Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 365, 28 Ιανουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκοιμήθη ο πρώην Χαλκίδος κυρός Χρυσόστομος

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στα μπλόκα των αγροτών

Το Συνοδικόν της εν Ελλάδι Εκκλησίας

Με χώμα και φως, άσκηση ζωγραφικής στη ζωγραφική της άσκησης

Μεγάλο αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Ο Ευαγγελισμός στον Παρθένη

Τελευταίες μέρες για την έκθεση έργων του Κωνσταντίνου Παρθένη με θέμα τον Ευαγγελισμό. Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, και θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα.

Δείτε στο eikastikon έργα της έκθεσης και διαβάστε το κείμενο του καθηγητή κ. Νίκου Ζία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Εκοιμήθη ο πρώην Χαλκίδος κυρός Χρυσόστομος

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010 αναπαύθηκε στην οικία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Χαλκίδος κυρός Χρυσόστομος (Βέργης).

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Στο διάστημα των 27 και ήμισυ ετών της Αρχιερατείας του, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος διακρίθηκε για το πράο και αόργητο του χαρακτήρα του, τη σύνεση και τη σοβαρότητα στη διοίκηση της Μητροπόλεως και των Ιδρυμάτων της, ενώ υπήρξε ιδιαίτερη η μέριμνά του για την εξεύρεση και χειροτονία αξίων Λειτουργών της Εκκλησίας μας, δημιουργώντας στην τοπική Εκκλησία το θεσμό των «Αναγνωστών», από τον οποίον προήλθαν και οι περισσότεροι από τους σημερινούς Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, όπως ο Σεβασμιώτατος διάδοχός του Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Επί των ημερών του ιδρύθηκε και λειτουργεί το Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο στην Ιστιαία, θεμελιώθηκε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Αγίας Μαγδαληνής στην ίδια πόλη, ενώ κατασκευάσθηκαν και εγκαινιάσθηκαν: ο Νέος Ξενώνας του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας, περισσότερα από 20 Πνευματικά - Νεανικά Κέντρα σε διάφορες Ενορίες, καθώς και το Πρότυπο Κτιριακό Συγκρότημα των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στην περιοχή Ταξιάρχης Ηλίων της Βορείου Ευβοίας, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται δωρεάν 800 περίπου παιδιά.

Για την προσφορά του τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Χαλκιδέων, το 1999. Τιμήθηκε ακόμη με την ανώτατη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο του απένειμε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την επίσκεψή του στη Χαλκίδα, το 2005.

Το σκήνωμά του εκτέθηκε σε λαϊκό Προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ενώ η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Ιεράρχου έλαβε χώρα χθες Τετάρτη, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.

Κορυφή σελίδας


Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου στα μπλόκα των αγροτών

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, χθες το απόγευμα επισκέφτηκε και συνομίλησε με τους αγρότες που βρίσκονται παρατεταγμένοι με τα γεωργικά τους μηχανήματα στο τελωνείο Ορμενίου.

Ο Σεβασμιώτατος συμπληρώνει σήμερα 15 χρόνια Αρχιερωσύνης. Εξελέγη την 25 Ιανουαρίου 1995 και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Διαυλείας την 27 Ιανουαρίου 1995, προεξάρχοντος του Μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας Διονυσίου.

Κορυφή σελίδας


Το Συνοδικόν της εν Ελλάδι Εκκλησίας

Η «Αποστολική Διακονία» της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» και οι εκδόσεις «Επτάλοφος» παρουσιάζουν τους δύο πρώτους τόμους της τριλογίας του καθηγητή Αριστείδη Πανώτη «ΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ» την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Φ.Σ. «Παρνασσός» (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα).

Ο συγγραφέας του έργου έχει σπουδάσει θεολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι, και έχει διδάξει ως καθηγητής επί πολλά έτη την Ιερά επιστήμη, ενώ διατέλεσε και αρχισυντάκτης της μοναδικής Θρησκετικής και Ηθικής Εγκυκλοπαίδειας (1962-1968). Σύμβουλος και συνεργάτης των αοιδίμων Οικουμενικών Πατριαρχών Αθηναγόρα Α' και Δημητρίου Α', ως επίσης και της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποτελεί τον πρεσβυγενή Άρχοντα Όφφικίαλο του Οικουμενικού Θρόνου, καθώς χειροθετήθηκε το 1967. Το επιστημονικό έργο του περιστρέφεται περί τις σχέσεις των Πατριαρχείων Παλαιάς και Νέας Ρώμης, τις διορθόδοξες και τις διεκκλησιαστικές σχέσεις, ενώ έχει και μεγάλο εκλαϊκευτικό έργο, θεωρούμενος από τους πλέον έγκυρους γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων σήμερα. Για τους λόγους αυτούς έχει τιμηθεί με πολλά εκκλησιαστικά παράσημα και διακρίσεις, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αρχιεπισκοπές, μητροπόλεις, αλλά και από τον Πάπα Παύλο Στ '.

Για τους τόμους θα μιλήσουν, με τον συντονισμό του επ. Καθηγητού κ. Διονυσίου Καλαμάκη, οι: Αρχιμ. Δοσίθεος (Ηγούμενος Ι.Μ. Τατάρνης Ευρυτανίας), ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Κονιδάρης (της Νομικής Σχολής Αθηνών) και ο αν. Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης (του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης). Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Περισσότερα για το “Συνοδικόν” στη Μυριόβιβλο

Κορυφή σελίδας


Με χώμα και φως, άσκηση ζωγραφικής στη ζωγραφική της άσκησης

Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στο café του βιβλιοπωλείου Ianos (Σταδίου 24) γίνεται παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Κόρδη «Με χώμα και φως, άσκηση ζωγραφικής στη ζωγραφική της άσκησης». Στην καλαίσθητη αυτή έκδοση έχουμε μια προσωπική συνομιλία του ζωγράφου με ασκητικές μορφές της Εκκλησίας μέσα από κείμενα και εικόνες.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Επίκουρος Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ιωάννα Στουφή και ο ζωγράφος – Αγιογράφος π. Σταμάτιος Σκλήρης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας το 1956. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), ενώ παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές Ζωγραφικής και Βυζαντινής Εικονογραφίας και μελέτησε συστηματικά την Ιστορία και Αισθητική της Βυζαντινής Ζωγραφικής.Από το 2003 είναι Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (εικονογραφία: θεωρία και πράξη). Συνέχισε τις σπουδές του στις Καλές Τέχνες στη Βοστόνη των Η.Π.Α. (School of the Museum of Fine Arts of Boston, 1987-1989).

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο Έλληνα χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη, που τον μύησε στον κόσμο της χαρακτικής τέχνης και κυρίως της χαλκογραφίας. Από το 1993 ως το 1997 προσέγγισε εικονογραφικά τα λογοτεχνικά κείμενα του Παπαδιαμάντη και άλλων Ελλήνων λογοτεχνών (Κόντογλου, Καρκαβίτσα, Μωραϊτίδη), καθώς και λαϊκά παραμύθια της Κύπρου. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έκδοση συλλεκτικών βιβλίων. Από το 1990 ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία της βυζαντινής ζωγραφικής, οργανώνοντας σειρές μαθημάτων και καλοκαιρινά σεμινάρια.

Περισσότερα για τον Γιώργο Κόρδη στο eikastikon

Κορυφή σελίδας


Μεγάλο αφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5) στο πλαίσιο των εκπομπών «Μεγάλα Αφιερώματα», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή βράδυ 10-12 μμ, μεταδίδει αυτήν την Κυριακή 31/1/2010 εκπομπή αφιερωμένη στους Τρείς Ιεράρχες. Καλεσμένοι του π. Τιμοθέου Γεωργίου, που παρουσιάζει το αφιέρωμα, είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, ο Θεολόγος κ. Διονύσιος Κακαλέτρης, ο Θεολόγος κ. Πέτρος Μουστάκας και ο Παιδοψυχίατρος κ. Δημήτρης Καραγιάννης.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ