Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)



Τεύχος 317, 4 Ιουνίου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ»

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Β’ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Αφιέρωμα στους σύγχρονους
Έλληνες αγιογράφους


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΗΣ




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


«ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ»

«Διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» (κεφ. 16-8) διαβάζουμε στίς Πράξεις των Αποστόλων και παρατηρούμε με δέος ότι το Άγιο Πνεύμα εμπόδισε τον Απόστολο Παύλο να συνεχίσει την πορεία του στη Μικρά Ασία και ενώ ευρίσκετο στήν Τρωάδα τον απέστειλε στη Μακεδονία για να κηρύξει το Ευαγγέλιο στον Ελληνισμό και στην Ευρώπη.

Από εκείνη την στιγμή η Ελλάδα γίνεται η πύλη εισόδου του Χριστιανικού μηνύματος σε όλη την Ευρώπη και η Ευρώπη βαπτίζεται σε «πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον»!

Οι ρίζες της Ευρώπης και του πολιτισμού της είναι αναμφίβολα Χριστιανικές, έστω κι αν ορισμένοι σήμερα τις αμφισβητούν.

Η έμφαση, την οποία δίδει σήμερα η Ευρώπη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι και αυτή μια απόδειξη της Χριστιανικής κληρονομιάς της.

Ωρισμένοι νεοέλληνες διανοούμενοι νομίζουν ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι ένας πολιτικοοικονομικός χώρος όπου ο Χριστιανισμός είναι απαγορευμένος. Μεγάλοι όμως διανοητές των νεωτέρων χρόνων, όπως ο Άγγλος ποιητής Τόμας Έλλιοτ, ο Γάλλος διανοητής Πώλ Βαλερύ, ο Έλληνας πολυγραφότατος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Παναγιώτης Κανελλόπουλος κ. ά., ομολογούν ότι τα τρία πνευματικά θεμέλια της σημερινής Ευρώπης είναι η Χριστιανική Πίστη, η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και το Ρωμαϊκό ή ορθότερα Βυζαντινο-ρωμαϊκό Δίκαιο.

Στήν εποχή μας η προσπάθεια συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών λαμβάνει τή μορφή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Οι χώρες που μετέχουν αναζητούν κοινές λύσεις σε πολλά προβλήματα, χωρίς όμως να χάνουν την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική τους ταυτότητα. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Εκκλησία της Ελλάδος πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία δεν πρέπει να περιορίζεται στην κοινή ρύθμιση οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων, αλλά να προχωρεί στην ευρύτερη αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση μεταξύ λαών και πολιτισμών, επιπλέον δε να επιδεικνύει ευαισθησία και ανθρωπιά προς τους οικονομικά ασθενέστερους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν λειτουργεί με νόμους, κανονισμούς, διαδικασίες και κανόνες, οι οποίοι απαιτούν ειδικές γνώσεις και συνεχή ενημέρωση.

Σας Ευλογώ επομένως και χαιρετίζω την όλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως των Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Εκκλησίας μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και τα μέλη Αυτής, για την ενημέρωση των Στελεχών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος επί θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενώσεως, σε συνεργασία με τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ως δε και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος προθύμως εδέχθη την διοργάνωση της Ημερίδος αυτής στην Ιερά Μητρόπολή Του και κατέβαλε κάθε φιλότιμη προσπάθεια για την Επιτυχία της διεξαγωγής Αυτής.

Με αυτά τα λόγια εύχομαι ό,τι αγαθόν και ευάρεστον «τω Κυρίω εν οίς πράττομεν».

Απόσπασμα από ομιλία του Μακαριωτάτου στη Βέροια (2/6/09)

Κορυφή σελίδας


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία του Θεού το γεγονός ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, αν και ζουν σε μια εποχή εκκοσμίκευσης και υλοφροσύνης, εν τούτοις έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Πλανήτης μας είναι ο «Οίκος» μας, τον οποίον οφείλουμε να διατηρήσουμε και να διασώσουμε όσο εξαρτάται από όλους και τον καθένα μας. Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι και η από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) καθιέρωση της 5ης Ιουνίου εκάστου έτους, ως Παγκόσμιας Ημέρας του φυσικού Περιβάλλοντος.

Βέβαια, μία και μόνο Ημέρα δεν αρκεί, για την διατήρηση της Πανίδος και της Χλωρίδος της Γης, ούτε για την διάσωση των πηγών ενέργειας και της βιοποικιλίας του Πλανήτη μας. Ωστόσο, η 5η Ιουνίου εκάστου έτους πρέπει μάλλον να θεωρείται, ως εορτασμός και παγκόσμιος ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και Δημιουργό της Γης, καθώς και προς τους συνειδητοποιημένους οικολογικά ανθρώπους, σε όλα τα πλάτη και μήκη του Πλανήτη μας, για τα όσα επιτελούν, για το οικολογικό πρόβλημα της εποχής μας.

Η πανέμορφη υδρόγειος κατοικία μας είναι ασφαλώς «έργον των δακτύλων του Θεού». «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν (το ουράνιο σύμπαν) και την γην» όπως μας πληροφορεί η Αγία Γραφή (Γεν. α´ 1). Βασική διδαχή της χριστιανικής πίστης είναι ότι ο Θεός όχι μόνο εδημιούργησε την Γην, ως ένα από τα τρισεκατομμύρια αστρικά σώματα, αλλά και ότι ο ίδιος διακυβερνά τον κόσμον, επιβλέπει, φροντίζει και προνοεί για την διατήρηση της ζωής επί της Γης, καθώς και για την αρμονική λειτουργία της, μέσα στο παγκόσμιο οικολογικό σύστημα.

Από το άλλο μέρος όμως, η Αγία Γραφή διδάσκει ότι, ο Θεός και Δημιουργός του κόσμου, ετοποθέτησε επί Γης τον άνθρωπο, με συγκεκριμένη εντολή «εργάζεσθαι αυτήν και φυλάσσειν» (Γεν. β´ 15), ως διαχειριστή, δηλαδή, και οικονόμο των επί Γης κτισμάτων του.

Η παγκόσμια επομένως κινητοποίηση για την φροντίδα και διατήρηση του φυσικού και οικολογικού περιβάλλοντος ευρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και ο κάθε κάτοικος του πλανητικού αυτού «Οίκου» του Πατρός μας Θεού, πρέπει να ευαισθητοποιείται και να συμβάλλει με οποιοδήποτε τρόπο, στην προσπάθεια αυτή.

Από το ένα μέρος λοιπόν, καλούμαστε να φροντίζουμε για το φυσικό και οικολογικό περιβάλλον, από το άλλο μέρος όμως δεν πρέπει να αυταπατώμαστε ότι η διάσωση του Πλανήτη μας εξαρτάται μόνο από τις ανθρώπινες προσπάθειες. Ο «Οίκος» μας είναι τόσο μεγάλος και τόσο «άγνωστος» ακόμη, ώστε η διατήρηση και η διάσωσή του είναι εκτός και πέρα από την κλίμακα και υπαρξιακή δυνατότητα των ενοίκων του ανθρώπων. Αυτό σημαίνει, ότι η οικολογική προσπάθεια πρέπει να συνοδεύεται με πίστη στον Θεό, Δημιουργό και Οικιστή του Πλανήτη μας. Αθεΐα και Οικολογία δεν συμβιβάζονται. Η παγκόσμια, επομένως, οικολογική κινητοποίηση τότε μόνο θα έχει απτά αποτελέσματα, όταν οι κάτοικοι της Γης επιστρέψουν «επί τον κύριον του ουρανού και της Γης» (Ψαλμ. 123, 8).

Κορυφή σελίδας


Β’ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Αρχίζει την Πέμπτη 4 Ιουνίου το πρωί, στην πόλη Φάτιμα της Πορτογαλίας - παρουσία του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας και πολλών επισήμων -, το Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο για θέματα αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού. Στο συνέδριο αυτό έχουν προσκληθεί και θα παραστούν Αρχηγοί Κρατών και εκπρόσωποι των Χριστιανικών Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και άλλων θρησκειών. Τελεί υπό την αιγίδα και τη γενική διεύθυνση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Την Εκκλησία της Ελλάδος με απόφαση της Ιεράς Συνόδου θα εκπροσωπήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Σύμφωνα με το καταρτισθέν πρόγραμμα θα αναφερθεί κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου στην δημιουργία και στις δραστηριότητες του Συνοδικού Γραφείου Αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ