Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 33, 17 Νοεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΕΛΙΚΑ, ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ;

Η Ι. ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Με εξαιρετική επτυχία πραγματοποιήθηκε (16/11/05) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών η παρουσίαση του Μηνολογίου του Αυτοκράτορος Βασιλείου του Β΄ (Codex Vaticanus Graecus 1613), που αποτελεί συνέκδοση της Αποστολικής Διακονίας, της Βατικανής Βιβλιοθήκης και του ισπανικού εκδοτκού οίκου “Testimonio”. Η έκδοση είναι βαρυσήμαντο γεγονός για τις σπουδές της ιστορίας και τέχνης, όπως επίσης για τη θεολογία, την αγιολογία και την εκκλησιαστική ιστορία.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Βατικανής Βιβλιοθήκης Καρδινάλιος Jean-Luis Tauran, τόνισε ότι η έκδοση είνα καρπός των αγαθών σχέσεων μεταξύ Βατικανού και Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. «Η συνεργασία αυτή αποβλέπει στο να βοηθήσουμε τα ευρωπαϊκά έθνη να αναζητήσουν τις χριστιανικές τους ρίζες, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά την ευρωπαϊκή κοινωνία.»

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ Χριστόδουλος σημείωσε ότι «Η προκείμενη έκδοση έχει όλως ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, ή μάλλον για τον αγωνα να υπερβούμε το χωρισμό δίδοντες ασπασμόν εν Χριστώ. Έχει, όμως, και μιαν ακόμη ιδιαίερη σημασία. Το Μηνολόγιον είναι έργο μιας εποχής στην οποία Ανατολή και Δύση έδιναν αγώνες για να κρατήσουν την Ευρώπη καρδιά του χριστιανισμού... Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη διατυπώσει την πεποίθησή της ότι, χωρίς να θεωρούμε το χριστιανισμό Ευρωπαϊκή θρησκεία, πρέπει να διστηρήσουμε ακμαία τη χριστιανική συνείδηση της Ευρώπης και επίσης, να υπερασπίσουμε την ιδιοπροσωπία των λαών της... Θα ήταν σπουδαίο να κατανοούσε τις ανάγκες αυτές και η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.»

Κορυφή σελίδαςΕΝ ΚΑΙΡΩ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Πρόσκληση στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδολο απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄ σε μήνυμά του το οποίο διαβάστηκε κατά την παρυσίαση του τόμου του Μηνολογίου του Αυτοκράτορος Βασιλείου του Β΄ (16/11/2005).

Ερωτηθείς σχετικά ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος δήλωσε: «Μόλις λάβω την επίσημη πρόσκληση, θα απαντήσω.»

Κορυφή σελίδαςΟ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Απάντηση προς όλους εκείνους που αμφισβητούν το δκαίωμα της Εκκλησίας να εκφάζει λόγο για τα προβλήματα της κοινωνίας, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Ερωτηθείς από δμοσιογράφους σχετικά (16/11/2005), δήλωσε: «Ο Ιερέας όταν ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα του κόσμου, με τη φτωχολογιά, με την ανεργία, δε γίνεται πολιτικός. Αλίμονο αν η Εκκλησία μας δεν ασχολείται με τα προβλήματα του λαού μας και με τη φώχεια των ανθρώπων»

Κορυφή σελίδαςΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

Θλιβερές ανακρίβειες ακούστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή «Αντιγνωμίες» (15/11/2005) με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου στην τηλεόραση του «ΑΛΦΑ», από συμμετέχοντες οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να στοιχειοθετήσουν την «αναγκαιότητα» του χωρισμού Εκκλησίας – Πολιτείας, ισχυρίζονταν ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξαιτίας του ισχύοντος στην Ελλάδα νόμου περί προσηλυτισμού.

Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Το εν λόγω διεθνές Δικαστήριο έκρινε, με δύο αποφάσεις του, (περιπτώσεις Κοκκινάκη και Λαρίση), ότι ο ελληνικός νόμος που απαγορεύει τον προσηλυτισμό, δεν παραβιάζει τη σύμβαση της Ρώμης περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κορυφή σελίδαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Περιέργως απληροφόρητος όμως, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή (14/11/2005) να γίνουν έλεγχοι των «ανεξέλεγκτων» οικονομικών των Μητροπόλεων.

Αντίθετα με την παραπληροφόρηση, η αλήθεια είναι σαφής και έχει ως εξής:

1. Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (1998) συνέστησε την Ελεγκτική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου, με καθήκον της τον έλεγχο των Εκκλησιαστικών διαχειρίσεων.

2. Κατά την έκτακτη συνεδρία της Ιεραρχίας (Φεβρουάριος 2005) αποφασίστηκε ο τακτικός έλεγχος των οικονομικών των Εκκλ/κών διαχειρίσεων από την Οικονομική Επιθεώρηση της Εκκλησίας.

3. Ο ανωτέρω έλεγχος ανετέθη σε εμπειρότατα στελέχη με ειδικές γνώσεις στο δημόσιο λογιστικό, στο λογιστικό των Ν.Π.Δ.Δ., στη νομοθεσία περί εκτελέσεως δημοσίων έργων, και γενικότερα σε δοκιμασμένα πρόσωπα τα οποία διακρίθηκαν στον Δημόσιο τομέα, όπως π.χ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οικονομική επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών κ.λπ.

4. Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 40 Μητροπόλεων, τριών ναών και μιάς μονής.

5. Οι πορισματικές εκθέσεις του διενεργουμένου ελέγχου τίθενται υπ όψιν της Ειδικής Επιτροπής, που αποτελείται από Διευθυντικά όργανα του Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Εκκλ/κής Οικονομικής Επιθεώρησης, η οποία αποφαίνεται σε περιπτώσεις ενδεχομένων καταλογισμών διά τα περαιτέρω


Κορυφή σελίδαςΤΕΛΙΚΑ, ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ;

Συμπληρωματικά προς το προηγούμενο, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Εκκλησιαστικής δοκιμασίας, κατήγγειλε στο Κοινοβούλιο ότι περίπου 100 ιερείς στην Ελλάδα οπλοφορούν και κατηγόρησε την Εκκλησία για συγκάλυψη του φαινομένου. Την επόμενη ημέρα η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς τον νυν Πρόεδρο του Συνασπισμού και προς τον ίδιο τον κ. Κωνσταντόπουλο, παρακαλώντας να της κοινοποιηθούν τα υπάρχοντα στοιχεία περί των οπλοφορούντων ιερέων, προκειμένου Εκείνη να ασκήσει τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα, ανεξαρτήτως του ελέγχου τον οποίο οφείλει να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο.

Ουδέποτε, όμως, έλαβε απάντηση. Καθόλου περίεργο.

Κορυφή σελίδαςΗ Ι. ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Την πρόδηλη ανάγκη καταρτίσεως των δασκάλων που θα κληθούν να διδάξουν το μάθημα των Θρησκευτικών, επισημαίνει η Ι. Σύνοδος με επιστολή της (14/11/2005) στους Προέδρους των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων, Θράκης, Κρήτης, Αιγαίου, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.

«Επληροφορήθημεν ότι εις το πρόγραμμα των σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας ημών δεν περιλαμβάνεται η διδασκαλία του επιστημονικού αντικειμένου της διδακτικής του μαθήματος των Θρησκευτικών, με συνέπειαν την μη επαρκή κατάρτισιν των νέων εκπαιδευτικών εις τον τομέαν αυτόν. Όθεν, παρακαλούμεν υμάς όπως μεριμνήσητε διά την ένταξιν του ως είρηται μαθήματος εις το πρόγραμμα της διδασκαλίας των φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η εμπεριστατωμένη μόρφωσις αυτών εις άπαντα τα πεδία του Παιδαγωγικού επιστητού.»

Κορυφή σελίδαςΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Πατρικό χαιρετισμό (16/11/2005) απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τους αποφοίτους του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξενοδοχειακών & Τουριστικών Σπουδών «LE MONDE». Ο Μακαριώτατος έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση στους αποφοίτους τους Αγίους Σαμψών τον Ξενοδόχο και Ευφρόσυνο τον Μάγειρα, οι οποίοι, μέσα από την εργασία τους και την προσφορά τους στον συνάνθρωπο πορεύθηκαν στην οδό της τελειώσεως και κατέκτησαν την αγιότητα.

Κορυφή σελίδαςΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ

Το όραμά του για τη φιλανθρωπική δράση της Εκκλησίας των Πατρών εξέθεσε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στους προέδρους και τα μέλη των φιλοπτώχων ταμείων της Μητροπόλεώς του (12/11/2005).


Ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος έθεσε τους ακόλουθους άμεσους στόχους:

1. Την ίδρυση Στεγών Αγάπης σε όλες τις ενορίες

2. Τη σύσταση φιλοπτώχων ταμείων σε όλες τις ενορίες

3. Την ίδρυση Στέγης Αστέγων και

4. Την ίδρυση Στέγης Φιλοξενείας απόρων επισκεπτών της Μητροπόλεως.


Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ