Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 34, 22 Νοεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΙΑΡΚΗΣ Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ, ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΠΑΡΑΚΑΙΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Ο ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΤΩΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παρεχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον δημοσιογράφο κ. Σταύρο Θεοδωράκη για την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του καναλιού «Star» (18/11/2005)

Χάριν των αναγνωστών μας μεταφέρουμε εδώ τα κύρια σημεία της συνέντευξης:


Για το ισλαμικό τέμενος:

«Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε θέμα, αν θα πρέπει να χτιστεί τζαμί στην Αθήνα για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των μουσουλμάνων, η Εκκλησία, χωρίς κανένα δισταγμό, διεκήρυξε και δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν έχει καμμία αντίρρηση. Τούτο διότι πιστεύει ότι το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας (μέσα στο οποίο υπάρχει και το δικαίωμα της ελευθέρας λατρείας του Θεού, καθενός ο οποίος ανήκει σε μια γνωστή θρησκεία), εδώ στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο…»


Για τις ταυτότητες:

«Για την Εκκλησία το θέμα μένει εν εκκρεμότητι. Το δηλώσαμε απ’ την πρώτη στιγμή. Μπορεί να εδόθη η λύσις που εδόθη, αλλά η Εκκλησία πιστεύει ότι το θέμα αυτό τελεί ακόμη εν εκκρεμότητι. Εγώ εις την νέα κυβέρνηση το έθεσα το θέμα από την αρχή. Από κει και πέρα είναι ευθύνη της κυβερνήσεως.»


Για το χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας

«…εδώ δεν πρόκειται για χωρισμό. Πρόκειται για εκθεμελίωση του χριστιανισμού από τη δημόσια ζωή της Ελλάδος…

…Εκκλησία και Πολιτεία είμαστε δύο κολόνες που βαστούμε το οικοδόμημα που λέγεται Ελληνικός πολιτισμός, που λέγεται ευτυχία και πρόοδος των Ελλήνων. Επειδή οι ίδιοι άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και πολίτες της ελληνικής Πολιτείας και πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό είναι ένα προνόμιο, μια ευλογία Θεού, την οποία έχουμε στην πατρίδα μας…»


Για την καύση των νεκρών:

«Εξ επόψεως χριστιανικής η καύσις δεν είναι δεκτή. Η διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι ότι η αποσύνθεση του σώματος γίνεται φυσιολογικά μέσα στη γη. Αυτό διδάσκει η Ορθόδοξη Εκκλησία στα πνευματικά της παιδιά… Όποιος, όμως, δεν ανήκει στην Εκκλησία και ανήκει κάπου αλλού ή δεν ανήκει πουθενά, έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει…»


Για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη:

«Πιστεύω ότι αν η Τουρκία δε συμμορφωθεί με τι λεγόμενο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή αν δεν θελήσει να προσαρμοστεί στις συνθήκες και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ειρηνική γειτονία και για την αναγνώριση των νομίμων και των δικαίων, δε μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. Αν αυτά τα κάνει, οπωσδήποτε από κει και πέρα υπάρχει πάντοτε ο δρόμος, ο οποίος μπορεί ν’ ακολουθηθεί…

Κορυφή σελίδαςΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και παλλαϊκού ενθουσιασμού, ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος (19/11/2005)

Προσφωνώντας τον νέο Ιεράρχη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, παίρνοντας αφορμή από την Ποντιακή του καταγωγή, τόνισε: «Οι Πόντιοι προσέφεραν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να διαφυλάξουν αλώβητα τα ιερά και τα όσια της πατρίδας. Η αγάπη τους στο Θεό και την Ελλάδα υπήρξε αυτή που χάραξε το δρόμο του πεπρωμένου τους. Χάρη σ’ αυτά τα δύο μεγέθη υπάρχουμε. Η αγάπη προς το Χριστό είναι χρέος των χριστιανών, η αγάπη προς την πατρίδα είναι αναπόσπαστο καθήκον όλων μας, διότι στις μέρες μας η πίστη βάλλεται αλλά και η πατρίδα αντιμετωπίζει κινδύνους…»

Κορυφή σελίδαςΔΙΑΡΚΗΣ Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Την υπεράσπιση της αλήθειας, έναντι οιουδήποτε τιμήματος, ζήτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος από νέο ιερέα τον οποίο χειροτόνησε στον Ναό του Αγίου Γερασίμου Ιλισίων (20/11/2005)

Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Το να διακηρύττεις την αλήθεια έχει κόστος, γι’ αυτό και δεν είναι πολλοί όσοι έχουν το ψυχικό σθένος να το αντιμετωπίσουν. Αυτή η αλήθεια τσακίζει κόκκαλα γι’ αυτό και δε τη λέμε όλοι μας, γιατί ο καθένας κοιτάζει να βρίσκεται στο απυρόβλητο. Μας ενδιαφέρει περισσότερο τί λέει ο κόσμος για μας και όχι τί λέει ο Θεός για μας. Εάν όλοι λέγαμε τις αλήθειες του Ευαγγελίου, όπως μας τις έχουν παραδώσει οι Άγιοι Πατέρες, θα ήταν διαφορετική η εικόνα του κόσμου…»

Κορυφή σελίδαςΟ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δύο χειροτονίες τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κατά τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Ν. Φιλοθέης (21/11/2005).

Απευθυνόμενος στο νέο Πρεσβύτερο, του επεσήμανε ότι «σε κανέναν άλλον δε μπορεί να ελπίζει ο άνθρωπος, παρά μόνο στον Ιησού Χριστό. Χρέος του κληρικού είναι να προσφέρει στους ανθρώπους την εξ αποκαλύψεως αλήθεια του Χριστού, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που εξισώνει και ισοπεδώνει τα πάντα, προκειμένου, μέσα σε ένα πνεύμα σχετικοκρατίας, να πεισθεί ο κόσμος ότι όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο πράγμα και, επομένως, δεν έχει σημασία πού πιστεύει κανείς, αρκεί να πιστεύει κάπου…»

Απευθυνόμενος στο νέο διάκονο ο Αρχιεπίσκοπος θύμισε το έργο των Πατέρων μας, οι οποίοι κράτησαν αναμμένη τη δάδα της πίστεως, έμειναν όρθιοι και υπήρξαν σημαιοφόροι του μεγάλου γεγονότος της Αναστάσεως του Κυρίου και του Γένους μας. «Ανήκουμε όλοι σε μια Εκκλησία που ταύτισε την τύχη της με το λαό, έζησε τα πάθη αυτού του τόπου και έγραψε σελίδες μεγαλείου και πνευματικής δόξας…. Περιβάλλεσαι το ράσο σε δύσκολες εποχές, που βάλλεται η πίστη των Ελλήνων, γι’ αυτό πρέπει ν’ αγωνιστείς για να δικαιωθείς και να κερδίσεις το σεβασμό του λαού…», κατέληξε.

Κορυφή σελίδαςΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Την απαισιοδοξία του σχετικά με τη δυνατότητα της Τουρκίας να προσαρμοστεί στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο εξέφρασε ο έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Ιορδανίδης σε άρθρο του στην «Καθημερινή» (17/11/2005)

Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «Οι επιθέσεις ενεντίον του Πατριάρχου Κωνσταινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, που υπήρξε από τους διαπρύσιους υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, οι νέες κατευθύνσεις πολιτικής που ενέκρινε το Εθνικό Συμβούλιο, όπου επαναλαμβάνεται η απειλή πολέμου ενεντίον της Ελλάδος, η αύξηση των παραβάσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, όλα αυτά απλώς αναιρούν κάθε αισιοδοξία περί προσαρμογής της Τουρκίας προς τους κανόνες της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Περιττό να αναφερθεί κανείς στη στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ύπαρξη της οποίας επιμένει να αγνοεί, παρά το γεγονός ότι από τη συναίνεση και της Λευκωσίας εξαρτάται εάν θα κλείσουν τα κεφάλαια που διαπραγματεύεται η Άγκυρα με την Ε.Ε.»

Κορυφή σελίδαςΠΑΡΑΚΑΙΡΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Συνετές επισημάνσεις έκανε ο Καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Ιωάννης Κονιδάρης, σχετικά με τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό για το ζήτημα του χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» (19/11/2005)

Ο πρώην Γραμματεύς Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω βαθύτατα ότι η ανακίνηση αυτών των ζητημάτων δεν πρέπει να γίνεται σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε, με τα πάσης φύσεως σκάνδαλα και το άιτημα της κάθαρσης και στην Εκκλησία, στην επικαιρότητα. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να αποτελούν αντικείμενο νηφάλιων συζητήσεων, οι οποίες θα επιτρέπουν στην εξεύρεση λύσεων κοινής αποδοχής και δε θα επιδιώκουν να «στριμώξουν την Εκκλησία στη γωνία». Πολλώ μάλλον όταν ο πλήρης χωρισμός Εκκλησίας – Πολιτείας προϋποθέτει τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία έγινε δύο φορές χωρίς να αλλάξει τίποτε και τούτο με συμφωνία των δύο κομμάτων εξουσίας...»

Κορυφή σελίδαςΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Σαφής και κατηγορηματικός ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Θρησκευμάτων και Ορθοδοξίας της Βουλής κ. Βασίλης Κοραχάης για το αν μπρούν να εκφράζονται ελεύθερα οι Ιεράρχες και να διατυπώνουν την άποψή τους επί διαφόρων αναφυομένων ζητημάτων.

Σε άρθρο του στην «Εστία» (16/11/2005), με τίτλο «Οι πολέμιοι της Εκκλησίας», ερωτά: «Έχουν ή όχι δικαίωμα οι Ιεράρχες να διατυπώνουν την άποψή τους και μάλιστα σε κρίσιμα θέματα; Ασφαλώς έχουν. Όπως έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Και ο ισχυρισμός πολλών ότι αυτό αποτελεί ανάμειξη στην πολιτική είναι εντελώς αβάσιμος. Μόνον ανιστόρητοι και μικρονοϊκοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι η Ελληνική Εκκλησία, την οποία η παράδοση θέλει να είναι απολύτως συνδεδεμένη με τους αγώνες του έθνους για την ανεξαρτησία του, δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετείται σε εθνικά και κοινωνικά προβλήματα...»

Ε.Α.Ο.

Κορυφή σελίδαςΟ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΤΩΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή», ο Καρδινάλιος Ζάν Λουίς Τωράν δήλωσε στον Φάνη Καλαντζή: Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος συμβάλλει ιδιαίτερα στην υπόθεση της ενίσχυσης των χριστιανικών αξιών. Υπάρχει μια «κοινή στρατηγική», που μπορούμε να αναπτύξουμε στο πλαίσιο της Ευρώπης. Η Ελλαδική Εκκλησία αποτελεί ένα κεφάλαιο με δυναμική».

Να σημειωθεί ότι περίπου ταυτόσημες σκέψεις διετύπωσαν και άλλοι εξέχοντες ΡΚαθολικοί δημοσιογράφοι, σε διεθνούς κυκλοφορίας έντυπα, με αφορμή την πρόσφατη παρουσία στην Αθήνα διακεκριμένων λογίων για την επίσημη αναγγελία της έκδοσης του Μηνολογίου του Βασιλείου του Β΄.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ