Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 345, 2 Νοεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ”

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΠΩΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


περιοδικό ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ

“ξεφυλλίστε τον” στο ecclesia.gr



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


“Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ”

Σε καθημερινή βάση η Αλληλεγγύη φροντίζει για τη διανομή 1000 μερίδων φαγητού στους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας ανήμποροι, πεινασμένοι, προσφέροντας τη στοργική ανταπόκριση και τη μέριμνα της μητέρας Εκκλησίας. Αρωγός σ’ αυτήν την προσπάθεια στάθηκε η Βιομηχανία Ζυμαρικών EURIMAC A.E., που προσέφερε 2 τόνους ζυμαρικών για την ενίσχυση του προγράμματος ''Η Εκκλησία στους δρόμους''. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Μ.Κ.Ο. ''Αλληλεγγύη'' της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη, από την υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη.

Η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου φιλοδοξεί να αποτελέσει τη διαρκή πηγή που θα διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη. Το Κέντρο στεγάζεται στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και μέσα από πλούσια και σπάνια εκθέματα (βιβλία, έγγραφα, φωτογραφίες) ζωντανεύει η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στην μοναδικότητα του εγχειρήματος του δήμου και δεσμεύτηκε να στηρίξει έμπρακτα την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να της παραχωρηθεί ο χώρος 2,5 στρεμμάτων που διεκδικεί από το πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, ώστε το Κέντρο να αποκτήσει δική του στέγη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλο, ο δήμος έχει ήδη έτοιμη μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου του Κέντρου και την ψηφιοποίηση του μεγάλου αριθμού των εκθεμάτων του.

«Τίποτα δεν ξεχάστηκε, τίποτα δε λησμονήθηκε, όσο εμείς θυμόμαστε, όσο εμείς μνημονεύουμε. Το Κέντρο Προσφυγικού Ελληνισμού αποτελεί ένα φόρο τιμής στις γενιές του ξεριζωμού, αλλά και μια παρακαταθήκη μνήμης στα παιδιά μας», δήλωσε ο δήμαρχος. Στα εγκαίνια παρέστησαν δήμαρχοι, βουλευτές και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τη χρήση οικοπέδου 6 στρεμμάτων για την ανέγερση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.

Η παραπάνω έγκριση απαιτεί προϋπόθεση για να δημοπρατηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων το έργο «Μελέτη ανέγερσης νέου κτιρίου για τη στέγαση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας».

Όπως προβλέπεται από το κτιριολογικό πρόγραμμα το μέγεθος των εγκαταστάσεων της Βιβλιοθήκης Καρδίτσας προγραμματίζεται να ανέλθει στα 1.880, 25 τ. μ. εκ των οποίων τα 598 τ. μ. για βοηθητικούς χώρους. Το νέο κτίριο προβλέπεται να ενσωματώνει τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές οργάνωσης κτηρίων Βιβλιοθηκών, να εξασφαλίζει τη χρήση της πλέον σύγχρονης πληροφορικής τεχνολογίας, να διαθέτει χώρους στέγασης των διοικητικών δομών και λειτουργιών που προβλέπει το κτιριολογικό πρόγραμμα και να έχει προοπτικές προσαρμογής τους στις εξελίξεις της τεχνολογίας και τις πρακτικές διοίκησης.

Κορυφή σελίδας


ΠΩΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Μια δεκαετία χρειάστηκε για να ωριμάσει η ιδέα της πιο φιλόδοξης διεθνούς εκθέσεως του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για μια διεισδυτική ματιά στους συμβολισμούς της αρχιτεκτονικής στη βυζαντινή τέχνη. Το εγχείρημα δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχε προηγηθεί η πολυετής κοινή επιστημονική έρευνα με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον για να αποδώσει το νόημα και την πρόσληψη του αρχιτεκτονικού χώρου στη βυζαντινή τέχνη και τις αναπαραστάσεις του από τους Βυζαντινούς.

Τριάντα από τα πιο γνωστά μουσεία, 18 εξ αυτών της Ευρώπης και της Αμερικής, δανείζουν έργα τέχνης, εικόνες αντικείμενα μικροτεχνίας, χειρόγραφα, προπλάσματα κτιρίων και ναών γι’ αυτό το ερευνητικό εκθεσιακό πείραμα που επιχειρεί να προσεγγίσει τη φιλοσοφική και θεολογική έννοια των αρχιτεκτονικών αναπαραστάσεων στη βυζαντινή Τέχνη.

Από την Αγία Πετρούπολη και το Ερεβάν μέχρι την Ουάσιγκτον και τη Βοστώνη, ο πνευματικός πλούτος του Βυζαντίου που αφορά την αρχιτεκτονική στην τέχνη συγκεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη πριν καταλήξει στο Πρίνστον αρχές του χρόνου, με την έκθεση «Αρχιτεκτονική ως Εικόνα. Πρόσληψη και αναπαράσταση της αρχιτεκτονικής στη Βυζαντινή Τέχνη» που εγκαινιάζεται στις 6 Νοεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικόνες, εικονογραφημένα χειρόγραφα, χαρακτικά, λίθινα ανάγλυφα και μεταλλικά αντικείμενα, ελεφαντοστέινα, κεραμικά και νομίσματα καθώς και τρισδιάστατα αντικείμενα όπως προπλάσματα εκκλησιών, λειτουργικά σκεύη και λειψανοθήκες που φέρουν τη μορφή αρχιτεκτονικής κατασκευής, περιελάμβανε το πεδίο της έρευνας στα πιο φημισμένα μουσεία, μεταξύ αυτών το θησαυροφυλάκιο του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Mητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Ερμιτάζ, τα εθνικά μουσεία Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Αρμενίας.

Τέσσερις ενότητες αναπαραστάσεων αλληλοσυμπληρώνουν τις βαθύτερες έννοιες και τους συμβολισμούς. «Αφορούν στις γενικές, ειδικές και συμβολικές και τις αναπαραστάσεις της Ιερουσαλήμ», εξηγεί η δρ Αρχιτεκτονικής Ευαγγελία Χατζητρύφωνος, επιμελήτρια της έκθεσης μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πρίνστον Σλόμπονταν Τσούρτσιτς. Στις «γενικές», σχήματα και μορφές μεταφέρουν ένα είδος λεξιλογίου της τέχνης της αρχιτεκτονικής αναπαράστασης. Οι ειδικές παρουσιάζουν το ζήτημα της ταυτότητας του εικονιζόμενου. Οι συμβολικές αναφέρονται στα σύμβολα που περιέχουν τα απεικονιζόμενα αρχιτεκτονήματα, ενώ η Ιερουσαλήμ ως πραγματικός και συμβολικός τόπος επιτομής του Χριστιανισμού παρουσιάζεται με ποικίλες αναπαραστάσεις.

«Επιδίωξή μας είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναπαραστάσεις των αρχιτεκτονημάτων λειτουργούν ως ένα είδος συντομεύσεων που χρειάζονται αποκωδικοποίηση για να αποδώσουν τους συμβολισμούς». Τέσσερα εισαγωγικά δοκίμια και ο κατάλογος 80 περίπου εκθεμάτων φωτίζουν την ανεξερεύνητη αυτή θεολογική και φιλοσοφική διάσταση του βυζαντινού πλούτου. Ο καθηγητής Σλόμπονταν Τσούρτσιτς αναλύει την αρχιτεκτονική ως εικόνα, η εκκλησιολόγος Κάθλιν Μάκβεϊ προσεγγίζει ορισμένα από τα βασικά σύμβολα στις απαρχές του Χριστιανισμού, η Ελενη Σαράντη γράφει για τον «Χώρο στη βυζαντινή σκέψη» και η Ευαγγελία Χατζητρύφωνος μεταφέρει τη σκέψη πίσω από την εικόνα της αρχιτεκτονικής.

Πηγή Καθημερινή: της Γιώτας Μυρτσιώτη

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ