Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 35, 25 Νοεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Με θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου του Γ΄, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος ηγήθηκε αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, των χριστιανικών Ομολογιών, κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπων της Ιορδανίας, της Παλαιστινιακής αρχής, του Εμίρη του Κατάρ και εκατοντάδων πιστών και προσκυνητών από τον Ελληνορθόδοξο κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας τον νέο Πατριάρχη, αφού τον συνεχάρη εκ μέρους του Ελληνικού λαού, τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, είναι ημέρα προσευχής και σηματοδοτεί τη νέα πορεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το οποίο γνώρισε ισχυρούς κλυδωνισμούς, κατά το πρόσφατο παρελθόν.» «Η εκλογή σας» συνέχισε ο κ. Παπούλιας, «διατράνωσε τη βούληση της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος για την αποκατάσταση του Πατριαρχείου στη θέση που του αρμόζει στον Ορθόδοξο κόσμο… Είστε οι φύλακες των Πανάγιων προσκυνημάτων, αλλά και παράγοντας ειρήνης και ισορροπίας στην περιοχή. Το έργο σας δεν θα είναι εύκολο, αλλά, είμαστε βέβαιοι, ότι θα πορευτείτε με σοφία και σωφροσύνη προς την επίλυση των προβλημάτων.»

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, είπε : «Πολλά, βεβαίως, τα συνωθούμενα έμπροσθεν υμών προβλήματα, άτινα καλείσθε να αντιμετωπίσετε. Η διαφύλαξις, πρωτίστως, και η καλλιέργεια του πνεύματος της ενότητος της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος, ο αγών ο ανυποχώρητος διά την καταπαγίωσιν της ειρήνης εις την εύφλεκτον ταύτην περιοχήν, η διά παντός μέσου υπεράσπισις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός προς το ανθρώπινον πρόσωπον -- δικαιωμάτων, άτινα πρώτος ο Χριστιανισμός και εδίδαξε και καθιέρωσε--, η πατρική μέριμνά σας υπέρ του πάσχοντος πνευματικού σας ποιμνίου --ιδία υπέρ των δυστυχούντων και ανέργων νέων και των πεινώντων παιδιών--, η άρσις των μεταξύ των Χριστιανών διαφορών εν τη Αγία ταύτη Πόλει, η κατάλυσις των ορθουμένων κηρύκων του μίσους και της διαπάλης μεταξύ των εις την χώραν ταύτην διαβιουσών κοινοτήτων, η συμβολή των θρησκειών εις την κατάσβεσιν των εστιών εχθρότητος και αντιπαραθέσεως, αίτινες, μέχρι στιγμής, εκόστισαν εκατόμβας θυμάτων εκατέρωθεν.»
Δες το πλήρες κείμενο.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, αντιφωνώντας τους υψηλούς προσκεκλημένους, δήλωσε ότι «η Εκκλησία των Ιεροσολύμων ενωμένη, εν πνεύματι και αγάπη Χριστού, προχωρά εμπρός με στόχο την αύξηση του συνδέσμου μεταξύ των μελών της Αγιοταφιτκής Αδελφότητος και την αποκαάσταση του πνευματικού και ηθικού κύρους του Πατριαρχείου.»

Κορυφή σελίδαςΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Αδιαφορώντας αν θα κατηγορηθεί για παρέμβαση στα «πολιτικά» ζητήματα, η Ακαδημία των Αθηνών, το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, έδωσε το δικό της βαρύνον στίγμα σχετικά με το θόρυβο των τελευταίων μηνών γύρω από το όνομα «Μακεδονία». Με ανακοίνωσή της (23/11/2005) τονίζει τα εξής:

«Η Ακαδημία Αθηνών, με επίγνωση του ιστορικού χρέους της να υπηρετεί την επστημονικώς εξακριβωμένη ιστορική αλήθεια, οφείλει να καταγγείλει την απόπειρα μονοπώλησης από την ΠΓΔΜ του ονόματος της Μακεδονίας, κατά παράβαση των ιστορικών δεδομένων και της γεωγραφικής οροθεσίας στην ευρύτερη ζώνη της νότιας Βαλκανικής.... Η Ακαδημία Αθηνών, εμμένει στην ανάγκη να υιοθετηθεί λύση απαραιτήτως συμβατή με την προφανή επιστημονική αλήθεια. Η τήρηση του κανόνα αυτού αποτελεί προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της διεθνούς ευνομίας, την προαγωγη της επιθυμητής συνεργασίας σε επίπδο κρατών και λαών και επιβάλλεται από τον σεβασμό των αρχών κα αξιών της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.»

Κορυφή σελίδαςΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Εορταστικές εκδηλώσεις πραματοποιήθηκαν στο Κίεβο, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως του προσωπικού ιωβηλαίου των 70 ετών του Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτου Κιέβου & Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδιμήρου (22 – 24/11/2005).

Σε μήνυμά της η Ιερά Σύνοδος προς τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη, τονίζει μεταξυ άλλων: «Γνωρίζομεν τους πολυμόχθους αγώνας, την ανύστακτον μέριμναν, την καρτερίαν και την υπομονήν της Υμετέρας Σεβασμιότητος, ουχί μόνον κατά το χρονικόν διάστημα καθ’ ο η Χάρις του Παρακλήτου Πνεύματος κατέστησεν Αυτήν επικεφαλής της Κανονικής Ορθοδόξου εν Ουκρανία Εκκλησίας, εις καιρούς δυσχειμέρους και δοκιμασίας μεγίστας δι’ Αυτήν, αλλά και καθ’ όλην την Αρχιερατικήν Αυτής Διακονίαν εν τη Εκκλησία του Χριστού.

Διά τούτο θεωρούμεν ότι αξιοχρέως αγάλλεται σήμερα τιμώσα τον Φύλακα Άγγελον Αυτής, η εν Ουκρανία Ορθόδοξος Εκκλησία, καθ’ ότι εν τω Θεοτιμήτω προσώπω Υμών αναγνωρίζει τον θεματοφύλακα των Παραδόσεων και των Δογμάτων της πίστεως της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, αλλά και τον προασπιστή, επ’ εσχάτων, των Κανονικών Αυτής δικαίων...»

Την Εκκλησία της Ελλάδος στις εκδηλώσεις εκπροσώπησαν ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρήτης κ. Θεολόγος και ο Αρχιμ. Προκόπιος Πετρίδης.

Κορυφή σελίδαςΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Ξεκίνησαν στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου Χαλανδρίου και Αγίου Νικολάου Αχαρνών τα μαθήματα των Σχολών Λειτουργικής γλώσσας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τα οποία περνούν φέτος στον δεύτερο κύκλο σπουδών, με σκοπό την ενίσχυση της εκκλησιαστικής γλωσσικής παιδείας του πληρώματος της Εκκλησίας. Τα μαθήματα παρακολουθούν δωρεάν ένας τουλάχιστον εκ των νεωτέρων κληρικών κάθε ενορίας, οι νέοι ιεροψάλτες, οι υποψήφιοι κληρικοί και όσοι άλλοι το επιθυμούν.

Στις Σχολές διδάσκουν διακεκριμένοι φιλόλογοι και θεολόγοι, οι οποίοι αναλύουν διεξοδικά τη Θεία Λειτουργία, τον Ακάθιστο Ύμνο και τον Μικρό Παρακλητικό Κανόνα.

Κορυφή σελίδαςΠΟΙΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Σαφής και ξεκάθαρος, ακόμα μία φορά, ο τ. Υπουργός και Βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής σε άρθρο του για το χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας στην «Ημερησία» (20/11/2005).

«Το θέμα του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας δε αφορά τον ελληνικό λαό Απασχολεί μόνο μια ανακυκλούμενη παρέα συμπατριωτών μας, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια, συντάσσουν κάποιο «μανιφέστο» και αξιώνουν από την Πολιτεία να νομοθετήσει το χωρισμό.»

Και συνεχίσει : «Το ζήτημα του χωρισμού είναι καθ’ ολοκληρίαν άσχετο με το θέμα της διαφθοράς. Η διαφθορά υπάρχει ή όχι, είτε οι σχέσεις είναι «νόμω κρατούσης πολιτείας, συναλληλίας», είτε χωρισμού. Η ανακίνηση αυτή την ώρα είναι ό,τι χειρότερο για μια νηφάλια και σώφρονα προσέγγιση. Η Εκκλησία δέχθηκε πρόσφατα έναν ανελέητο πόλεμο και πριν ηρεμήσουν τα πράγματα καμμία σοβαρή συζήτηση δε μπορεί να επιχειρηθεί..
Η Εκκλησία εδώ είναι η ψυχή του λαού, εγγυήτρια της συνοχής και της διάρκειας του Ελληνισμού... “Στην Ελλάδα”, έγραφε ο Θεοτοκάς, “δε μπορεί να νοηθεί χωρισμός Εκκλησίας – Πολιτείας”.»

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ