Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 369, 11 Φεβρουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διχοτομείται η Μητρόπολη Αττικής

Ψήφος στήριξης για το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού

Σχέδιο σωτηρίας της αρχαίας Νικόπολης


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειAlexander Schmemann
”Η Μεγάλη Σαρακοστή στη ζωή μας”

Συμμετοχή στις Ακολουθίες
της Μεγάλης Σαρακοστής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Διχοτομείται η Μητρόπολη Αττικής

Ψηφίστηκε από τη Βουλή, την Τρίτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο κατατέμνεται η Μητρόπολη Αττικής σε δύο νέες Μητροπόλεις, η μία με έδρα την Κηφισιά και η άλλη το Ίλιον. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ως προς το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου διευκρίνισε πως η πρόταση έγινε από την Ιερά Σύνοδο, για την καλύτερη τέλεση του ποιμαντικού της έργου, κατέστησε σαφές ότι η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό είναι μόνον ο μισθός του Μητροπολίτη.

Υπέρ και των δύο ρυθμίσεων ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ ψήφισε παρών και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών στο πρώτο σκέλος και θετικά στην δεύτερη ρύθμιση.

Κορυφή σελίδας


Ψήφος στήριξης για το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού

Ένα μουσείο για την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό της Ιωνίας αποτελεί αίτημα της Ένωσης Σμυρναίων, που καλούν σε συστράτευση τον κόσμο μέσω του διαδικτύου. Η δημιουργία Μουσείου του Ελληνισμού Μ. Ασίας και Ανατολής, αποτελεί αίτημα δεκαετιών, όχι μόνο της Ενώσεως αλλά και πολλών μικρασιατικών συλλόγων, πολλών επώνυμων και ανώνυμων Μικρασιατών και μη.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 13 Φεβρουαρίου 2009, προσδιορίζονται σαφέστατα οι λόγοι χαρακτηρισμού των προσφυγικών πολυκατοικιών ως μνημείων: «…επειδή αποτελούν κτίρια με ιδιαίτερη κοινωνική και ιστορική σημασία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την αποκατάσταση και ένταξη των Μικρασιατών προσφύγων στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας». Βάσει της απόφασης η Ένωση προτείνει τη δημιουργία ενός μεγάλου και ενιαίου Μουσείου στις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας, που θα στεγάσει τα κάθε είδους κειμήλια από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Ειδικότερα, η ευρύτερη περιοχή των Κουντουριώτικων, στην οποία εντάσσεται το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών, είναι από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (Ν. 1515/1986) θεσμοθετημένη Περιοχή Ανάπλασης. Η Ένωση προτείνει σημαντικό τμήμα του συγκροτήματος των πολυκατοικιών, τα τέσσερα μεγαλύτερα μπλοκ από το σύνολο των οκτώ, να διατηρήσουν τη σημερινή χρήση κατοικιών, ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της γειτονιάς και παράλληλα να στεγάσουν δυο σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες:

Ξενώνα ασθενών που έρχονται στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας για βραχεία νοσηλεία και ξενώνα κακοποιημένων γυναικών

Το Μουσείο θα περιορίζεται στα τέσσερα από τα οκτώ μπλοκ πολυκατοικιών, στη σειρά από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας προς το εσωτερικό, μεταξύ του Αγίου Σάββα και του Αρείου Πάγου. Εκεί, θα προβάλλεται το σύνολο της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, θα αναδειχθούν όλοι οι τομείς δράσης, πνευματικής και υλικής, του Ελληνισμού της Aνατολής, οι σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλους λαούς, αλλά και η γενοκτονία και η σύγχρονη οδύσσεια της εγκατάστασης στη νέα πατρίδα.

Μάθετε για την πρόταση της Ένωσης Σμυρναίων

Κορυφή σελίδας


Σχέδιο σωτηρίας της αρχαίας Νικόπολης

Την ανάδειξη της αρχαίας Νικόπολης, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, η Πρέβεζα θα έχει αποκτήσει ένα αρχαιολογικό πάρκο 13.5000 στρεμμάτων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ εγκρίθηκε η μελέτη της Επιτροπής Νικόπολης, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Ζάχο, που προβλέπει τη δημιουργία: κέντρου υποδοχής επισκεπτών, πάρκινγκ, κέντρου πληροφόρησης, δικτύου διαδρομών και χώρων στάσης για τη θέαση των μνημείων. Προβλέπονται, επίσης, φωτισμοί για την ανάδειξη των μνημείων, εκτεταμένες φυτεύσεις με δέντρα και φυτά της περιοχής, μέτρα αποστράγγισης και απορροής των υδάτων, ως και συγκοινωνιακές ρυθμίσεις.

Βάσει της μελέτης, δεν θα περιφραχθεί ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος, αλλά μόνο ορισμένοι μνημειακοί πυρήνες (όπως οι νεκροπόλεις, η παλαιοχριστιανική πόλη, κτλ.), οι οποίοι επιπλέον ενοποιούνται μέσω συγκεκριμένων διαδρομών. Σημειώνουμε πως στην περιοχή σώζονται μοναδικής αξίας πρωτοχριστιανικά ψηφιδωτά δάπεδα.

«Η μελέτη στοχεύει, πέραν των άλλων, στη συμφιλίωση των αντιθέσεων που έχουν παγιωθεί στην περιοχή προς όφελος των μνημείων όσο και της κοινωνίας, συνιστώντας ένα νέο και ευρύτερο αναπτυξιακό μοντέλο» δήλωσε ο κ. Ζάχος.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ