Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 342, 22 Οκτωβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΙΝΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Νέο ξεκίνημα στο
Ραδιόφωνο της Εκκλησίας


Συντονιστείτε στο www.ecclesia.gr



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΙΝΑ

Στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2010 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης της Βιβλιοθήκης της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, μετά την έγκριση που έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στα σχέδια της ανακαίνισης. Το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύνδεσμος «The American Associates of the Saint Catherine Foundation», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος στο Λονδίνο Δημήτρης Ντόντος παρουσίασε το γιγάντιο έργο της συντήρησης των περίπου 4.000 χειρογράφων μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου, η Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄(527 -565 μ.Χ.) στους πρόποδες του όρους Σινά, μεταξύ του κόλπου του Σουέζ και του Κόλπου της Άκαμπα, είναι γνωστό πως διαθέτει την πλουσιότερη χριστιανική βιβλιοθήκη. Αληθινό θησαυροφυλάκιο με 3.500 σπουδαίους χειρόγραφους κώδικες, πολλά βιβλία και αρχέτυπα. Ανυπολόγιστης αξίας όλα που αποτελούν τη δεύτερη αξιολογότερη συλλογή του είδους στον κόσμο ύστερα από εκείνη του Βατικανού.

Η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ μίλησε για την ιερότητα, πνευματικότητα και μεγαλοπρέπεια, τα χαρακτηριστικά του θεοβάδιστου Όρους, που πρώτο ονομάστηκε το Άγιον Όρος του Σινά. Ο Δημήτρης Ντόντος αναφέρθηκε στο έργο του Saint Catherine Foundation και εξήγησε όλες τις δράσεις. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, το γιγάντιο έργο της συντήρησης των χειρογράφων της μονής συνεχίζεται με τη βοήθεια του Ligatus Research Unit, Camberwell College of Art, University of the Arts London. Ολοκληρώνεται επίσης η αξιολόγηση των προσφορών για την αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση της ιστορικής βιβλιοθήκης, τη δημιουργία σύγχρονου αναγνωστηρίου, των εργαστηρίων συντήρησης και ψηφιοποίησης των 4.000 χειρογράφων. Η αξιολόγηση των προσφορών για την κατασκευή 2.000 ανοξείδωτων θηκών για τα πιο ευπαθή και σημαντικά χειρόγραφα είναι ένα ακόμη βήμα που έγινε. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 4 εκατ. δολάρια. Το ίδρυμα που φρόντισε και γι’ αυτό, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει και την αναβάθμιση των συστημάτων πυροπροστασίας όλης της Μονής.

Τα έσοδα της προχθεσινής εκδήλωσης -το δείπνο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός- θα διατεθούν για όλα αυτά τα έργα.

Κορυφή σελίδας


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, παρουσία πλήθους πιστών, εκπροσώπων τοπικών φορέων, αρχιερέων και ιερέων. Η προτομή που έχει ύψος 2,20 μέτρα και κατασκευάστηκε από ορείχαλκο, φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη κ. Αναστάσιο Κρατίδη. Τη δαπάνη κάλυψε ο συντοπίτης κ. Χαράλαμπος Τσιμάς, προσωπικός φίλος του Μακαριστού.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει εκδοθεί ο πρώτος τόμος με κείμενα του Μακαριστού Χριστοδούλου που είναι ποιμαντορικές εγκύκλιοι και το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει και ο δεύτερος που θα περιλαμβάνει λειτουργικές εγκυκλίους. Η επίσημη παρουσίαση του πρώτου τόμου θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση στη Μητρόπολη Δημητριάδος στις 11 Νοεμβρίου.

Κορυφή σελίδας


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

Νέα εικόνα απέκτησε η ιστορική Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια με τα έργα ανακαίνισης που ολοκληρώθηκαν αυτές τις ημέρες.

Στο ναό, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν την κτιριακή υποδομή του χώρου, αλλά και την καλύτερη λειτουργικότητά του, καθώς στον ιστορικό αυτό χώρο λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια η πατριαρχική σχολή «Αθανάσιος ο Μέγας», που δημιουργεί νέα στελέχη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για ολόκληρη την Αφρική.

Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας και συγκεκριμένα το Καθολικό της, πριν γίνει χώρος εκκλησιαστικός, ήταν ναός αφιερωμένος στον θεό Μίθρα ή σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στον θεό Απόλλωνα. Καθιερώθηκε ως χριστιανικός ναός, αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους ή στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο περί τα έτη 318-320, όταν στην Αίγυπτο με αυτοκρατορική άδεια του Μ. Κωνσταντίνου ιδρύθηκαν 40 χριστιανικοί ναοί.

Περί το έτος 536, μετά την απόσχιση των Αιγυπτίων χριστιανών (κοπτών) από την Αλεξανδρινή Εκκλησία και τη δημιουργία της Κοπτικής Εκκλησίας, η Μονή αποτέλεσε την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στα μέσα του 7ου αιώνα, η Μονή καταστράφηκε από σεισμό και με τη χορηγία πλούσιου Αλεξανδρινού χριστιανού ανοικοδομήθηκε με το όνομα Σάββας προς τιμήν του οσίου Σάββα, ο οποίος έζησε στην Αλεξάνδρεια πριν μεταβεί στα Ιεροσόλυμα.

Κατά την αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου, η Μονή πυρπολήθηκε και ανακαινίσθηκε περί το 889 επί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Μιχαήλ με τη μεσολάβηση του αυτοκράτορα Λέοντα Δ΄ του Σοφού προς τον χαλίφη Ελ Μουτάμεζ. Ανακαινίσθηκε εκ νέου από τον άγιο Πατριάρχη Ιωακείμ τον Πάνυ (1487-1567). Επίσης, μετά την πυρπόληση του έτους 1652 και την απώλεια όλων των μοναχών που ενταφιάσθηκαν στα ερείπιά της, η Μονή ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1676 από τον Πατριάρχη Παΐσιο (1657-1677).

Κατά τη γαλλική κατοχή, ο Ναπολέων εξέδωσε διαταγή κατεδαφίσεως της Μονής λόγω στρατιωτικών προτεραιοτήτων - διαταγή η οποία ανεκλήθη μετά από επίμονη αντίσταση και ενέργειες του πατριάρχου Παρθενίου Β΄ Παγκώστα (1788-1805).

Η Μονή ανακαινίσθηκε και πάλι το έτος 1875 από τον πατριάρχη Σωφρόνιο Δ΄ (1870-1899) με τη γενναία χορηγία του εθνικού ευεργέτου Γεωργίου Αβέρωφ. Μικρές ανακαινίσεις έγιναν επί πατριαρχών Φωτίου (1900-1925) και Χριστοφόρου Β΄ (1939-1967). Ο κίνδυνος κατάρρευσης του συγκροτήματος οδήγησε τον πατριάρχη Νικόλαο ΣΤ΄ (1968-1986) στην απόφαση της κατεδάφισής του, πλην του ναού, και στην ανέγερση της Μονής εκ νέου. Τελευταία ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄ (1997-2004) κατά τα πρώτα έτη της πατριαρχίας του.

Κατά την ιστορική της διαδρομή, η Μονή εκτός από Πατριαρχική Καθέδρα διετέλεσε και κοιμητήριο πατριαρχών, κληρικών, μοναχών, ορθοδόξων και αλλοδαπών χριστιανών, πτωχοκομείο, νοσοκομείο, υγειονομείο, σχολείο, λοιμοκαθαρτήριο, ξενώνας και άσυλο.

Σήμερα, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, συνεχίζοντας την παράδοση του προκατόχου του Μελετίου Πήγα (1590-1601), του ιδρυτή του πρώτου, μετά την αραβική κατάκτηση, χριστιανικού εκπαιδευτηρίου της Αλεξανδρείας στους χώρους του μοναστηριού, επανίδρυσε και λειτουργεί την Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας «Αθανάσιος ο Μέγας», που αποτελεί εκπαιδευτικό ίδρυμα τριετούς φοίτησης, γεωπονικής, νοσηλευτικής και θεολογικής κατευθύνσεως, αναγνωρισμένο από το αιγυπτιακό και το ελληνικό κράτος, στο οποίο φοιτούν αφρικανοί νέοι, προκειμένου να στελεχώσουν το Παλαίφατο Πατριαρχείο στις χώρες καταγωγής τους.

Κορυφή σελίδας


Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ

Χαρακτικά μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας που αποτυπώνουν τη ζωή στη Θεσσαλονίκη από τον 15ο μέχρι το 19ο αιώνα παρουσιάζονται στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Ν. Γερμανού 1). Θα εκτεθούν περισσότερα από 200 χαρακτικά με θέμα την περιοχή της Θεσσαλονίκης από τις συλλογές των Γιώργου Πατιερίδη και Κώστα Σταμάτη. Ορισμένα από αυτά παρουσιάζονται δημόσια για πρώτη φορά και τα περισσότερα φιλοξενούνται σε περιοδικά και εφημερίδες ή ήταν ένθετα μέσα σε περιηγητικά ή εγκυκλοπαιδικά βιβλία.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε επτά θεματικές ενότητες: «Χάρτες και λιμενοδείκτες», «Απόψεις της πόλεις», «Ενδυμασίες των ανθρώπων», «Μνημεία και αρχιτεκτονικά σχέδια ναών», «Σημαντικά γεγονότα», «Προσωπικότητες της πόλης» και «Σκηνές καθημερινής ζωής». Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ορισμένα από τα μνημεία που αποτυπώνονται στα χαρακτικά δεν υπάρχουν πια, όπως η κιονοστοιχία με τις «Μαγεμένες», η Χρυσή Πύλη, το παραθαλάσσιο, το δυτικό και το ανατολικό τείχος της πόλης και το περιτείχισμα του Λευκού Πύργου.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 44ων «Δημητρίων».

Η έκθεση εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή, στις 8 μ.μ., και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ