Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 372, 25 Φεβρουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος προσκεκλημένος του Έλληνα Πρέσβη την Κυριακή της Ορθοδοξίας

«Δε θα δεχθούμε πολιτιστική αφομοίωση»

Η επιρροή του Βυζαντίου στη Βρετανική Αυτοκρατορία


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Η καλλιτεχνική συλλογή της Εθνικής Τράπεζας αποκαλύπτεται στα πιο σημαντικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε στον www.artopos.gr




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος προσκεκλημένος του Έλληνα Πρέσβη την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα επισκέφθηκε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, για το καθιερωμένο δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας Πρέσβης με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ελλάδας για την διαφύλαξη της ωραίας παράδοσης των προκατόχων του, που ενισχύει με αυτό τον τρόπο τους αδελφικούς δεσμούς, δια των οποίων εδώ και πολλούς αιώνες συνδέονται αρρήκτως οι ομόπιστοι λαοί.

«Καθώς επισκέπτομαι, λόγω των υπηρεσιακών μου υποχρεώσεων, διάφορες χώρες και γνωρίζω διάφορα έθνη και πολιτισμούς, νιώθω πολλές φορές ότι ανάμεσα στους ορθοδόξους δεν αισθάνεσαι στο εξωτερικό. Αυτή η εντύπωση ενισχύεται με την επίσκεψη του ορθοδόξου ναού, όπου όλα είναι δικά σου και γνωστά, ή όταν η επικοινωνία με τους πιστούς δε γίνεται μόνο δια του λόγου αλλά και δια της γλώσσας της καρδιάς. Βιώνοντας αυτές τις εμπειρίες στην Ελλάδα, είναι αδύνατο να λησμονήσει κανείς ότι ευρίσκεται σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ιστορία και με μοναδικό πολιτισμό. Ο Ελληνικός λαός συμβάλλει σε μέγιστο βαθμό στα κοινά της οικογένειας των ευρωπαϊκών λαών και διατηρεί ταυτόχρονα αναλλοίωτη την ταυτότητα του Ελληνισμού».

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι μια καινούργια εποχή για την Εκκλησία, που άρχισε μετά τη λήξη της εποχής των εικονομαχικών ταραχών, σηματοδοτήθηκε από την πρωτοφανή πνευματική και πολιτιστική ακμή. «Αυτή η φάση στην ιστορία του Βυζαντίου όχι μόνο εμπλούτισε τον ελληνικό λαό αλλά και έδωσε το καρποφόρο κίνητρο για την ιεραποστολική δράση στο σλαβικό κόσμο. Οι πνευματικοί δεσμοί με τους οποίους συνδέθηκαν από τότε οι λαοί μας, προσδιόρισαν την κοινή μας ιστορία. Μια από τις λαμπρές σελίδες αυτής ήταν η υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα του Ελληνικού γένους από την Ρωσική Κυβέρνηση. Και δεν ήταν τυχαίο ότι ο πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους αναδείχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, του οποίου την 200η επέτειο της διπλωματικής υπηρεσίας εορτάσαμε πέρυσι».

Επίσης στο λόγο του κατά τη δεξίωση ο Προκαθήμενος της Ρωσκής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε στην ευαισθησία των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας απέναντι στα ηθικά θέματα όπως και στην επιμελή αντιμετώπιση της κληρονομημένης παράδοσης. Ταυτόχρονα ο κοινωνικός βίος και των δυο χωρών χαρακτηρίζεται από τη δημιουργική αναζήτηση της αρμονικής αναλογίας μεταξύ της προόδου και της πιστότητας στα πατρώα ιδεώδη.

Ακόμα ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γ. Παπανδρέου, όπου συζητήθηκαν αυτά τα θέματα. «Με μεγάλη ευχαρίστηση θα ήθελα να επισημάνω ότι στις μέρες μας οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας δεν πραγματοποιούνται μόνο στο επίσημο επίπεδο των κυβερνήσεων και της Εκκλησιαστικής Ιεραρχίας, αλλά και στο επίπεδο των ανθρώπων που δεν είναι περιβεβλημένοι με ειδικές αρμοδιότητες. Μεγάλη είναι η συμβολή της Ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας, όπως και των Ρώσων Αποδήμων της Ελλάδας, στη σύσφιξη των αδελφικών δεσμών. Πρόσφατα, στα τέλη του Ιανουαρίου, στην Αθήνα επανιδρύθηκε ο Σύλλογος των Ρώσων μεταναστών της Ελλάδας, ενώ στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη άρχισε τη λειτουργία του το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο», είπε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Στο τέλος ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος έκανε λόγο για τις προσκυνηματικές περιηγήσεις: «Αυξάνονται συνεχώς οι προσκυνηματικές περιηγήσεις των πιστών προς τα ιερά προσκυνήματα των χωρών μας. Θα στηρίζουμε και αναπτύσσουμε τα όλα όσα ενισχύουν την ενότητα μας με βάση τις κοινές αξίες».

Κορυφή σελίδας


«Δε θα δεχθούμε πολιτιστική αφομοίωση»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Εl Ρais» επέκρινε τη Γαλλία και τη Γερμανία για τη στάση τους, στην προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα όταν μιλάω μαζί τους», είπε σχετικά με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Όμως όταν γυρίζω την πλάτη μου, τα πράγματα αλλάζουν. Με 5 εκατομμύρια μετανάστες, είμαστε ενταγμένοι στην Ε.Ε. με ανεπίσημο τρόπο. Όμως η Γαλλία και η Γερμανία άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού στο μέσον της παρτίδας».

Ο Ερντογάν, μιλώντας στον διευθυντής τής «Εl Ρais» Χαβιέρ Μορένο, κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι «επέβαλαν όρους που δεν περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καμία άλλη χώρα, ούτως ώστε να μη μπορέσουμε να ενταχθούμε στην Ε.Ε., η οποία παραμένει χριστιανική λέσχη. Η χώρα μου δεν έχει χάσει την ελπίδα να ενταχθεί στην Ε.Ε. Θα δεχθούμε μια ολοκλήρωση, αλλά όχι μια πολιτιστική αφομοίωση».

Κορυφή σελίδας


Η επιρροή του Βυζαντίου στη Βρετανική Αυτοκρατορία

Γεωφυσικές έρευνες στο λόφο της Κεφαλάς στην Κνωσό αποκάλυψαν ευρήματα από την αρχαιότερη αγροτική κατοικία στην Ελλάδα και ίσως στην Ευρώπη, η οποία χρονολογείται μεταξύ 7000 και 6400 π.Χ. Τη σημαντική αυτή ανακάλυψη παρουσίασε απόψε η διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγήτρια πανεπιστημίου κα Κάθριν Μόργκαν στην ετήσια ανοιχτή συνάντηση της Σχολής στο κτίριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας ραντάρ και σε συνεργασία με Ολλανδούς επιστήμονες σε έρευνες που διεξάγονταν από τον Μάιο του 2009 για την χαρτογράφηση και οπτικοποίηση αρχαιολογικών και γεωλογικών ιζημάτων στην περιοχή της Κνωσού.

Στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού της Βρετανικής Σχολής, η οποία δραστηριοποιείται στην χώρα μας από το 1900, η κα Μόργκαν παρουσίασε ακόμα την πορεία αντίστοιχων ερευνών στην νησίδα Κέρος των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στον οικισμό Δασκαλιό ο οποίος ήταν σημαντικός οικισμός κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού, στον Κάβο της Κέρκυρας, την Θεσσαλία τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση της κας Μόργκαν ότι βάση των αρχαιολογικών ερευνών της σχολής στην Αίγινα, λόγω των φυσικών πόρων, και των εμπορικών δυνατοτήτων του νησιού, άνθιζε η κατασκευή πήλινων αγγείων από την εποχή του χαλκού μέχρι και την δεκαετία του 1960, ενώ σήμερα μόνο μία οικογένεια εξακολουθεί να διατηρεί αυτή την παράδοση των πέντε χιλιετιών.

Επίσημος προσκεκλημένος της συνάντησης της Βρετανικής σχολής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Ρόμπιν Κόρμακ ο οποίος αναφέρθηκε στην επιρροή του Βυζαντίου στην κληρονομιά της Βρετανικής αυτοκρατορίας μέσα από το έργο σημαντικών βρετανών αρχιτεκτόνων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Γουόλτερ Σάικς, ο οποίος εργάστηκε από το 1906 έως το 1911 για την Βρετανική Σχολή στην Αθήνα και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές και συντηρήσεις αρχαίων και βυζαντινών μνημείων στη χώρα μας.

Ο Σάικς ήταν ένας από τους σχεδιαστές της πόλης του Νέου Δελχί και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την βυζαντινή αρχιτεκτονική και από την εμπειρία του στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κόρμακ στους Ρόμπερτ Βάις Σούλτς και τον συμφοιτητή και μετέπειτα συνεργάτη του Σιντνεϊ Μπάρνσλεϊ, οι οποίοι ήρθαν με υποτροφία στην Ελλάδα για Βυζαντινές σπουδές. Ο Σούλτς, βαθύτατα επηρεασμένος από τις σπουδές του στην Ελλάδα, φαίνεται ότι έχτισε τον Καθεδρικό ναό του Χαρτούμ στο Σουδάν, στα πρότυπα του Αγ. Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν και το σημαντικότερο έργο του.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ