Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, δωρεάν. Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου)Τεύχος 310, 11 Μαΐου 2009            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων
και Διαδικτύου σας ενημερώνει


Δημήτρη Κοσμόπουλου


Ανάστασις του Ανδρέα Ταρκόφσκι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Σάββατο 9 Μαΐου παρευρέθηκε και χαιρέτησε το Διεθνές Συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος με θέμα: Εκκλησία και Πολιτισμός» (7-10 Μαΐου 2009) ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος στο χαιρετισμό του τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει το θέμα του συνεδρίου για την εποχή μας, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές, σε κάθε πεδίο του επιστητού και του κοινωνικού, κρίση ιδεών και πολιτιστικών αξιών.

Μάθετε περισσότερα στην Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου.

Κορυφή σελίδας


Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ο Σύλλογος των Φίλων του Β.Χ.Μ. φιλοξενούν σήμερα στις 19.30 το απόγευμα, τον συγγραφέα – δοκιμιογράφο κ. Φώτη Τερζάκη. Ο κ. Τερζάκης θα μιλήσει για την «Καταγωγή των Αγγέλων και την ανάδυση της μονοθεϊστικής ιδέας».

Σε πρώτο βήμα επιχειρείται μια ανίχνευση των αναφορών σε αγγέλους και ουράνιες ιεραρχίες μέσα στα ιερά κείμενα των μονοθεϊστικών θρησκειών (ιουδαϊσμού, χριστιανισμού και ισλάμ). Η έρευνα οδηγεί πίσω στον αρχαίο ζωροαστρισμό και στη δημιουργία της πρώτης ιεραρχίας θείων μεσολαβητών (των λεγόμενων «Αγίων Αθανάτων») από τη διάσπαση του πολυθεϊστικού ινδοευρωπαϊκού πανθέου.

Σε δεύτερο βήμα εξετάζεται μια ειδική πηγή της χριστιανικής αγγελολογίας: η ιεραρχία των γενικών ιδεών μέσα στο πλατωνικό έργο, των οποίων τελευταία αναδιατύπωση είναι τα universalia της Σχολαστικής Θεολογίας. Θα υποστηριχθεί ότι ο χριστιανισμός, μέσα από την αφομοίωση ελληνικών πηγών και ιδίως της κλασικής ελληνικής μεταφυσικής, στην προσπάθεια να συστήσει τη δική του θεολογία, μεταγράφει μια φιλοσοφική ιδέα ελληνικής καταγωγής σε μια θρησκευτική παράσταση ζωοραστρικής προελεύσεως.

Ο ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Έχει δημοσιεύσει εκτεταμένο αριθμό δοκιμίων και κριτικών σε διάφορα έντυπα και κατά περιόδους έχει συνεργαστεί ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες Καθημερινή, Ελευθεροτυπία και Αυγή. Εκτός από το προσωπικό δοκιμιογραφικό του έργο, έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό μεταφράσεων και έχει διδάξει μετάφραση φιλοσοφίας στο αγγλικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ). Από το 2005 έχει ιδρύσει το «Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών», όπου διδάσκει φιλοσοφία, αισθητική και συγκριτική θρησκειολογία.

Η ομιλία αυτή κλείνει τον κύκλο διαλέξεων με τίτλο "Απο τον κόσμο των Αγγέλων", που ο Σύλλογος Φίλων του ΒΧΜ διοργανώνει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, με αφορμή το θέμα "Άγγελοι" του φετινού ημερολογίου του ΒΧΜ.

Μάθετε περισσότερα για τις ομιλίες στον ιστοχώρο του Βυζαντινού Μουσείου: www.byzantinemuseum.gr

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ