Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 361, 14 Ιανουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΥΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 84 ΧΡΟΝΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥΛΑΚΟ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το νάρθηκα ενός πολύ σημαντικού εκκλησιαστικού οικοδομήματος του τέλους του 6ου ή των αρχών του 7ου αιώνα μ.Χ., στη θέση Καταλύματα των Πλακωτών της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου των Γάτων, έφερε στο φως αρχαιολογική ανασκαφή στην Κύπρο. Περισσότερα στον www.artopos.grΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΥΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της ΕΤΕ κατέχοντας έως σήμερον 9.300.000 μετοχές ,δηλαδή το 1,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Εάν κάποιος συνυπολογίσει και τα 2.300.000 μετοχές των κληροδοτημάτων της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων και τις περίπου 300.000 μετοχές της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας , η Εκκλησία της Ελλάδος καθίσταται ένας από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας και ως εκ τούτου ένας σημαντικός διαμορφωτής της εταιρικής διακυβερνήσεως της.

Στις 14 Ιανουαρίου 2010 έχει αποφασισθεί η σύγκλισις της Γενικής Συνελεύσεως της ΕΤΕ με τον επισυναπτόμενο κατάλογο θεμάτων. Στα θέματα της ημερησίας διατάξεως και ειδικότερον στα 5,6 και 7 , αναφέρεται η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου δια μίαν τριετία. Η νέα ηγεσία της ΕΤΕ (ο Πρόεδρος κ. Β. Ράπανος και ο Δ. Σύμβουλος κ. Ταμβακάκης) πρότειναν ένα νέο δωδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους κ.κ. Β. Ράπανο, Α. Ταμβακάκη, Ι. Γιαννίδη , Ι. Παναγόπουλο , Αλ. Σταύρου , Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Θεόκλητο (ως εκπρόσωπο των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων – ιδρυτικών μετόχων της ΕΤΕ) , Στ. Βαβαλίδη {υφιστάμενα μέλη εκ του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου} και πέντε νέα μέλη , ήτοι τις κυρίες Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και Μαρία Σκλαβενίτη και τους κ.κ Γ. Ζαννιά , Β. Κωνσταντακόπουλο, Π. Σαμπατακάκη .

Σημειώνεται ότι μένουν τρεις κενές θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο διότι αυτό είναι δεκαπενταμελές . Αξιοσημείωτον είναι ότι εκτός του Αγίου Ιωαννίνων που εκπροσωπεί ένα σεβαστό αριθμό μετοχών ουδείς εκ των προτεινομένων νέων μελών εμφανίζεται να κατέχει μετοχές της ΕΤΕ.

Λόγω της σπουδαιότητος των εταιρικών θεμάτων που έχει να διαχειρισθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ , όπως α) η διανομή μερίσματος κατά την προηγουμένη και τρέχουσα εταιρική χρήση β) η αποχώρησις της Τράπεζας από το πρόγραμμα του οικονομικού πακέτου στήριξης της Κυβερνήσεως ύψους 28 Δις Ευρώ το οποίο δεν εμφανίζεται να το χρειάζεται λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κεφαλαιακής της επάρκειας γ) η αυτόνομη πορεία της ΕΤΕ στο ελληνικό τραπεζικό γίγνεσθαι δ) η διοχέτευση αυξημένης ρευστότητος προς την αγορά και την κατανάλωση ε) ο καθορισμός των απαραίτητων προβλέψεων στον ισολογισμό της Τράπεζας

στ) η πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, κλπ, κρίνεται απαραίτητη η όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπησις των μετόχων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ.

Η Εκκλησία της Ελλάδος λόγω της δεσπόζουσας θέσεως της στην μετοχική σύνθεση της ΕΤΕ και πιστεύοντας ότι εκφράζει την πλειονοψηφία των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Κοινωφελών Ιδρυμάτων και των Σωματείων που προσδοκούν την διανομή μερίσματος από την ΕΤΕ για την ευόδωση των κοινωφελών σκοπών τους , απαιτεί και παρακαλεί όλους τους μετόχους που έχουν το μέγιστο έννομο συμφέρον, να απαιτήσουν στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων :

α) την ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ,όποιου προκύψει από αυτήν , έστω και με δικαστικές ενέργειες ,να προβεί στην διανομή τουλάχιστον του προβλεπόμενου από τον Νόμο μερίσματος (δηλαδή του 35% )

β) στην αποχώρηση της ΕΤΕ από το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης των 28 δις Ευρώ που ούτε το έχει ανάγκη (διότι η ΕΤΕ δανείσθηκε μόνο 350 εκατ Ευρώ και με πολύ υψηλό επιτόκιο) και την Πολιτεία θα ενισχύσει με την επιστροφή του ποσού αυτού για τις αυξημένες δανειακές της ανάγκες

γ) την εκλογή τριών ακόμη μελών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (ούτως ώστε να γίνει δεκαπενταμελές όπως και τα προηγούμενα έτη ) που θα προέρχονται απευθείας και θα αντιπροσωπεύουν μεγάλο και ικανό αριθμό μετόχων όπως ορίζουν οι αρχές και το πλαίσιο της υγιούς εταιρικής διακυβερνήσεως και της εύρυθμης και αντιπροσωπευτικής λειτουργίας ενός Διοικητικού Συμβουλίου .

δ) την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών με την αναγκαία ρευστότητα (μέσω των καθορισμένων διαδικασιών της Τράπεζας) και όχι την δέσμευση των κεφαλαίων της Τράπεζας .

ε) την αυτόνομη πορεία της Τράπεζας στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με ότι αυτό συνεπάγεται για την αυτονομία της Τράπεζας και των μετόχων της.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνον και μόνον τότε, η ΕΤΕ θα κατοχυρώσει τα δικαιώματα των μετόχων της που έχουν διαχρονικά πιστέψει στην δυναμική και αυτόνομη πορεία της , όπως έως σήμερα έπραξαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις της.

Κορυφή σελίδας


ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Πέντε τόνους τρόφιμα και ρουχισμό προσέφερε στους πλημμυροπαθείς η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, με την άμεση φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Αλμπάνια", η βοήθεια παραδόθηκε στο επιτελείο που λειτουργεί για το σκοπό αυτό στη Σκόδρα, παρουσία τοπικών παραγόντων.

Οι τοπικοί παράγοντες χαρακτήρισαν τη βοήθεια απαραίτητη και παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι.


Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 84 ΧΡΟΝΙΑ

Για πρώτη φορά μετά από 84 χρόνια, τα Φώτα γιορτάστηκαν στο γεμάτο τραγικές μνήμες λιμάνι της Σμύρνης. Από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, που τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Κύριλλου Συκή, παρουσία του Έλληνα Προξένου, του Νομάρχη Λέσβου, του προσωπικού του Προξενείου, επισκεπτών αλλά κυρίως των λίγων Ρωμιών της Σμύρνης, η πομπή έφτασε στο Ελληνικό Προξενείο και από εκεί στην Προκυμαία, όπου ρίχτηκε στη θάλασσα ο Σταυρός για πρώτη φορά από την καταστροφή του 1922. Δυο περιστέρια πέταξαν στον ουρανό και ένας νεαρός Μυτιληνιός ο 18χρονος Ανδρέας Κολοβός, έπεσε στα παγωμένα νερά τρεις φορές, να τον φέρει πίσω, μέσα σε χειροκροτήματα, πνιγμένα από δάκρυα συγκίνησης των παρευρισκομένων.

Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος τόνισε σε Τούρκους και Έλληνες δημοσιογράφους, που κατέγραψαν την ιστορική αυτή ρίψη του Σταυρού στα νερά του κόλπου της Σμύρνης, ότι ο εορτασμός είναι αναγεννησιακός, ειρηνικός, συμβολίζει την ευλογία των υδάτων και έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μας τους Έλληνες, που γίνεται σε ένα τόπο γεμάτο μνήμες, δίνοντας το μήνυμα του Χριστιανισμού, της συμφιλίωσης, της αδελφοσύνης, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, πόνο και προσφυγιά.

Τέλος, ευχαρίστησε τις Τουρκικές αρχές, που έδωσαν τη σχετική άδεια και εξασφάλισαν την απρόσκοπτη τέλεση της εκδήλωσης, καθώς και το Προξενείο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, που την στήριξαν και την οργάνωσαν.

Την παραμονή των Φώτων, άλλωστε, έγινε και στην Τένεδο ο πρώτος αγιασμός και το κόψιμο της βασιλόπιτας των λιγοστών χριστιανών Ρωμιών, που κατοικούν στο νησί. Για πρώτη φορά μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, η πομπή ξεκίνησε φέτος για το λιμάνι, όπου έγινε η κατάδυση του Σταυρού από τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο. Στα παγωμένα νερά του Αιγαίου βούτηξε και έπιασε το Σταυρό ο γιατρός Όθων Παπαδόπουλος, ο οποίος ήρθε με φουσκωτό σκάφος από την Αθήνα.

Κορυφή σελίδας


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΗΘΙΚΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010, στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδος, με την ευκαιρία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, Προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας.

Η Ημερίδα αυτή εντάσσεται στην ποιμαντική προσπάθεια της Τοπικής μας Εκκλησίας για την στήριξη της Παιδείας του Γένους και των λειτουργών Της.

Ήδη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος απέστειλε προσωπική πρόσκληση σε όλους τους δασκάλους και καθηγητές των Σχολείων της Πόλεώς μας και σε όλες τις Διευθύνσεις των Σχολείων της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας, με την οποία τους καλεί να συμμετάσχουν στην Εκδήλωση αυτή.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας, το οποίο επιμελήθηκε ο εκλεκτός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγητής της Ψυχολογίας της Θρησκείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Τσιτσίγκος, έχει ως εξής:

ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (10.00-14.00)

(Προεδρία Ν. Γιαννίτσα, Καθηγητού Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ υπό Σεβ. Μητρ. Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου.

Προσφώνηση και κήρυξη έναρξης του Συνεδρίου υπό Ι. Καράκωστα, Καθηγητού Νομικής τού Παν/μίου Αθηνών, Αντιπρυτάνεως.

ΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ (Κ. Νιάρχου, Καθηγητού Φιλοσοφίας Παν/μίου Αθηνών).

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Σ. Τσιτσίγκου, Αν. Καθηγητού Ψυχολογίας της Θρησκείας Παν/μίου Αθηνών).

ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ (Ν. Χρόνη, Ομότιμου Καθηγητού Φιλοσοφίας Παν/μίου Αθηνών).

Ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ (Α. Παγοροπούλου, Επ. Καθηγήτριας Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών).

ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΗΘΕΙΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ (Α. Κεσελόπουλου, Καθηγητού Ηθικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΥΣ «ΝΟΜΟΥΣ» (Α. Μάνου,Καθηγητού Φιλοσοφίας Παν/μίου Θράκης).

Η ΗΘΙΚΗ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ (Β. Γαϊτάνη, Αν. Καθηγητού Επικοινωνιακής Θεολογίας Παν/μίου Αθηνών).

ΣΥΖΗΤΗΣΗ (13.30-14.00)

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (16.30-19.00)
(Προεδρία Ν. Χρόνη, Ομότιμου Καθηγητού Φιλοσοφίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών)

ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (Α. Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, Καθηγήτριας Φιλοσοφίας Παν/μίου Αθηνών).

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (Π. Δαμάσκου, Δρ. Φ., Σχολικού Συμβούλου)

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ (Α. Μαντά, Δρ.Φ., Σχολικού Συμβούλου).

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (Α.-Μ. Μπαλή, Θεολόγου, Δρ. Αρχαιολογίας, Σχολικής Συμβούλου).

ΙΜΕΡΟΣ Η ΝΟΜΟΣ; ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΔΙΛΗΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ (Α. Μαλίχιν, MSc, Κλινικής Ψυχολόγου).

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ (Α. Ξανθοπούλου, Δρ. Φιλοσοφίας).

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Π. Δημάκη, Ε.Δ.Τ.Π. Φ. Σ. Παν/μίου Αθηνών).

ΣΥΖΗΤΗΣΗ (18.30-19.00)

Κορυφή σελίδας


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥΛΑΚΟ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Την προσεχή Κυριακή 17/1/2010 στις 10:30, στην εκπομπή «Αρχονταρίκι» της ΕΤ1, με παρουσιαστή τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, μπορείτε να παρακολουθήσετε επίκαιρη συζήτηση για τον Παππουλάκο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος συζητά με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου «Χριστοφόρος Παπουλάκος», αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Ν. Πέττα και τον καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Φώτη Δημητρακόπουλο, πάνω στο θέμα «Χριστοφόρος Παπουλάκος: Ο σύγχρονος απόστολος του Ελληνισμού».

Πολύ σύντομα κατατίθεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σχετικός φάκελος, υποστηρικτικός της αγιοκατάταξης του οσίου Χριστοφόρου Παππουλάκου, όπως έγινε και προσφάτως με την επίσημη ανακήρυξη ως αγίου, του οσίου Γεωργίου Καρσλίδη και άλλων.

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι μαθαίνουν για τον γέροντα μοναχό Χριστοφόρο, τον αγαπητό «παππούλη» της Πελοποννήσου ή «Παππουλάκο», όπως έμεινε γνωστός. Έχει συσταθεί ιδιωτικό ινστιτούτο με σκοπό την μελέτη του Παππουλάκου, τη διάδοση των αγώνων του και τη διάσωση και ανάδειξη της πατρικής του οικίας.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ