Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 371, 22 Φεβρουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής

Επαναπατρισμός σπάνιων Βυζαντινών τοιχογραφιών

Ανοιχτές για το κοινό οι κατακόμβες της Μήλου

Αμαρτωλών σωτηρία


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειarchdiocese.gr

Επισκεφθείτε τον ανανεωμένο
ιστοχώρο της Αρχιεπισκοπής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με λαμπρότητα τελέσθηκε την Κυριακή στο ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι, Συνοδική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ Ιερόθεος κήρυξε τον Θείο Λόγο με θέμα την αναστήλωση των Ιερών εικόνων, ενώ, στο τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της ημέρας και στον αγώνα των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος μίλησε ακόμη με έμφαση για την σύγχρονη «αποκαθήλωση» των εικόνων και των Χριστιανικών συμβόλων που σιωπηρά προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η αρμόδια υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ.Δρούτσας, εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Κορυφή σελίδας


Παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής

Το πρωινό της Τετάρτης, σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, παρουσιάστηκε η ανανεωμένη Ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παπανικολάου και οι συνεργάτες του από την Αρχιεπισκοπή μίλησαν για τη νέα παρουσία της σελίδας στο διαδίκτυο και τις δυνατότητες που παρέχει στους πιστούς. Παρουσιάστηκε εκτενώς το πιλοτικό πρόγραμμα δικτύωσης Ναών και παροχής εκκλησιαστικών υπηρεσιών στην έκδοση πιστοποιητικών αγαμίας και βαπτίσματος καθώς και αδειών γάμου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Μακαριώτατος που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να κάνουμε πιο γνωστό το φιλανθρωπικό μας έργο, που στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Το διαδίκτυο είναι ένας τρόπος για να ενισχύσεις τον εθελοντισμό και να κάνεις ακόμη πιο γνωστές τις προσπάθειες της Εκκλησίας για το πρόβλημα των ναρκωτικών, τις υποδομές που δημιουργούνται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τις νέες κατασκηνώσεις, που δημιουργούμε, κ.λπ.. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα μηνύματα των καιρών».

Κορυφή σελίδας


Επαναπατρισμός σπάνιων Βυζαντινών τοιχογραφιών

Σημαντικό πλήγμα κατά της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διεθνούς διαμετακόμισης ελληνικών πολιτιστικών αγαθών σηματοδοτεί η επιστροφή στην Ελλάδα πέντε σπανίων βυζαντινών τοιχογραφιών του 13ου και 16ου αιώνα μ.Χ. από την Ελβετία.

Οι εν λόγω τοιχογραφίες είχαν κλαπεί τον Αύγουστο του 1978 από το βυζαντινό Ναό Παλαιοπαναγιάς Στενής Ευβοίας από αρχαιοκάπηλους, εξήχθησαν ακολούθως παράνομα στο εξωτερικό και εντοπίστηκαν το 2006 από τις ελληνικές αρχές (Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής) στην κατοχή γνωστού Ιταλού εμπόρου αρχαιοτήτων, σε γκαλερί που διατηρούσε από κοινού με τη Γερμανίδα σύζυγο του στην Βασιλεία της Ελβετίας. Τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια μετά την κλοπή των σημαντικών αυτών μνημείων, οι πέντε τοιχογραφίες παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Βασιλείας στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιστρέψουν ξανά στη χώρα και τον τόπο που ανήκουν. Τις τοιχογραφίες παρέλαβε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ο δικηγόρος Αθηνών και Ελβετίας Ηλίας Σ. Μπίσιας που εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο και χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστικών αρχών.

Οι μορφές των αγίων Νικήτα, Ερμόλαου, Μακαρίου και Νέστορος απεικονίζονται σε αυτές τις τοιχογραφίες, οι οποίες περιλαμβάνονταν στις κατώτερες ζώνες του διάκοσμου του ναού. Οι αρχαιοκάπηλοι μάλιστα είχαν αφαιρέσει βιαίως επτά συνολικά τμήματα τοιχογραφιών, σπαράγματα των οποίων είχαν βρεθεί στο δάπεδο του ναού από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι είχαν σπεύσει μετά τους βανδαλισμούς. Τα κατάλοιπα αυτά είχαν μεταφερθεί για συντήρηση και αποκατάσταση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται ως και σήμερα. Πιθανώς μάλιστα να συγκολληθούν στις τοιχογραφίες που επαναπατρίστηκαν.

Σε ωραίο πλην απόμερο φυσικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της Στενής βρίσκεται ο ιστορικός ναός του 12ου αιώνα που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παραδίρφυας περιοχής της Εύβοιας. Αρχιτεκτονικά ανήκει στην κατηγορία των σταυρεπίστεγων, τύπος που επικρατεί στην τοπική ναοδομία, αλλά είχε υποστεί μεταγενέστερες επεμβάσεις. Αλώβητος ωστόσο είχε παραμείνει ο εικονογραφικός του διάκοσμος, ακριβώς δηλαδή αυτός που είχε γίνει στόχος των αρχαιοκαπήλων.

Οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες αποτελούν σημείο αναφοράς σε διεθνείς και ελληνικές μελέτες, με σημαντικότερη εκείνη που συνέγραψε το 1971 ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών έργο του «Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας» περιέγραψε αναλυτικότατα τα εν λόγω μνημεία. Η εν λόγω μονογραφία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου συνέβαλε καθοριστικά στην ταυτοποίηση των τοιχογραφιών και την τεκμηρίωση ενώπιον των ελβετικών αρχών, προκειμένου να αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες προέρχονται από τον ελλαδικό χώρο και αποτελούν προστατευόμενα ελληνικά πολιτιστικά αγαθά.

Η δικαστική διαδικασία επαναπατρισμού των πέντε αυτών σημαντικών βυζαντινών μνημείων στην Ελλάδα διήρκησε περίπου 2 χρόνια. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη κατά του Ιταλού εμπόρου αρχαιοτήτων καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου και ζήτησαν από τις ελβετικές αρχές με αίτημα δικαστικής συνδρομής τη κατάσχεση των πέντε τοιχογραφιών για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, επικαλούμενες καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα οi δράστες της κλοπής και κλεπταποδοχής των εν λόγω μνημείων. Η υπόθεση ολοκληρώθηκε επιτυχώς για το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από την Εισαγγελία της Βασιλείας το Δεκέμβριο του 2009, με την οποία διατάχτηκε η άνευ όρων οριστική επιστροφή των τοιχογραφιών στην Ελλάδα.

Οι τοιχογραφίες βρίσκονται τώρα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου θα συντηρηθούν. Σε πρόγραμμα συντήρησης θα υπαχθεί άλλωστε όλος ο εικονογραφικός διάκοσμος της Παλαιοπαναγιάς.

Κορυφή σελίδας


Ανοιχτές για το κοινό οι κατακόμβες της Μήλου

Ο Αρχαιολογικός χώρος των Κατακομβών Μήλου από την περασμένη Πέμπτη επαναλειτουργεί κανονικά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, μόλις πληροφορήθηκε την εξέλιξη αυτή, σε δηλώσεις του προς τον τοπικό Τύπο, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, διότι, ύστερα και από τις δικές του έντονες παραστάσεις, το μνημείο πλέον επαναλειτουργεί, και ευχαρίστησε τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο και την Προϊσταμένη της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Αικατερίνη Δελλαπόρτα για το ενδιαφέρον τους και την καθοριστική τους συμβολή.

Ο χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό από 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. από Τρίτη έως Κυριακή

Κορυφή σελίδας


Αμαρτωλών σωτηρία

Μια ξεχωριστή διδασκαλία της ορθοδόξου πίστεως σε απλή και εύληπτη γλώσσα με τον τίτλο «Αμαρτωλών σωτηρία» του Αγαπίου Λάνδου, κυκλοφορεί σε μεταγραφή στη νέα ελληνική για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο αιώνες. Πρόκειται για ένα κλασικό βιβλίο, μια εξαιρετική αφορμή να ξαναβρούμε τα κείμενα, που διέσωσαν την ταυτότητα και ιδιοπροσωπεία του Γένους.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Χρυσικός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επισημαίνει ότι «το βιβλίο αποτελεί αφορμή για βύθισμα στην ιστορική μας αυτοσυνειδησία, στην αγωνιώδη προσπάθεια να περισωθεί η καταγωγική μας αναφορά σ' ό,τι διέσωζε την ιδιοπροσωπεία μας, τότες που ένα ολόκληρο γένος ούτε κέντρο εξουσίας είχε, ούτε δύναμη υπερασπιστική διέθετε, ούτε εθνικά όρια γνώριζε, καθώς ήταν γέννημα οικουμενικής αυτοκρατορίας και γι' αυτό υποχρεωμένο να επιβιώσει μέσα στην ιστορική δίνη, με τη δύναμη που αντλούσε από τους ταμιευτήρες της ίδιας του της ψυχής».

Περισσότερα στη Μυριόβιβλο

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ