Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 350, 19 Νοεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ

ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΚΟ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Νίκος Ζίας

Ο Φώτης Κόντογλου
και η Νεοελληνική ΖωγραφικήΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ

Τις εργασίες αποκατάστασης του πύργου Νεμπόισα στη Σερβία, όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής, επιθεώρησαν ο Σέρβος υπουργός Πολιτισμού, Νεμπόισα Μπράντιτς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία, Δημοσθένης Στωίδης. Κατά την επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε ότι η αναστήλωση του πύργου εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2010.Ο κ. Στωίδης δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών, επισημαίνοντας ότι η ταχεία ολοκλήρωσή τους έχει μεγάλη σημασία για τις πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η αποκατάσταση του πύργου Νεμπόισα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009. Στο σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων επιπέδων, στο εσωτερικό του, όπου το ένα θα αποτελεί μόνιμα, εκθεσιακό - μουσειακό χώρο, αφιερωμένο στο έργο και τη δράση του Ρήγα Βελεστινλή. Στα άλλα τρία επίπεδα, θα λειτουργούν εκθέσεις από τους αγώνες των Σέρβων για ελευθερία, αλλά και τους αγώνες άλλων βαλκανικών λαών. Έξω από τον πύργο θα κατασκευαστεί ένας ημιυπαίθριος χώρος, χωρητικότητας 500 ατόμων, που θα λειτουργεί ως ελληνο-σερβικό πολιτιστικό κέντρο και θα φιλοξενεί εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Το συνολικό κόστος του έργου θα διαμορφωθεί περίπου στο 1,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ελληνικό κράτος, μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών (Hellenic Aid), θα καταβάλλει 1.380.000 και το υπόλοιπο ποσό θα καλύψει ο δήμος του Βελιγραδίου.

Ο πύργος Νεμπόισα χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ούγγρους πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού πύργου του 1ου μ.Χ. αιώνα. Στην ιστορία του καταστράφηκε πολλές φορές, αλλά πάντοτε ξαναχτιζόταν. Το 1739, όταν το Βελιγράδι έπεσε στα χέρια των Τούρκων, ο πύργος μετατράπηκε σε φυλακή, χώρο βασανιστηρίων και μαρτυρίου όσων προσπαθούσαν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό.

Το Νοέμβριο του 1797, οι αυστριακές αρχές συνέλαβαν το Ρήγα Βελεστινλή, στην Τεργέστη και μαζί με άλλους εφτά συντρόφους του, τον παρέδωσαν στον πασά του Βελιγραδίου. Ο Ρήγας και οι σύντροφοί του κρατήθηκαν περίπου επτά μήνες φυλακισμένοι στον πύργο Νεμπόισα και τον Ιούνιο του 1798, οι Τούρκοι τους στραγγάλισαν και τα νεκρά σώματά τους τα πέταξαν στο Δούναβη.

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΚΟ

«Οι καταβολές (ή Οι απαρχές) του Γκρέκο - Η Τέχνη της εικόνας στην Ενετική Κρήτη» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση περιλαμβάνει 47 έργα τέχνης, μεταξύ αυτών και έξι σπάνιες εικόνες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο «Ολύμπικ Τάουερ» στο Μανχάταν, όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάσης, η επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη και της σημαντικής αυτής έκθεσης, Αναστασία Δρανδάκη, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στη σημασία της. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

«Σκοπός της έκθεσης είναι να γίνει κατανοητό στους επισκέπτες πως οι Κρήτες ζωγράφοι είχαν αφομοιώσει στοιχεία τόσο της βυζαντινής όσο και της δυτικής παράδοσης στο έργο τους και μέσα απ' αυτό να κατανοήσουν ότι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, όταν έφτασε στη Βενετία, ήταν όχι απλώς ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, αλλά ταυτόχρονα ενημερωμένος και εξοικειωμένος με τις τάσεις της Δύσης», ανέφερε η κ. Δρανδάκη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, δήλωσε ότι «οι έξι εικόνες του Ελ Γκρέκο είναι: μια από το Δημοτικό Μουσείο του Ηρακλείου, ο περίφημος Γκρέκο της Μητροπόλεως της Σύρου, δυο του Μουσείου Μπενάκη, μια εικόνα από την Εθνική Πινακοθήκη, μια από το Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας στο Κίνγκστον του Καναδά, για την οποία υπάρχει η επιστημονική επιχειρηματολογία ότι αποτελεί κομμάτι έργου που βρίσκεται στο Ηράκλειο, δηλαδή ήταν η ίδια εικόνα σε τρίπτυχη μορφή, καθώς και η «Η Στέψη της Θεοτόκου», που θεωρείται ομόφωνα από τους ειδικούς έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, και το οποίο αγοράστηκε το καλοκαίρι σε δημοπρασία από το Ίδρυμα Ωνάση. Τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνει η έκθεση είναι κορυφαίων εικονογράφων της Κρήτης του 15ου και 16ου, όπως των διάσημων καλλιτεχνών: Δαμασκηνού, Κλόντζα, Άγγελου, Παβία και Τζαφούρη».

Ξεχωριστά έργα της έκθεσης είναι επίσης: «Η ταφή του Χριστού», ένα μικρό αριστούργημα του Ελ Γκρέκο που αγοράστηκε το 2000 από την Εθνική Πινακοθήκη και θεωρείται το σημαντικότερο έργο της βενετσιάνικης περιόδου. Ένα άλλο έργο είναι «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» που φιλοτέχνησε πριν φύγει για την Ιταλία και φέρει ολόκληρη την υπογραφή του. «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα» και φέρει την υπογραφή «χειρ Δομηνίκου», όπως και η «Προσκύνηση των Μάγων». Τον αριθμό των αυθεντικών έργων του Θεοτοκόπουλου συμπληρώνουν η «Βάπτιση του Χριστού» και «Προσκύνηση των Ποιμένων». Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει έντεκα σπάνιες εικόνες από τη Συλλογή της Αγίας Αικατερίνης της Μονής του Σινά, που βρίσκονται στο μετόχι της στο Ηράκλειο.

Κορυφή σελίδας


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗ ΒΟΣΤΟΝΗ

Η λογοτεχνική φιλία του Άγγλου μυθιστοριογράφου Ε.Μ. Φόρστερ και του Κωνσταντίνου Καβάφη, όπως καταγράφεται στο βιβλίο «Forster - Cavafy Letters, Friends at a Slight Angle», παρουσιάσθηκε στο ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης σε διάλεξη του ελληνικής καταγωγής καθηγητή του Πανεπιστημίου Σάφολκ και συγγραφέα του βιβλίου, Πίτερ Τζέφρις.
Ο Δρ. Τζέφρις, που θεωρείται βαθύς γνώστης του έργου και της ζωής του Καβάφη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη φιλία Φόρστερ - Καβάφη, με αποσπάσματα από την μεταξύ τους αλληλογραφία, αλλά και στην επιρροή του Έλληνα ποιητή στην αγγλική λογοτεχνία.
Ανέφερε ότι ο Καβάφης ανακαλύφθηκε από τον Φόρστερ, ο οποίος είχε καθιερωθεί ως συγγραφέας στην Αγγλία εκείνη την εποχή (αρχές του 20ου αιώνα) και εντυπωσιασμένος από το έργο του Έλληνα ποιητή, συνέβαλε καθοριστικά στην έκδοση της πρώτης αγγλικής μετάφρασης των ποιημάτων του.
Στην εκδήλωση, που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Ορφανίδης, ενώ τον συγγραφέα παρουσίασε η σύμβουλος Τύπου και διοργανώτρια της εκδήλωσης Μαγδαληνή Κανταρτζή.
Το βιβλίο «Forster - Cavafy, Friends at a Slight Angle», που εκδόθηκε πέρυσι από το Aμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, πρόκειται να εκδοθεί στην ελληνική γλώσσα το 2010 και ο ελληνικός τίτλος θα είναι: «E.M Φόρστερ - Κ.Π. Καβάφης Αλληλογραφία, Φίλοι σε ελαφρά απόκλιση».

Κορυφή σελίδας


ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο των εκπομπών «Μεγάλα Αφιερώματα» που μεταδίδεται κάθε Κυριακή βράδυ 10-12 μμ, θα μεταδώσει αυτή την Κυριακή 22/11/2009 εκπομπή αφιερωμένη στον Φώτη Κόντογλου. Θα παρακολουθήσει την πορεία του από το Αϊβαλί και την προσφυγιά, μέχρι το Παρίσι , το Άγιον Όρος και την Αθήνα. Μια πορεία πολυκύμαντη, που γέννησε ένα μεγάλο έργο. Στο αφιέρωμα ακούγεται η φωνή του Κόντογλου, να ψάλει και να μιλά για την τέχνη και την Εκκλησία. Μιλούν και διαβάζουν έργα του ο εγγονός του Κόντογλου Παναγιώτης Μαρτίνος, ζωγράφοι, αγιογράφοι και λογοτέχνες. Το αφιέρωμα επιμελείται και παρουσιάζει ο Δημήτρης Κοσμόπουλος.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ