Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 354, 3 Δεκεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

“ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ”

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνειΔείτε στη Μυριόβιβλο

"Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας"

Διάρκεια ταινίας: 18,43 λεπτάΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Οι ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), που συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη, συζήτησαν το θέμα της αύξησης της φορολόγησης Ακίνητης Περιουσίας μετά την διευκρινιστική επιστολή που έστειλε στην Εκκλησία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μετά από πολύωρη συζήτηση οι ιεράρχες αποφάσισαν να καταβάλουν την εισφορά εκτάκτως για φέτος, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει διάλογος που θα αφορά στα επόμενα έτη και θα αρχίσει εκ του μηδενός.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ιεράρχες αλλά και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος:

α. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.

β. Η Εκκλησία της Ελλάδος επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000 ) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

γ. Η Εκκλησία θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ' ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους ή ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

δ. Ως εκ τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει όπως για το έτος 2009 και μόνο, η Εκκλησία της Ελλάδος, συνεισφέρει με το αναλογούν σε Αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα.

Όσον αφορά στις προσλήψεις των υπαλλήλων των μητροπόλεων που σύμφωνα με το νόμο θα γίνονται πλέον μετά από συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι ιεράρχες αποφάσισαν: :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμφωνεί κατ' αρχήν με το εν λόγω Νομοσχέδιο, ώστε σε αρμονία με τον Καταστατικό Της Χάρτη (Νόμος 590/1977), οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού που θα διενεργούν τα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. να υπόκεινται στον έλεγχο νομιμότητος του Α.Σ.Ε.Π., εφ' όσον η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά στο θέμα των οχημάτων των Ιερών Μητροπόλεων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλύφθηκε πλήρως από τις διατάξεις της υπουργικής αποφάσεως, υπό τον όρο ότι αφορά όσα οχήματα η προμήθειά τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος, η ΔΙΣ «δέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αρχιεπίσκοπο, πρόεδρο της ΔΙΣ και πέντε μέλη της».

Διαβάστε στο ecclesia την επιστολή του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

Κορυφή σελίδας


“ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ”

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος απένειμε την Τρίτη σε ειδική τελετή, τους τίτλους Πιστοποίησης Ελληνομάθειας σε πτυχιούχους που παρακολούθησαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 το δωρεάν πρόγραμμα της Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη «Πολιτισμικός Προσανατολισμός» (Γνωριμία με την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό).

Τους τίτλους όλων των επιπέδων απένειμε στους επιτυχόντες ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αποβλέπει να βοηθήσει τον καθένα από τους ανθρώπους. «Δεν υπάρχει διάκριση», είπε ο Μακαριώτατος «σε θρησκείες και χρώματα. Ο άλλος άνθρωπος είναι εικόνα Θεού, είναι η χαρά μας, είναι ο αδελφός μας. Καλή αξιοποίηση του διπλώματος που πήρατε, είναι ένα εισιτήριο για την περαιτέρω πορεία σας», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους πτυχιούχους.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Γενικός Διευθυντής της «Μ.Κ.Ο Αλληλεγγύη» κος Κωστής Δήμτσας ο οποίος συνεχάρη τους μαθητές και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του προγράμματος το οποίο από της ενάρξεώς του μέχρι και σήμερα αριθμεί 2.500 επωφελούμενους. Επίσης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ήδη η « Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη» δέχεται προτάσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό για επέκταση του προγράμματος. Ο κος Ιωάννης Γ. Κοτσανάς, συντονιστής του προγράμματος, προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να επισκεφθεί την «Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη» και να παρακολουθήσει το πρόγραμμα «Γνωριμία με την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό». Πρόσκληση την οποία και απεδέχθη ο Μακαριώτατος.

Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Η αίσθηση του εξωφύλλου και της υφής των σελίδων στα χέρια, η μυρωδιά του χαρτιού, του υφάσματος ή του δέρματος, το θρόισμα των φύλλων που γυρίζουν, ή το τρίξιμο ενός σκληρού καλύμματος που ανοίγει, όλα όσα ο χρόνος αποτυπώνει κι αφήνει γοητευτικό απομεινάρι, είναι κοινή εμπειρία όλων όσων αγαπούν το παλιό βιβλίο, ιδίως τώρα στους δύσκολους καιρούς γι’ αυτό.

Η Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας πραγματοποιεί μια ξεχωριστή εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής, στο χώρο του Ιανού, για το βιβλίο και τη βιβλιοδεσία ή τη στάχωση, σύμφωνα με τον βυζαντινό όρο. Πέρα από την ιστορία της βιβλιοδεσίας, των ανθρώπων και των τεχνικών της, σε θέματα ορολογίας, μεθοδολογίας και τεκμηρίωσης, πέρα ακόμη και από την παρουσίαση σοβαρών εργασιών σύγχρονης κι εξαιρετικά καλαίσθητης δημιουργίας, επιχειρείται μέσα από τη συνάντηση αυτή, η στροφή του ενδιαφέροντος προς μια αγνοημένη, αλλά τόσο ξεχωριστή τέχνη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι:
Ευάγγελος Χρυσός, Ταξιάρχης Κόλιας, Δημήτρης Κωνστάντιος
και θα μιλήσουν οι:
Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Κώστας Κωνσταντινίδης, Μπάμπης Λέγγας,
Αναστασία Λαζαρίδου και Νίκη Τσιρώνη

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24). Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009, ώρα 8.30 μμ.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ