Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 347, 9 Νοεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΕΙΚΟΝΑ

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

ΒΛΑΣΙΟΣ ΦΕΙΔΑΣ

Η ευθύνη της Πολιτείας
στη λειτουργία των διακριτών ρόλων
Εκκλησίας και Κράτους



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΕΙΚΟΝΑ

Η «εικόνα» της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη, η πρόσληψη και απόδοση του αρχιτεκτονικού χώρου, πραγματικού και υπερβατικού, αποκαλύπτονται στη διεθνή έκθεση «Η Αρχιτεκτονική ως Εικόνα. Πρόσληψη και αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έως τις 31 Ιανουαρίου 2010. Τριάντα από τα πιο γνωστά μουσεία και συλλογές δύο ηπείρων, της Ευρώπης και της Αμερικής, δανείζουν στην έκθεση εικόνες, χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας και προπλάσματα κτιρίων και ναών. Από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ και το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας μέχρι το Θησαυροφυλάκιο του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και από το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας στο Ερεβάν μέχρι το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, 80 εκθέματα προσφέρουν μια νέα διεισδυτική ματιά στη βυζαντινή τέχνη μέσα από τις αναπαραστάσεις της αρχιτεκτονικής. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα από τις πιο σημαντικές ελληνικές συλλογές βυζαντινής τέχνης, όπως το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, το Μουσείο Αντιβουνιώτισσας στην Κέρκυρα, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο και πολλές άλλες.

Επιστέγασμα πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και του Τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Princeton με τη συμβολή του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών και του Ευρετηρίου Χριστιανικής Τέχνης του ιδίου πανεπιστημίου, είναι η πρώτη έκθεση διεθνώς που εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα. Επιχειρώντας να φέρει τον σύγχρονο θεατή πιο κοντά στο πνεύμα και τον υπερβατικό χαρακτήρα της βυζαντινής τέχνης, η έκθεση ερευνά ζητήματα όπως η πνευματικότητα που διαπνέει τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και η γεμάτη νοήματα διάσταση του χώρου, οι δισδιάστατες απεικονίσεις του πραγματικού και ο ρόλος του φαντασιακού, συμβολισμοί όπως η ουράνια ιεραρχία, η σχέση του ανθρώπου με το υπερβατικό και με το Θεό, ο ρόλος της ιδεατής αλλά και πραγματικής πόλης, της Ιερουσαλήμ, ως τόπου που συνδέει γη και ουρανό. Μέσα από την έκθεση διαφαίνεται η διαχρονικότητα χαρακτηριστικών στοιχείων στον τρόπο σύλληψης και απεικόνισης της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη, αλλά και η διαφορετική οπτική σε σχέση με την τέχνη της Δύσης και τις προσεγγίσεις της Αναγέννησης.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος που περιλαμβάνει τέσσερα εισαγωγικά δοκίμια, λήμματα και φωτογραφίες των εκθεμάτων και βιβλιογραφία. Πρόκειται για μια έκδοση που απευθύνεται τόσο στον επιστήμονα όσο και στον φιλότεχνο αναγνώστη, προσφέροντας ένα πανόραμα αρχιτεκτονικών αναπαραστάσεων στη βυζαντινή τέχνη.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton. Μετά την παρουσίασή της στη Θεσσαλονίκη, θα μεταφερθεί στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton, όπου και θα παρουσιάζεται από τις 6 Μαρτίου έως τις 7 Ιουνίου 2010.

Κορυφή σελίδας


ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών διοργανώνει από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2009 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας Παγκόσμια Διάσκεψη με θέμα: «Η έρευνα στα βλαστοκύτταρα στην υπηρεσία της ανθρώπινης ζωής; Ηθικός και θεολογικός προβληματισμός»

Στη Διάσκεψη λαμβάνουν μέρος περίπου 40 σύνεδροι (επιστήμονες ιατροί, θεολόγοι και ειδικοί σε θέματα ηθικής) από όλο τον κόσμο και διάφορες χριστιανικές και μη παραδόσεις (λ.χ. μουσουλμανική), που ασχολούνται με ζητήματα σχετικά με την έρευνα των βλαστοκυττάρων. Σκοπός της διάσκεψης είναι να παρακινηθούν οι εκκλησίες να συμμετάσχουν ενεργά σ’ αυτά τα ζητήματα στο επίπεδο της καθημερινής ζωής καθώς και να βοηθήσει τις μελλοντικές ενέργειες τους πάνω σε θέματα βιοηθικής. Σύμβουλος του έργου για την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών είναι ο Δρ. Θεολογίας Βασίλειος Φανάρας, ειδικός σε θέματα βιοηθικής.

Κορυφή σελίδας


Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

H έκθεση «Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη» -που τελεί υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας-, εγκαινιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254).

Περιλαμβάνει φωτογραφικές απεικονίσεις σκηνών της αγγειογραφίας, με θέμα τη θάλασσα στην αρχαία ελληνική τέχνη. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να «ταξιδέψει στις ελληνικές θάλασσες και να «ζήσει» πανάρχαιους μύθους, όπως αυτοί αναπαράγονται σε αγγεία με θαλασσινές μορφές, τα οποία ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από αναπαραστάσεις της αρχαίας κεραμικής θα ανακαλύψει -εκτός από την πλούσια πανίδα της θάλασσας- πλήθος θεών και ηρώων, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Η έκθεση περιλαμβάνει τις ενότητες: «Το βασίλειο της θάλασσας», «Οι θεοί της θάλασσας: α) Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη, β) Οι γιοι του Ποσειδώνα και άλλα θαλάσσια τέρατα, γ) Ο Νηρέας και οι κόρες του Νηρηίδες», «Θεοί και ήρωες ταξιδεύουν» και «Η γέννηση της Αφροδίτης».

Τα αυθεντικά αγγεία με τις θαλασσινές σκηνές βρέθηκαν, κυρίως, στην Ετρουρία κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 19ο αιώνα. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Λούβρο, με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως γνωστά στο ελληνικό κοινό.

Παρόλο που τα αυθεντικά έργα απουσιάζουν, οι μεγάλων διαστάσεων απεικονίσεις τους σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των φωτογραφιών επιτρέπουν στον επισκέπτη να διακρίνει λεπτομέρειες του αρχαίου σχεδίου, συχνά δυσδιάκριτες με γυμνό μάτι. Επιπλέον, ο πλούτος της έγχρωμης εικόνας αναδεικνύει τις ιδιαιτερότητες της τεχνοτροπίας, κάνοντας εφικτή τη ρεαλιστική θέαση της αναπαράστασης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2010, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συμβολή του συλλόγου "Elia" και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ