Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 32, 15 Νοεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ

ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΕΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ

Του κ. Αναστασίου Μαρίνου, Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και Ειδικού Επιστημονικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου
Περί της διδασκαλίας του μαθήματος των ΘρησκευτικώνΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

Ανακοινωθέν εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος (14/11/2005), εξ αφορμής των όσων απασχόλησαν τον Τύπο, τις τελευταίες μέρες, σχετικά με το βιβλίο του τ. Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

«Στα τεθέντα υπό του συνόλου σχεδόν των Μ.Μ.Ε. ερωτήματα προς την Εκκλησία της Ελλάδος, σχετικά με τους ισχυρισμούς τους περιεχομένους εις το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του κ. Σημίτη, περί του θέματος των ταυτοτήτων, η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι δε θα παρασυρθεί από το μέγεθος της προκλήσεως και των ανακριβειών του, που διαστρέφουν την ιστορική πραγματικότητα, αδικούν κατάφωρα τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει και προσβάλουν την Εκκλησία.

Η Ιερά Σύνοδος θα απαντήσει στον συγγραφέα αποκαθιστώντας την αλήθεια, στον πρέποντα χρόνο και όταν αυτό θα είναι ορθό και αζημίως για τον τόπο».

Κορυφή σελίδαςΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ

Για το ύψος της Ιερωσύνης μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος απευθυνόμενος σε νέο Διάκονο τον οποίο χειροτόνησε στον Ναό του Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου (13/11/2005).

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας», τόνισε, «όταν έχουμε νέους ανθρώπους που εισέρχονται στις τάξεις του Κλήρου. Εάν αυτοί οι νέοι έχουν εντίμως προπαρασκευαστεί, πρωτίστως μέσα στην οικογένεια και στη συνέχεια από τους πνευματικούς τους Πατέρες, μπορούμε να ελπίζουμε στην αναγέννηση και ανανέωση της Εκκλησίας… Στηρίζουμε χρηστές ελπίδες στα νέα αυτά παιδιά, τα οποία γίνονται Ιερείς από πίστη και ευσέβεια και γιατί επιθυμούν να αφιερώσουν τη ζωή τους στην υπηρεσία του Θεού και στη διακονία του ανθρώπου…»

Κορυφή σελίδαςΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Νέος Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ως Προέδρου της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Ι. Συνόδου, ορίστηκε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου.

Εκ των στενότερων συνεργατών του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο π. Επιφάνιος έθεσε ως κορυφαίους στόχους της νέας διακονίας του «να καταστεί το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας όργανο πνευματικής Ορθοδόξου οικοδομής, χώρος αντικειμενικής – εναλλακτικής ενημέρωσης, φωνή προασπίσεως και προβολής των αρχών, των δικαίων και των θέσεων της Εκκλησία της Ελλάδος»

Κορυφή σελίδαςΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ

Πλήθος κοινωνικών και φιλανθρωπικών προγραμμάτων δρομολογούνται από τη «Χριστιανική Αλληλεγγύη» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Απευθύνονται σε όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ανεξαρτήτως φυλής, ηλικίας, θρησκεύματος και εθνικότητας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο εξυπηρετούνται 73.000 άτομα ή οικογένειες στην Αθήνα. Σήμερα υπάρχουν τόσο φτωχές οικογένειες που δε μπορούν να αγοράσουν ούτε τα σχολικά είδη για τα παιδιά τους. Απευθυνόμενες στις ενορίες τους, τούς παρέχονται τετράδια, μολύβια και ό,τι άλλο χρειάζονται οι μικροί μαθητές για το σχολείο. Σημαντική, όμως, είναι και η βοήθεια που δίνεται στους απόρους φοιτητές, που σπουδάζουν στην Αθήνα, καθώς τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία τούς επιδοτούν με ένα ποσό κάθε μήνα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την ενορία του Αγίου Δημητρίου στο Κολωνάκι, όπου παρέχεται μηνιαίο επίδομα σε 45 φοιτητές…» (Εφημερίδα «Πολίτης», 7/11/2005)

Κορυφή σελίδαςΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΕΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

Τις ετήσιες εκδηλώσεις, για την προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης της πατρίδας μας, πραγματοποιεί στο Σύδνεϋ (13 – 20/11/2005) η Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες ομογενείς ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τονίζει ότι «… ο Ελληνισμός, πέρα και πάνω από όλα, ενσάρκωσε ένα ήθος ζωής λυτρωτικό και σωτήριο. Γι’ αυτό και αξίζει να μελετάμε τις ρίζες μας, την ιστορία μας, τους ήρωες και τους Αγίους μας. Πολλά έχουμε να ωφεληθούμε. Ωστόσο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι διαπιστώνουμε ενίοτε ελλείψεις, αλλοτριώσεις και καταστρατηγήσεις στην νεοελληνική κοινωνία μας. Και φυσικά αυτά τα παθολογικά συμπτώματα μάς πικραίνουν. Όμως, από το κέντρο, εδώ στην πρωτεύουσα της Ελλάδος, σάς διαβεβαιώνω ότι στο βάθος τού είναι του ο Έλληνας, όπου κι αν σταθεί και βρεθεί, παραμένει Έλληνας και Ορθόδοξος. Γιατί Ελλάδα, Ελληνισμός, Ορθοδοξία, Εκκλησία δεν είναι συνηθισμένοι του είδους όροι, που τούς βρίσκουμε έτσι απλά στις εγκυκλοπαίδειες και στα λεξικά, αλλά είναι δυνατότητες ζωής, τρόποι ύπαρξης αιώνες τώρα…»

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σπουδαίο έργο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης επιτελείται στο Κέντρο Αποκατάστασης Δυσπροσάρμοστων Ατόμων «Η Δάμαρις», το οποίο συνέστησε και λειτουργεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών από το 1975, βρίσκεται στη Άνοιξη Αττικής και περιθάλπει κορίτσια με ειδικές ανάγκες.

Με ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεθόδους εργοθεραπείας, γυμναστικής και ψυχοθεραπείας, γίνεται προσπάθεια για την αποκατάσταση των ειδικών ατόμων και, με τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές, κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, επιτυγχάνεται, κατά το δυνατόν, η ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Το έργο του Ιδρύματος επιτελείται από ειδικευμένο προσωπικό και οι δαπάνες λειτουργίας του καλύπτονται από το Γενικό και τα Ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία της Αρχιεπισκοπής, καθώς και από προσφορές ιδιωτών.

Ο αριθμός λογαριασμού στον οποίο μπορεί να καταθέσει κανείς τον οβολό της αγάπης του είναι Ε.Τ.Ε. 146/546029-87

Κορυφή σελίδαςΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Βατικανή Βιβλιοθήκη και τον Ισπανικό εκδοτικό οίκο «Tesstimonio», προχώρησαν στην πανομοιότυπη έκδοση του εθνικού μας κειμηλίου, του Μηνολογίου του Αυτοκράτορος Βασιλείου του Β΄, που θεωρείται το επιφανέστερο αριστούργημα ανάμεσα στα Ελληνικά εικονογραφημένα χειρόγραφα του 10ου και 11ου αιώνα.Η «παγκόσμια πρώτη» της παρουσίασης του έργου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16/11/2005, 6 μ.μ. στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, του Καρδιναλίου Jean-Luis Tauran, Προέδρου της Βατικανής βιβλιοθήκης, εκπροσώπων των Κυβερνήσεων Ελλάδος, Ισπανίας & Ιταλίας, διακεκριμένων επιστημόνων και Ακαδημαϊκών και άλ.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του έργου, ο Γενικός Δ/ντής της Αποστολικής Διακονίας, Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, δήλωσε: «Η παρουσίαση του έργου αυτού συνιστά τον εγκαινιασμό μιας σπουδαίας εκδοτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αποστολική Διακονία και τη Βατικανή Βιβλιοθήκη, με σκοπό την ανάδειξη και άλλων ιστορικών κειμηλίων Ελληνικού λόγου και τέχνης της Βυζαντινής και όχι μόνο περιόδου. Πρόκειται για ανεκτίμητη προσφορά στα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας»

Κορυφή σελίδας


ΣΧΟΛΙΟ


Του κ. Αναστασίου Μαρίνου, Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και Ειδικού Επιστημονικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου
Περί της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών

(Απόσπασμα άρθρου με θέμα «Το Συμβούλιο της Ευρώπης, η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η Δημοκρατία» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Εστία» στις 31/10, 1&2/11/2005.

Απάντηση στο άρθρο 6 του σχεδίου νόμου της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, σχετικά με την μετατροπή του περιεχομένου του μαθήματος των θρησκευτικών στην Ελλάδα από ομολογιακό σε θρησκειολογικό)

«Για την Ελλάδα, η πρόταση θρησκειολογικής διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία είναι αντίθετη με το άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίον, ως έχει ερμηνευθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιβάλλει την υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών κατά το Ορθόδοξον Χριστιανικόν δόγμα (βλ. Σ.τ.Ε. 3356/1995 και 2176/1998)…

Αλλά και εάν αποφασισθεί αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε η θρησκειολογική διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών δεν θα απαγορεύεται μεν από το Σύνταγμα, θα αποτελεί, όμως, παράβαση της Συμβάσεως της Ρώμης, διότι θα είναι αντίθετη προς το άρθρον 2 του προσθέτου πρωτοκόλλου αυτής.

Είμαι πολύ περίεργος να πληροφορηθώ εάν η όποια Ελληνική Κυβέρνηση της εποχής θα τολμήσει να καταγγείλει τη Σύμβαση της Ρώμης για να νοθεύσει έτσι το δικαίωμα των Ελλήνων να καθορίζουν κυριαρχικά το θρήσκευμα των τέκνων τους. Και για να συμπληρωθεί η σειρά των πιο πάνω σκέψεών μου, θα προσθέσω μία σύντομη παρατήρηση σχετικά με τη νομική ισχύ των Συστάσεων της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών.

Τόσον οι Συστάσεις, όσο και οι Αποφάσεις, έχουν, κατά τα παγίως διδασκόμενα, χαρακτήρα πολιτικών απλώς διακηρύξεων και με τοιούτο περιεχόμενον δεν είναι υποχρεωτικές διά τα Κράτη – Μέλη και, βεβαίως, δεν δύνανται, αυτές και μόνον, να τροποποιήσουν τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διότι τέτοια τροποποίηση απαιτεί νέα Σύμβαση.

Ας μην επιχαίρουν, λοιπόν, όσοι μάχονται για την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών και ας μη πιστέψουν ότι το επέτυχαν με την επίμαχη Σύσταση (του Συμβουλίου της Ευρώπης). Ουδέν απολύτως επέτυχαν. Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Και ας μη φοβούνται όσοι αντιθέτως διαβλέπουν στην κίνηση προς την κατάργηση του μαθήματος αυτού, προσπάθεια αποθρησκευτικοποιήσεως των Ελλήνων. Τέτοιου είδους μεταβολή μόνο με δημοψήφισμα πρέπει να αποφασισθεί για να ακουστεί και η φωνή του λαού και όχι μόνον η φωνή όλων αυτών που μάχονται για την κατάργηση της θρησκευτικής κατηχήσεως των Ελληνοπαίδων και οι οποίοι δεν εκπροσωπούν παρά μόνον τον εαυτό τους και γι’ αυτό δεν κάνουν λόγο για δημοψήφισμα. Ξέρουν τί τους περιμένει. Και φοβούνται.»

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ