Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)




Τεύχος 326, 23 Ιουλίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ
ΣΤΟ ecclesia.gr



Διαβάστε το τεύχος Ιουλίου




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Την Τρίτη 21.7.2009 συνήλθε σε Έκτακτη Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου αποφασίστηκε ότι το 25% των εσόδων που προέρχονται από την μοναστηριακή περιουσία θα διατίθεται για τη δημιουργία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων κοινωνικής μέριμνας.

Η αρχή θα γίνει με την ανέγερση Ιδρύματος με την επωνυμία «Στέγη Κατακοίτων Γερόντων Ιεράς Μονής Πετράκη». Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται η θεμελίωση του Ξενώνα «Θεοξένεια». Παράλληλα, όμως, συνεχίζονται οι διαδικασίες εκπονήσεως μελετών και σχεδίων, εκδόσεως αδειών, ρυθμίσεως προβλημάτων που έχουν σχέση με τα οικόπεδα και την χρήση γης επί των οποίων προορίζονται να ανεγερθούν κοινωφελή ιδρύματα:

α) Τρία Κέντρα φροντίδος ηλικιωμένων κατακοίτων.

β) Κέντρο φροντίδας πασχόντων από νεοπλασματικά νοσήματα (καρκίνος) μετά τις διάφορες επεμβάσεις.

γ) Κέντρο φροντίδας αυτιστικών παιδιών σχολικής ηλικίας.

δ) Κέντρο κοινωνικής επανένταξης νέων μετά την απεξάρτηση από παραισθησιογόνες ουσίες

ε) Κατασκηνώσεις νέων και ξενώνες.

Αποφασίστηκε ακόμη ν’ απευθυνθεί η Δ.Ι.Σ. στην Ακαδημία Αθηνών και να γνωρίσει την πρόθεσή Της να χρηματοδοτήσει την έρευνα και συγγραφή μελέτης περί της συμβολής της Εκκλησίας στη διάσωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (Μνημεία - Γραμματεία). Να συνεργασθεί, τέλος, με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και να θέσει στη διάθεσή του τις υποδομές Της, ώστε να συμβάλει στον τρόπο ενημερώσεως για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης.

Κορυφή σελίδας


ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η «Αλληλεγγύη», στο πλαίσιο της ανανέωσης της διαδικτυακής της παρουσίας, δημιούργησε τη διαδικτυακή πύλη «Ψηφιακός Χάρτης των Πολιτιστικών Θησαυρών της Εκκλησίας της Ελλάδος», με στόχο την διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας μας.

Μέσω της χρήσης του Διαδραστικού Πολιτιστικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφέρεται μία διεισδυτική ματιά σε εκκλησιαστικά αρχιτεκτονικά μνημεία, μουσεία, εκκλησιαστικά κειμήλια και γενικά σε οποιοδήποτε πολιτιστικό αγαθό σχετίζεται με εκκλησιαστικές δομές και φορείς. Ο Ψηφιακός Χάρτης αναπαριστά τον Ελλαδικό χώρο διαιρεμένο κατάλληλα σε περιφέρειες ή τμήματα, παρέχοντας στο χρήστη τη δυνατότητα, με την επιλογή μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιφέρειας, να πληροφορείται με φωτογραφικό ή και ηχητικό υλικό για τα εκκλησιαστικά πολιτιστικά δεδομένα που την αφορούν.

Περιηγηθείτε στον Ψηφιακό Χάρτη

Κορυφή σελίδας


ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Mητροπόλεως Θεσσαλονίκης βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του μητροπολιτικού μεγάρου, δίπλα στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Η έμπνευση και στήριξη αυτού του έργου ανήκει στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Η υλοποίηση του έργου ανατέθηκε στους διακεκριμένους καθηγητές Ματούλα Σκαλτσά και Πάνο Τζώνο, οι οποίοι με επιτελική ομάδα επιστημόνων που εργάστηκαν υπό την καθοδήγησή τους, συγκρότησαν ένα πρωτοποριακό εκκλησιαστικό μουσειακό χώρο αναγνωρισμένο στην ευρωπαϊκή μουσειακή κοινότητα.

Έτσι λοιπόν μέσα σε ένα μικρό χώρο καθώς δεν υπάρχουν μεγάλες κτιριακές υποδομές αποτυπώνεται στο χωροχρόνο η θεολογική διάσταση της εικόνας σε άρτια αρχιτεκτονική και μουσειακή μελέτη μέσα από ποικίλα και αξιόλογα εκθέματα. Προβάλλεται η δογματική σημασία της εικόνας για το σώμα της Εκκλησίας, ο τρόπος που αποτυπώνεται στις εικόνες το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ενισχύεται για τους πιστούς η ελπίδα της σωτηρίας. Συγχρόνως παρουσιάζεται και η νεότερη ιστορία της μητροπόλεως.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες θα βρείτε στον ιστοχώρο της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στη διεύθυνση http://www.imth.gr/

Κορυφή σελίδας





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ