Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 31, 11 Νοεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγγελικό το έργο των ιερέων

Αυξάνεται το έργο του Κέντρου δωρεάν Ένδυσης της Αρχιεπισκοπής

Ο Αρχιεπίσκοπος ευλογεί Ομογενείς

Οι μαθητές για τον Απόστολο Παύλο

Στη μνήμη του Αλέκου Αλεξανδράκη

Και πάλι ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας

Συνάντηση Ομάδας Εργασίας Ορθοδόξων-Καθολικών

Το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών ζητά διδασκαλία των Θρησκευτικών


ΣΧΟΛΙΟ

Του κ. Αλέξανδρου Κακαβούλη, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Κρήτης
Για την ελευθερία που παρέχει η Ε.Ε. στα κράτη – μέλη να καθορίζουν τα ίδια το περιεχόμενο των μαθημάτων στην ΕκπαίδευσηΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ

Τη σημασία του Ιερατικού έργου, ως ανάλογου του Αγγελικού, εξήρε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Ασωμάτων Πετράκη, όπου τέλεσε τη χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου (8/11/2005).

«Οι Άγιοι Άγγελοι», σημείωσε, «αινούν και ευλογούν τον Θεό και δορυφορούν τον θρόνο της Αγιοσύνης Του. Αυτή και μόνο η λειτουργία που επιτελούν είναι άξια σημασίας και προσοχής. [...]Ο Ιερέας, ως Λειτουργός, υμνολογεί τον Θεό και Τον λατρεύει. Γι’ αυτό το πρώτο και κύριο έργο του είναι να είναι Λειτουργός Του. [...] Η αποστολή των Αγγέλων είναι να διακονούν τους ανθρώπους. Και η αποστολή των Ιερέων είναι να γίνονται διάκονοι ψυχών και να μεταφέρουν τη Χάρη του Θεού στους ανθρώπους.» Και συνέχισε τονίζοντας ότι δεν είναι η ικανότητα ή η ηθική ποιότητα αυτή που κάνει τον Ιερέα ικανό να έχει τέτοιο έργο, αλλά «η Χάρις του Κυρίου είναι εκείνη που καθιστά όλους εμάς τους αναξίους, ικανούς να φέρουμε στους ώμους μας την μεγάλη αυτή κληρονομιά.»

Κορυφή σελίδαςΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΔΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Εντυπωσιακό είναι το έργο που επιτελεί καθημερινά το Κέντρο ένδυσης για πτωχούς και αστέγους της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την επωνυμία «Ταβιθά». Σύμφωνα με στοιχεία του γενικού φιλοπτώχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής, καθημερινά ενδύονται με καινούργια ρούχα τουλάχιστον 70 συνάνθρωποί μας, Έλληνες ή αλλοδαποί, Χριστιανοί ή αλλόδοξοι και αλλόθρησκοι. Παράλληλα, η «Ταβιθά», σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των ανά την Ελλάδα σωφρονιστικών καταστημάτων, στέλνει καινούργια ρούχα στους κρατούμενους σε όλες τις φυλακές της χώρας. Ενισχύει, επίσης, σωματεία πολυτέκνων, νοσοκομεία και κοινότητες τσιγγάνων.

Η «Ταβιθά» βρίσκεται στην οδό Ακομινάτου 23 (πλ. Καραϊσκάκη), το τηλ. είναι 210 3222703 και ο αριθμός λογαριασμού για την οικονομική της ενίσχυση είναι Ε.Τ.Ε. 146/558012 – 99

Κορυφή σελίδαςΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τις θερμές ευχές του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον ομογενειακό Ραδιοφωνικό Σταθμό HELLAS FM (24/10/2005) για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών λειτουργίας. «Τύπος και ραδιοφωνικός σταθμός συντελούν στην ίδια λειτουργία, της μετακένωσης των πολιτιστικών αξιών από την πηγή που είναι η Ελλάδα, στην Αμερικανική Ήπειρο και της επανατροφοδότησης της πατρώας γης με την αγωνία και τον προβληματισμό των παιδιών της στην ξένη.»

Απευθυνόμενος στην ομογενειακή εφημερίδα HELLAS NEWS, για τη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών εκδοτικής λειτουργίας και στον Ρ/κό Σταθμό Diaspora FM, για τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών ραδιοφωνικής παρουσίας, ο Μακαριώτατος επισημαίνει ότι «οι ομογενείς μας έχουν διαυγές κριτήριο ώστε η σταθερή επιλογή εκ μέρους τους των μέσων ενημέρωσης τα οποία εκπροσωπείτε να επισφραγίζει το αξιόλογο της προσπάθειας και την υπόσχεση έμπρακτης υποστήριξης για το μέλλον.»

Κορυφή σελίδαςΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η πραγματοποίηση του Πανελληνίου Μαθητικού διαγωνισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος, Απόστολος της Ελλάδος, Απόστολος της Ευρώπης», τον οποίο έθεσε υπό την αιγίδα του το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων (βλ. σχετικά «Πρόναος» 28/10/2005).

Με έγγραφό του προς την Ιερά Σύνοδο ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γεώργιος Καλός (25/10/2005) αναφέρει: «Με ιδιαίτερη χαρά σάς πληροφορούμε ότι το θέμα της διεξαγωγής Πανελληνίου Μαθητικού διαγωνισμού για τον Απόστολο Παύλο έχει ήδη εγκριθεί και προωθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων στις Διευθύνσεις και στα σχολεία της χώρας.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον μαθητικό διαγωνισμό, για τον οποίο, απ’ τη μεριά του Υπουργείου μας, θα έχετε κάθε συμπαράσταση»

Σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες μαθητές ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τονίζει, μεταξύ άλλων: «Ο Απόστολος της Ελλάδος, της Ευρώπης, των Εθνών, ως στόμα Χριστού, φανερώνει πάντα την άπειρη αγάπη, τη συμπόνια, την κατανόηση που δείχνει συνεχώς ο Θεός και θέλει να δείχνουν οι άνθρωποι στους νέους και μάλιστα σ’ ένα κόσμο αντιφατικό που φέρνει σύγχυση και οδηγεί σε πολλά αδιέξοδα.

Η αλήθεια που κρύβουν τα πατρικά λόγια του Αποστόλου Παύλου «μηδείς σου της νεότητος καταφρονείτω» (Α΄ Τιμ. 4,11-12) έχουν διαχρονικό χαρακτήρα γιατί φανερώνουν όχι μόνο την προφητική τους αγωνία και αξία, αλλά και το πόσο προοδευτικό είναι το μήνυμα που κρύβουν και το όραμα που αποκαλύπτουν για ένα κόσμο καλύτερο, στηριγμένο όχι μόνο στην πείρα των μεγάλων αλλά και στο γόνιμο δυναμισμό των νέων. Ένα κόσμο που δεν θέλει να απογοητεύει με φαινόμενα όπως της βίας, του ρατσισμού, του φανατισμού, της πτώσεως των ηθικών αξιών και αρχών, του γκρεμίσματος των θεσμών…»

Κορυφή σελίδαςΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ

Ένας από τους ηθοποιούς που έγραψε ιστορία στο ελληνικό θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο ο Αλέκος Αλεξανδράκης, απεβίωσε. Την ίδια μέρα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση (9/11/2005):

«Ένας από τους σημαντικότερους λειτουργούς της υποκριτικής τέχνης, ένας άνθρωπος που έβαλε τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα στην πορεία του θεάτρου και του κινηματογράφου στην πατρίδα μας, έφυγε χθες από τον κόσμο τούτο. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης μίλησε, με τα τάλαντά του, το ήθος, τις αρχές, την αξιοπρέπεια και την ευγένεια της ψυχής του, στην καρδιά του λαού μας, που τόσο αγάπησε και τον τίμησε ανταποδίδοντας τη δική του αγάπη. Ο Κύριός μας ας αναπαύει την ψυχή του και ας παρηγορεί τους οικείους του. Αιωνία του η μνήμη»

Κορυφή σελίδαςΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Επιστολή του Δικηγόρου κ. Φιλόλαου Δημητρίου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» (9/11/2005), σχετικά με το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας.

Μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Μάς κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι οι ιδρυτές της «Ένωσης» αυτής (Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη), ενώ υπάρχουν τόσα ανθρώπινα δικαιώματα που καθημερινά καταστρατηγούνται στη σημερινή κοινωνία μας και μάλιστα δικαιώματα τάξεως ανυπεράσπιστων ανθρώπων, όπως της νεολαίας μας, που την λυμαίνονται καθημερινά έμποροι ναρκωτικών, σωματέμποροι, έμποροι αισχρών εγκληματικών ταινιών της τηλεοράσεως και του διαδικτύου, εν τούτοις, δεν υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας εναντίον τόσων δολοφόνων ψυχών, αλλά σαν από «έμμονη ιδέα» είναι κυριευμένοι από το … «πάθος» του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας. Είναι φανερό ότι στόχος τους είναι όχι τόσον η διοικούσα Εκκλησία, όσον η βαθύτερη επιδίωξη αποχριστιανισμού του Ελληνικού λαού!»

Κορυφή σελίδαςΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ-ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ

Στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος φιλοξενείται από τις 9 Νοεμβρίου η ανεπίσημη μικτή Επιτροπή Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών « Άγιος Ειρηναίος», με σκοπό τη μελέτη των θεολογικών προβλημάτων ανάμεσα στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία ακαδημαϊκών και εκκλησιαστικών προσώπων από όλο τον κόσμο, με συμπροέδρους τον Σεβ. Μητροπολίτη Δρ. Ignatije Midic (Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία) και τον Επίσκοπο Bishop Dr. Gerhard Feige (Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας). Πολλοί άλλοι διακεκριμένοι καθηγητές και από τις δύο Εκκλησίες, αποτελούν μέλη της Μικτής Επιτροπής Εργασίας. Οι εισηγήσεις που έχουν προγραμματισθεί αφορούν θέματα εκκλησιολογικά και λειτουργικά, μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης προβληματικής και των απαιτήσεων των καιρών για ουσιαστική επαφή και συνεργασία Ορθοδόξων και Καθολικών.

Είναι ευγενής συγκυρία να πραγματοποιούνται ανάλογες διοργανώσεις την στιγμή που ο Επίσημος Θεολογικός Διάλογος Ορθοδόξων και Καθολικών πρόκειται να ξαναρχίσει, τόνισε ο Θεοφ. Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ο οποίος και ανέγνωσε σχετικό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου. Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τους συνέδρους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διεξαγωγή αυτού του ανεπισήμου διαλόγου. Πρόσθεσε ότι παρόμοιες συναντήσεις υποβοηθούν το έργο των Εκκλησιών και συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των απλών πιστών σε τοπικό επίπεδο.

Οι εργασίες θα συνεχισθούν έως το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.

Κορυφή σελίδαςΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΖΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
και απαιτεί θρησκευτικές ελευθερίες από την Τουρκία


Εξέχοντα μέλη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών –το οποίο αριθμεί 125 Εκκλησίες διαφόρων ομολογιών απ’ όλη την Ευρώπη-συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξέφρασαν την απογοήτευση τους για την μη έγκριση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ταυτόχρονα τόνισαν ότι δεν πρέπει να παραθεωρηθεί η εξέχουσα σημασία της θρησκευτικής παιδείας για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών αξιών. Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε την συμβολή των Εκκλησιών στον αγώνα τους υπέρ ασθενών κοινωνικών στρωμάτων, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσουν να συμβάλουν κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και της ξενοφοβίας.

Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε., η επιτροπή αντιπροσώπων του Σ. Ε. Ε. κατέστησε σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση πρέπει να είναι ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η θρησκευτική ελευθερία και ο άμεσος τερματισμός των διακρίσεων εις βάρος των Ορθοδόξων και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. Παράλληλα τόνισε ότι θεμελιώδης λίθος του Σ. Ε. Ε., σαράντα και πλέον χρόνια μετά την ίδρυσή του, παραμένει ο αλληλοσεβασμός, η συμφιλίωση και η ενότητα μέσα από διαφορετικότητα του πλησίον μας. Αυτές οι αρχές θα πρέπει να διέπουν και την πολιτική της Ε. Ε. Το Σ. Ε. Ε. απεύθυνε πρόσκληση στον κ. Μπαρόζο για το Γ΄ Ευρωπαϊκό Οικουμενικό Συνέδριο που θα διοργανωθεί Σεπτέμβριο 2007 στο Sibiu της Ρουμανίας.

Κορυφή σελίδας


ΣΧΟΛΙΟ


Του κ. Αλέξανδρου Κακαβούλη, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Κρήτης
Για την ελευθερία που παρέχει η Ε.Ε. στα Κράτη – Μέλη να καθορίζουν τα ίδια το περιεχόμενο των μαθημάτων στην Εκπαίδευση

(Απόσπασμα άρθρου, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελληνική Παιδεία», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Τόλμη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τεύχος 56, Οκτώβριος 2005)

«Η Κοινοτική πολιτική για την εκπαίδευση διέπεται από τη γενική αρχή του κοινοτικού δικαίου, τη λεγομένη αρχή της επικουρικότητας, σύμφωνα με την οποία, κάθε παρέμβαση στην εκπαιδευτική πολιτική μιας χώρας – μέλους γίνεται μόνον όταν επιδιώκονται θετικά αποτελέσματα που είναι αδύνατον να επιτευχθούν χωρίς την παρέμβαση. Η αρχή αυτή συνίσταται στο να μη γίνεται σε κοινοτικό επίπεδο, παρά μόνο ό,τι δε μπορεί να γίνει μεμονωμένα από τα κράτη – μέλη ή ό,τι κατά τη γνώμη των κρατών – μελών και για λόγους εμβέλειας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε κοινοτικό επίπεδο. Η Συνθήκη είναι σαφής ότι στην προσπάθειά της η Ένωση να στηρίξει τη συνεργασία για την «παιδεία υψηλού επιπέδου», σέβεται πλήρως την αρμοδιότητα και την ευθύνη κάθε κράτους – μέλους να ορίζει το «περιεχόμενο της διδασκαλίας», γιατί αυτό υπαγορεύεται και ορίζεται κυρίως από την ιδιαίτερη πολιτισμική και πνευματική παράδοση κάθε λαού, την ιστορία και τη θρησκεία του, τα ήθη και τα έθιμα, τις αξίες και τα ιδανικά του, τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες του, καθώς και τους οραματισμούς και τις προοπτικές του για το μέλλον. Έτσι διατηρείται και ενισχύεται η πολιτιστική και παιδευτική ταυτότητα κάθε χώρας και διαφυλάσσεται η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Η μεγάλη γλωσσική, εθνική και πολιτισμική πολυμορφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί, εξάλλου και το μεγάλο πνευματικό πλούτο για την ενιαία Ευρώπη (Επιτροπή Ευρωπαϊκών κοινοτήτων, 1992).

Κατοχυρώνεται, επομένως, το δικαίωμα σε κάθε χώρα να διατηρήσει και ενισχύσει την εθνική, θρησκευτική, πολιτιστική και γλωσσική της ιδιαιτερότητα και, μέσω της δικής της Παιδείας, να καλλιεργήσει την ιστορική και πνευματική συνείδηση των παιδιών και των νέων της. Η αρχή της επικουρικότητας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας σε όσους από τους ηγέτες μας, εκφράζοντας προφανώς προσωπικές τους αντιλήψεις και όχι το κοινό αίσθημα του Ελληνικού λαού, επιχειρούν την αλλοίωση του ελληνορθοδόξου περιεχομένου της παιδείας μας, επικαλούμενοι δήθεν κοινοτικές οδηγίες. Δεν υπάρχει κοινοτικό άλλοθι για αποκαθήλωση των ιερών συμβόλων μας από τις αίθουσες των σχολείων, την αποβολή των εθνικών και χριστιανικών αξιών από τα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία ή ακόμη και για το γενικότερο θέμα, την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα του Έλληνα πολίτη.»

Κορυφή σελίδας


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ