Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 353, 30 Νοεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΜΙΝΑΡΕΔΩΝ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

«ΟΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Άγιος Ανδρέας
ο Πρωτόκλητος ΑπόστολοςΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΟΙ ΕΛΒΕΤΟΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΜΙΝΑΡΕΔΩΝ

Υπέρ της απαγόρευσης νέων μιναρέδων τάχθηκαν χθες οι Ελβετοί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του σχετικού δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση που αντιτίθεται στην απαγόρευση, είχε προειδοποιήσει ότι η τροποποίηση του συντάγματος ώστε να απαγορευτεί η οικοδόμηση μιναρέδων θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα “ακραίων κύκλων”. Για “τεράστια έκπληξη” έκανε λόγο η ελβετική τηλεόραση, 30 λεπτά ύστερα από το τέλος της ψηφοφορίας. Η πρόταση του δημοψηφίσματος έγινε από το Λαϊκό Ελβετικό Κόμμα, το μεγαλύτερο του κοινοβουλίου. Στην Ελβετία ζουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι και, σε όλη τη χώρα, υπάρχουν τέσσερις μιναρέδες.

Με βάση του ελβετικό σύστημα, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό εκτός κι αν το εγκρίνουν τα περισσότερα καντόνια και οι περισσότεροι ψηφοφόροι. Οι Ελβετοί με τη σαφέστατη πλειοψηφία 57.5% στα 22 από τα 26 καντόνια ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης ανέγερσης νέων μιναρέδων. Οι υποστηρικτές του ΟΧΙ γιορτάζουν για τα αποτελέσματα, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τη «μουσουλμανική κοινότητα» ότι η απαγόρευση των μιναρέδων δεν σημαίνει, «απόρριψη της μουσουλμανικής κοινότητας, της θρησκείας και του πολιτισμού» τους. Η απαγόρευση που κέρδισε την πλειοψηφία και των Καντονιών και του εκλογικού σώματος θα περιληφθεί τώρα στο σύνταγμα της χώρας. «Το ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) σέβεται την απόφαση αυτή. Συνεπώς η κατασκευή των νέων μιναρέδων στην Ελβετία δεν επιτρέπεται πλέον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Κορυφή σελίδας


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια με είδη τροφίμων και ένδυσης στην Αγιάσο και στην Καλλονή Λέσβου. Κλιμάκιο της Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύης» με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωστή Δήμτσα επισκέφθηκε το Ίδρυμα «Θεομήτωρ» (στην Αγιάσο) και μετέπειτα την Καλλονή της Λέσβου όπου και παρέδωσε τη βοήθεια.

Κορυφή σελίδας


«ΟΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ»

Ένα ζωντανό οδοιπορικό στην Ελληνική περιφέρεια - με συντροφιά τους ακροατές του - επιχειρεί το ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89.5, μέσα από την εκπομπή “Όπου ταξιδεύω η Ελλάδα μου χαμογελάει”. Η Σμαραγδή Καράγιωργα μαζί με τον Αντώνη Γιαννακόπουλο μεταφέρουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της περιφέρειας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και προβάλλοντας τις ομορφιές που συναντά κανείς στις κοινότητες και τα ελληνικά χωριά. Συναντούν την Ελλάδα εκείνη που δεν μας πληγώνει μόνο, αλλά και μας χαμογελάει.
Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 15:00 - 16:00

Κορυφή σελίδας


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ

80 θεολόγοι καθηγητές και δάσκαλοι από τους 200 που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση παρακολουθούν κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, (16.30 – 20.00), στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Ιερά Μονή Πεντέλης, επιμορφωτικά σεμινάρια για το μάθημα των θρησκευτικών, τα οποία διοργανώνει το Διορθόδοξο Κέντρο, ως επιμορφωτικός οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για το Ακαδημαϊκό έτος 2009 - 2010.

Βασικοί άξονες των σεμιναρίων, τα οποία τελούν υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι:

• η επιστήμη της Θεολογίας και ιδιαίτερα τα σύγχρονα επιστημονικά ζητήματα που προκύπτουν στη σύνδεσή της με το μάθημα (θρησκεία και θρησκείες, παράδοση και εκσυγχρονισμός, η παρουσίαση της βίβλου, η ιστορική αφήγηση, ερμηνευτικές προσεγγίσεις του δόγματος, η λειτουργία της τέχνης),
• οι διδακτικές προσεγγίσεις του μαθήματος των Θρησκευτικών,
• θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (θρησκείες και πολιτισμός, η θρησκευτική διάσταση),
• τα δικαιώματα του παιδιού και η προαγωγή της ψυχικής και πνευματικής του υγείας,
• οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας,
• τεχνικές επίλυσης συγκρούσεων,
• η χρήση των νέων τεχνολογιών στο σχολείο,
• τα Αναλυτικά Προγράμματα και η εφαρμογή τους.

Για τη συμμετοχή τηρήθηκε αυστηρά σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αίτησης, ενώ λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος τα σεμινάρια θα επαναληφθούν τον Φεβρουάριο του 2010. Τα σεμινάρια διαρκούν 40 εκπαιδευτικές ώρες και πραγματοποιούνται από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ως και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009, Οι εργασίες των σεμιναρίων περιλαμβάνουν εισηγήσεις, εργασία σε ομάδες, βιωματικές ασκήσεις και εργαστήρια, δειγματικές διδασκαλίες σε εικονική τάξη, μελέτες περίπτωσης και συζήτηση. Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών έχουν αναλάβει μέλη ΔΕΠ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα στελέχη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που έχουν την ευθύνη του μαθήματος των Θρησκευτικών, Σχολικοί Σύμβουλοι, Συγγραφείς διδακτικών εγχειριδίων του μαθήματος και ειδικοί επιστήμονες. Στην επιμόρφωση συμμετέχει και ο Συνήγορος του Παιδιού. Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο κ. Άγγελος Βαλλιανάτος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων.

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης
Για πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 8037643

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ