Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 340, 15 Οκτωβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΑΪΟΥ

ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΔΥΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Αγγελική Λαΐου

Byzantium and the West



ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΑΪΟΥ

Με σημαντικές συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα διεξαχθεί συνέδριο στη μνήμη της βυζαντινολόγου Αγγελικής Λαΐου, το οποίο οργανώνει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη στις 23 Οκτωβρίου. Με τίτλο «Μετακινήσεις πληθυσμών, φύλο και οικονομία στο Βυζάντιο. Ένα συνέδριο στη μνήμη της Αγγελικής Λαΐου», η επιστημονική συνάντηση θα γίνει στο αμφιθέατρο Cotsen Hall με συμμετοχή πολλών ακαδημαϊκών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Στο συνέδριο θα παρουσιάσουν επιστημονική εργασία διάρκειας 30΄ σε θέματα που άπτονται των ερευνητικών ενδιαφερόντων της Αγγελικής Λαΐου οι: Glibert Dragon, Koray Sevki Durak, Cecile Morrisson (την εργασία της θα διαβάσει η Νανώ Χατζηδάκη), Nevra Necipo Iu, Μαρία Γεωργοπούλου, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Ιόλη Καλαβρέζου, Χάρις Καλλιγά, Δημήτρης Κυρίτσης, Χρύσα Μαλτέζου και Χαράλαμπος Μπούρας. Ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο της εκλεκτής και πρόωρα χαμένης Ελληνίδας ερευνήτριας. Γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η ελληνική, η αγγλική και η γαλλική με ταυτόχρονη μετάφραση.

Η Αγγελική Λαΐου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Brandeis και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό από το Χάρβαρντ με ειδίκευση στη Βυζαντινή Ιστορία. Την περίοδο 1978-79 διετέλεσε Samuel H. Kress Professor of Hellenic Studies στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Από το 1981 είχε την έδρα της Βυζαντινής Ιστορίας στο Χάρβαρντ, ενώ την περίοδο 1985-1988 διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Χάρβαρντ. Το 1998 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Κορυφή σελίδας


ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την συμπλήρωση τεσσαράκοντα ετών λειτουργίας του, πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμήν των διατελεσάντων Διευθυντών του Διορθοδόξου Κέντρου και Ηγουμένων της Ιεράς Μονής Πεντέλης την Παρασκευή 16η Οκτωβρίου 2009, 18:00, στο Διορθόδοξο Κέντρο.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα:

18:00 Ομιλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Αχελώου κ. Ευθυμίου, Διδάκτορος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: «Η ίδρυση του Διορθοδόξου Κέντρου από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Α΄ στην Ιερά Μονή Πεντέλης επί ηγουμενίας του αειμνήστου αρχιμανδρίτη Θεοκλήτου Φεφέ»

18:20 Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, Επιτίμου Διδάκτορος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: «Η διεύθυνση του Διορθοδόξου Κέντρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θερμοπυλών κ. Ιωάννη»

18:40 Ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου (Κατερέλου), Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: «Το Διορθόδοξο Κέντρο υπό την διεύθυνση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου και η Ιερά Μονή Πεντέλης επί ηγουμενίας του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου»

19:00 Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και επίδοση τιμητικής διακρίσεως στους διατελέσαντες Διευθυντές του Διορθοδόξου Κέντρου και Ηγουμένους της Ιεράς Μονής Πεντέλης

19:30 Επίσημο Δείπνο

Επικοινωνία: 2108037643

Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΔΥΣΗ

Μια σφραγίδα που πιθανόν επικύρωνε μολυβδόβουλο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ του Α' Κομνηνού (1143 - 1180), βρέθηκε στα ερείπια του πύργου Λίντελμπρουν, κοντά στην Καρλσρούη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, το πολύτιμο αυτό εύρημα βρέθηκε σε βάθος μόλις 20 μέτρων κάτω από το αποκαλούμενο «παλάτιον» του πύργου, σ' ένα βραχώδες ύψωμα 437 μέτρων.

Ήδη, οι ειδικοί της αρμόδιας για τη μεσαιωνική αρχαιολογία εφορίας της και ο αρχαιολόγος Σβεν Γκίτερμαν από το Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Επιστημών στο Φράιμπουργκ (προϊστορική, πρωτοϊστορική και μεσαιωνική αρχαιολογία), έκαναν τις πρώτες τους εκτιμήσεις τους: Μιλώντας στην «ΝΒ», ο Σβεν Γκίτερμαν εξήγησε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι πρόκειται για σφραγίδα του γνωστού και ως «αυτοκράτορα - ιππότη», δηλαδή του Μανουήλ Α' του Κομνηνού, ο οποίος αποκαλούνταν από τους συγχρόνους του ως Μανουήλ Δεσπότης, ο Πορφυρογέννητος.

Όπως ανέφερε, «υφίστανται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία μας οδήγησαν στο συμπέρασμα αυτό. Κυρίως, όμως, η κάθετη επιγραφή ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, στην εμπρόσθια όψη της σφραγίδας με το νεαρό, αγένειο πρόσωπο του Ιησού, γνωστό ως "τύπος Εμμανουήλ". Αυτό σημαίνει αναμφίβολα πως πρόκειται για μολυβδόβουλο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού». Μάλιστα, στην οπίσθια όψη της σφραγίδας απεικονίζεται ο ίδιος ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Ο αποκαλούμενος και Πορφυρογέννητος φέρει στέμμα, από το οποίο κρέμονται μακριά «περπενδούλια» (δηλαδή, χρυσοί έλικες διακοσμημένοι με πολύτιμους λίθους, που κρέμονται από το στέμμα), ενώ φορά «διβητήσιον» (είναι μακρύ ένδυμα, που έφθανε μέχρι τον αστράγαλο) και λώρο (πρόκειται για μακριά μεταξωτή ταινία), με πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια, η οποία διπλώνεται χιαστί.

Στο δεξί του χέρι ο αυτοκράτορας κρατά «λάβαρον», σύμβολο της στρατιωτικής του εξουσίας και στο αριστερό φέρει την «ανεξικακία» (κυλινδρικό πουγκί από κόκκινο μετάξι με χώμα, σύμβολο του εφήμερου της ανθρώπινης ζωής). Από την επιγραφή της μολυβδοσφραγίδας διακρίνονται καθαρά μόνον δύο γράμματα. Με τη βοήθεια συγκριτικών μελετών, όμως, οι Γερμανοί αρχαιολόγοι κατόρθωσαν να αναπαραστήσουν την επιγραφή, η οποία είναι: «Μανουήλ Δεσπότης - ο Πορφυρογέννητος». Η συγκεκριμένη περιγραφή της σφραγίδας περιλαμβάνεται και σε άρθρο του αρχαιολόγου Γκίτερμαν, που δημοσιεύτηκε στο ειδικό περιοδικό «Archaeologie in Deutschland» (Αρχαιολογία στη Γερμανία).

Για τους ειδικούς μελετητές της μεσαιωνικής, γερμανικής αρχαιολογίας ένα βυζαντινό μολυβδόβουλο του 12ου αιώνα δεν είναι ασυνήθιστο εύρημα. Εν προκειμένω όμως, το θέμα είναι πώς βρέθηκε στον πύργο Λίντελμπρουν. Ο αρχαιολόγος Γκίτερμαν ανέλαβε να αναπτύξει τον προβληματισμό, που προκάλεσε στους ειδικούς η εύρεση της σφραγίδας. «Ο πύργος Λίντελμπρουν» είπε χαρακτηριστικά «αναφέρεται πρώτη φορά στις πηγές τον 13ο αιώνα. Η σφραγίδα του αυτοκράτορα Μανουήλ Κομνηνού είναι, όμως, από τον 12ο αιώνα. Επομένως, τίθεται το ερώτημα: υπήρχε ο πύργος πριν από τα μέσα του 13ου αιώνα; Εάν ναι, πώς έφθασε η σφραγίδα εκεί;». Ο Γερμανός αρχαιολόγος πρόσθεσε πως ερμηνείες υπάρχουν πολλές και διαφορετικές, αλλά η πιθανότερη είναι «ότι η σφραγίδα επικύρωνε κάποιο βυζαντινό έγγραφο, το οποίο κατέληξε στον πύργο Λίντελμπρουν. Ενδέχεται, μάλιστα, να έμενε στον πύργο κάποια σημαντική προσωπικότητα, στην οποία απευθυνόταν το έγγραφο. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν γνωρίζουμε τίποτε περισσότερο».
Το εύρημα από μόνο του δεν αποσαφηνίζει εάν υπήρχε αλληλογραφία του Βυζαντινού αυτοκράτορα με τους Γερμανούς ηγεμόνες της περιοχής, όπου βρέθηκε. Δηλαδή, του Νότιου Παλατινάτου. Επιβεβαιώνει, όμως, τους στενούς δεσμούς του Πορφυρογέννητου, αλλά και του Βυζαντίου, με το γερμανικό χώρο.

Κορυφή σελίδας


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Εκδηλώσεις με τίτλο «Κότινος στον Παντελή Πρεβελάκη» οργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο δήμος Χανίων και ο Φιλολογικός Σύλλογος «Ο Χρυσόστομος». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων οργανώνεται και διημερίδα για τα εκατόχρονα του μεγάλου Κρητικού πεζογράφου και ποιητή (1909-2009), με την επιστημονική επιμέλεια της Χρύσας Δαμιανάκη.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Οκτωβρίου 2009, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, έχει ως εξής:

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

18:00 Έναρξη - Χαιρετισμοί - Γρηγόρης Αρχοντάκης, νομάρχης Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, δήμαρχος Χανίων και Αντώνης Πετρουλάκης, πρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος"

18:15 «Δείχτες Πορείας» - Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης διαβάζει Παντελή Πρεβελάκη

18:25 Εισαγωγικά στο θεατρικό έργο του Παντελή Πρεβελάκη - Ερατοσθένης Καψωμένος, ομ. καθ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

18:55 Ο Παντελής Πρεβελάκης στα καταλανικά γράμματα και μια εξομολόγηση για την μετάφραση του «Χρονικού μιας Πολιτείας» στα καταλανικά. Eusebi Ayensa Prat, Διευθυντής Ινστιτούτου «Θερβάντες», Αθήνα

19:25 Οι μεταφράσεις Ισπανικών θεατρικών έργων από τον Πρεβελάκη. Τα θεατρικά έργα του Πρεβελάκη που έχουν μεταφραστεί ως σήμερα στην ισπανική.

Virginia Lopez Recio, Καθ. Ινστιτούτου «Θερβάντες», Αθήνα

19:50 Το Αμάρι στον «Κρητικό» του Πρεβελάκη: από την ιστορία στη μυθιστορία. Peter Mackridge, ομ. καθ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης

20:20 Από την αλληλογραφία Πρεβελάκη - Μανουσάκη: «Το Ηφαίστειο» αντί του «Άρτου των Αγγέλων» Αγγελική Καραθανάση-Μανουσάκη, Φιλόλογος

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

18:00 «Νέος Ερωτόκριτος» - Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης διαβάζει Παντελή Πρεβελάκη

18:10 Ο Πρεβελάκης και η Γαλλία. Πνευματικές συγγένειες, μεταφραστικές επιλογές και λογοτεχνική υποδοχή.

Δημήτρης Φίλιας, Aν. Καθ. Λογοτεχνικής Μετάφρασης & Συγκριτικής Γραμματολογίας Ioνίου Πανεπιστημίου

18:40 Οι μεταφράσεις του Παντελή Πρεβελάκη από το γαλλικό δραματολόγιο και η συμβολή τους στην ανάδειξη του Γαλλικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Ιφιγένεια Μποτουροπούλου, αν. καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών

19:10 Μια άγνωστη μετάφραση του Πρεβελάκη από την Ιταλική Αναγεννησιακή Λογοτεχνία. Χρύσα Δαμιανάκη, Ιστορικός Τέχνης, καθ. Πανεπιστημίου του Σαλέντο, Λέτσε (Ιταλίας)

19:40 O Παντελής Πρεβελάκης και η έννοια της Αναγέννησης στα πρωτότυπα θεατρικά έργα και στις μεταφράσεις του.

Cristiano Luciani, καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστημίου της Ρώμης (Ιταλίας)

20:10 «Μνήμη Πρεβελάκη - Δείχτες Πορείας» - Προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ