στερούνται νομικής προσωπικότητος και είναι ιδρυματικοί με συνέπεια η διαχείριση και η διοίκηση αυτών να ανήκει στη διοίκηση του Νοσοκομείου γεγονός το οποίο δημιουργεί κάποια λειτουργικά προβλήματα στο λατρευτικό έργο του εφημερίου το οποίο αποτελεί το κέντρο της διακονίας του στο νοσοκομείο. Επίσης τόνισε, ……Συμφώνως προς τας διατάξεις του Νόμου 590/1977 και τας κατ' εξουσιοδότησιν αυτού κανονιστικάς διατάξεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αυτοί οι Ι.Ναοί των Νοσοκομείων ακολουθούν το Νομικό Πρόσωπο που έχει και η κυριότητα του Ι. Ναού. Έτσι η διαχείρισις και η διοίκησις του Ι. Ναού ανήκει στην Διοίκησιν του Νοσοκομείου. Την διαχείρισιν την αναθέτει η Διοίκησις του Νοσοκομείου στην Εκκλησιαστικήν Επιτροπήν αποτελουμένης εκ του εκάστοτε Εφημερίου του Νοσοκομείου και ετέρων τριών (3) μελών από υπαλλήλους του Νοσοκομείου. Έργον της επιτροπής είναι να επιμελείται "της ευκοσμίας και της ευπρεπείας αυτού και των εν αυτοίς "

Στη συνέχεια, ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Βασιλείου Κοντογιάννη με θέμα: «Η αξιολόγηση των εθελοντών και των συνεργατών των κληρικών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων». Κατά την διάρκεια της εισήγησής του ανέπτυξε αρχικά τον τρόπο της κατά πάντα επιτυχούς ποιμαντικής του διακονίας με τους εθελοντές της προσπάθειας του και υπογράμμισε ότι: "... υπάρχει ανάγκη αναζητήσεως και αξιοποιήσεως εθελοντών συνεργατών του νοσοκομειακού εφημερίου. Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής προϋποθέτει τη συστηματική αξιολόγηση, αξιοποίηση και εποπτεία τους…" Στο τέλος της Εισηγήσεως του ο Μακαριώτατος τον επαίνεσε για το σημαντικό έργο του που σεμνά και αθόρυβα επιτελεί.

Ακολούθησαν απαντήσεις από τους κ.κ. εισηγητές της πρώτης συνεδρίας στα πολλά και ουσιαστικά ερωτήματα που ετέθησαν από τους Σύνεδρους, καθώς και ολιγόλεπτο διάλειμμα.

Ακολούθησε η Β' Συνεδρία όπου έλαβε χώρα η εισήγηση του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Δρ. Αδαμαντίου Αυγουστίδη με θέμα: «Παρόν και Μέλλον της Ποιμαντικής Διακονίας των Νοσηλευτηρίων» Στην εισήγηση αυτή μεταξύ των άλλων, τονίσθηκε ότι: "...υπάρχει ανάγκη:

α) ιδρύσεως οργανωμένης υπηρεσίας νοσοκομειακής ποιμαντικής διακονίας και διασυνδέσεώς της με τις παραπλήσιες ενορίες,

β) θεσμικής εξασφαλίσεως λατρευτικών χώρων και γραφείων της υπηρεσίας,

γ) θεσμοθετήσεως ηθικών και οικονομικών κινήτρων για τους νοσοκομειακούς εφημερίους,

δ) οργάνωση αναγνωρισμένης εκπαιδεύσεως, και

ε) ορισμού ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση τελικής προτάσεως προς αξιοποίηση από την Ιερά Σύνοδο".

Το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με τρεις (3) ομάδες εργασίας, Υπεύθυνοι συντονιστές αυτών ήταν οι : 1) Ελλογιμώτατος κ. Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, 2) Ελλογιμωτάτη κ. Καλλιόπη Σπινέλη, και 3) Ελλογιμώτατος κ. Πέτρος Σταθόπουλος. Οι ομάδες αυτές επεξεργάστηκαν το θέμα: «Η Ποιμαντική Διακονία των Κληρικών και πως αυτή μέχρι σήμερα γίνεται». Οι τέσσερις (4) βασικοί άξονες εργασίας των ήταν:

Α) Ποιά τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κληρικοί στο έργο τους στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

Β) Ποιές λύσεις προτείνουν για τα προβλήματα αυτά.

Γ) Ποιές μορφές συμπαραστάσεως έχουν οι Κληρικοί των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και τι επιθυμούν από 1) τον Μητροπολίτη τους, 2) την Ιερά Σύνοδο, 3) την Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Δ) Η εργασία σε χώρους όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο του πόνου, της θλίψεως και του πένθους είναι λογικό να δημιουργεί και συναισθηματική αρνητική φόρτιση και διάθεση της ποιμαντικής εργασίας στους Κληρικούς. Από πού αντλούν συναισθηματική και λοιπή συμπαράσταση;

Οι ομάδες αυτές συζήτησαν διεξοδικά όλα τα επιμέρους πρακτικά ζητήματα της ποιμαντικής διακονίας στα Νοσηλευτικά ιδρύματα και κατέθεσαν τα συμπεράσματα των εργασιών τους διαπιστώνοντας την άμεση ανάγκη αλλαγής του όλου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και διακονίας τόσο των Κληρικών - Εφημερίων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, όσο και των Ι. Ναών της ευθύνης των.

Τα αποτελέσματα των εργασιών των ομάδων αυτών θα επεξεργαστεί τριμελής επιτροπή αποτελουμένη από τους υπεύθυνους συντονιστές των δηλαδή: 1) Ελλογιμώτατο κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, 2) Ελλογιμωτάτη κ. Καλλιόπη Σπινέλη, και 3) Ελλογιμώτατο κ. Πέτρο Σταθόπουλο και στη συνέχεια θα κατατεθούν δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής στην Ιερά Σύνοδο.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ