Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 334, 24 Σεπτεμβρίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει

Διαβάστε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά την τελετή Ανακηρύξεώς του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp?id=4094ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»

Χορηγία 13 περίπου τόνων εμφιαλωμένου νερού, ενός τόνου ζυμαρικών και ενός τόνου όσπριων παρέλαβε η Μ.Κ.Ο. ''Αλληλεγγύη'' της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τις εταιρείες ΝΑΤΟΥΡΑ ΕΜΦΙΑΛΩΤΙΚΗ Α.Ε., MISKO και AGRINO προς ενίσχυση του προγράμματος ''Η Εκκλησία στους δρόμους''. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την Μ.Κ.Ο. ''Αλληλεγγύη'' σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί περισσότερες από 100.000 μερίδες φαγητού σε απόρους, αστέγους, άτομα εξαρτημένα από ουσίες ,κ.λ.π. Το συσσίτιο δίδεται σε καθημερινή βάση σε 1.000 περίπου άτομα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Κορυφή σελίδας


«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»

Το Κέντρο Πρόληψης του Ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διοργανώνει σεμινάριο αγωγής υγείας για γονείς, με θέμα: «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ». Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς με παιδιά ηλικίας έως 12 ετών, με σκοπό να τους ενημερώσει και να τους ευαισθητοποιήσει σε ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου και στη βελτίωση των σχέσεων μέσα στην οικογένεια, προκειμένου να αποτελέσουν οι ίδιοι φορείς πρόληψης των εξαρτήσεων για τα παιδιά τους.
Οι θεματικοί άξονες του σεμιναρίου είναι:

• Παράγοντες που οδηγούν στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και ο ρόλος της οικογένειας στη πρόληψη
• Οι ανάγκες του παιδιού καθώς μεγαλώνει.
• Η σημασία της έκφρασης συναισθημάτων στην οικογένεια για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού
• Η σημασία της επικοινωνίας στην οικογένεια
• Όρια και κανόνες στο παιδί καθώς μεγαλώνει
• Κακοποίηση του παιδιού
• Η εκπαίδευση του παιδιού στη προστασία και τη διατήρηση της ασφάλειάς του
• Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού

Το σεμινάριο αποτελείται από 10 δίωρες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν από 6 Οκτωβρίου έως 8 Δεκεμβρίου στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης του δήμου Χολαργού. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, ειδικούς στην ψυχική υγεία, που έχουν λάβει επιπλέον ειδική εκπαίδευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Πρόληψης λειτουργεί από το 2002 στα πλαίσια του Ιδρύματος Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λειτουργεί διενοριακά υλοποιώντας δράσεις και προγράμματα πρόληψης.

Παρόμοια σεμινάρια και προγράμματα πρόληψης προγραμματίζονται και για τις υπόλοιπες αρχιεπισκοπικές περιφέρειες στις ενορίες.

Για πληροφορίες: 2103352357

Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ

Στο συμπέρασμα ότι η περιοχή γύρω από το μοναστήρι των Αγίων Σαράντα, στους λόφους της ομώνυμης πόλης, υπήρξε ένα μεγάλο κέντρο προσκυνήματος και βαπτίσεων, που κάλυπτε τις ανάγκες μιας ευρύτερης περιοχής, οδηγούν οι ανασκαφές που διεξάγει εκεί το Αλβανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" των Τιράνων, το κτιριακό συγκρότημα χτίστηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα και από το μέγεθός του συμπεραίνεται ότι χτίστηκε με παραγγελία και δαπάνη του Κέντρου (δηλαδή της Κωνσταντινούπολης).

Η περιοχή της Ηπείρου τότε- σημειώνει η εφημερίδα- δεν ήταν σε θέση οικονομικά να φτιάξει τέτοιο κέντρο.

Στο χώρο αυτό γίνονταν και μαζικές βαπτίσεις, καθώς μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί έξι κολυμβήθρες.

Στο κτίριο απομένουν ακόμα 80 τ.μ., στα οποία δεν έχουν γίνει ανασκαφές.

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ