Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)Τεύχος 320, 22 Ιουνίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ: ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Αφιέρωμα στους σύγχρονους
Έλληνες Αγιογράφους


Π. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΚΛΗΡΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ: ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει την περιοδική έκθεση με τίτλο: «Άνθρωποι και εικόνες: Κειμήλια προσφύγων». Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 29/6/09 και ώρα 20:00 και θα διαρκέσει έως τις 31/8/09.

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, εκατοντάδες κιβώτια με κειμήλια από ναούς των κοινοτήτων της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας συγκεντρώνονται για φύλαξη στο Βυζαντινό Μουσείο. Πολλά από αυτά επιστρέφονται στους πρόσφυγες, ενώ εκείνα που παραμένουν συγκροτούν τη Συλλογή Κειμηλίων Προσφύγων: διακόσια και πλέον αντικείμενα (εικόνες, άμφια, σκεύη, χειρόγραφα, έντυπα κ.ά.), που προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Καππαδοκία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο. Παρουσιάζονται ακόμη ιερά κειμήλια από το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού-Φιλιώ Χαϊδεμένου, τους Ιερούς Ναούς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και σωματεία προσφύγων, καθώς και ιδιωτικά ενθυμήματα και εικόνες από οικογενειακά εικονοστάσια που παραχωρήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο από τους απογόνους των μικρασιατών προσφύγων. Τα εκθέματα αυτά, μαζί με έγγραφα, φωτογραφίες αρχείου, προφορικές μαρτυρίες των προσφύγων και των ανθρώπων του μουσείου, καθώς και οπτικοακουστικά εκθέματα συνθέτουν το διαδραστικό περιβάλλον της έκθεσης.

Η έκθεση «Άνθρωποι και εικόνες: Κειμήλια προσφύγων» ανιχνεύει τους δεσμούς ανάμεσα στα μουσειακά εκθέματα και τους ανθρώπους. Προβάλλει σημαντικούς σταθμούς από το ταξίδι των ανθρώπων και των κειμηλίων από τις χώρες προέλευσής τους στις χώρες της νέας εγκατάστασής τους, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ανεξάρτητα από τη σημερινή τους χρήση —εκθέματα σε κρατικά μουσεία, σε ναούς ή σε ιδιωτικούς χώρους― λειτουργούν ως σύμβολα μνήμης και ταυτότητας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ICON NETWORK (2007-2009), που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Διαδικτυακό κόμβο icon-network.org, που παρέχει πρόσβαση σε συλλογές φορητών εικόνων και πλούσιο πληροφοριακό υλικό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, συνεδρίων, μελετών και δημοσιευμάτων.

Κορυφή σελίδας


«Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ»

Στις 25, 26 και 27 Ιουνίου 2009 θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2ο Συνέδριο του Δήμου Αθηναίων «Η Ελλάδα στον Κόσμο: Βυζαντινές Σπουδές». Είναι το δεύτερο ενός Κύκλου Συνεδρίων με τον γενικό τίτλο «Η Ελλάδα στον Κόσμο».

Στόχος αυτού του Κύκλου Συνεδρίων - που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής - είναι η προβολή και η πλαισίωση του επιστημονικού έργου που γίνεται ανά τον κόσμο για την Ελλάδα, η δικτύωση των αντίστοιχων επιστημόνων - Ελλήνων και μη - μεταξύ τους και η εκπόνηση ενός τριετούς προγράμματος δράσης που να αφορά τον εκάστοτε τομέα σπουδών που θα είναι και το αντικείμενο του συνεδρίου. Οι στόχοι και το πρόγραμμα δράσης που θα προκύπτουν από κάθε συνέδριο θα αξιολογούνται ανά τριετία ούτως ώστε να εξετάζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί προς την κατεύθυνση που θα έχει προκύψει από το συνέδριο.

Το Συνέδριο του Δήμου Αθηναίων για τις Βυζαντινές Σπουδές έχει ως αντικείμενο την καταγραφή της κατάστασης της επιστήμης σήμερα, την πορεία της, τα προβλήματα - επιστημολογικά και με την ευρεία έννοια πολιτικά - που ανακύπτουν, και αναζητά λύσεις και δράσεις που θεωρούνται απαραίτητες από τους ειδικούς επιστήμονες για τη βελτίωση του συγκεκριμένου τομέα σπουδών ανά τον κόσμο.

Το συνέδριο αποβλέπει επίσης στη διευκόλυνση της επικοινωνίας και του διαλόγου μεταξύ των ερευνητικών Κέντρων και των ειδικών επιστημόνων με την ελληνική Πολιτεία ως προς τους στόχους και τις δράσεις που θα βελτίωναν τις Βυζαντινές Σπουδές ανά τον κόσμο.

Διαβάστε το πρόγραμμα

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ