Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 327, 31 Αυγούστου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΟΘΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΚΟ: Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΗΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΒΕΛΙΜΕΖΗ


της Νανώς Χατζηδάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’. Συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και τις αρχές, αλλά και με κατοίκους, δίνοντας σε όλους κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του δύσκολου έργου τους. Σε δηλώσεις του φανερά συγκινημένος χαρακτήρισε τραγωδία την καταστροφή του φυσικού πλούτου των περιοχών και ζήτησε εθνική ομοψυχία. "Αυτές τις ώρες" είπε χαρακτηριστικά "πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια".

Ο Αρχιεπίσκοπος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, εξέφρασε τη συμπαράστασή του για την οδύνη των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, ενημερώνοντας τους για τη στήριξη της Εκκλησίας, όπου καθίσταται αναγκαία και χρήσιμη.

Κατόπιν εντολής του Μακαριωτάτου η Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλληλεγγύη", ετέθη σε επιφυλακή και στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των αρμοδίων φορέων με γνώμονα την ανακούφιση των πυροπαθών. Άμεση προτεραιότητα η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας όσων έχουν ανάγκη σε στέγη, τρόφιμα καθώς και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί κ.λ.π.).

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΡΟΘΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Την Τετάρτη, 26 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος είχε συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού με τον Υπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στην οποία συμμετείχαν και ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης κ. Νικόλαος Ζίας, ο Διευθυντής Συντηρήσεως Μνημείων του ΥΠΠΟ κ. Νικόλαος Μήνος, η Προϊσταμένη της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Αικατερίνη Δελλαπόρτα και ο Τμηματάρχης της Διεύθυνσης Αναστηλώσεως Βυζαντινών Μνημείων κ. Θ. Βλαχούλης, με κύριο θέμα την προβολή και περαιτέρω ανάπτυξη του μοναδικού Πρωτοχριστιανικού Μνημείου των Κατακομβών της ιεράς νήσου Μήλου.

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε προς τον κ. Υπουργό τις ευχαριστίες των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, των τοπικών φορέων και συλλόγων του νησιού καθώς και του Προέδρου κ. Αντ. Δρούγκα και των μελών του Πανελληνίου Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ», τη συμβολή των οποίων εξέθεσε, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς τον κ. Υπουργό, όσο και προς την Προϊσταμένη της 2ης Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Αικατ. Δελλαπόρτα, για την καθοριστική συμβολή τους στην ολοκλήρωση των εργασιών για τη διασφάλιση της επισκεψιμότητας των ι. Κατακομβών, η οποία από την 22α Ιουλίου, ημέρα έναρξης της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου, μέχρι και την 24η Αυγούστου ανήλθε στους 10.014 επισκέπτες.

Ευχαρίστησε, επίσης, για τη συμβολή τους τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και τον απελθόντα Προϊστάμενο της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Χαράλαμπο Πέννα.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε τον κ. Υπουργό να βρεθούν κοινές διαδρομές για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού Τουρισμού, με πόλο έλξεως το Παλαιοχριστιανικό αυτό Μνημείο και παρεκάλεσε για την περαιτέρω συνέχιση της επιστημονικής έρευνας και την αξιοποίηση των νέων ευρημάτων.

Κορυφή σελίδας


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Έπειτα από προσπάθειες συντηρητών και αρχαιολόγων στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι ψηφιδωτό που απεικονίζει εξαπτέρυγο σεραφείμ. Κρυμμένο κάτω από στρώματα γύψου, χρώματος και μετάλλου, το μωσαϊκό βγήκε στην επιφάνεια ξανά ύστερα από 160 χρόνια. Οι ειδικοί έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι διατηρήθηκε σε τόσο άριστη κατάσταση!

Σε επικοινωνία μας με τον καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νικόλαο Γκιολέ μας είπε πως ο τελευταίος που είχε δει τα ψηφιδωτά ήταν ο Ελβετός αρχιτέκτονας Φοσάτι, ο οποίος είχε υπό την επίβλεψή του τις εργασίες συντήρησης της Αγίας Σοφίας στα μέσα του 19ου αι. για λογαριασμό του σουλτάνου Αμπντουλματζίντ. Ο Ελβετός αρχιτέκτονας συντήρησε και σκέπασε με προσοχή τα ψηφιδωτά πρόσωπα των αγγέλων, γι' αυτό και οι συντηρητές σήμερα λένε ότι η εικόνα του σεραφείμ είναι τόσο εντυπωσιακά διατηρημένη. Το μωσαϊκό βρίσκεται στην τριγωνική αψίδα που στηρίζει τον μεγάλο θόλο της Αγίας Σοφίας. Έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος ένα μέτρο και χρονολογείται από τον 14 αι.

Το 2005 είχε αποκαλυφθεί το εργαστήριο του Φοσάτι, όταν άνοιξε η πόρτα ενός μυστικού δωματίου της Αγίας Σοφίας, το οποίο είχε μείνει κλειστό από το 1968. Το δωμάτιο βρισκόταν πίσω από τη λυόμενη κατασκευή για τους φύλακες. Μια σκονισμένη εφημερίδα του 1968 έδειχνε από πότε είχε να ανοιχτεί το δωμάτιο, ενώ από τα σχέδια, τα υλικά αναστήλωσης, τις αυθεντικές σιδεριές των τρούλων, αλλά και τα μικρά κομμάτια από χρυσά ψηφιδωτά προέκυψε το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το εργαστήριο του Φοσάτι. Οι σημειώσεις και τα σχέδιά του βοήθησαν στην αποκάλυψη και την αποκατάσταση των αυθεντικών ψηφιδωτών του μνημείου – συμβόλου για την Ορθοδοξία.

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι δήλωσε ότι σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα τις εργασίες για να ξεσκεπάσουν και τις άλλες τρεις παραστάσεις, οι οποίες είναι επίσης καλυμμένες με γύψο και μέταλλο. "Είναι μια ιστορική μέρα", είπε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του αυτή η εργασία είναι πολύ σημαντική, τόσο για την Αγία Σοφία, όσο και για τον Χριστιανισμό.

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΚΟ: Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΗΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Οι αντιπροσωπευτικότερες εικόνες της περίφημης Κρητικής Σχολής του 15ου και 16ου αιώνα, τις οποίες φιλοτέχνησαν κορυφαίοι καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Δαμασκηνός, ο Άγγελος, ο Παβίας και ο Τζαφούρης πρόκειται να εκτεθούν σε μια πολύ σημαντική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στο Ωνάσειο Ίδρυμα της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Αυτό, ωστόσο, που κάνει την έκθεση εξαιρετική είναι ότι οι εικόνες της Κρητικής Σχολής θα «συναντηθούν» με κορυφαία έργα του φιλοτέχνησε ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, τα οποία καταδεικνύουν πώς η πλούσια κρητική ζωγραφική παράδοση επηρέασε το έργο αυτού του ξεχωριστού καλλιτέχνη που κατάφερε να σφραγίσει την παγκόσμια τέχνη.

Πιο συγκεκριμένα, από τα έντεκα έργα του Θεοτοκόπουλου που βρίσκονται στην Ελλάδα, έξι θα μεταφερθούν στη Νέα Υόρκη όπου θα παραμείνουν από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2010 στην έκθεση που έχει τίτλο «Οι απαρχές του Γκρέκο: Η ζωγραφική των φορητών εικόνων στην ενετική Κρήτη».

Πίνακες θα ταξιδέψουν από την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο, την Συλλογή Κανελλόπουλου αλλά και από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης όπου, υπενθυμίζεται ότι εκτίθενται δύο έργα του Ελ Γκρέκο, η «Άποψη του όρους και της Μονής Σινά» και η «Βάπτιση του Χριστού». Μοναδικά έργα θα δανείσουν στην έκθεση και κορυφαία μουσεία του εξωτερικού όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Ερμιτάζ.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ