Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)



Τεύχος 315, 28 Μαΐου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ”

Η ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Leonid Ouspensky


Η εικόνα στο φως
της ορθόδοξης ερμηνείας




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


“ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ”

«Αποτελεί αυτονόητο και απαράγραπτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απευθύνεται ελεύθερα στον Θεό του. Να Τον τιμά και να Τον λατρεύει σε χώρους που Του πρέπουν, χωρίς προσκόμματα. Το ευρύτερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι δικαίωμα θεμελιώδες σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία, όπως η ελληνική, και πρέπει να χαίρει πάντα αναγνώρισης και απόλυτου σεβασμού, όπως άλλωστε και το Σύνταγμά μας σαφώς επιτάσσει.

Όμως κάθε εκδήλωση βίας στο όνομα της οποιασδήποτε θρησκείας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι απόλυτα καταδικαστέα, γιατί πρωτίστως προσβάλλει βαθύτατα τον ίδιο τον πυρήνα της θρησκείας. Και μετατρέπει πιστούς ανθρώπους σε αθύρματα πάσης φύσεως φονταμενταλιστών και καιροσκόπων, που ουδόλως σέβονται την ελευθερία του προσώπου.

Η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά πιστεύω, στο πλαίσιο πάντα των νόμων της Πολιτείας, αποτελεί άλλωστε βασική προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής και εκφράζει απόλυτα την μακραίωνη πολιτιστική και πνευματική μας παράδοση».

Κορυφή σελίδας


Η ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

H Mη Κυβερνητική Οργάνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων "Ρωμηοσύνη" ανακοινώνει τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Η Ρωμηοσύνη διαμέσου των αιώνων", που θα λάβει χώρα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου 2009.

Παρουσία της Αυτού Θειοτάτης Μακαριώτητος Πατριάρχου Ιεροσολύμων κκ. Θεοφίλου του Γ΄, διακεκριμένοι επιστήμονες θα αναδείξουν τη σημασία της Ρωμηοσύνης ως πραγματικότητας και αλήθειας. Θα παρουσιάσουν τη βαθιά σχέση της με την Ορθοδοξία, τα Πανάγια Προσκυνήματα, την Ομογένεια και την τέχνη. Επίσης θα αναφερθούν στη λογοτεχνική πρόσληψη της Ρωμηοσύνης και την παρουσία της στο σύγχρονο γίγνεσθαι.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Η Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σας προσκαλεί στη διάλεξη του Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου Ware:

"THE SACRED IN ART. THE MEANING OF ICONS"

Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 19:00, στην Αίθουσα Σεμιναρίων του ΕΙΕ, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48,116 35, Αθήνα.
Μετρό: ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

(Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά)

Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στην Αγγλία το 1934. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη.
Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη θεία λειτουργία και την παράδοση της μυστικής θεολογίας. Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος• τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέγεται Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το 1970 γίνεται μέλος του Κολλεγίου Pebroke της ίδιας πόλης. Το 1982 εκλέγεται επίσκοπος Διοκλείας από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο πρώτος Βρετανός που αναδεικνύεται επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του σχίσματος!

Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα βιβλία του "Ο ορθόδοξος δρόμος", "Η ορθόδοξη εκκλησία", "Η δύναμη του ονόματος", "Η εντός ημών βασιλεία" κ.ά. Ο ίδιος ο επίσκοπος Κάλλιστος έχει μεταφράσει στα αγγλικά τα "Μηναία", το "Τριώδιο" και την "Φιλοκαλία" (από κοινού με τον μακαριστό Ph. Sherrard), ενώ είναι ένας από τους συνεκδότες του θεολογικού περιοδικού "Sobornost".

Διαβάστε έργα του στη Μυριόβιβλο

Πληροφορίες: 210 7273687
culture@eie.gr

Κορυφή σελίδας





ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ