Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 344, 29 Οκτωβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ"

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΚΑ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Η Εκκλησία στα χαρακώματα

μαρτυρίες πίστης και θάρρουςΕΙΔΗΣΕΙΣ


"ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ"

Φωτογραφική έκθεση με θέμα «Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» εγκαινιάσθηκε την Τρίτη από την υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάσθηκε εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ που περιλαμβάνει αναφορές στα δημοσιεύματα του Τύπου του 1940, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο της εποχής. Την ομότιτλη ταινία επιμελήθηκε ο Νίκος Πιλάβιος.

Η έκθεση καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 28η Οκτωβρίου 1940 μέχρι την απελευθέρωση της χώρας και την ανύψωση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στις 18 Οκτωβρίου 1944.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και φιλοξενείται στο ισόγειο του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών επί της οδού Ακαδημίας 1 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Κορυφή σελίδας


ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας 89,5 στο πλαίσιο των εκπομπών «Μεγάλα Αφιερώματα» που μεταδίδεται κάθε Κυριακή βράδυ 10-12 μ.μ. θα μεταδώσει αυτήν την Κυριακή 1/11/2009 εκπομπή αφιερωμένη στον μεγάλο μας συγγραφέα Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Το αφιέρωμα αναφέρεται στον βίο του Σκιαθίτη πεζογράφου, στα γραπτά του, τους θαυμαστές και τους επικριτές του. Στην Σκιάθο αλλά και στην Αθήνα του Παπαδιαμάντη. Στην γλώσσα του, αλλά και στη σημασία που έχει το έργο του για μας σήμερα. Με αναγνώσματα, μουσικές, συνομιλίες με ανθρώπους που αγαπούν το έργο του, επιχειρείται μια ζωντανή συνάντηση χωρίς ακαδημαϊσμούς και φιλολογικούς σχολαστικισμούς.

Το αφιέρωμα επιμελείται και παρουσιάζει ο φιλόλογος, ποιητής και μουσικολόγος κ. Άγγελος Καλογερόπουλος.

Κορυφή σελίδας


ΚΑ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιείται, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, από 2 έως 4 Νοεμβρίου 2009, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς, η «ΚΑ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Σύγχρονες αιρέσεις - προέλευση, εκδηλώσεις, κατανόησή τους».

Στην Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, με ειδικούς Εντεταλμένους για θέματα αιρέσεων.

Οι Συνδιασκέψεις αυτές αποτελούν μια υπερεικοσαετή πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος με Πανορθόδοξη απήχηση, για την ενημέρωση πάνω σε θέματα της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης.

Μετά τον χαιρετισμό του φιλοξενούντος την Συνδιάσκεψη Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών ο Πρόεδρος της Συνδιασκέψεως, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος. Εν συνεχεία, θα αναγνωστούν τα Μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και θα πραγματοποιηθούν δύο Εισηγήσεις: του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Βασιλείου Γεωργόπουλου, Λέκτορος της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Η προέλευση των Προτεσταντικών αιρέσεων» και του Θεολόγου Καθηγητού κ. Λάμπρου Σκόντζου με θέμα: «Σύγχρονες μορφές ποιμαντικής αντιμετωπίσεως των νεοφανών αιρέσεων».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΑΙΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα (20-25.10.2009) αποστολή στη Σάμο προκειμένου να εποπτεύσει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμένα Πυθαγορείου και κυρίως την μεταφορά των υπολειμμάτων του ναυαγίου «Ταγκαναρόκ», το οποίο βυθίστηκε μετά από το βομβαρδισμό του το 1943 από τους Γερμανούς, πλησίον του νότιου προσήνεμου λιμενοβραχίονα.

Με την ευκαιρία αυτή και ύστερα από πληροφορίες κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος για την εξακρίβωση της ύπαρξης αρχαίων ναυαγίων σε διάφορες θέσεις.

Στα βορειοανατολικά της Σάμου εντοπίστηκε φορτίο ναυαγίου με κώους αμφορείς του 3ου αι. π.Χ. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 25 μέχρι 40 μέτρα σε επικλινή πυθμένα και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση παρ΄ όλο που παρουσιάζει ίχνη μερικής σύλησής του.

Στα ανατολικά της Σάμου εντοπίστηκαν επίσης σε πολύ μικρό βάθος στον βραχώδη πυθμένα συσσωματώματα τμημάτων αμφορέων και κεράμων από φορτίο αρχαίου ναυαγίου αταύτιστου ακόμα χρονολογικά.

Ανάλογος έλεγχος πραγματοποιήθηκε και σε δύο σημεία στη νότια Σάμο, όπου εντοπίστηκαν μεμονωμένα όστρακα και τμήματα αμφορέων από τυχαίες απορρίψεις.

Ο υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος στην περιοχή του Κοκκαρίου είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό κτηριακών καταλοίπων βυζαντινών χρόνων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου.

Τέλος, από την εκβάθυνση του λιμένα Πυθαγορείου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανελκύστηκαν τμήματα αγγείων διαφόρων χρονολογικών και γεωγραφικών προελεύσεων που δείχνουν τη συνεχή χρήση της λιμενικής θέσης διά μέσου των αιώνων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τμήματα μελαμβαφών αγγείων κλασικών χρόνων, στα οποία υπάρχουν εγχάρακτα γράμματα και παραστάσεις υψηλής τέχνης.

Όλες οι ανωτέρω πληροφορίες εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη ναυτική δραστηριότητα που ανέπτυξε το νησί στη διάρκεια της ιστορίας του και καταδεικνύουν την ανάγκη για συστηματικότερη διερεύνηση των βυθών του.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ