Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 356, 10 Δεκεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟ Β’

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑ ΜΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Ο ΓΚΡΕΚΟ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


“Ολίγη αγαπημένη Πολιτεία”

Η Αλεξάνδρεια και το Πατριαρχείο μέσα από τα μάτια του Έλληνα Αιγυπτιώτη Ιωάννη Χατζηφώτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟ Β’

Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε το πρωινό της Τρίτης στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τους 12 Ιεράρχες -μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, καθώς και από τα στελέχη και τους υπαλλήλους του Συνοδικού Μεγάρου. Ο Πατριάρχης της δευτερόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας τιμήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος με την ανώτατη τιμητική διάκριση, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου.

“Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή Σας υποδεχόμαστε σήμερα Μακαριώτατε άγιε αδελφέ μαζί με τα τίμια μέλη της Συνοδείας σας, στα Συνοδικά Γραφεία της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος” είπε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κι ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: “Έχουμε πολλά να διδαχθούμε από την ζώσα εμπειρία της αδελφής Αποστολικής Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, η οποία και εκφράζεται στο πρόσωπό Σας Μακαριώτατε, και η συνεργασία μας μπορεί να κατέχει όλη την δυναμική που χρειάζεται για να συνεχισθεί το ιεραποστολικό όραμα”.

Συγκινημένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος είπε πως η επίσημη επίσκεψή του στην Εκκλησία της Ελλάδος “δεν είναι μια εθιμικής επικοινωνίαν αλλά αποτελεί ουσιαστικήν και φιλάδελφον διάθεσιν εκφράσεως της μεταξύ υμών και ημών, ειλικρινούς κοινωνίας, αγάπης και συναντιλήψεως εν μέσω ενός κλίματος πνευματικής ευφροσύνης”.

Κορυφή σελίδας


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Με αφορμή την κατάταξη στο Αγιολόγιο του Ιερομάρτυρα π. Φιλούμενου, μίλησε στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, παρουσία του Γενικού Διευθυντού του Ρ/Σ της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το μαρτυρικό τέλος του π. Φιλούμενου, σημειώνοντας παράλληλα την ευαγγελική προτροπή για την αγάπη προς τους εχθρούς. «Είναι αυτό το οποίο τονίζουμε πάντοτε στους διαθρησκειακούς διαλόγους και τις συνομιλίες με τα άλλα θρησκεύματα τα μη χριστιανικά. Ο Χριστός δεν προβάλλει μόνο την άπειρη φιλανθρωπία του Θεού και την αγάπη, αλλά προβάλει και το «αγαπάτε τους εχθρούς ημών». Και αυτή είναι η προσφορά μας και η διακονία του Πατριαρχείου διαμέσου των αιώνων και γι’ αυτόν τον λόγο το Πατριαρχείο απολαμβάνει σεβασμού απ’ όλες τις πολιτειακές αρχές αλλά και γενικότερα απ’ όλους τους μη χριστιανούς, διότι ακριβώς η αποστολή του είναι να προβάλει το σαρκωμένο μήνυμα της αγάπης, της φιλανθρωπίας, του αλληλοσεβασμού και όχι απλώς της συνυπάρξεως»…Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και για τις επιθέσεις αυτοκτονίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται, ο Πατριάρχης σημείωσε –αναφερόμενος σ’ αυτούς που προβαίνουν σ’ αυτές τις πράξεις και αυτοαποκαλούνται μάρτυρες- ότι «το Μαρτύριο του Χριστού διακρίνεται διότι είναι το Μαρτύριο της αγάπης Του, που σημαίνει ότι το μαρτύριο είναι ανωφελές όταν δεν εμπνέεται από την αγάπη του Χριστού».

Κορυφή σελίδας


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενορίτες, κατηχητές μαζί με εθελοντές της Αλληλεγγύης και κατοίκους της περιοχής συμμετέχουν στη δενδροφύτευση που διοργανώνουν ο Όμιλος ΟΣΠΑΠ και ο Τηλεοπτικός Σταθμός ΣΚΑΪ για να φυτέψουν 50.000 δένδρα στην καμένη γη της Πεντέλης και συγκεκριμένα στη θέση Κοκκιναράς, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00. Στη δράση αυτή το παρών θα δώσουν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι οποίοι συμβολικά θα φυτέψουν ένα δένδρο. Η δενδροφύτευση θα γίνει στην περιοχή Αγ. Σίλας, στο τέρμα της οδού Τενέδου μέσω της λεωφόρου Πεντέλης.

Πληροφορίες: 210 6813925 π. Κυπριανός Κεκέογλου 210 2281754 – 210 2281106
π. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος 210 5203031 «Αλληλεγγύη».

Κορυφή σελίδας


Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑ ΜΥΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Πανηγυρική θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας στη Nότια Τουρκία, παρακολούθησαν και πάλι εκατοντάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο συνεχίζοντας την παράδοση που έχει κινδυνεύσει τα τελευταία χρόνια να διακοπεί, αφού έγινε στόχος εθνικιστικών ομάδων στην Τουρκία.

Ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος προεξήρχε της θείας λειτουργίας στην οποία συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρευωτικής Νικόλαος και παρακολούθησαν εκατοντάδες προσκυνητές.

Παρέστη, επίσης, μεγάλη αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα με επικεφαλής τον πρέσβη, Φωτή Ξύδα, καθώς και η γενική πρόξενος Ελλάδος στην Σμύρνη, Χαρά Σκολαρίκου.

Οι τοπικές αρχές επισκέφθηκαν μετά τη λειτουργία το Μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο προκειμένου να του ευχηθούν για την εορτή και να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την αποκατάσταση μιας εκδήλωσης που ξεκίνησε το 1983. Στην εορτή του Αγίου Νικολάου, το 1992, της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συμμετείχαν ιεράρχες του Πατριαρχείου.

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος δήλωσε ότι ο φετινός εορτασμός θα μπορούσε να συγκριθεί σε λαμπρότητα μόνο με τον εορτασμό του 2003, όταν προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου εορτάστηκαν τα είκοσι χρόνια από την πανηγυρική λειτουργία που άρχισε να τελείται κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου προστάτου των Ναυτικών στην ιστορική βασιλική όπου, μέχρι τον 11ο αιώνα, ήταν ενταφιασμένο το σκήνωμά του. Συγκεκριμένα, το ιερό σκήνωμα κλάπηκε από τη βασιλική και μεταφέρθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας το 1087 μ.Χ.

Ο ναός στον οποίο λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος έπαψε να λειτουργεί μετά το 1923 και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το 1983 ξεκίνησε νέα παράδοση λειτουργίας του ναού την ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου. Η παράδοση αυτή, που συγκέντρωσε αμέσως μεγάλο ενδιαφέρον, βρέθηκε στο στόχο εθνικιστικών ομάδων που ασκούσαν συνεχώς πιέσεις για να εμποδίσουν την τέλεση της λειτουργίας.

Κορυφή σελίδας


Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Ο ΓΚΡΕΚΟ

Τα εγκαίνια της έκθεσης "Οι καταβολές του Ελ Γκρέκο - Η Τέχνη της εικόνας στην Ενετική Κρήτη" πραγματοποιήθηκαν χθες στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνου και τον Αρχιεπίσκόπο Κρήτης κ. Ειρηναίο. Η έκθεση περιλαμβάνει 47 έργα τέχνης, μεταξύ αυτών και έξι σπάνιες εικόνες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

"Σκοπός της έκθεσης είναι να γίνει κατανοητό στους επισκέπτες πως οι Κρήτες ζωγράφοι είχαν αφομοιώσει στοιχεία τόσο της βυζαντινής όσο και της δυτικής παράδοσης στο έργο τους και μέσα απ’ αυτό να κατανοήσουν ότι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, όταν έφτασε στη Βενετία, ήταν, όχι απλώς ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, αλλά ταυτόχρονα ενημερωμένος και εξοικειωμένος με τις τάσεις της Δύσης", ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μανχάταν, όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάσης, η επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη και της σημαντικής αυτής έκθεσης, δρ. Αναστασία Δρανδάκη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, δήλωσε ότι "οι έξι εικόνες του Ελ Γκρέκο είναι: μια από το Δημοτικό Μουσείο του Ηρακλείου, ο περίφημος Γκρέκο της Μητροπόλεως της Σύρου, δυο του Μουσείου Μπενάκη, μια εικόνα από την Εθνική Πινακοθήκη, μια από το Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας στο Κίνγκστον του Καναδά, για την οποία υπάρχει η επιστημονική επιχειρηματολογία ότι αποτελεί κομμάτι έργου που βρίσκεται στο Ηράκλειο, δηλαδή ήταν η ίδια εικόνα σε τρίπτυχη μορφή, καθώς και η "Η Στέψη της Θεοτόκου", που θεωρείται ομόφωνα από τους ειδικούς έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, και το οποίο αγοράστηκε το καλοκαίρι σε δημοπρασία από το Ίδρυμα Ωνάση. Τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνει η έκθεση είναι κορυφαίων εικονογράφων της Κρήτης του 15ου και 16ου, όπως των διάσημων καλλιτεχνών: Δαμασκηνού, Κλόντζα, Άγγελου, Παβία και Τζαφούρη".

Ξεχωριστά έργα της έκθεσης είναι επίσης: "Η ταφή του Χριστού", ένα μικρό αριστούργημα του Θεοτοκόπουλου που αγοράστηκε το 2000 από την Εθνική Πινακοθήκη και θεωρείται το σημαντικότερο έργο της βενετσιάνικης περιόδου. Ένα άλλο έργο είναι «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» που φιλοτέχνησε πριν φύγει για την Ιταλία και φέρει ολόκληρη την υπογραφή του. "Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα" και φέρει την υπογραφή "χειρ Δομηνίκου", όπως και η "Προσκύνηση των Μάγων". Τον αριθμό των αυθεντικών έργων του Θεοτοκόπουλου συμπληρώνουν η "Βάπτιση του Χριστού" και "Προσκύνηση των Ποιμένων".

Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει έντεκα σπάνιες εικόνες από τη Συλλογή της Αγίας Αικατερίνης της Μονής του Σινά, που βρίσκονται στο μετόχι της στο Ηράκλειο.

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Στο ανακαινισμένο Βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας (κτίριο Νεδέλκου, Εγνατίας 109) διαμορφώθηκε λόγω των εορταστικών ημερών ένα διαφορετικό, φιλικό περιβάλλον για τους επισκέπτες, όπου προσφέρεται καφές και το παραδοσιακό αγιορείτικο λουκούμι.

Οι επισκέπτες, ανεξάρτητα από τις αγορές μπορούν να λάβουν δωρεάν αναμνηστικές συλλεκτικές αφίσες από την Έκθεση Θησαυρών του Αγίου Όρους, κατά την προτίμησή τους, που περιλαμβάνουν μερικά από τα πλέον σημαντικά εκθέματα της Έκθεσης.

Για τους επισκέπτες που θα αγοράσουν βιβλία, προσφέρονται δώρα από τις προσεγμένες εκδόσεις της Αγιορειτικής Εστίας, καθώς και συλλεκτικά folders με καρτ ποστάλ κειμηλίων της Έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους.

Το Βιβλιοπωλείο λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ (τηλέφωνο επικοινωνίας 2310263308).

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ