Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 358, 4 Ιανουαρίου 2010            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ»

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

“ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ”

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΕΖΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ»


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
Καπετάνιος Αγιογράφος

Από «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» έτος β' τόμος τέταρτος
τεύχος 45, Χριστούγεννα 1949



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΤΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ»

Τα παραδοσιακά κάλαντα για την πρωτοχρονιά έψαλαν μουσικά παραδοσιακά συγκροτήματα από την Ήπειρο και την Κρήτη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο Μακαριώτατος λίγες ώρες πριν φύγει το 2009 εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε περάσει πολλές κρίσεις στην πατρίδα μας. Και αυτή την κρίση θα την ξεπεράσουμε. Ο λαός μας έχει κρυμμένες δυνάμεις που δεν τις υπολογίζει κανείς. Με σεβασμό στις παραδόσεις μας θα την ξεπεράσουμε».

Εξίσου αισιόδοξη εμφανίστηκε και η υπουργός Παιδείας που επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή και αντάλλαξε ευχές με τον κ. Ιερώνυμο. Η Άννα Διαμαντοπούλου έδωσε το σύνθημα για σκληρή δουλειά και έθεσε χρονικό ορίζοντα δώδεκα μηνών για την έξοδο από την κρίση. «Όλοι είμαστε αισιόδοξοι ότι με πολλή δουλειά γνώση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε. Η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη για την Οικονομία και για πολλούς τομείς της πολιτικής. Για αυτό και επιμένω ότι με αισιοδοξία και δουλειά την επόμενη χρονιά σαν σήμερα θα είμαστε πολύ καλύτερα».

Την Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισκέφθηκαν ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Σκιαδάς και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Κορυφή σελίδας


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχεται τα Παιδιά του Κόσμου» που διοργάνωσε η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» στο Πλανητάριο του ιδρύματος Ευγενίδη το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009. Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» υποδέχθηκαν τα παιδιά των μεταναστών που ζουν στην Αθήνα σε μία λαμπρή γιορτή με τη συμμετοχή παιδικής χορωδίας και ορχήστρας. «Τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές σήμερα. Δεν κοιτάμε τα χρώματα. Τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του προσθέτοντας «το μήνυμα των ημερών είναι η αγάπη και η αγάπη μας αφορά όλους». Ο Μακαριώτατος μοίρασε δώρα στα παιδιά από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Νιγηρία, το Ιράκ, τη Παλαιστίνη, την Αλβανία και άλλες χώρες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ο κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας στην ομιλία του χαρακτήρισε συμβολική την εκδήλωση καθώς γίνεται την ημέρα του μετανάστη για την ορθόδοξη εκκλησία (μετάβαση του Ιησού στην Αίγυπτο). Η «Αλληλεγγύη» αγκαλιάζει τα παιδιά όλου του κόσμου, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, «μπορούμε με αγάπη να ζήσουμε ειρηνικά όλοι μαζί».

Κορυφή σελίδας


“ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ”

του Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου Β’
Κάθε φορά που ένα ημερολογιακό έτος φεύγει και ένα καινούργιο ανατέλλει, αυθόρμητα μας έρχεται στο νου η σκέψη και η διαπίστωση "πως περνούν τα χρόνια"!

Δυστυχώς, δεν είναι τα χρόνια που περνούν, αλλά εμείς που φεύγουμε...Ο χρόνος είναι μια αφηρημένη έννοια, αντιληπτή μέσα από τη μεταβολή των πραγμάτων και τη ροή των γεγονότων...

Το παρόν κάθε στιγμή γίνεται παρελθόν, το αύριο γίνεται σήμερα ...Οι αρχαίοι Έλληνες, μάλιστα, αναζήτησαν και εννοιολογική και ετυμολογική συγγένεια στις λέξεις Κρόνος και Χρόνος.

Ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του, ο Χρόνος "τρώει", εξαφανίζει όσα συμβαίνουν στη διάρκεια του...

Από την άλλη, η ζωή μας είναι μια αείροη και διαρκής κίνηση, μια αδιάλειπτη μεταβολή και μια συνεχής παραγωγή..

Είναι μια δημιουργός εξέλιξη, μια διαρκής πορεία προς το μέλλον... Εκείνος, που την ελέγχει και την καθορίζει είναι ο χρόνος, μοναδικός και ανεπανάληπτος στην κάθε του στιγμή, όπως το ρεύμα του ποταμού! Το χρόνο ο άνθρωπος μπορεί να τον ελέγχει! Έχει, όμως, τη δυνατότητα και την ικανότητα να τον αξιοποιεί.

Από το είδος και την ποιότητα της αξιοποίησης και της εκμετάλλευσης του χρόνου εξαρτάται και η προσωπική μας καταξίωση, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Αν θα συμβάλλουμε, δηλαδή, σε ό, τι μας αφορά, στην πρόοδο της τοπικής και εθνικής μας κοινότητας ή αν θα καταντήσουμε "άχθος αρούτης", βάρος της γης...

Η ζωή, όταν δεν εκμεταλλευόμαστε κατάλληλα το χρόνο, βλέποντάς την προς τα εμπρός, μας φαίνεται, ίσως, μεγάλη. Βλέποντας, όμως, προς τα πίσω, μας φαίνεται απελπιστικά μικρή.

Αν, όμως, ζήσουμε δημιουργικά, τότε κοιτάζοντας προς το μέλλον, η ζωή φαίνεται μικρή, αλλά στρέφοντας το βλέμμα μας προς το παρελθόν μας φαίνεται μεγάλη.

Οι Λατίνοι έλεγαν ότι "η ζωή είναι μικρή, αλλά αν ξέρεις να τη χρησιμοποιείς είναι μεγάλη", ενώ ένας Γερμανός σοφός έλεγε ότι "θα γινόταν πάμπλουτος αν ζητούσε και έπαιρνε σαν ελεημοσύνη από τους ανθρώπους κάθε άσκοπα χαμένη στιγμή της ζωής τους"!

Πολύτιμος ο χρόνος, ανεκτίμητος και δυσαναπλήρωτος! Είναι το μόνο αγαθό που αν χαθεί, δεν μπορεί να αναπληρωθεί.

Γι αυτό και πολύ πριν τους ορθολογιστές Άγγλους, ο Απόστολος Παύλος συμβούλευε τους Εφεσίους, και κατ επέκταση όλους μας, "να προσέχουν πώς πορεύονται στο δρόμο της ζωής, όχι ως άσοφοι, αλλά ως σοφοί, εξαγοράζοντας το χρόνο"! Για τους Χριστιανούς, ο χρόνος έχει και άλλη, σοβαρότερη διάσταση, πέραν της υλικής: είναι μια διαρκής πορεία, ένας αγώνας και ταυτόχρονα μια αγωνία προς την ατομική βελτίωση, την προσέγγιση με την πηγή της ζωής και το δημιουργό του χρόνου, το Θεό, αξιοποιώντας το χρόνο τους σωστά και δημιουργικά! Άλλωστε, κατά πώς επισημαίνει και ο Δημοσθένης, "όσοι δεν εκμεταλλεύονται σωστά τις ευκαιρίες, που τους προσφέρει ο χρόνος, ούτε και αν τους συνέβη κάτι καλό από τους θεούς δεν το θυμούνται"

Δώρο Θεού και ο νέος χρόνος!

Ας τον βιώσουμε σωστά και δημιουργικά, για τους εαυτούς μας, για την οικογένειά μας, για την πατρίδα μας, για την ανθρωπότητα ολόκληρη...Στο χέρι μας είναι να μην επαναλάβουμε τα πικραμένα λόγια του ποιητή:

"Άφησα να περάσει ένα ποτάμι μέσα από τα χέρια μου, χωρίς να πιω ούτε μια στάλα"!

Πηγή: Σφήνα, 31/12/09

Κορυφή σελίδας


«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΕΖΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ»

Δήλωση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου

Πρώτα θα ήθελα να απαντήσω στο φίλο μου τον κ. Πουργουρίδη και να του πω ότι ως Βουλευτής μπορεί να πάει στη Βουλή και να εισηγηθεί την αλλαγή του Συντάγματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το έκαναν. Μπορούν να το ξανακάνουν, και ακόμη μπορούν να επιβάλουν και δικτατορία.

Εκείνο που έχω να του πω είναι ότι η Εκκλησία έζησε στη δισχιλιόχρονη πορεία της πολλές δικτατορίες, πολλούς άθεους Αυτοκράτορες είχε, που την πίεζαν, και μάλιστα Αυτοκράτορες που όταν περπατούσαν σειόταν ολόκληρη η γη. Και επέζησε, γιατί η Εκκλησία δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Είναι θείο δημιούργημα και την προστατεύει ο Θεός και δεν φοβάται. Γι’ αυτό αντιπαρερχόμεθα όλες αυτές τις απειλές. Αν παραστεί ανάγκη να δώσουμε και όλη την περιουσία της Εκκλησίας, ό,τι έχει και δεν έχει, είμαστε έτοιμοι, και εγώ και όλοι οι Αδελφοί, να τη δώσουμε για τη σωτηρία της πατρίδας, και δεν μπορεί ο κ. Πουργουρίδης να μας λέγει ότι σπαταλούμε την περιουσία της Εκκλησίας. Ακόμη να πω και κάτι άλλο, ότι δηλαδή παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση η Αρχιεπισκοπή φέτος έδωσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ περισσότερα από πέρυσι, για να συμπαρασταθεί στο πτωχό και στον άρρωστο, γιατί δε θέλαμε, η Εκκλησία να στερηθεί φέτος του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της. Υπογραμμίζουμε ότι όχι μόνο βιβλία θα αγοράζαμε και θα διανέμαμε στο λαό μας, αλλά όλη την περιουσία της Εκκλησίας. Η περιουσία της Εκκλησίας δεν είναι δική μας. Εμείς είμαστε διαχειριστές, και μάλιστα καλοί διαχειριστές. Μπορούν να έρθουν να δουν τα βιβλία μας, τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι τα πάντα να δώσουμε για την πατρίδα, όχι μόνο μερικά ψίχουλα.

Όσον αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν ήθελα χθες να χαλάσω το θρησκευτικό κλίμα, εκεί όπου πήγαμε να χαιρετίσουμε και να πούμε χρόνια πολλά στους αρρώστους και να τους συμπαρασταθούμε. Σε εκείνον είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχουν έποικοι. Εάν φέρει σχέδιο, το οποίο θα προνοεί ότι οι έποικοι δεν θα αποχωρήσουν από την Κύπρο, δεν νομίζω ότι θα θέλει παπά να του πει ότι δεν περνά. Δεν πρέπει να του κακοφαίνεται, όταν λέμε κάτι τέτοιο. Άκουσε τόσο από τον Τούρκο Πρόεδρο, όσο και από τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ότι στην Κύπρο θέλουν δύο κράτη, όχι όμως Ομοσπονδία, και μάλιστα λειτουργική Ομοσπονδία. Εάν φέρει τέτοιο σχέδιο, που να προβλέπει δύο κράτη, και πάλι νομίζω, δεν θέλει να του πούμε εμείς ότι δεν περνά από το λαό. Λέμε μερικές αλήθειες, και επειδή ο Πρόεδρος δεν είναι πρωτάρης -έχει πολλά χρόνια που προΐσταται μιας ολόκληρης παράταξης- πρέπει να μάθει να ακούει και αντίλογο. Έχουμε δημοκρατία, έχουμε ελευθερία του λόγου και δεν νομίζω ότι πρέπει να αναστατώνεται, όταν κάποιος κάνει μια δήλωση, που δεν του αρέσει. Δεν πρέπει να ακούμε εκείνα που μας αρέσουν μόνο. Πρέπει να ακούμε και εκείνα που δεν μας αρέσουν, φτάνει να είναι σωστά. Εμείς ευχόμαστε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιτύχει, για το καλό όλης της Πατρίδας, αλλά και για τον κάθε Κύπριο ξεχωριστά. Η ευχή πηγάζει από το κέντρο της καρδίας μας. Πραγματικά ευχόμαστε να πετύχει και να φέρει ένα σχέδο λειτουργικό, που θα είναι βιώσιμο, για να ζήσει αυτός ο τόπος ειρηνικά και ο λαός μας να ευτυχήσει στη γη των Πατέρων του.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ