Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 37, 2 Δεκεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ»

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Η ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ AIDS - ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (89,5 FM) ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΥΟΡΚΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ»

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη ο λαός της Πάτρας γιόρτασε τη μνήμη του πολιούχου Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου (30/11/2005), με προεξάρχοντα των λατρευτικών εκδηλώσεων τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο.

Κατά την ομιλία του προς τον πατραϊκό λαό ο Μακαριώτατος τόνισε ότι «η Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη ευεργεσία του Θεού προς τον άνθρωπο, γιατί μέσα Της βιώνουμε και την παρουσία του Θεού και την υπέρβαση της δικής μας ατομικότητας. Μετατρεπόμαστε από άτομα σε πρόσωπα, σε ξεχωριστές οντότητες που καλούνται να ζήσουν μέσα στο πνεύμα της κοινωνίας μας το Θεό και τον συνάνθρωπο.» Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία μας διδάσκει ότι πρέπει να προσευχόμαστε για όλους, για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Για την Εκκλησία δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι, όλοι είμαστε αδέλφια.»

Κάνοντας σαφή διάκριση στην αγάπη προς το έθνος και στην εκτροπή του εθνοφυλετισμού, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «στην Εκκλησία προσευχόμαστε για το έθνος και το λαό μας. Υπάρχουν, βέβαια, εκείνοι που θα μας κατακρίνουν και θα πουν ότι με το να προσεύχεται η Εκκλησία για το έθνος, αρνείται την οικουμενικότητά της. Το να προσεύχεται όμως κανείς για το έθνος και το τόπο του δεν αποτελεί εκτροπή, αλλά καθήκον. Αρκεί να μη φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις όπως είναι ο λεγόμενος εθνοφυλετισμός, τον οποίο έχει καταδικάσει η Εκκλησία ως αίρεση.»

Τον Μακαριώτατο στις εορταστικές εκδηλώσεις των Πατρών πλαισίωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, και οι Σεβ. Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Μονεμβασίας & Σπάρτης Ευστάθιος, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Μαντινείας & Κυνουρίας Αλέξανδρος, Ηλίας Γερμανός, Ατλάντας Αλέξιος και Κυρηνείας Παύλος.

Κορυφή σελίδαςΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Το αρχιερατικό του παράδειγμα προσέφερε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος πρωτοστατώντας στο κάλεσμα της Ένωσης Αιμοδοτών Έβρου και προσέφερε αίμα για τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της πατρίδας μας στον τομέα αυτό, σε ειδική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως (28/11/2005).

Στη αιμοδοσία συμμετείχαν πολλοί κληρικοί και πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν αυτή την πολύτιμη προσφορά ζωής, δεδομένου ότι για τις ανάγκες του Έβρου και μόνο απαιτούνται 8000 φιάλες αίματος ετησίως.

Ας σημειωθεί ότι πέραν της ειδικής αυτής εκδήλωσης, πολλές Μητροπόλεις συγκεντρώνουν αίμα για τις ανάγκες των ασθενών μας.

Κορυφή σελίδαςΗ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ AIDS - ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS (1/12/2005), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος απηύθυνε μήνυμα αγάπης προς τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, αλλά και προς τους νέους ανθρώπους για την αποφυγή αυτής της δραματικής για την ανθρώπινη υγεία και αξιοπρέπεια εκτροπής.

«Η σημερινή Παγκόσμιος Ημέρα κατά του AIDS επιβάλει να καταθέσουμε και την πνευματική άποψη για την λύση του προβλήματος και την εξαφάνιση της μάστιγας αυτής της εποχής μας. Η πνευματική αυτή θέση βρίσκεται στην τόσο ξεχασμένη λέξη που πολλοί δεν την ξέρουν ή την ξέρουν και δεν την λένε ή την περιφρονούν ή ακόμη και την κρύβουν. Η λέξη αυτή είναι «αυτοσυγκράτηση». Αν θέλουμε τη σοβαρή, υπεύθυνη, ουσιαστική και δυναμική αντιμετώπιση του όλου προβλήματος της νόσου αυτής, τότε μη δείτε αρνητικά την αρετή της αυτοσυγκράτησης. Αξιοποιείστε την και θα δείτε γνησιότερη καταξίωση της προσωπικότητάς σας γιατί η αυτοσυγκράτηση είναι “παθών αλλοτρίωσης και ζωής πνευματικής αρχή”.»

Παράλληλα, μεγάλη συζήτηση για το ίδιο θέμα έγινε στον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος (1/12/2005). Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι «ο τρόπος νοσηλείας των ασθενών σήμερα είναι πάρα πολύ καλός, αλλά το μέγα ζήτημα είναι η πρόληψη και η διαπαιδαγώγηση του πολίτη, κυρίως των νέων στα σχολεία, για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν από μία ακραία συμπεριφορά».

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος σημείωσε ότι «η Εκκλησία πάντα, σεμνά και ταπεινά, μιλά για την πνευματικότητα τής ζωής της αγνότητας και για την σημασία της άσκησης, για να μπορεί ο άνθρωπος να ελευθερώνεται από τα δεσμά τής σάρκας του και να βλέπει πρόσωπο Θεού…»

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ επεσήμανε ότι «μελετώντας τη ζωή των ανθρώπων, παρατηρούμε ότι η ασθένεια οφείλεται στην έκπτωση του ανθρώπου και στη μη τήρηση των εντολών του Θεού. Η υπακοή στις εντολές του Θεού είναι το καλύτερο μέσον προλήψεως.»

Κορυφή σελίδαςΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (89,5 FM) ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Βαρυσήμαντη παρέμβαση για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών έκανε η Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Ζέττα Μακρή μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (29/11/2005).

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «είναι επιβεβλημένη η συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας και στο ζήτημα αυτό. Είναι πιο σημαντικά και ουσιαστικά τα μέτρα της Εκκλησίας, η οποία σε μερικά θέματα είναι πρωτοπόρα και δημιουργεί ερεθίσματα στην Πολιτεία. Δεν είναι μόνο το νομικό πλαίσιο θα στηρίξει τις γυναίκες αυτές. Πρωτοβουλίες όπως της Εκκλησίας, που έχει φτιάξει τον ξενώνα για τις δύσκολες μέρες των κακοποιημένων γυναικών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, πράγμα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι πιο σημαντικές και ουσιαστικές», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η Πολιτεία κάνει το χρέος της, αλλά όλη η άλλη συμπαράσταση, ψυχολογική, νομική, ενδεχομένως, αν χρειαστεί, είναι πολύ πιο σημαντική από αυτή καθ’ εαυτή τη νομοθετική ρύθμιση»

Κορυφή σελίδαςΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ

«Κλειστή πόρτα» από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας βρήκε ομάδα Ρώσων αθέων η οποία έκανε διάβημα με αίτημα την απαλοιφή της αναφοράς στο Θεό από τον ρωσικό εθνικό ύμνο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax (10/11/2005), το διάβημα προξένησε ευρύ δημόσιο διάλογο και αντιγνωμίες, καθώς βρήκε πρόσφορο έδαφος τόσο μεταξύ εκείνων που φέρονται δυσαρεστημένοι από την αναβίωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία, όσο και μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται από την «απολυταρχία της εκκοσμίκευσης» των δυτικοευρωπαϊκών κρατών. Τα έντονα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική κοινωνία σήμερα (ναρκωτικά, αλκοολισμός, δημογραφική κρίση, νέο – ειδωλολατρία) συμβάλουν, δυστυχώς, στην καλλιέργεια της αθεΐας.

Στη συγκεκριμένη αναφορά του πρακτορείου εξαίρεται ο ρόλος της Ορθοδοξίας και της Ρωσικής Εκκλησίας ως απαραίτητων συστατικών συνοχής και ενότητας του κράτους και ως αντίδοτων στις διασπαστικές δυνάμεις του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας.

Κορυφή σελίδαςΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΥΟΡΚΗΣ

Σε εκστρατεία παρακίνησης των Βρετανών για την απελευθέρωση από την καταπίεση της πολυδιαφημισμένης «πολύ - πολιτισμικότητας» και την επανεύρεση της χριστιανικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας, έχει αποδυθεί ο νέος Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Υόρκης στη Μ. Βρετανία John Sentamu, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων InfoCatho (22/11/2005).

Αν και έγχρωμος ο ίδιος, δήλωσε ότι «η πολυ–πολιτισμικότητα» επέτρεψε μεν στους άλλους πολιτισμούς να εκφραστούν, αλλά ταυτόχρονα εμπόδισε και την έκφραση του πολιτισμού της πλειονοψηφίας. Μιλώ από την οπτική γωνία ενός ξένου και λυπούμαι που οι Βρετανοί δεν αναδεικνύουν αρκετά τα θετικά του πολιτισμού τους…» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου Υόρκης εναρμονίζονται πλήρως με ανεξάρτητες σφυγμομετρήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι Βρετανοί, σε ποσοστό 67% αυτοχαρακτηρίζονται Χριστιανοί και σε ποσοστό 75% επιθυμούν να διατηρήσει η Βρετανία τις χριστιανικές της ρίζες. Μάλιστα, ακόμα κι εκείνοι που σε ποσοστό 44% δηλώνουν άθεοι, πιστεύουν πως πρέπει η Βρετανία να διαφυλάξει τον χριστιανικό ηθικό κώδικα.

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ