Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)
Τεύχος 325, 16 Ιουλίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν

 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
ΣΤΟ ΙΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας 5 τόνων και 680 κιλών παραδόθηκε από την Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλληλεγγύη" σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου που υποφέρουν. Συγκεκριμένα, εννέα παλέτες με διάφορα τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αλεύρι, αλάτι και γάλα εβαπορέ μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, μεταφέρθηκε από την ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ., στο Κόσσοβο, το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου, προς ενίσχυση του δοκιμαζόμενου λαού της περιοχής.

Μέρος της βοήθειας παραδόθηκε στον Διοικητή της ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ., Συνταγματάρχη κ. Κωνσταντίνο Ζαφείρη, προκειμένου να διανεμηθεί σε άπορους της περιοχής του Ουρόσεβατς και τα υπόλοιπα στον Ερυθρό Σταυρό του STREECE στην Πρεζόβιτσα, αρκετά από τα οποία, διένειμε σε κατοίκους της περιοχής προσωπικά ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.Κ.Ο. "Αλληλεγγύη" κ. Κωστής Δήμτσας, ο οποίος συνόδευε την αποστολή μαζί με τον κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Αρχιμανδρίτη Παρθένιο Μαχαιριώτη.

Μάθετε για το έργο της Αλληλεγγύης

Κορυφή σελίδας


ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, εκατοντάδες κιβώτια με κειμήλια από ναούς των κοινοτήτων της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας συγκεντρώνονται για φύλαξη στο Βυζαντινό Μουσείο. Πολλά από αυτά επιστρέφονται στους πρόσφυγες, ενώ εκείνα που παραμένουν συγκροτούν τη Συλλογή Κειμηλίων Προσφύγων: διακόσια και πλέον αντικείμενα (εικόνες, άμφια, σκεύη, χειρόγραφα, έντυπα κ.ά.), που προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Καππαδοκία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο. Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμη ιερά κειμήλια από το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού-Φιλιώ Χαϊδεμένου, τους Ιερούς Ναούς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και σωματεία προσφύγων, καθώς και ιδιωτικά ενθυμήματα και εικόνες από οικογενειακά εικονοστάσια που παραχωρήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο από τους απογόνους των μικρασιατών προσφύγων. Τα εκθέματα αυτά, μαζί με έγγραφα, φωτογραφίες αρχείου, προφορικές μαρτυρίες των προσφύγων και των ανθρώπων του μουσείου, καθώς και οπτικοακουστικά εκθέματα συνθέτουν το διαδραστικό περιβάλλον της έκθεσης.

Η έκθεση «Άνθρωποι και εικόνες: Κειμήλια προσφύγων» ανιχνεύει τους δεσμούς ανάμεσα στα μουσειακά εκθέματα και τους ανθρώπους. Προβάλλει σημαντικούς σταθμούς του ταξιδιού των ανθρώπων και των κειμηλίων από τις χώρες προέλευσής τους στις χώρες της νέας εγκατάστασής τους, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ανεξάρτητα από τη σημερινή τους χρήση —εκθέματα σε κρατικά μουσεία, σε ναούς ή σε ιδιωτικούς χώρους― λειτουργούν ως σύμβολα μνήμης και ταυτότητας.

Η έκθεση «Άνθρωποι και εικόνες: Κειμήλια προσφύγων» θα διαρκέσει έως τις 31/8/09. Το γεγονός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ICON NETWORK (2007-2009), που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Διαδικτυακό κόμβο www.icon-network.org, που παρέχει πρόσβαση σε συλλογές φορητών εικόνων και πλούσιο πληροφοριακό υλικό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συνεδρίων, μελετών και δημοσιευμάτων.

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ