Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 355, 7 Δεκεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ

Δείτε τον Ευαγγελισμό και άλλα έργα του Παρθένη
σε σχολιασμό του καθηγητή Χρύσανθου Χρήστου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Συνέρχεται αύριο Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου σε πανηγυρική Συνεδρία θα υποδεχθεί τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο και σε ειδική τελετή θα του απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισκέφθηκε την Παρασκευή το πρωί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πέρασε το κατώφλι του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στις έντεκα και μισή το πρωί με τους δυο άνδρες να συνομιλούν για περισσότερο από σαράντα λεπτά.

Ο Μακαριώτατος δήλωσε, υποδεχόμενος τον κ. Σαμαρά, ότι συνδέεται με πολυετή φιλία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο καινούργιο του ξεκίνημα, ενώ τον παρότρυνε να ανταποκριθεί με δύναμη, διαφάνεια και διαύγεια στα νέα του καθήκοντά, που του εμπιστεύτηκε ο λαός της Νέας Δημοκρατίας με την ψήφο του.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να σταθούν ο ίδιος και το κόμμα του στο πλευρό της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε πολλά θέματα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλους τους πολιτικούς στο πλευρό μας».

Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι προορισμός της Εκκλησίας είναι η πνευματική ανύψωση του ανθρώπου, ενώ ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά και για το φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής και βεβαίως για τα τέσσερα ιδρύματα που οραματίζεται να δημιουργήσει.

«Η Εκκλησία είναι ένα πνευματικό καθίδρυμα που προάγει έργα αξίας στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι ο ίδιος αλλά και η Νέα Δημοκρατία θα σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες του Μακαριωτάτου στο φιλανθρωπικό έργο του.

Κορυφή σελίδας


ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Στην Αθήνα, στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο, από την Τρίτη το βράδυ έως και Παρασκευή, 8-11 Δεκεμβρίου 2009, το ανά τριετία συγκαλούμενο από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, Δ΄ Διεθνές Συνέδριο, Μουσικολογικό και Ψαλτικό, με τον γενικό τίτλο «Θεωρία και Πράξη της Ψαλτικής Τέχνης».

Εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ειδημόνων επιστημόνων θα συμμετέχουν και σχεδόν όλες οι γνωστές Χορωδίες Βυζαντινής Μουσικής της Ελλάδας.. Η σύγκληση του Δ΄ Συνεδρίου και η σύνθεση της θεματικής του γίνεται με την συνεργασία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και την οργανωτική συμπαράσταση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, υπό την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.

Το Δ΄ αυτό Συνέδριο διατηρεί τον καθιερωμένο από τα τρία προηγούμενα Συνέδρια διττό χαρακτήρα, μουσικολογικό και ψαλτικό – καλλιτεχνικό. Ο σχεδιασμός αυτός χωράει όλους τους επιστήμονες και ψάλτες – μουσικολόγους και όλους τους ψάλτες – καλλιτέχνες.

Περισσότερα στον ιστοχώρο του Ιδρύματος

Κορυφή σελίδας


ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Με την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ εγκαινιάστηκε την 3η Δεκεμβρίου ε.ε., στο ειδικώς εξοπλισμένο εργαστήριο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, το πρόγραμμα φηφιοποίησης των πολυτίμων χειρογράφων που ευρίσκονται τεθησαυρισμένα στους ανακαινισμένους χώρους της.

Η υλοποίηση του προγράμματος κατέστη δυνατή αφενός μεν χάρη στην ανιδιοτελή προσφορά των απαραιτήτων τεχνικών μέσων από το Ίδρυμα «Juma Al Majed Center for Culture and Heritage», που εδρεύει στο Ντουμπάι, αφετέρου δε χάρη στην χρηματική αρωγή της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, όπως αυτή την διαχειρίζεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Το Φως της Αφρικής». Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος, η πνευματική παρακαταθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπως αυτή έχει διαχρονικά ερανιστεί στις σελίδες των εν λόγω χειρογράφων, θα καταστεί προσιτή μέσω του διαδικτύου στον κάθε ερευνητή ή αναγνώστη μέσω της δημιουργίας μιας βάσης δεδομένων, λειτουργούσα ως κιβωτός γνώσης.

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η προσφυγή της Εκκλησίας της Κύπρου κατά της Τουρκίας για την αποστέρηση των περιουσιών στα κατεχόμενα:

1.Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

2.Της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας

3.Της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου

4.Της Ιεράς Μονής Κύκκου και

5.Της Ιεράς Μονής Μαχαιρά

Δια της προσφυγής, η οποία κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Σ. Αγγελίδη, η Εκκλησία της Κύπρου καταγγέλλει ότι για οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων, όπως αυτά καθορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ευθύνη αποκλειστικά φέρει η Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων καταγγέλλεται:

-Η παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας, δηλαδή του δικαιώματος της χρήσης, της κάρπωσης και της ελεύθερης και απρόσκοπτης και χωρίς περιορισμούς αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της.

-Η παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της άσκησης της θρησκείας και της θρησκευτικής λατρείας στους θρησκευτικούς χώρους που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα καταγράφεται με τεκμηριωμένα στοιχεία, η καταστροφή της θρησκευτικής κληρονομίας και μνημείων της Κύπρου.

Η Εκκλησία της Κύπρου ως η μόνη νόμιμη και αδιαμφισβήτητη ιδιοκτήτρια της περιουσίας ως νομικό πρόσωπο αλλά και εκ μέρους όλου του χριστεπώνυμου πληρώματος της διεκδικεί και ζητεί και δικαιούται να έχει:

1.Απρόσκοπτη απόλαυση και χρήση της περιουσίας της ούτως ώστε να μπορεί ελεύθερα να ασκεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τη θρησκευτική λατρεία στους θρησκευτικούς χώρους.

2.Την αποκατάσταση της περιουσίας της στην προ του 1974 κατάσταση όπου αυτό είναι εφικτό.

3.Αποζημιώσεις για την μέχρι σήμερα απώλεια χρήσης και αξιοποίησης των πιο πάνω περιουσιών.

Κορυφή σελίδας


ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Έκθεση με έργα 23 καλλιτεχνών από την Βρετανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία και Γερμανία, για τη συλημένη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου εγκαινίασε η δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» της κυπριακής πρωτεύουσας.

Τα έργα των καλλιτεχνών είναι εμπνευσμένα από φωτογραφίες του διακεκριμένου Κύπριου φωτογράφου Δώρου Παρτασίδη, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Μεταξύ 2003-2008 ο Παρτασίδης πραγματοποίησε επανειλημμένες επισκέψεις στην Κύπρο, με σκοπό να αποτυπώσει σε οπτικό αρχείο τα λεηλατημένα μνημεία στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Ο θεατής βλέπει αυτά που είδε και ο φωτογράφος, δηλαδή εκκλησίες ερειπωμένες, με σπασμένα τζάμια, εγκαταλειμμένα κτίρια, με καταρρέουσες οροφές, τοίχους, δάπεδα, βεβηλωμένα κοιμητήρια και τόσα άλλα.

Ο Δ. Παρτασίδης αναφέρει ότι αποτύπωσε φωτογραφικά «τραγικά γεγονότα ανθρώπινες και υλικές απώλειες και τη χάραξη ενός διαχωριστικού πλέγματος από το ανατολικό ως το δυτικό άκρο του νησιού με χιλιάδες οπλισμένους φρουρούς».

Η έκθεση οργανώνεται από το ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α., που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο όπου διατηρείται και το μεγαλύτερο μέρος των συλλογών του, σε συνεργασία με την Gallery K του Λονδίνου. Η Gallery K, του Λονδίνου διένειμε τις φωτογραφίες του Παρτασίδη σε 23 γνωστούς καλλιτέχνες από 5 χώρες ( Βρετανία, Κύπρο, Ελλάδα, Ελβετία, και Γερμανία) οι οποίοι και κλήθηκαν να εκφράσουν την ευρύτερη έννοια της συλημένης πολιτιστικής κληρονομιάς με όποιον τρόπο επιθυμούν. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο τον περασμένο Μάρτιο.

Σε ομιλία της στα εγκαίνια της έκθεσης η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου επεσήμανε ότι αυτό που συνέβη το 1974 με την τουρκική εισβολή είναι πρωτοφανές. «Εδώ και 35 χρόνια η θρησκευτική πολιτιστική κληρονομιά της κατεχόμενης Κύπρου ρημάζει. Πολύτιμες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά έχουν αποτοιχιστεί και πωληθεί από αρχαιοκάπηλους σε Ιδρύματα του εξωτερικού και σε ιδιωτικούς συλλέκτες. Σπάνιες φορητές εικόνες και παλαίτυπα έχουν εξαφανιστεί. Ιστορικά μνημεία έχουν μείνει έρμαιο στη φθορά του χρόνου», κατάγγειλε η κ. Μαύρου.

Η δήμαρχος Λευκωσίας υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας οργανωμένης διεθνούς προσπάθειας για προστασία των μνημείων και της ιστορίας της πολύπαθης Κύπρου.

Κορυφή σελίδας


Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΗ

Πέντε έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη με θέμα τον Ευαγγελισμό θα φιλοξενήσει από τις 9 Δεκεμβρίου το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία), στο πλαίσιο της έκθεσης: Κωνσταντίνος Παρθένης: «Δύναμις-Ποίηση, Ευαγγελισμός».

Το θέμα του Ευαγγελισμού συγκινούσε ιδιαίτερα το ζωγράφο, ο οποίος το παρουσίασε με μια σύνθεση που δεν υπάρχει ούτε στην ευρωπαϊκή ούτε στην βυζαντινή εικονογραφία. Η παρούσα έκθεση συγκεντρώνει τρία έργα με τον συγκεκριμένο τίτλο, τα οποία τοποθετούνται χρονικά στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας (1910-1911).

Είκοσι χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του ’30, ο Παρθένης ζωγραφίζει έναν ακόμα «Ευαγγελισμό» με εντελώς όμως άλλη εικονογραφία, καθώς ο μεγάλος διαστάσεων πίνακας (100&215;100) -ο οποίος δεν εκτίθεται στην παρούσα έκθεση- καλύπτεται από ένα τοπίο με ένα κτίσμα δεξιά, μπροστά από το οποίο κάθεται η Παναγία, ενώ από την άλλη άκρη έρχεται ο Άγγελος και της απευθύνει τον Χαιρετισμό.

Το νέο έργο που παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή είναι ένας μεγάλος πίνακας προερχόμενος από ιδιωτική συλλογή, που έχει μεν δημοσιευθεί στο βιβλίο του Ε. Ματθιόπουλου αλλά ουσιαστικά δεν έχει παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό. Το έργο ανήκει στα τελευταία χρόνια της δημιουργίας του Παρθένη, στη δεκαετία του 1950, και έχει δύο τίτλους, «Ποίηση» και «Ευαγγελισμός».

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία θα παρουσιάσει ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης κ. Νικόλαος Ζίας, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009 στις 19:00 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία), οδός Ιω. Παπαρρηγοπούλου αρ. 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αίθουσα «Άθω Γ. Τσούτσου».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2010.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ